• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valkas novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par pašvaldības pabalstiem audžuģimenēm Valkas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2024., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/op/2024/4.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valkas novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Grozījumi Valkas novada pašvaldības 2023. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Valkas novada pašvaldības 2023. gada budžets"

Vēl šajā numurā

05.01.2024., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valkas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 18

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2024/4.9

2024/4.9
RĪKI

Valkas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valkas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 18

Valkā 2023. gada 30. novembrī

Par pašvaldības pabalstiem audžuģimenēm Valkas novadā

APSTIPRINĀTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2023. gada 30. novembra sēdes lēmumu Nr. 312 (prot. Nr. 24, 5. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
un Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Valkas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalsta apmēru bērna uzturam audžuģimenē, pabalsta apmēru apģērba un mīkstā inventāra iegādei, kā arī citu Pašvaldības pabalstu audžuģimenēm apmēru un saņemšanas kārtību.

2. Līgumu ar audžuģimeni Pašvaldība noslēdz, pamatojoties uz Valkas novada bāriņtiesas lēmumu.

3. Tiesības pieprasīt un saņemt šajos saistošajos noteikumos noteiktos pabalstus ir tam audžuģimenes loceklim, kurš ir noslēdzis ar Pašvaldību līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē un iesniedzis iesniegumu par pabalstu piešķiršanu Valkas novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests).

4. Pašvaldības noteiktais ikmēneša pabalsts bērna uzturam tiek aprēķināts un izmaksāts atbilstoši spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem par katru audžuģimenē ievietoto Valkas novadā dzīvesvietu deklarējušo bērnu. Ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi, pabalstu aprēķina proporcionāli audžuģimenē nodzīvoto dienu skaitam.

5. Pašvaldības noteiktais vienreizējais pabalsts bērnam nepieciešamā mīkstā inventāra un apģērba iegādei ir 300,00 euro apmērā par katru audžuģimenē ievietoto Valkas novadā dzīvesvietu deklarējušo bērnu.

6. Ja bērns vienā audžuģimenē ir pavadījis piecus gadus un turpina tur atrasties, audžuvecākam ir tiesības pieprasīt un atkārtoti saņemt vienreizēju pabalstu bērnam nepieciešamā mīkstā inventāra un apģērba iegādei 150,00 euro.

7. Sociālais dienests, pēc iesnieguma saņemšanas no audžuvecāka, papildus ikmēneša pabalstam bērna uzturam audžuģimenē un vienreizēja pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei:

7.1. apmaksā brīvpusdienas skolā vai pirmsskolas izglītības iestādē 100 % apmērā;

7.2. piešķir pabalstu veselības aprūpes un/vai psihologa apmeklējuma saistīto izdevumu segšanai līdz 100,00 euro gadā, pēc izdevumu apliecinošu dokumentu piestādīšanas.

8. Pabalstu bērna uzturam audžuģimenē izmaksā par pašreizējo mēnesi līdz mēneša 10. datumam.

9. Atzīt par spēku zaudējušiem Valkas novada domes 2018. gada 22. februāra saistošos noteikumus Nr. 5 "Par pašvaldības pabalstiem audžuģimenēm Valkas novadā" (Valkas Novada Vēstis, 102 (4), 25.04.2018.).

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks V. Zariņš

 

Valkas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 18 "Par pašvaldības pabalstiem audžuģimenēm Valkas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir pašvaldības vienreizējā pabalsta piešķiršana audžuģimenē ievietotajam bērnam nepieciešamā mīkstā inventāra un apģērba iegādei, brīvpusdienu skolā vai pirmsskolas izglītības iestādē apmaksa un pabalsta piešķiršana veselības aprūpes un/vai psihologa apmeklējuma saistīto izdevumu segšanai līdz 100,00 euro gadā.

1.2. 2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Pašvaldību likums, kur Pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

1.3. Valkas novada domes 2018. gada 22. februāra saistošo noteikumu Nr. 5 "Par pašvaldības pabalstiem audžuģimenēm Valkas novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 5) izdošanas tiesiskais pamats ir likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa un Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 77.2., 78.1. un 78.2. apakšpunkts. Likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa nosaka, ka "Dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi." Viena no pašvaldības autonomajām funkcijām saskaņā ar Likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 7. punktu ir "nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību". Minētais punkts būtiski neatšķiras no Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punkta, kas nosaka vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām, proti, "nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus".

1.4. Izvērtējot saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojumu secināms, ka saistošos noteikumus "Par pašvaldības pabalstiem audžuģimenēm Valkas novadā" ir jāizdod no jauna ar jaunu tiesisko pamatojumu. Saistošo noteikumu Nr. 5 teksta daļa, nedaudz redakcionāli labojot, ir saglabājama, jo Pašvaldību likums un citi spēkā esošie normatīvie akti nenosaka nepieciešamību grozīt to.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošie noteikumi nepalielinās pašvaldības budžeta izdevumus, jo pašvaldības pabalsta apmērs bērna uzturam audžuģimenē, pabalsta apmērs apģērba un mīkstā inventāra iegādei, kā arī citu pašvaldības pabalstu audžuģimenēm apmērs un saņemšanas kārtība, kas ir noteikta Saistošajos noteikumos Nr. 5, nemainīsies.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darbavietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme – ietekme uz cilvēku dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu, sabiedrību kopumā, kā arī ietekme uz konkrētām sabiedrības grupām, tai skaitā sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām;

3.2. ietekme uz vidi – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmēs vidi; 

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav ietekmes;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Saistošie noteikumi neparedz papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.2. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Valkas novada Sociālajā dienestā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi pilda pašvaldības autonomu funkciju, kas noteikta Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā, proti, nodrošina iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Valkas novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, t.i. sniegt atbalstu Valkas novada bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Noteikumu projektu ir izstrādājuši pašvaldības speciālisti.

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Valkas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.valka.lv sadaļā 16.11.2023. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Sabiedrības viedokļi šajā termiņā pašvaldībā netika iesniegti.

8.3. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks V. Zariņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!