• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 21. februāra saistošie noteikumi Nr. RD-24-258-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzdalības budžeta nolikumu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2024., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/op/2024/40.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-259-sn

Par Rīgas domes 2023. gada 18. oktobra saistošo noteikumu Nr. RD-23-241-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" maksas pakalpojumiem" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Vēl šajā numurā

26.02.2024., Nr. 40

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-258-sn

Pieņemts: 21.02.2024.

OP numurs: 2024/40.19

2024/40.19
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-258-sn

Rīgā 2024. gada 21. februārī (prot. Nr. 113, 5. §)

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzdalības budžeta nolikumu

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otru daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – nolikums) nosaka kārtību, kādā 2024. gadā tiek organizēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) līdzdalības budžeta projektu īstenošanas konkurss (turpmāk – konkurss) un piešķirts pašvaldības finansējums pašvaldības līdzdalības budžeta projekta (turpmāk – projekts) īstenošanai.

2. Konkursa koordinēšanu veic Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs (turpmāk – RAIC).

3. Konkursa mērķi ir:

3.1. veicināt apkaimju attīstību Rīgā, to teritorijas kā pilsētas daļas īpašo identitāti, atpazīstamību un sekmēt to revitalizāciju;

3.2. pastāvīgi un mērķtiecīgi veicināt Rīgas apkaimju iedzīvotāju iesaisti un līdzdalību apkaimju attīstībā;

3.3. radīt publiski pieejamus uzlabojumus apkaimēs, veicinot iedzīvotāju sadarbību un radošumu;

3.4. pašvaldībai iegūt vērtīgu atgriezenisko saiti par nepieciešamajiem pilsētvides uzlabojumiem, kas ir svarīgi Rīgas iedzīvotājiem.

II. Finansējuma piešķiršanas nosacījumi

4. Projektu īstenošana tiek finansēta no pašvaldības budžeta programmas 01.24.00. "Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta programma" līdzekļiem.

5. Finansējums tiek piešķirts attiecīgajai pašvaldības iestādei vai struktūrvienībai, kuras kompetencē ir konkursa kārtībā izvēlētā projekta īstenošana (turpmāk – atbildīgā institūcija).

6. Viena projekta īstenošanai nepieciešamais prognozējamais finanšu līdzekļu apjoms ir ne vairāk kā 100 000 euro (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli).

7. Finansējums netiek piešķirts projekta īstenošanai, kurš attiecināms uz ārtelpas labiekārtošanas un uzturēšanas, kā arī iekškvartālu, piebraucamo ceļu remonta programmu.

8. Finansējuma piešķiršanai tiek virzīts projekta pieteikums, kas atbilst šādiem kritērijiem:

8.1. projekta īstenošanas vieta ir sabiedrībai pieejama, publiskā lietošanā esoša pašvaldībai piederoša vai piekrītoša publiskā ārtelpa;

8.2. projekta īstenošanas rezultātā ilglaicīgi (vismaz 10 gadus) tiks uzlabota apkaimes publiskā infrastruktūra, un šiem uzlabojumiem ir sabiedriski nozīmīga vērtība, kā arī projekta rezultāts būs plaši pieejams iedzīvotājiem;

8.3. projektā paredzētie ieguldījumi ir ekonomiski pamatoti;

8.4. projekts ir saistīts ar jaunas infrastruktūras radīšanu vai jau esošas infrastruktūras uzlabošanu;

8.5. projekta pieteikumam nedrīkst būt komerciāls, reliģisks vai politisks raksturs.

III. Prasības projekta pieteikuma iesniedzējam

9. Projekta pieteikumu dalībai konkursā var iesniegt pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējusi fiziska persona, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, biedrība vai nodibinājums, kura juridiskā adrese ir reģistrēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā nav pašvaldības dalības un kura darbības mērķis nav pretrunā ar nolikuma 3. punktā noteiktajiem konkursa mērķiem (turpmāk – iesniedzēji).

10. Iesniedzējs konkursam var iesniegt vienu projekta pieteikumu, kas attiecas uz vienu vienotu teritoriju.

IV. Konkursa izsludināšana, konkursa komisijas darbības organizācija un kompetence

11. Paziņojums par konkursa izsludināšanu tiek publicēts pašvaldības tīmekļvietnēs www.riga.lv, www.apkaimes.lv un www.balso.riga.lv, norādot:

11.1. projekta pieteikumu iesniegšanas veidu;

11.2. projekta pieteikumu iesniegšanas termiņu, kas nav īsāks par 30 dienām.

12. Konkursam iesniegtos projektu pieteikumus vērtē konkursa vērtēšanas komisija (turpmāk – komisija), kas tiek apstiprināta ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu.

13. Komisijas darbu vada tās priekšsēdētājs. Komisijas priekšsēdētāju viņa prombūtnes laikā aizvieto komisijas priekšsēdētāja vietnieks. Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdēs piedalās ne mazāk kā puse no komisijas locekļiem.

14. Komisijas lēmumi tiek pieņemti sēdes laikā vienojoties. Ja komisija nevar vienoties, tad lēmumu pieņem, atklāti balsojot. Lēmums var tikt pieņemts arī balsojot elektroniskajā sarakstē. Lēmums tiek atzīts par pieņemtu, ja par to balsojis klātesošo komisijas locekļu vairākums. Balsīm sadaloties vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

15. Komisijas kompetencē ir:

15.1. izvērtēt iesniegtos projektu pieteikumus, noteikt atbalstāmos projektus un apstiprināt to īstenošanai nepieciešamā prognozējamā finansējuma apjomu;

15.2. pieaicināt komisijas darbā nozaru ekspertus viedokļa sniegšanai;

15.3. veikt projekta pieteikumā matemātisku aprēķinu kļūdu labojumus, informējot par to iesniedzēju;

15.4. sniegt atbildes uz iesniedzēja jautājumiem;

15.5. noraidīt projekta pieteikumu, ja:

15.5.1. projekta pieteikums neatbilst nolikumā noteiktajām prasībām;

15.5.2. projekta īstenošana ir atzīta par neiespējamu;

15.5.3. projekta īstenošana nevar tikt uzsākta nākamajā kalendārajā gadā;

15.5.4. konkursa ietvaros nav pieejami finanšu līdzekļi projekta īstenošanai;

15.5.5. konkursa ietvaros nav pieejami finanšu līdzekļi projekta īstenošanai nepilnā apjomā (vismaz 50 % no plānotajām īstenošanas izmaksām), ja iesniedzējs projekta pieteikuma veidlapā ir norādījis, ka projekts var tikt īstenots arī nepilnā apjomā;

15.5.6. projekta pieteikums ir iesniegts pēc nolikuma 19. punktā norādītā termiņa;

15.5.7. projektam jau paredzēti līdzekļi pašvaldības budžetā;

15.6. veikt citas darbības atbilstoši konkursa nolikumam.

16. Komisijas sēdes tiek protokolētas. Komisijas sekretāra, kurš nav komisijas loceklis, sagatavotos komisijas sēžu protokolus visi klātesošie komisijas locekļi saskaņo, izmantojot elektroniskā pasta sūtījumu. Komisijas sēžu protokolus paraksta komisijas sēdes vadītājs un protokolētājs (komisijas sekretārs).

17. Komisijas priekšsēdētājs ir pilnvarots veikt saraksti, lūgt papildu informāciju no iesniedzēja, atbildīgās institūcijas, citām valsts un pašvaldības iestādēm un struktūrvienībām un/vai nozaru ekspertiem, izmantojot komisijas veidlapu. Komisijas priekšsēdētāja prombūtnes laikā saraksti veikt ir pilnvarots komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

V. Projekta pieteikuma dokumenti, to noformēšanas prasības un iesniegšanas kārtība

18. Projekta pieteikumu veido šādi dokumenti:

18.1. aizpildīta projekta pieteikuma veidlapa (1. pielikums);

18.2. dokuments, kas apliecina iesniedzēja pilnvarotās personas tiesības rīkoties iesniedzēja vārdā, ja projekta pieteikumu iesniedz iesniedzēja pilnvarotā persona;

18.3. projekta skice (norādāmi visu projekta būtisko elementu izmēri (cm) un to izvietojums uz zemesgabala robežu plāna vai izdrukas no tīmekļvietnes www.topografija.lv, www.kadastrs.lv vai www.geolatvija.lv);

18.4. vismaz viena vizualizācija, kurā uzskatāmi attēlots projekta īstenošanas rezultāts.

19. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir no konkursa izsludināšanas brīža līdz attiecīgā gada 31. maija plkst. 12.00. Iesniegšanas termiņš nevar būt īsāks par astoņām nedēļām.

20. Projekta pieteikumu, kas sagatavots valsts valodā, datorrakstā un atbilstoši normatīvajiem aktiem par dokumenta noformēšanu, var iesniegt:

20.1. elektroniski nosūtot uz elektroniskā pasta adresi: konkurss.apkaimes@riga.lv vai RAIC oficiālo e-adresi ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu;

20.2. pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv, aizpildot projekta pieteikuma veidlapu;

20.3. klātienē RAIC klientu apkalpošanas nodaļā.

21. Iesniedzot projekta pieteikumu papīra formātā, tā elektronisko kopiju nosūta uz elektroniskā pasta adresi: konkurss.apkaimes@riga.lv.

22. Iesniedzējs ir tiesīgs pirms projekta pieteikuma iesniegšanas termiņa beigām grozīt iesniegto projekta pieteikumu vai atsaukt to līdz balsošanas termiņa sākumam.

23. Visas izmaksas, kas saistītas ar projekta pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu, sedz iesniedzējs.

24. Pirms projekta pieteikuma iesniegšanas RAIC nodrošina iesniedzējam iespēju:

24.1. noskaidrot, vai plānotais projekts neattiecas uz nolikuma 7. punktā minēto programmu;

24.2. noskaidrot projektā plānotā zemesgabala piederību, tā atļauto izmantošanas veidu, kādai pašvaldības autonomās funkcijas izpildei tas ir paredzēts, kā arī saņemt attiecīgā zemesgabala robežu plāna un apgrūtinājumu plāna kopiju, ja tādi ir pašvaldības rīcībā;

24.3. piedalīties pašvaldības organizētajos semināros, darbnīcās, saņemt konsultācijas no atbildīgo institūciju speciālistiem ar projekta pieteikumu sagatavošanu saistītos jautājumos;

24.4. noskaidrot citus ar konkursu saistītus jautājumus, kas uzdodami ne vēlāk kā 10 darba dienas pirms 19. punktā minētā projektu pieteikumu iesniegšanas termiņa beigām, nosūtot tos komisijas sekretāram uz elektroniskā pasta adresi: konkurss.apkaimes@riga.lv vai sazinoties telefoniski; atbildi RAIC sniedz pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā pēc piecām darba dienām.

VI. Projektu pieteikumu izvērtēšanas kārtība, lēmuma pieņemšana un paziņošana

25. Komisijas sekretārs pārliecinās Iedzīvotāju reģistrā par iesniedzēja projekta pieteikuma iesniegšanas dienā norādītās deklarētās dzīvesvietas atbilstību nolikuma 9. punktam.

26. Komisijas sekretārs sagatavo iesniegto projektu pieteikumu apkopojumu, kurā par katru projekta pieteikumu tiek norādītas šādas ziņas: iesniedzēja vārds, uzvārds vai nosaukums, projekta nosaukums, projekta īstenošanai nepieciešamais prognozējamais finansējums, projekta atbilstība nolikuma 6.–10. punktam, projekta pieteikuma atbilstība nolikuma 18.–21. punktam, atbildīgā institūcija.

27. Projektu pieteikumi tiek izskatīti divās kārtās. Projektu pieteikumu izskatīšana notiek bez iesniedzēju klātbūtnes. Jebkurā no kārtām komisija var lūgt papildu informāciju no iesniedzēja, atbildīgās institūcijas, citām valsts un pašvaldības iestādēm vai nozaru ekspertiem, ja tas nepieciešams projekta pieteikuma vērtēšanai, norādot atbildes termiņu.

28. Pirms projektu pieteikumu izskatīšanas katrs komisijas loceklis paraksta apliecinājumu par interešu konflikta neesību, vērtējot konkursam iesniegtos projektu pieteikumus.

29. Ja komisijas loceklis atrodas interešu konfliktā, izskatot projekta pieteikumus, viņš par to informē pārējos komisijas locekļus un nepiedalās attiecīgā projekta pieteikuma vērtēšanā.

30. Vērtēšanas pirmajā kārtā komisija vērtē projekta atbilstību nolikuma 6.–10. punktam un projekta pieteikuma atbilstību nolikuma 18.–21. punktam. Atbilstošos projektu pieteikumus komisija virza atbildīgajām institūcijām projekta īstenošanas iespējamības izvērtēšanai un projekta īstenošanas ietvaros veicamo darbību noteikšanai. Neatbilstošos projektu pieteikumus komisija noraida.

31. Atbildīgās institūcijas projekta īstenošanas iespējamības izvērtēšanai un projekta īstenošanas ietvaros veicamo darbību noteikšanai nepieciešamības gadījumā sazinās ar iesniedzēju.

32. Pēc vērtēšanas pirmās kārtas atbilstošie projektu pieteikumi tiek ievietoti tīmekļvietnē www.balso.riga.lv. Pie projekta tiek nodrošināta iespēja publicēt iesniedzēja sagatavotu videoklipu, kas sniedz informāciju par projektu.

33. Vērtēšanas otrajā kārtā komisija izvērtē atbildīgās institūcijas sniegtos atzinumus par projektu īstenošanas iespējamību, kā arī nolikuma 34. punktā minēto informāciju, ja tāda ir saņemta. Projektus, kuru īstenošana ir atzīta par iespējamu, komisija nodod balsošanai iedzīvotājiem. Projektus, kuru īstenošana ir atzīta par neiespējamu, komisija noraida.

34. Komisijai ir tiesības pieprasīt papildu paskaidrojumus no atbildīgās institūcijas, kā arī papildu informāciju no citām valsts vai pašvaldības iestādēm vai nozaru ekspertiem, lai noskaidrotu, vai projekta īstenošana ir iespējama. Ja tiek saņemta informācija, kas ir pretrunā ar atbildīgās institūcijas atzinumā norādīto, komisijai ir tiesības pieprasīt atbildīgajai institūcijai atkārtotu atzinumu.

35. Ja projektu, kuru īstenošana atzīta par iespējamu saskaņā ar nolikuma 33. punktu, īstenošanai nepieciešamais prognozējamais finanšu līdzekļu kopējais apjoms nepārsniedz konkursam piešķirto finanšu līdzekļu apjomu, komisija apstiprina projektu īstenošanai nepieciešamo prognozējamo finansējumu un nodod tos īstenošanai atbildīgajām institūcijām bez balsošanas.

36. Balsot par projektiem var elektroniski tīmekļvietnē www.balso.riga.lv atbilstoši autorizācijas noteikumiem vai klātienē šajā tīmekļvietnē norādītajās vietās.

37. Balsot par projektiem var persona, kas sasniegusi 16 gadu vecumu. Viena persona var balsot vienu reizi.

38. Balsošana notiek vienu kalendāro mēnesi. Balsošanas periods tiek norādīts tīmekļvietnē www.balso.riga.lv.

39. Pēc balsošanas beigām komisijas sekretārs apkopo balsošanas rezultātus, komisija apstiprina projektu īstenošanai nepieciešamo prognozējamo finansējumu konkursam piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros projektiem, kuri saņēmuši vislielāko balsu skaitu balsošanas rezultātā, un nodod tos īstenošanai atbildīgajām institūcijām. Pārējos projektu pieteikumus komisija noraida. Noraidītie projekti netiek virzīti atkārtotai izskatīšanai komisijā.

40. Komisijas lēmumu paziņo iesniedzējam 10 darba dienu laikā no attiecīgās komisijas sēdes dienas.

41. Komisija var izbeigt konkursu bez rezultātiem, ja:

41.1. nav iesniegts neviens projekta pieteikums;

41.2. visi iesniegtie projektu pieteikumi tiek noraidīti konkursa pirmajā un otrajā kārtā;

41.3. tiek konstatēts cits būtisks iemesls, kas liedz turpināt konkursa norisi.

42. Paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts pašvaldības tīmekļvietnēs www.riga.lv, www.apkaimes.lv un www.balso.riga.lv, norādot projekta nosaukumu, īstenošanas vietu un iesniedzēju.

VII. Projektu īstenošana

43. Konkursa kārtībā apstiprināto projektu īsteno pašvaldības atbildīgā institūcija, sadarbojoties ar iesniedzēju.

44. Projektu uzsāk triju mēnešu laikā pēc konkursa rezultātu paziņošanas un īsteno divu gadu laikā.

45. Projektu īstenošanas gaitu uzrauga RAIC.

46. Iesniedzējs tiek informēts par projekta īstenošanas gaitu.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

 

Pielikums
Rīgas domes 2024. gada 21. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-258-sn

Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centram
Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta projektu īstenošanas konkursam

PROJEKTA PIETEIKUMA VEIDLAPA

Informējam, ka Jūsu personas datu (vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, kontaktinformācija saziņai (tālruņa numurs, e-pasta adrese), IP adrese) apstrādes mērķi ir:

1) identificēt Jūs un pārliecināties, vai atbilstat Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta nolikuma prasībām;

2) saziņai ar Jums nolikumā minētajos gadījumos.

Jūs kā iesniedzējs esat atbildīgs par personas datu nodošanas Rīgas valstspilsētas pašvaldībai likumību, tajā skaitā Jums ir aizliegts sniegt Rīgas valstspilsētas pašvaldībai personas datus, ja šai apstrādei nepastāv juridisks pamats.

1. Informācija par projekta iesniedzēju

Projekta iesniedzējs – fiziska persona
Vārds, uzvārds  
Personas kods  
Deklarētās dzīvesvietas adrese  
Korespondences adrese

(nav jānorāda, ja projektu iesniedz elektroniski)

 
Kontaktinformācija saziņai

(tālruņa numurs, e-pasta adrese)

 
   
Projekta iesniedzējs – juridiska persona (nevalstiskā organizācija)
Nosaukums  
Vienotais reģistrācijas numurs  
Juridiskā adrese  
Korespondences adrese

(nav jānorāda, ja projektu iesniedz elektroniski)

 
Kontaktinformācija saziņai

(tālruņa numurs, e-pasta adrese)

 
Pārstāvja vārds, uzvārds  
Pārstāvības pamats

(statūti, pilnvarojums, cits)

 

2. Informācija par projektu

2.1. Informācija par projekta īstenošanas vietu
Adrese  
Kadastra apzīmējums  
Cita informācija, kas iespējami precizē projekta īstenošanas vietu  
 
2.2. Projekta nosaukums (īss, uzmanību piesaistošs, līdz 50 zīmēm)
 
 
 
2.3. Īss projekta apraksts (tīmekļvietnei www.balso.riga.lv, līdz 250 zīmēm)
 
 
 
2.4. Projekta tematiskā joma (norādiet projekta jomu)
o Sporta un rotaļu laukumi

o Zaļā zona, rekreācija un atpūta

o Pilsētvides infrastruktūra

o Kultūrvides infrastruktūra

o Satiksmes infrastruktūra

o Cits____________________

 
2.5. Projekta apraksts un tā sabiedriskā nepieciešamība (aprakstiet projektu – kā vajadzētu izskatīties projektam un tā atsevišķiem elementiem, kādu pievienoto vērtību projekts sniegs apkaimei un rīdziniekiem, nosauciet galveno mērķa grupu un uz projektu attiecināmo nolikuma 3. punktā noteikto konkursa mērķi, līdz 2500 zīmēm)
 
 
 
2.6. Projekta īstenošanai iespējami nepieciešamais finansējums (norādiet projekta darbu apjomu, iespējamās darbu un materiālu izmaksas un to, vai projekts var tikt īstenots arī nepilnā apjomā)
Paredzamās darbu izmaksas:

Darbu veids

vai konstruktīvā elementa nosaukums, apraksts

Cena par vienību, EUR (bez PVN)

Vienību skaits

Kopējā cena, EUR (bez PVN)

Piezīmes

Projektēšana un autoruzraudzība1        
Būvuzraudzība2        
         
         
         

PAVISAM KOPĀ BEZ PVN

PVN

PAVISAM KOPĀ AR PVN

   
   
   

1 Vismaz 10 % no projekta īstenošanas izmaksām.

2 Vismaz 3 % no projekta īstenošanas izmaksām.

 
2.7. Projekta īstenošana nepilnā apjomā

(Ja Komisija atzīst ka projekta īstenošana ir iespējama tikai daļēji)

Piekrītu

Nepiekrītu

Atzīmēt, ja projekta iesniedzējs piekrīt projekta īstenošanai nepilnā apjomā

Pielikumā:*

projekta skice (norādāmi visu projekta būtisko elementu izmēri (cm) un to izvietojums uz zemesgabala robežu plāna vai izdrukas no tīmekļvietnes www.topografija.lv, www. kadastrs.lv vai www.geolatvija.lv);

vismaz viena vizualizācija, kurā uzskatāmi attēlots projekta īstenošanas rezultāts;

dokuments, kas apliecina projekta iesniedzēja pilnvarotās personas tiesības rīkoties projekta iesniedzēja vārdā (ja attiecināms).

*Atzīmējiet pievienotos pielikumus.

Iesniedzot personas datus Rīgas valstspilsētas pašvaldībai, persona apliecina, ka ir iepazinusies ar šajā dokumentā ietverto informāciju un tā viņai ir saprotama.

Informācija par personas datu apstrādi, iesniedzot projektu Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta projektu īstenošanas konkursam:

Pārzinis personas datu apstrādei: Rīgas valstspilsētas pašvaldība (Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs), adrese: Eduarda Smiļģa iela 46, Rīga, LV-1002, tālrunis 80000800, elektroniskā pasta adrese: aic@riga.lv.

Personas datu aizsardzības speciālists: Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Datu aizsardzības un informācijas tehnoloģiju drošības centrs, adrese: Dzirciema iela 28, Rīga, LV-1007, elektroniskā pasta adrese: dac@riga.lv.

Apstrādes tiesiskais pamats: Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punkta e) apakšpunkts – apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs vai īstenojot pārzinim likumīgi piešķirtās oficiālās pilnvaras.

Personas datu saņēmēji: Rīgas pilsētas līdzdalības budžeta projektu īstenošanas konkursa vērtēšanas komisija un tās sekretārs, Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas digitālā aģentūra" (tehniskā atbalsta nodrošināšana), Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra darbinieki, Rīgas valstspilsētas pašvaldības iestādes, Rīgas valstspilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības.

Jūsu personas dati un apstrādes ilgums: personas dati (vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, korespondences adrese (ja projekts iesniegts papīra formātā), kontaktinformācija saziņai (tālruņa numurs, e-pasta adrese) un IP adrese) projekta iesniedzēja atbilstības konkursa nolikuma prasībām vērtēšanas un saziņas ar projekta iesniedzēju nodrošināšanai tiks glabāti 10 gadus saskaņā ar Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra apstiprināto lietu nomenklatūru.

Personas datu avoti: Jūsu vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese tiks pārbaudīta, un tādējādi dati tiks iegūti no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra.

Juridiskās personas dati: nosaukums, vienotais reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, ziņas par amatpersonām tiks iegūti no Uzņēmumu reģistra publiskās datubāzes.

Jums kā datu subjektam ir tiesības: pieprasīt pārzinim piekļūt Jūsu kā datu subjekta apstrādātajiem personas datiem, tiesību aktos noteiktos gadījumos lūgt neprecīzo personas datu labošanu vai dzēšanu, lūgt Jūsu personas datu apstrādes ierobežošanu, iebilst pret apstrādi, kā arī iesniegt sūdzību par nelikumīgu Jūsu personas datu apstrādi Datu valsts inspekcijā.

Datums __________________

     

(iesniedzēja vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 21. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-258-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzdalības budžeta nolikumu"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošo noteikumu "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzdalības budžeta nolikumu" izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) īsteno līdzdalības budžeta projektu konkursu.

Konkursa mērķis ir:

- veicināt apkaimju attīstību Rīgā, to teritorijas kā pilsētas daļas īpašo identitāti, atpazīstamību un sekmēt to revitalizāciju;

- pastāvīgi un mērķtiecīgi veicināt Rīgas apkaimju iedzīvotāju iesaisti un līdzdalību apkaimju attīstībā;

- radīt publiski pieejamus uzlabojumus apkaimēs, veicinot iedzīvotāju sadarbību un radošumu;

- pašvaldībai iegūt vērtīgu atgriezenisko saiti par nepieciešamajiem pilsētvides uzlabojumiem, kas ir svarīgi Rīgas iedzīvotājiem.

Saistošie noteikumi ir nepieciešami, lai atbilstoši Pašvaldību likuma deleģējumam noteiktu kārtību, kā pašvaldība 2024. gadā īsteno līdzdalības budžeta projektu ideju konkursu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Pašvaldību likums paredz līdzdalības budžetu, kas tiek izlietots sabiedrības ierosinātiem teritorijas attīstības projektiem, kurus īsteno pašvaldība.

2024. gadā kopējais pašvaldības finansējums līdzdalības budžetam ir 700 000 euro (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli). Vienas projekta idejas īstenošanai pašvaldība piešķir ne vairāk kā 100 000 euro (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Saistošo noteikumu pieņemšana labvēlīgi ietekmēs apkārtējo vidi, jo tiesiskais regulējums attiecināms uz sabiedrībai pieejamu publisku ārtelpu – tiks īstenoti projekti, kas virzīti uz teritorijas sakopšanu, jaunu vides objektu izveidošanu, atpūtas vietu iekārtošanu, sporta un aktīvās atpūtas infrastruktūras izveidošanu plašu sabiedrības grupu interesēm.

Veiktās pārmaiņas pozitīvi ietekmēs cilvēku veselību un drošību, jo veiktās darbības tiks īstenotas atbilstoši būvniecību regulējošajiem normatīvajiem aktiem un tās veicinās pilsētvides labiekārtošanu atbilstoši cilvēku vajadzībām un interesēm, ņemot vērā arī drošības aspektu.

Tiks sakārtotas publiski pieejamas teritorijas, kas var atstāt pozitīvu ietekmi uz blakus esošajām uzņēmējdarbības teritorijām, veicinot pozitīvu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

Ietekmes uz konkurenci nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām un nevalstiskajām organizācijām veicamās darbības noteiktas saistošajos noteikumos.

Visas izmaksas, kas saistītas ar projekta pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu, sedz iesniedzējs.

Noteikumi paredz, ka konkursā iesniegtos projektus izskata konkursa vērtēšanas komisija, kuras sastāvā ir pašvaldības un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Konsultācijas par projektu iesniegšanu sniedz Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs. Projektu īstenošanu veic pašvaldība.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta, ņemot vērā pašvaldības budžetā šim mērķim paredzētos līdzekļus.

Konkursa rīkošanu, projektu pieteikumu pieņemšanu un konsultācijas projektu iesniedzējiem nodrošinās Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs. Iesniegto projektu vērtēšanu veiks konkursa vērtēšanas komisija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošajiem normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Ņemot vērā to, ka konkurss līdzdalības budžeta projektu īstenošanai notiek jau piecus gadus un ir ņemti vērā šo gadu laikā sabiedrības izteiktie priekšlikumi, atkārtotas konsultācijas nav veiktas, jo normatīvā akta projekts neparedz atšķirīgu kārtību, kā iepriekšējā gadā.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 26. janvāra līdz 2024. gada 8. februārim (ieskaitot) tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.riga.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Publikācijā norādītajā laikposmā par saistošo noteikumu projektu netika saņemts neviens komentārs, priekšlikums vai iebildums.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!