• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 2. aprīļa noteikumi Nr. 212 "Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.4. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt aktīvu iekļaušanu, lai veicinātu vienlīdzīgas iespējas, nediskriminēšanu un aktīvu līdzdalību, kā arī uzlabotu nodarbināmību, jo īpaši attiecībā uz nelabvēlīgā situācijā esošām grupām" 4.3.4.2. pasākuma "Atbalsta pasākumi diskriminācijas riskam pakļautajām personām vienlīdzīgu iespēju un tiesību realizēšanai dažādās dzīves jomās" īstenošanas noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2024., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/op/2024/66.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 213

Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 15. augusta noteikumos Nr. 462 "Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi veselības aprūpei un stiprināt veselības sistēmu, tostarp primārās veselības...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

04.04.2024., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 212

Pieņemts: 02.04.2024.

OP numurs: 2024/66.10

2024/66.10
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 14 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 212

Rīgā 2024. gada 2. aprīlī (prot. Nr. 14 32. §)

Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.4. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt aktīvu iekļaušanu, lai veicinātu vienlīdzīgas iespējas, nediskriminēšanu un aktīvu līdzdalību, kā arī uzlabotu nodarbināmību, jo īpaši attiecībā uz nelabvēlīgā situācijā esošām grupām" 4.3.4.2. pasākuma "Atbalsta pasākumi diskriminācijas riskam pakļautajām personām vienlīdzīgu iespēju un tiesību realizēšanai dažādās dzīves jomās" īstenošanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Eiropas Savienības fondu
2021.–2027. gada plānošanas perioda
vadības likuma 19. panta 6. un 13. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā īsteno Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam (turpmāk – programma) 4.3.4. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt aktīvu iekļaušanu, lai veicinātu vienlīdzīgas iespējas, nediskriminēšanu un aktīvu līdzdalību, kā arī uzlabotu nodarbināmību, jo īpaši attiecībā uz nelabvēlīgā situācijā esošām grupām" 4.3.4.2. pasākumu "Atbalsta pasākumi diskriminācijas riskam pakļautajām personām vienlīdzīgu iespēju un tiesību realizēšanai dažādās dzīves jomās" (turpmāk – pasākums);

1.2. pasākuma mērķi;

1.3. pasākumam plānoto un pieejamo finansējumu un nacionālā līdzfinansējuma likmi;

1.4. prasības Eiropas Sociālā fonda Plus projekta (turpmāk – projekts) iesniedzējam un finansējuma saņēmējam;

1.5. pasākuma atbalstāmo darbību un izmaksu attiecināmības nosacījumus;

1.6. vienkāršoto izmaksu piemērošanas nosacījumus un kārtību.

2. Pasākuma mērķis ir īstenot atbalsta pasākumus diskriminācijas risku novēršanai, kā arī vienlīdzīgu iespēju un nediskriminācijas veicināšanai, lai sekmētu sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu iekļaušanos sabiedrībā un darba tirgū.

3. Pasākuma mērķa grupa ir personas, kuras pakļautas sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam invaliditātes, vecuma, dzimuma, etniskās piederības, reliģiskās pārliecības vai seksuālās orientācijas dēļ.

4. Pasākuma ietvaros sasniedzami šādi uzraudzības rādītāji:

4.1. līdz 2024. gada 31. decembrim programmas iznākuma rādītājs – biedrības un nodibinājumi, kuri saņēmuši atbalstu, – 31;

4.2. līdz 2029. gada 31. decembrim:

4.2.1. programmas iznākuma rādītājs – biedrības un nodibinājumi, kuri saņēmuši atbalstu, – 124;

4.2.2. programmas rezultāta rādītājs – diskriminācijas riskam pakļautas personas, kurām mazināts diskriminācijas risks un veicināta iekļaušanās sabiedrībā, – 18 600.

5. Pasākumu īsteno atklātas projektu iesniegumu atlases veidā.

6. Pasākuma ietvaros atbildīgās iestādes funkcijas pilda Labklājības ministrija (turpmāk – atbildīgā iestāde).

7. Pasākumam plānotais un pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 5 582 000 euro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus finansējums – 4 744 700 euro un valsts budžeta līdzfinansējums – 837 300 euro.

8. Sadarbības iestāde atklātu projektu iesniegumu atlasi organizē kārtās, atlases termiņus saskaņojot ar atbildīgo iestādi.

9. Projektu iesniegumu atlases kārtu izsludina par ne vairāk kā 1 860 668 euro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus finansējumu – 1 581 568 euro un valsts budžeta līdzfinansējumu – 279 100 euro. Ja attiecīgajā projektu iesniegumu atlasē neapstiprina projektu iesniegumus par visu projektu iesniegumu atlases kārtai pieejamo kopējo attiecināmo finansējumu, finansējuma atlikums tiek pārplānots nākamajām projektu iesniegumu atlases kārtām.

10. Maksimālais attiecināmais Eiropas Sociālā fonda Plus finansējuma apmērs nepārsniedz 85 procentus no projekta kopējā attiecināmā finansējuma, bet valsts budžeta līdzfinansējums nepārsniedz 15 procentus no projekta kopējā attiecināmā finansējuma.

11. Projekta minimālā attiecināmo izmaksu kopsumma nav ierobežota, projekta maksimālā attiecināmo izmaksu kopsumma ir 45 000 euro. Vienā projektā nodrošina vismaz 150 šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personu dalību skaitu atbalsta pasākumos.

12. Pasākuma atbalsta veids ir grants.

13. Pasākuma ietvaros izmaksas ir attiecināmas, ja tās atbilst šajos noteikumos minētajām izmaksu pozīcijām un ir radušās no dienas, kad ar sadarbības iestādi noslēgts līgums par projekta īstenošanu.

II. Prasības projekta iesniedzējam

14. Projekta iesniedzējs pasākuma ietvaros ir biedrība vai nodibinājums, kas saskaņā ar tā statūtiem nodrošina diskriminācijas mazināšanas pasākumus, pārstāvot kādu no šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personu interesēm un sekmējot šo personu sociālo iekļaušanu.

15. Projekta iesniedzējs, kura projekta iesniegums ir apstiprināts, ir finansējuma saņēmējs. 

16. Projekta iesniedzējs vienā projektu iesniegumu atlases kārtā var iesniegt vienu projekta iesniegumu, kurā paredzēts šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personām nodrošināt vienu vai vairākus šo noteikumu 24.1. apakšpunktā minētos atbalsta pasākumu veidus.

III. Atbalstāmās darbības un izmaksas

17. Pasākuma ietvaros ir atbalstāmas šādas darbības:

17.1. atbalsta pasākumu īstenošana šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personām vienlīdzīgu iespēju un tiesību realizēšanai dažādās dzīves jomās;

17.2. komunikācijas un vizuālās identitātes prasību nodrošināšanas pasākumi;

17.3. projekta vadība un tā īstenošanas nodrošināšana.

18. Pasākuma ietvaros plāno šādas attiecināmās izmaksas:

18.1. tiešās attiecināmās personāla izmaksas;

18.2. pārējās attiecināmās izmaksas.

19. Šo noteikumu 18.1. apakšpunktā minētās tiešās attiecināmās personāla izmaksas ietver finansējuma saņēmēja projekta vadības un īstenošanas personāla izmaksas, izņemot virsstundas. Ja personāla iesaiste projektā ir nodrošināta saskaņā ar daļlaika izmaksu attiecināmības principu, attiecināma ir ne mazāka kā 30 procentu noslodze. Ja personāls ir nodarbināts nepilnu darba laiku, atlīdzības izmaksas nosakāmas atbilstoši nepilna darba laika noslodzei. Personāla atlīdzības izmaksām jābūt atbilstošām finansējuma saņēmēja iestādes atlīdzības sistēmā noteiktajai samaksai par līdzvērtīga darba veikšanu vai atbilstošām vidējai darba samaksai saskaņā ar Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes datiem par līdzvērtīgu darbu attiecīgajā nozarē.

20. Šo noteikumu 18.2. apakšpunktā minētās pārējās attiecināmās izmaksas finansējuma saņēmējs saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 24. jūnija Regulas (ES) 2021/1060, ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu Plus, Kohēzijas fondu, Taisnīgas pārkārtošanās fondu un Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fondu un finanšu noteikumus attiecībā uz tiem un uz Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondu, Iekšējās drošības fondu un Finansiāla atbalsta instrumentu robežu pārvaldībai un vīzu politikai (turpmāk – regula 2021/1060), 56. panta 1. punktu plāno kā vienu izmaksu pozīciju 40 procentu apmērā no šo noteikumu 18.1. apakšpunktā minētajām izmaksām.

21. Pievienotās vērtības nodoklis, kas tiešā veidā saistīts ar projektu, uzskatāms par attiecināmām izmaksām saskaņā ar regulas 2021/1060 64. panta 1. punkta "c" apakšpunktā minētajiem nosacījumiem, ja tas nav atgūstams atbilstoši normatīvajiem aktiem nodokļu politikas jomā.

22. Pasākuma ietvaros šo noteikumu 17. punktā minēto atbalstāmo darbību izmaksu veikšanai sadarbības iestāde finansējuma saņēmējam veic avansa un starpposma maksājumus atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka valsts budžeta līdzekļu plānošanas kārtību Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanai un maksājumu veikšanai 2021.–2027. gada plānošanas periodā, nodrošinot avansa un starpposma maksājumu kopsummu 90 procentu apmērā no kopējā projektam apstiprinātā attiecināmā finansējuma.

23. Šo noteikumu 22. punktā minētos starpposma maksājumus sadarbības iestāde veic arī laikposmā, kad finansējuma saņēmējs izmanto saņemtā avansa maksājumu. Finansējuma saņēmējs avansa pieprasījumu sagatavo un sadarbības iestāde to apstiprina, ņemot vērā nosacījumu, ka plānotā avansa apmērs atbilst iespējai to izlietot sešu mēnešu laikā. Sadarbības iestāde var piešķirt finansējuma saņēmējam avansu līdz 30 procentiem no kopējā projektam apstiprinātā attiecināmā finansējuma, ievērojot, ka avansu var izmaksāt vairākos maksājumos.

IV. Pasākuma un projekta īstenošanas nosacījumi

24. Šo noteikumu 17.1. apakšpunktā minētās atbalstāmās darbības ietvaros finansējuma saņēmējs:

24.1. īsteno šādus atbalsta pasākumu veidus – konferences, konsultācijas, lekcijas, seminārus, diskusijas, domnīcas, darbnīcas, interešu grupu nodarbības, atbalsta grupas, aktīvās atpūtas pasākumus ārpus mājas, kā arī citus atbalsta pasākumu veidus;

24.2. nodrošina, ka atbalsta pasākumi ietver mērķa grupas personām aktuālu tēmu loku par nediskrimināciju un vienlīdzīgu iespēju veicināšanu un savu tiesību īstenošanu dažādās dzīves jomās, lai veicinātu mērķa grupas personu izpratni un zināšanas par iespējamajiem diskriminācijas riskiem un to atpazīšanu, aktivizētu šo personu rīcībspēju, kā arī veicinātu spēju un motivāciju apzināties savas problēmas, risināt tās un mainīt līdzšinējo situāciju.

25. Īstenojot projektu, finansējuma saņēmējs:

25.1. piesaista šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personas dalībai šo noteikumu 17.1. apakšpunktā ​​​​​​​minētajos atbalsta pasākumos;

25.2. izstrādā anketu šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personu atbilstības pārbaudei dalībai šo noteikumu 17.1. apakšpunktā minētajos atbalsta pasākumos. Anketā norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu un uz personu attiecināmu konkrētu diskriminācijas riska pamatu;

25.3. nodrošina, ka informācija par projektā paredzētajiem atbalsta pasākumiem ir piekļūstama iedzīvotājiem plānošanas reģiona ietvaros;

25.4. piesaista šo noteikumu 17. punktā minēto atbalstāmo darbību īstenošanai nepieciešamo personālu vai īsteno iepirkumus, nodrošinot, ka projekta īstenošanas laikā tiek ievēroti interešu konflikta, korupcijas un krāpšanas novēršanas nosacījumi, un vismaz paredzot, ka projekta vadībā un īstenošanā iesaistītais personāls un iepirkuma līgumu izpildītāji ir informēti par korupcijas un interešu konflikta novēršanas jautājumiem, krāpšanas pazīmēm un pienākumu ziņot par konstatētajām aizdomām, kā arī ir informēti par ziņotāju aizsardzību atbilstoši Trauksmes celšanas likumam;

25.5. ievēro Ministru kabineta 2017. gada 28. februāra noteikumos Nr. 104 "Noteikumi par iepirkuma procedūru un tās piemērošanas kārtību pasūtītāja finansētiem projektiem" noteikto līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas procedūru (ja attiecināms) un noteiktos ierobežojumus šādu līgumu slēgšanai, tai skaitā aizpilda un apstiprina minēto noteikumu 1. pielikumā norādīto apliecinājumu par interešu konflikta neesību un pievieno to iepirkuma līgumu slēgšanas dokumentācijai;

25.6. nodrošina, ka šajos noteikumos paredzētās atbalstāmās darbības un projektā sniegtais atbalsts šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personām netiek finansēts vai līdzfinansēts, kā arī to nav plānots finansēt vai līdzfinansēt no citiem valsts, pašvaldības vai ārvalstu finanšu atbalsta instrumentiem, un nodrošina dubultā finansējuma neiestāšanos;

25.7. nodrošina komunikācijas un vizuālās identitātes prasības, kas noteiktas regulas Nr. 2021/1060 47. un 50. pantā un normatīvajos aktos, kas nosaka kārtību, kādā Eiropas Savienības fondu vadībā iesaistītās institūcijas nodrošina šo fondu ieviešanu 2021.–2027. gada plānošanas periodā;

25.8. savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un sociālajos tīklos ievieto informāciju par projekta īstenošanu un aktualizē to, tiklīdz pieejama jaunāka informācija;

25.9. uzkrāj datus par šādiem horizontālā principa "Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana" rādītājiem:

25.9.1. mediju kampaņu, semināru, konferenču un komunikācijas pasākumu skaits, kuros sabiedrības informēšanai tika nodrošināti cilvēkiem ar dažādu veidu funkcionāliem traucējumiem piekļūstami formāti (tulkošana zīmju valodā, subtitrēšana, reāllaika transkripcija, raidījumu un pasākumu ieraksti);

25.9.2. personu skaits, kuras ir piedalījušās apmācību programmās, kurās ir integrēti jautājumi par dzimumu līdztiesības, personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju, vecuma nediskriminācijas, etniskās un citas piederības un pamattiesību jautājumiem, tostarp par tiesiskajiem un praktiskajiem aspektiem;

25.10. šo noteikumu 17.1. apakšpunktā minētās atbalstāmās darbības īstenošanas un maksājuma pieprasījumu sagatavošanas nolūkā veic šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personu atbilstības pārbaudi iesaistei šo noteikumu 24. punktā minētajos atbalsta pasākumos, veic minēto personu identificēšanu un uzskaiti, norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu, atzīmi par diskriminācijas riska pamatu, kā arī citu personas datus nesaturošu informāciju, kas nepieciešama maksājuma pieprasījuma sagatavošanai;

25.11. uzkrāj, uzskaita un iesniedz sadarbības iestādē apkopotus datus par atbalstu saņēmušajām šo noteikumu 3. punktā minētajām personām atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 24. jūnija Regulas (ES) 2021/1057, ar ko izveido Eiropas Sociālo fondu Plus (ESF+) un atceļ Regulu (ES) Nr. 1296/2013, 1. pielikumam un Ministru kabineta 2023. gada 21. marta noteikumu Nr. 135 "Eiropas Savienības fondu projektu pārbaužu veikšanas kārtība 2021.–2027. gada plānošanas periodā" 1. pielikumam.

26. Pasākuma ietvaros netiek plānots atbalsts tādām finansējuma saņēmēja darbībām, kurām atbalsts atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma 5. pantam būtu kvalificējams kā komercdarbības atbalsts. Ja finansējuma saņēmējs vienlaikus īsteno pasākuma atbalstāmās darbības un veic saimniecisko darbību, kurai saskaņā ar Komercdarbības atbalsta kontroles likumu būtu jāpiemēro komercdarbības atbalsta nosacījumi, finansējuma saņēmējs nodrošina šo darbību nodalīšanu.

27. Projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros projektu īsteno ne ilgāk par 18 mēnešiem no dienas, kad noslēgts līgums ar sadarbības iestādi par projekta īstenošanu.

28. Pasākuma ietvaros projektu īsteno saskaņā ar līgumu par projekta īstenošanu, bet ne ilgāk kā līdz 2029. gada 31. decembrim.

29. Projekta īstenošanas vieta ir Latvijas Republikas teritorija.

Ministru prezidentes pienākumu izpildītājs ‒
finanšu ministrs A. Ašeradens

Labklājības ministrs U. Augulis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!