• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2023. gada 28. decembra saistošie noteikumi Nr. 109 "Adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norāžu izvietošanas kārtība Valmieras novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2024., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/op/2024/41.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras novada domes saistošie noteikumi Nr. 118

Valmieras novada pašvaldības nolikums

Vēl šajā numurā

27.02.2024., Nr. 41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 109

Pieņemts: 28.12.2023.

OP numurs: 2024/41.13

2024/41.13
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 109

Valmierā 2023. gada 28. decembrī (prot. Nr. 20, 3. §)

Adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norāžu izvietošanas kārtība Valmieras novadā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

Precizēti ar Valmieras novada pašvaldības domes
20.02.2024. lēmumu Nr. 32 (prot. Nr. 2, 8. §)

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka adresācijas objektu, māju un ielu nosaukuma norāžu dizainu un izvietošanas kārtību Valmieras novadā.

2. Saistošie noteikumi attiecas uz visu Valmieras novada administratīvo teritoriju, neatkarīgi no zemes un ēku piederības.

3. Adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norādēm ir jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā, un labi saskatāmiem no ielas vai ceļa.

II. Adresācijas objektu numerācijas norādes izvietojums apdzīvotā teritorijā

4. Numerācijas norādes pie adresācijas objektiem izvieto un uztur kārtībā adresācijas objektu īpašnieki, valdītāji vai apsaimniekotāji.

5. Ja pēc Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) iniciatīvas tiek mainīta ēkas numerācija, tad pašvaldība finansē ēkas numerācijas zīmes nomaiņu mēneša laikā pēc informācijas reģistrēšanas zemesgrāmatā.

6. Pie katra adresācijas objekta jābūt vismaz vienai numerācijas norādei, kas piestiprināma pie adresācijas objekta ielas fasādes.

7. Ja adresācijas objekts atrodas iekškvartālā, numerācijas norāde izvietojama uz fasādes, kura redzama no galvenās pieejas (pievadceļa).

8. Ja adresācijas objekta fasādes vērstas pret vairākām ielām vai adresācijas objektam ir vienādas nozīmes ieejas vairākās fasādēs, numerācijas norāde izvietojama uz adresē norādītās fasādes.

9. Ja adresācijas objekts atrodas ar atkāpi no apbūves līnijas un adresācijas objekta numerācijas norāde uz fasādes nav saskatāma, tad tā izvietojama uz žoga vai atsevišķa staba.

10. Adresācijas objekta numerācijas norāde izvietojama 2,0–3,0 metru augstumā no zemes pie adresācijas objekta ielas fasādes, apmēram 30 centimetru attālumā no adresācijas objekta stūra, ieteicams adresācijas objekta labajā pusē, skatoties uz adresācijas objekta fasādi.

11. Adresācijas objekta numerācijas norādi nedrīkst izvietot uz ieejas portāliem, pilastriem, kolonnām, apmalēm un citām arhitektoniskām detaļām.

12. Ja adresācijas objekta sarežģītā arhitektoniskā veidojuma vai novietojuma dēļ nav iespējams izpildīt prasības par numerācijas norādes izvietošanu, tās izvietojums atsevišķi jāsaskaņo pašvaldības Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienībā "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa".

13. Viensētu nosaukuma plāksnes var uzstādīt arī pie piebraucamā ceļa. Gadījumā, ja vairākām viensētām ir kopējs piebraucamais ceļš, uz viena staba ir atļauts izvietot vairākas nosaukuma plāksnes. Par šādu nosaukumu plākšņu izvietošanas veidu un uzstādīšanu vienojas attiecīgie viensētu īpašnieki vai valdītāji, ievērojot ceļu apsaimniekošanas un uzturēšanas normatīvo aktu prasības.

14. Ja adresācijas objektam ir vairāki piebraucamie ceļi, īpašnieks vai valdītājs pēc izvēles pie vismaz viena no ceļiem uzstāda vienu nosaukuma plāksni.

III. Ielu nosaukuma norādes izvietojums

15. Ielu nosaukuma norādes izvieto un uztur kārtībā pašvaldība, bet privātīpašumā esošo ielu nosaukuma norādes izvieto un uztur kārtībā to īpašnieki vai valdītāji.

16. Ielas nosaukuma norādi izvieto uz katras šķērsielas stūra ēkas 2,5–3,0 metru augstumā no zemes un 30 centimetru attālumā no ēkas stūra. Ja ēka atrodas ar atkāpi no apbūves līnijas, ielas nosaukuma norādi izvieto uz žoga vai atsevišķi stāvoša staba saskaņā ar saistošo noteikumu 2. pielikumu.

IV. Dizaina un informācijas prasības adresācijas objekts numerācijas, māju un ielu nosaukuma norādēm

17. Uz pamatēkas, kurai piešķirta adrese, izvieto ēkas numerācijas norādi, uz kuras norāda:

17.1. ja ielas nosaukumā izmantots personvārds, tad norāda personas pilno vārdu un uzvārdu vai personas vārda pirmo burtu un uzvārdu;

17.2. ēkas numuru atbilstoši piešķirtajai adresei;

17.3. ēkas piederību valsts valodā:

17.3.1. "Pašvaldības īpašums",

17.3.2. "Valsts īpašums",

17.3.3. "Privātīpašums",

17.3.4. ja vēlas konkretizēt īpašnieka personu, tad norāda ēkas īpašnieka vārda pirmo burtu un uzvārdu vai juridiskās personas nosaukumu atbilstoši ierakstam zemesgrāmatā.

18. Ja ielas nosaukumā izmantots personvārds, tad ielas nosaukumā (norādē) norāda personas pilno vārdu un uzvārdu.

19. Adresācijas objekta numerācijas un ielu nosaukuma norādes izstrādā saskaņā ar paraugu (saistošo noteikumu 1. pielikums un 2. pielikums).

20. Ēku nosaukuma norādes dizains ārpus apdzīvotām teritorijām izstrādā saskaņā ar paraugu (saistošo noteikumu 3. pielikums).

V. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu pārkāpšanu

21. Kontroli par saistošo noteikumu izpildi nodrošina Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa".

22. Ja Pašvaldība konstatē ēku un telpu grupu numerācijas norāžu izvietošanas prasību pārkāpumu, Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" pieņem lēmumu par šo saistošo noteikumu prasību izpildi.

23. Šo noteikumu 22. punktā minēto lēmumu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā pieņemšanas dienas Pašvaldības domē, Lāčplēša ielā 2, Valmierā, Valmieras novadā, LV-4201.

24. Pašvaldības domes lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

25. Adresācijas objekta numerācijas, māju un ielu nosaukumu norādes kuras neatbilst saistošo noteikumu prasībām apdzīvotās vietās vai ārpus apdzīvotām vietām, nomaināmas līdz 2033. gada 31. decembrim.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

1. pielikums
Valmieras novada pašvaldības
28.12.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 109

Valmieras novada ēku numerācijas norādes plāksnes paraugs

1. Zīmes plāksnes izmēri

220/280 x 320 mm

2. Materiāls un apdare

Mehāniski un laikapstākļu noturīgi materiāli, piemēram, kompozītmateriāli, alumīnijs. Četri urbumi Ø 4 mm

3. Krāsas

Pamatne – krāsu kods RAL 5022 zils
Apmale, teksts – balta atstarojoša līmplēve (5–7 gadu garantija)

4. Fonts

Helvetica Condensed Bold (horizontal scale 85 %)
Lielo burtu augstums 26 mm
Ciparu augstums 122 mm

 

2. pielikums
Valmieras novada pašvaldības
28.12.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 109

Valmieras novada ielu nosaukuma norāžu zīmju plāksnes paraugs

1. Zīmes plāksnes izmēri

160 (augstums) x 420/560/700 (garums) mm

2. Materiāls un apdare

Mehāniski un laikapstākļu noturīgi materiāli, piemēram, kompozītmateriāli, alumīnijs. Četri urbumi Ø 4 mm

3. Krāsas

Pamatne – krāsu kods RAL 5022 zils
Apmale, teksts – balta atstarojoša līmplēve (5–7 gadu garantija)

4. Fonts

Helvetica Condensed Bold (horizontal scale 85 %), lielo burtu augstums 70 mm

5. Zīmes stiprinājums pie balsta

Balsts – cinkota caurule ar d=60 mm, balsta augstums virs zemes – 2.5 m

3. pielikums
Valmieras novada pašvaldības
28.12.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 109

Valmieras novada māju nosaukuma norāžu zīmju plāksnes paraugs ārpus apdzīvotas vietas

1. Zīmes plāksnes izmēri

160 x 420/560/700/1100 mm

2. Materiāls un apdare

Mehāniski un laikapstākļu noturīgi materiāli, piemēram, kompozītmateriāli, alumīnijs. Četri urbumi Ø 4 mm

3. Krāsas

Pamatne – krāsu kods RAL 6005 zaļš
Apmale, teksts – balta atstarojoša līmplēve (5–7 gadu garantija)

4. Fonts

Arial Bold (horizontal scale 85 %)
Lielo burtu augstums 70 mm

5. Zīmes stiprinājums pie balsta

Balsts – cinkota caurule ar d=60 mm vai impregnēts koka stabs ar d=85 mm, balsta augstums virs zemes no 1.2 m līdz 2 m

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 28. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 109 "Adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norāžu izvietošanas kārtība Valmieras novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Izpētot šī brīža situāciju Valmieras novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Valmieras novads), ir secināts, ka pastāv dažāda prakse attiecībā uz adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukumu norāžu dizainu un izvietošanu, tādēļ nepieciešams noteikt vienotu kārtību Valmieras novadā ar mērķi nodrošināt harmonisku pilsētvides ainavas saglabāšanu. Lai atvieglotu norāžu uztveramību, cita starpā, nodrošinot operatīvajiem dienestiem iespēju atrast nepieciešamo adresi, nosakāms vienots norāžu dizains. Lai nodrošinātu saudzīgu pāreju uz jauno saistošo noteikumu regulējumu, noteikumos tiek paredzēts samērīgs pārejas periods – 2033. gada 31. decembris.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Savukārt šī panta trešā daļa nosaka, ka saistošajos noteikumos, kas nodrošina pašvaldības autonomo funkciju izpildi, var paredzēt pašvaldības tiesības izdot tiesiskus pienākumus nosakošus administratīvos aktus, ciktāl tie nepieciešami saistošajos noteikumos ietverto normu īstenošanai.

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt vienotu kārtību Valmieras valstspilsētā un Valmieras novadā adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norāžu izvietošanai.

Saistošie noteikumi tiek papildināti ar grafiskajiem materiāliem, tādējādi atvieglojot saistošo noteikumu uztveramību un nosakot vienotu norāžu dizainu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz Pašvaldības budžetu paredz izdevumu daļu, veicot ielu nosaukumu un objektu numerācijas norāžu izvietošanu vai maiņu. Ja pēc Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) iniciatīvas tiek mainīta ēkas numerācija, tad pašvaldība finansē ēkas numerācijas zīmes nomaiņu mēneša laikā pēc informācijas reģistrēšanas zemesgrāmatā. Vienas ielu nosaukuma norādes izvietošanas izmaksas veido 45 euro. 2024. gadā sakarā ar ielu nosaukumu maiņu Pašvaldībā plānots nomainīt 7 ielu nosaukumus, kopējais norāžu skaits – 46, tādējādi izdevumu apmērs veidos vismaz 2070 euro. Vienas ēku numerācijas norādes izvietošanas izmaksas veido 25 euro. 2024. gadā sakarā ar ielu nosaukumu maiņu Pašvaldībā plānots nomainīt 209 norādes, tādējādi izdevumu apmērs veidos vismaz 5225 euro. Kopējās izmaksas 2024. gadā par ielu un ēku norāžu izvietošanu 7295 euro.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošo noteikumu regulējums attiecas uz personām, kas vēlas izvietot adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norādes Valmieras novadā – saistošo noteikumu mērķgrupa ir personas, kas izvieto adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukumu norādes Valmieras novada administratīvajā teritorijā.

Saistošie noteikumi sniedz pozitīvu:

3.1. sociālo ietekmi – tiešas ietekmes nav. Saistošo noteikumu pielikumos pievienotie grafiskie materiāli nodrošinās to uztveramību.

3.2. ietekmi uz vidi – tiešas ietekmes nav;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – tiešas ietekmes nav;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – tiešas ietekmes nav;

3.5. saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir personas, kas izvieto adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukumu norādes Valmieras novada administratīvajā teritorijā. Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupai jaunas tiesības, bet uzliks jaunus pienākumus izvietot adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukumu norādes pēc vienota dizaina;

3.5. ietekme uz konkurenci – tiešas ietekmes nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu prasību neievērošanas gadījumā Valmieras novada Attīstības pārvalde" struktūrvienība "Teritorijas un pilsētplānošanas nodaļa" pieņem lēmumu par adresācijas objektu numerācijas vai māju norāžu izvietošanu. Minēto lēmumu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā pieņemšanas dienas Pašvaldības domē, Lāčplēša ielā 2, Valmierā, Valmieras novadā, LV-4201. Pašvaldības domes lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Pašvaldībā personīgi vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@valmierasnovads.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu Pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu noteikt būvju uzturēšanas prasības un pilsētvides ainavas saglabāšanu. Pašvaldība izdod saistošos noteikumus, kuros noteikta kārtība adresācijas objektu numerācijas, māju un ielu nosaukuma norāžu izvietošanai, paredzot ierobežojumus norāžu izvietošanā, izmērā, materiāla un krāsas izvēlē, kā arī teksta fontā un burtu izmērā. Saistošo noteikumu projekts neietekmēs citas Pašvaldības funkcijas.

Noteikumu projekta izpilde neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Valmieras novada Attīstības pārvalde un Valmieras novada Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvalde.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu projekta prasības un tā izpilde radīs izmaksas, kas saistītas ar jaunu adresācijas objektu numerācijas un ielu nosaukumu norāžu izvietošanu vai esošo nomaiņu to neatbilstību saistošo noteikumu prasībām vai ielu nosaukumu maiņas gadījumā. Noteikumi paredz tikai saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai nepieciešamos nosacījumus Pašvaldībā pieejamo resursu ietvaros.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības tīmekļvietnē www.valmierasnovads.lv sadaļā "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas" sabiedrības viedokļa noskaidrošanai laika periodā no 14.11.2023. līdz 08.12.2023. Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedoklis netika saņemts.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!