• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gulbenes novada domes 2024. gada 29. februāra saistošie noteikumi Nr. 3 "Grozījumi Gulbenes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2024., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/op/2024/55.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

18.03.2024., Nr. 55

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Gulbenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 3

Pieņemts: 29.02.2024.

OP numurs: 2024/55.7

2024/55.7
RĪKI

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Gulbenē 2024. gada 29. februārī (prot. Nr. 6, 42. p.) 

Grozījumi Gulbenes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Izdoti saskaņā ar
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
6. panta otro daļu, 7. panta sesto daļu, 11. panta ceturto daļu,
14. panta pirmās daļas 6. punktu, 15. pantu,
21.1 panta otro daļu, 21.2 panta otro daļu,
21.5 panta ceturto daļu, 21.6 panta otro daļu,
21.7 panta pirmo daļu, 24. panta pirmo daļu

Izdarīt Gulbenes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" šādus grozījumus:

1. Izteikt norādi, uz kādu normatīvo aktu pamata izdoti saistošie noteikumi, šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 6. panta otro daļu, 7. panta sesto daļu, 11. panta ceturto daļu, 14. panta pirmās daļas 6. punktu, 15. pantu, 21.1 panta otro daļu, 21.2 panta otro daļu, 21.5 panta ceturto daļu, 21.6 panta otro daļu, 21.7 panta pirmo daļu, 24. panta pirmo daļu".

2. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Palīdzību var saņemt Palīdzības likumā un saistošajos notikumos noteiktā persona, kura nepārtraukti pēdējos trīs gadus faktiski dzīvo un uz tiesiska pamata ir deklarējusi dzīvesvietu pašvaldības administratīvajā teritorijā, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumus un gadījumus, kad ar dzīvojamo telpu nodrošināms speciālists vai palīdzība sniedzama saistošo noteikumu 10.8. apakšpunktā noteiktajā gadījumā, un kura ar komisijas lēmumu atzīta par tiesīgu saņemt palīdzību.".

3. Izteikt 10.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1. persona, kura audzina nepilngadīgu bērnu ar invaliditāti un kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta pašvaldības administratīvajā teritorijā ir bijusi nepārtraukti vismaz trīs gadus;".

4. Papildināt 10. punktu ar 10.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.5. pensijas vecumu sasniegusi persona, kura nav noslēgusi uztura līgumu kā uztura ņēmējs un kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta pašvaldības administratīvajā teritorijā ir bijusi nepārtraukti vismaz trīs gadus;".

5. Papildināt 10. punktu ar 10.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.6. persona, kurai ir noteikta I vai II grupas invaliditāte un kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta pašvaldības administratīvajā teritorijā ir bijusi nepārtraukti vismaz trīs gadus;".

6. Papildināt 10. punktu ar 10.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.7. ģimene, kurā aug nepilngadīgs bērns un kurā vismaz viens no nepilngadīgā bērna vecākiem nav sasniedzis 40 gadu vecumu un ir deklarējis un faktiski dzīvo pašvaldības administratīvajā teritorijā nepārtraukti vismaz trīs gadus;".

7. Papildināt 10. punktu ar 10.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.8. ģimene, kurā aug nepilngadīgs bērns un kura vēlas atgriezties vai pēdējo sešu mēnešu laikā atgriezusies uz dzīvi pašvaldības administratīvajā teritorijā no pastāvīgas dzīves ārzemēs;".

8. Papildināt 10. punktu ar 10.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.9. persona, kura pilda aizbildņa pienākumus un kuras deklarētā un faktiskā dzīvesvieta pašvaldības administratīvajā teritorijā ir bijusi nepārtraukti vismaz trīs gadus.".

9. Izteikt 16.9.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.9.1. pensionāra vai personas ar invaliditāti apliecību;".

10. Papildināt 16.9. apakšpunktu ar 16.9.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.9.3. bāriņtiesas lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi;".

11. Papildināt 16.9. apakšpunktu ar 16.9.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.9.4. apliecinājumu, ka visi ģimenes locekļi viena mēneša laikā no dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas brīža deklarēs savu dzīvesvietu ģimenei izīrētajā dzīvojamajā telpā pašvaldības administratīvajā teritorijā un saglabās šo deklarēto dzīvesvietu uz laiku, kamēr ir spēkā dzīvojamās telpas īres līgums, ja palīdzība tiek lūgta, pamatojoties uz saistošo noteikumu 10.8. apakšpunktu.".

12. Izteikt 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Saistošo noteikumu 16. punktā norādītos dokumentus vai to kopijas pašvaldībā vai attiecīgajā Gulbenes novada pagasta pārvaldē nepieciešams iesniegt tikai tad, ja attiecīgā informācija nav pašvaldības rīcībā un pašvaldība objektīvu iemeslu dēļ nevar šo informāciju iegūt pati. Iesniedzot saistošo noteikumu 16. punktā minēto dokumentu kopijas, persona uzrāda šo dokumentu oriģinālus.".

13. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Dzīvojamās telpas īres līguma termiņš var tikt pagarināts uz speciālista darba tiesisko attiecību laiku, bet kopumā ne ilgāk par trim gadiem, ieskaitot saistošo noteikumu 41. punktā noteikto termiņu, ja speciālists pilda dzīvojamās telpas īres līguma noteikumus un nav zuduši apstākļi, uz kuru pamata dzīvojamā telpa izīrēta.".

14. Papildināt saistošos noteikumus ar 42.1 punktu šādā redakcijā:

"42.1 Ja pēc dzīvojamās telpas īres līguma termiņa beigām nav zuduši apstākļi, uz kuru pamata dzīvojamā telpa izīrēta speciālistam, un ir ievēroti iepriekš noslēgtā dzīvojamās telpas īres līguma noteikumi, speciālistam ir tiesības lūgt, lai tiek noslēgts jauns dzīvojamās telpas īres līgums, kopumā pašvaldības palīdzību kā speciālists saņemot ne ilgāk kā sešus gadus.".

15. Izteikt 50. punktu šādā redakcijā:

"50. Komisija līdz 2024. gada 1. jūlijam izvērtē, vai nav zuduši faktiskie vai tiesiskie apstākļi, uz kuru pamata persona no 2002. gada 1. janvāra līdz saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai reģistrēta palīdzības reģistrā. Ja izvērtēšanas rezultātā komisija konstatē, ka faktiskie vai tiesiskie apstākļi, uz kuru pamata persona reģistrēta palīdzības reģistrā, ir zuduši, tā pieņem lēmumu par personas izslēgšanu no palīdzības reģistra Palīdzības likumā noteiktajā kārtībā.".

16. Izteikt 51. punktu šādā redakcijā:

"51. Komisija līdz 2029. gada 31. decembrim izvērtē, vai nav zuduši faktiskie vai tiesiskie apstākļi, uz kuru pamata dzīvojamā telpa izīrēta personai, kurai sniegta palīdzība no 2002. gada 1. janvāra līdz saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai. Ja izvērtēšanas rezultātā komisija konstatē, ka persona vairs nav tiesīga turpināt saņemt palīdzību, tā pieņem lēmumu, paredzot personai pienākumu atbrīvot dzīvojamo telpu saprātīgā termiņā, bet ne vēlāk kā divu gadu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

 

Paskaidrojuma raksts
Gulbenes novada pašvaldības domes 2024. gada 29. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 3 "Grozījumi Gulbenes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Gulbenes novada pašvaldības domes 2024. gada 29. februāra saistošo noteikumu Nr. 3 "Grozījumi Gulbenes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"" (turpmāk – saistošie noteikumi) izdošanas mērķis ir paplašināt personu loku, kam sniedzama Gulbenes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā (turpmāk – palīdzība).

Saistošo noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama ar to, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu. Tāpat saistošo noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 6. panta otro daļu, 7. panta sesto daļu, 11. panta ceturto daļu, 14. panta pirmās daļas 6. punktu, 15. pantu, 21.1 panta otro daļu, 21.2 panta otro daļu, 21.5 panta ceturto daļu, 21.6 panta otro daļu, 21.7 panta pirmo daļu, 24. panta pirmo daļu.

Iespējamā alternatīva, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi, – nav.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

 

Ņemot vērā to, ka saistošo noteikumu papildināšana ar personu kategorijām, kam sniedzama palīdzība, nerada ne papildus izdevumus, ne ieņēmumus pašvaldības budžetā, tad saistošajiem noteikumiem nav fiskālas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme – saistošie noteikumi paplašina personu kategorijas, kam sniedzama palīdzība, kas nav minētas likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", līdz ar to palīdzību varēs saņemt plašāks personu loks. Ar saistošajiem noteikumiem tiek sniegts atbalsts dažādām personu grupām, veicināta mājokļa pieejamība;

3.2. ietekme uz vidi – nav;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. saistošo noteikumu piemērošanā privātpersona var vērsties attiecīgajā Gulbenes novada pagasta pārvaldē vai pašvaldībā;

4.2. saistošie noteikumi neparedz papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenoti esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Gulbenes novada pašvaldības dome un Gulbenes novada pašvaldības dzīvokļu jautājumu komisija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas iecerētā mērķa sasniegšanai – nodrošināt pašvaldības autonomās funkcijas izpildi, sniedzot personām palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicinot dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 8. februāra līdz 2024. gada 21. februārim tika publicēts Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā https://www.gulbene.lv/lv sadaļā "Saistošie noteikumi – projekti".

Ierosinājumi, priekšlikumi no privātpersonām vai institūcijām nav saņemti.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!