• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2024. gada 22. februāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā Cēsu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2024., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/op/2024/53.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Jelgavas novada iedzīvotāju padomes nolikums

Vēl šajā numurā

14.03.2024., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 22.02.2024.

OP numurs: 2024/53.6

2024/53.6
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Cēsīs 2024. gada 22. februārī

Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā Cēsu novadā

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
22.02.2024. lēmumu Nr. 56

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta
pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir braukšanas maksas atvieglojumus (turpmāk – Atvieglojumi) sabiedriskajā transportā.

2. Atvieglojumi tiek finansēti no pašvaldības budžeta.

II. Atvieglojumu piešķiršanas kārtība

3. Atvieglojumi ir braukšanas maksas atlaide 100% apmērā par diviem braucieniem kalendāra mēnesī sabiedriskajā transportā ar pasažieru pārvadātāja AS "CATA" (turpmāk – pārvadātājs) autobusiem Cēsu novada teritorijā norādītiem maršrutiem.

4. Atvieglojumus var saņemt personas no 75 gadu vecuma, kuru pamata dzīves vieta deklarēta Cēsu novada teritorijā.

5. Personas tiesības saņemt Atvieglojumus apliecina pārvadātāja izsniegta elektroniskā abonementa karte lietošanai noteiktā maršrutā, un Atvieglojumi ir spēkā, ja personai ir derīga pārvadātāja izsniegta elektroniskā abonementa karte, kas pārvadātāja transportlīdzeklī uzrādāma kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

6. Lai saņemtu Atvieglojumus, persona Cēsu novada valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros vai apvienību pārvaldēs, uzrādot derīgu personas apliecinošu dokumentu, iesniedz iesniegumu par Atvieglojumu piešķiršanu un elektroniskās abonementa kartes izsniegšanu.

7. Atvieglojumu piešķiršanu organizē Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs vai apvienību pārvaldes.

8. Apvienību pārvaldes vai Valsts un pašvaldības vienotie klientu apkalpošanas centri iesniedz pārvadātājam informāciju par tām personām, kurām saskaņā ar Noteikumiem piešķirti Atvieglojumi, t.sk. braukšanas maršrutu un iekāpšanas/izkāpšanas pieturas vietu nosaukumu un braucienu skaitu mēnesī. Pārvadātājs izgatavo elektronisko abonementa karti, kas ir derīga divus gadus.

9. Elektroniskās abonementa kartes izsniegšanu darba dienās nodrošina personas norādītais Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs vai apvienības pārvalde.

10. Elektroniskā abonementa karte tiek izsniegta bez maksas. Ja elektroniskā abonementa karte izmantošana pārsniedz divus braucienus mēnesī, karte tiek bloķēta.

11. Ja elektroniskā abonementa karte nozaudēta vai citu iemeslu dēļ netiek nodota pašvaldībai vai elektroniskā abonementa karte ir bloķēta vai anulēta tās derīguma termiņa laikā vai nav tehniskā vai lietošanas kārtībā personas vainas dēļ, persona sedz maksu par atkārtotu kartes izgatavošanu 4,00 euro (četri euro, 00 centi) apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Ja samaksa par atkārtoto elektroniskās abonementa kartes izgatavošanu netiek veikta, jaunu elektronisko abonementa karti personai neizsniedz.

12. Elektroniskās abonementa kartes nozaudēšanas vai sabojāšanas gadījumā persona iesniedz iesniegumu atkārtotas elektroniskās abonementa kartes saņemšanai, pievienojot maksājuma dokumentu, kas apliecina Noteikumu 11. punktā paredzēto samaksu par atkārtotu elektroniskās abonementa kartes izgatavošanu.

III. Lēmumu apstrīdēšana

13. Ja tiek atteikta elektroniskās abonementa kartes izsniegšana Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs vai apvienības pārvalde rakstveidā informē iesniedzēju par atteikuma iemesliem, norādot pamatojumu un lēmuma apstrīdēšanas kārtību.

14. Noteikumu 13. punktā minēto lēmumu var apstrīdēt Cēsu novada domē.

15. Cēsu novada domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

16. Persona zaudē tiesības saņemt Atvieglojumus dienā, kad persona savu dzīves vietu deklarē citas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

17. Atvieglojumi netiek piemēroti personām, kuras braukšanas maksas atvieglojumus saņem, pamatojoties uz citiem normatīvajam aktiem.

18. Pārvadātājs nodrošina precīzu Atvieglojumu saņēmēju un Atvieglojumu izmantošanas uzskaiti katrā maršrutā un iesniedz pašvaldībai ikmēneša atskaiti par iepriekšējā mēnesī faktiski izmantotajiem Atvieglojumiem attiecīgajā maršrutā, un pārvadātāja iesniegtā atskaite ir pamats norēķinam par Atvieglojumiem.

19. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. maijā.

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece I. Suija-Markova

 

Pielikums
Cēsu novada domes
22.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 4

IESNIEGUMS
par BRAUKŠANAS maksas atvieglOjumu piešķiršanu un Elektroniskās abonementa KARTES izsniegšanu

1. Informācija par E-KARTES lietotāju:

Obligātie aizpildāmie lauki:

Vārds (vārdi)  
   
Uzvārds  
   
Personas kods  
   
Deklarētā dzīvesvieta  
   
*Aizpildāmie lauki pēc izvēles:  
   
E-pasta adrese  
   
Tālruņa numurs  

2. Lūdzu piešķirt man braukšanas maksas atvieglojumus braukšanas maršrutā

 
 

3. BRAUKŠANAS Elektronisko abonementa karti (braukšanas e – karte) VĒLOS SAŅEMT:

3.1. Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā ___________________

3.2. __________________ apvienības pārvaldē.

4. e- kartes saņemšanas iemesls (atbilstošo atzīmēt ar "x"):

Pirmreizēja braukšanas e-karte

iepriekš izsniegtā braukšanas e-karte ir anulēta vai bloķēta tās derīguma termiņa laikā;

iepriekš izsniegtā braukšanas e-karte nozaudēta vai citu iemeslu dēļ netiek nodota Cēsu novada pašvaldībai;

iepriekš izsniegtā braukšanas e-karte nav tehniskā vai lietošanas kārtībā lietotāja vainas dēļ

Informācija: Ja kartes izmantošana pārsniedz divus braucienus mēnesī, karte tiek bloķēta.

Ja braukšanas e-karte nozaudēta vai citu iemeslu dēļ netiek nodota Cēsu novada pašvaldībai, braukšanas e-karte bloķēta vai anulēta tās derīguma termiņa laikā vai nav tehniskā vai lietošanas kārtībā personas vainas dēļ, ir maksājama maksa par atkārtotas braukšanas e-kartes izgatavošanu 4,00 euro (četri euro, 00 centi) apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Ja samaksa par atkārtoto braukšanas e-karti netiek veikta, Cēsu novada pašvaldība jaunu braukšanas e-karti neizsniedz.

5. Parakstot šo IESNIEGUMU, apliecinu, ka:

5.1. šajā iesnieguma anketā norādītās ziņas ir patiesas;

5.2. esmu iepazinies ar braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršanas un braukšanas e-kartes lietošanas kārtību un apņemos to ievērot;

5.3. esmu informēts, ka braukšanas e-karte derīga diviem braucieniem kalendāra mēnesī šī iesnieguma 2. punktā norādītajā maršrutā.

5.4. esmu informēts, ka braukšanas e-karti nedrīkst locīt, spiest, lauzt, burzīt, mērcēt un veikt citas līdzīgas darbības, kas padara to lietošanai nederīgu;

5.5. apņemos braukšanas e-karti nenodot trešo personu lietošanā;

5.6. piekrītu savu personas datu izmantošanai un apstrādei personas datu apstrādes sistēmā vienotās elektroniskās sabiedriskā transporta biļešu tirdzniecības un uzskaites sistēmas vajadzībām un datu saņemšanai un nodošanai no valsts, pašvaldības un citu institūciju reģistriem šī mērķa realizācijai;

5.7. piekrītu, ka e-kartes izgatavošanas mērķim Pārvadātājam tiek nodotas manā iesniegumā norādītie dati.

6. Datu apstrāde:

Datu apstrādes mērķis: personas braukšanas e-kartes saņemšana, Cēsu novada pašvaldības domes 2024. gada 22. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā Cēsu novadā".

IESNIEGUMA IESNIEDZĒJS VAI

PILNVAROTĀ PERSONA

VĀRDS, UZVĀRDS

Paraksts

Datums

IESNIEGUMA PIEŅĒMĒJS

SPECIĀLISTS:

Paraksts

Datums

7. Informācija par braukšanas e-kartes izsniegšanu:

Iesnieguma iesniedzējam izsniegta BRAUKŠANAS E-KARTE AR NR. _______________________

un derīguma termiņš līdz ______________________________________________________

 

Cēsu novada domes 2024.  gada 22. februāra saistošo noteikumu Nr. 4 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

 

Cēsu novada domes saistošie noteikumi "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā Cēsu novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka braukšanas maksas atvieglojumus Cēsu novada sabiedriskā transporta maršrutu tīklā personām, kuras sasniegušas 75 gadu vecumu un kuru pamata dzīvesvieta deklarēta Cēsu novadā. Atvieglojumi ir braukšanas maksas atlaide 100% apmērā par diviem braucieniem kalendāra mēnesī sabiedriskajā transportā ar pasažieru pārvadātāja AS "CATA" (turpmāk – pārvadātājs) autobusiem Cēsu novada teritorijā norādītiem maršrutiem.

Atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešajai daļai pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošajos noteikumos paredzētie braukšanas maksas atvieglojumi palielinās pašvaldības izdevumus. Noteikumu realizēšanai naudas līdzekļi tiek plānoti pašvaldības attiecīgā gada budžeta ietvaros. 2024. gada budžetā Saistošo noteikumu īstenošanai paredzēti 10 000 euro.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošajos noteikumos paredzētie braukšanas maksas atvieglojumi paredzēti novada senioru materiālajam atbalstam, viņu ikdienas un mobilitātes un iekļaušanās sabiedrībā veicināšanai. Atvieglojumu izmantošana palielinās sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaitu, veicinās sabiedriskā transporta pieejamību un tā efektīvāku izmantošanu.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu īstenošana paredzēta Pašvaldības esošo administratīvo procesu ietvaros un neradīs šo procesu papildus izmaksas. Ievērojot, ka Atvieglojumi ir braukšanas maksas atlaide 100% apmērā par diviem braucieniem kalendāra mēnesī, lai kontrolētu izmanto Atvieglojumu apjomu, elektroniskā abonementa karte, kas apliecina personas tiesības izmantot Atvieglojumus, tiek bloķēta, ja tās izmantošana pārsniedz Saistošajos noteikumos paredzēto braucienu skaitu.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi tiks īstenoti kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva jau esošo Pašvaldības funkciju un tām paredzēto personāla resursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Cēsu novada Valsts un pašvaldības vienotie klientu apkalpošanas centri un apvienību pārvaldes.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Atbilstoši Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešajai daļai pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta. Nosakot braukšanas maksas atvieglojumus, par vienīgo kritēriju nedrīkst izmantot personas deklarēto dzīvesvietu. Cēsu novada pašvaldības ieskatā izmaksas attiecībā pret ieguvumiem – sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamība attiecīgajai pasažieru grupai un viņu mobilitātes veicināšana – ir samērīgas un adekvātas.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 22. decembra līdz 2024. gada 4. janvārim publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.cesunovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Izteikts viedoklis (viens iesniegums), ka pilsētas sabiedriskajā transportā mērķa grupai Saistošajos noteikumos paredzētie atvieglojumi piemērojami vismaz 20 (divdesmit) braucieniem. Minētais viedoklis nav ņemts vērā, ievērojot Cēsu novada pašvaldības 2024. gada budžetā senioru braukšanas atlaidēm plānotos līdzekļus.

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece I. Suija-Markova

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!