• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 24. janvāra saistošie noteikumi Nr. RD-24-255-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2024., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/op/2024/23.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes lēmums Nr. 15

Par detālplānojuma zemesgabalam Kaugurciema ielā 44, Jūrmalā, apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

01.02.2024., Nr. 23

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-255-sn

Pieņemts: 24.01.2024.

OP numurs: 2024/23.11

2024/23.11
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-255-sn

Rīgā 2024. gada 24. janvārī (prot. Nr. 111, 24. §)

Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 197; 2023, Nr. 63) šādus grozījumus:

1. Aizstāt saistošo noteikumu tekstā vārdus "domes Pilsētas" ar vārdiem "valstspilsētas pašvaldības Pilsētas" un vārdus "domes Finanšu" ar vārdiem "valstspilsētas pašvaldības Finanšu".

2. Aizstāt 6.1. apakšpunktā vārdu "pilsētas" ar vārdiem "valstspilsētas pašvaldības".

3. Papildināt 6.2. apakšpunktu ar 6.2.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.2.5. centralizētās kanalizācijas sistēmas atzars ir izbūvēts līdz ielai piegulošā zemesgabala robežai un no šī atzara, šķērsojot vairākus citus zemesgabalus, ir iespējams ierīkot pieslēgumu nekustamajam īpašumam, uz kura atrodas iesniedzējam piederošā dzīvojamā māja vai dzīvojamās mājas jaunbūve (izņemot 6.2.1. un 6.2.2. apakšpunktā minētos gadījumus)."

4. Aizstāt 7. punktā skaitļus "6.2.4." ar skaitļiem "6.2.5.".

5. Papildināt II nodaļu ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Ja nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo dzīvojamo māju dalītās lietošanas kārtību, un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts par kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēguma projektēšanu atbilstoši saistošo noteikumu 20.3. vai 20.4. apakšpunktā noteiktajai kārtībai."

6. Papildināt III nodaļu ar 11.1 punktu šādā redakcijā:

"11.1 Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs, kas noteikts saistošo noteikumu 11.2., 11.4. un 11.5. apakšpunktā, katru gadu tiek pārskatīts un aktualizēts, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes publicēto informāciju par patēriņa cenu indeksu iepriekšējā gadā. Aktualizētais līdzfinansējuma apmērs ir attiecināms uz līgumiem, kas noslēgti pēc kārtējā gada 1. marta."

7. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Lai pieteiktos pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai, iesniedzējs iesniedz SIA "Rīgas ūdens" iesniegumu (1. pielikums) līdz 2024. gada 30. decembrim."

8. Aizstāt 14. punktā vārdus "Rīgas pilsētas būvvaldes" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta".

9. Papildināt III nodaļu ar 18.1, 18.2, 18.3 un 18.4 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Ja būvniecības ieceres dokumentācija pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir izstrādāta ēkas būvniecības vai pārbūves būvprojekta ietvaros, pašvaldības līdzfinansējums pieslēguma projektēšanai tiek noteikts paskaidrojuma raksta izstrādes izmaksu apmērā. Gadījumā, ja jauna inženiertīkla pievada būvniecība plānota būvei piegulošā zemesgabala robežās un līdz būvei piegulošā zemesgabala robežai ir izbūvēts centralizētās kanalizācijas sistēmas atzars, pašvaldības līdzfinansējums tiek noteikts inženiertīkla pievada novietojuma plāna izstrādes izmaksu apmērā.

18.2 Ja nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamā māja vai dzīvojamās mājas jaunbūve un ēka, kas nav dzīvojamās mājas palīgēka, nosakot pašvaldības līdzfinansējuma apmēru, ņem vērā tikai dzīvojamās mājas pieslēguma būvniecībai izpildītos projektēšanas darbus.

18.3 Ja vienas būvniecības ieceres dokumentācijas ietvaros ir paredzēts kanalizācijas sistēmai pievienot vairākus nekustamos īpašumus, pašvaldības līdzfinansējumu sadala atbilstoši pievienojamo nekustamo īpašumu skaitam.

18.4 Ja uz viena zemesgabala atrodas vairākas dzīvojamās mājas vai dzīvojamo māju jaunbūves un tās var pieslēgt vienam centralizētās kanalizācijas sistēmas atzaram, kas izbūvēts atbilstoši 6.2.1.–6.2.5. apakšpunktam, pašvaldības līdzfinansējumu sadala vienādās daļās atbilstoši nekustamo īpašumu skaitam."

10. Svītrot 20.3. apakšpunkta otro teikumu.

11. Papildināt 20. punktu ar 20.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.4. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir vairākas dzīvojamās mājas vai dzīvojamo māju jaunbūves, kuras var pieslēgt pie viena 6.2.1.–6.2.5. apakšpunktā minētā atzara, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir kopīpašniekam par viņa lietošanā esošās dzīvojamās mājas vai dzīvojamās mājas jaunbūves pieslēguma projektēšanu, pašvaldības līdzfinansējumu sadalot vienādās daļās atbilstoši dzīvojamo māju vai dzīvojamo māju jaunbūvju skaitam nekustamajā īpašumā. Pašvaldības līdzfinansējumu piešķir, ja projektētais pieslēgums paredz pieslēgt centralizētajai kanalizācijas sistēmai visas kopīpašnieka lietošanā ietilpstošās dzīvojamās mājas vai dzīvojamo māju jaunbūves."

12. Aizstāt 23. punktā skaitļus "6.2.4." ar skaitļiem "6.2.5.".

13. Aizstāt 28. punktā skaitli "2024." ar skaitli "2025.".

14. Aizstāt 29. punktā vārdus "domes priekšsēdētājam" ar vārdiem "pilsētas izpilddirektoram".

15. Aizstāt 1. pielikuma 5. punktā vārdus "Rīgas pilsētas būvvaldes" ar vārdiem "Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta".

16. Aizstāt 2. pielikuma 4. punktā skaitli "2023." ar skaitli "2025.".

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 24. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-255-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ar saistošajiem noteikumiem (turpmāk – Grozījumi) tiek izdarīti grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 93).

Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" (turpmāk – ES KF 5. kārtas projekts) un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" (turpmāk – ES KF 6. kārtas projekts) (turpmāk abi kopā – Projekti) ietvaros Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek nodrošināta jaunu centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecība Berģos, Beberbeķos, Imantā, Teikā un Ziepniekkalnā. Projektu ietvaros iedzīvotāju aktivitāte pieslēgumu centralizētās kanalizācijas sistēmas ierīkošanā ir šāda:

– ES KF 5. kārtas projektā 2022. gadā – centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir pieslēgti nekustamie īpašumi ar 191 iedzīvotāju, bet līdz 2023. gada 1. novembrim – nekustamie īpašumi ar 663 iedzīvotājiem. Lai sasniegtu iznākuma ES KF 5. kārtas projekta rādītāju 100 % apmērā, centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir nepieciešams vēl pieslēgt nekustamos īpašumus ar 2296 iedzīvotājiem.

– ES KF 6. kārtas projektā šobrīd vēl norisinās centralizētās kanalizācijas sistēmas būvdarbi, un centralizētās kanalizācijas sistēmai līdz 2023. gada 1. novembrim ir pieslēgti nekustamie īpašumi ar 82 iedzīvotājiem. Lai sasniegtu iznākuma ES KF 6. kārtas rādītāju 100 % apmērā, centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir nepieciešams vēl pieslēgt nekustamos īpašumus ar 818 iedzīvotājiem.

Dažādu neparedzētu apstākļu dēļ Projektu ietvaros plānotie centralizētās kanalizācijas tīklu būvdarbi ir aizkavējušies un norit lēnāk, nekā sākotnēji bija iecerēts. 2023. gada rudenī tika nodoti ekspluatācijā visi ES KF 5. kārtas projekta ietvaros izbūvētie centralizētās kanalizācijas tīkli. Būvdarbiem labvēlīgu laikapstākļu gadījumā būvdarbus individuālu pieslēgumu izveidei šobrīd ir iespējams veikt visās šī projekta apkaimēs – Imantas ziemeļrietumu daļā, Berģu dienvidu daļā (Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas robežās) un Beberbeķos. Savukārt ES KF 6. kārtas projekta ietvaros Grozījumu apstiprināšanas brīdī pieslēgumu izveidi ir iespējams veikt Teikas apkaimē un tuvākajā laikā varēs uzsākt Nīcas ielas un Vārves ielas apkaimēs, savukārt Ziepniekkalna un Imantas līniju apkaimēs joprojām turpinās centralizēto tīklu būvniecība, un būvdarbus pieslēguma izveidei varēs uzsākt tikai 2024. gada 2. pusgadā. Tāpēc, lai nodrošinātu Projektu izvirzīto mērķu un rezultatīvo rādītāju sasniegšanu, Grozījumi paredz vienkāršot regulējumu, nosakot vienotu termiņu, līdz kuram ir jāiesniedz iesniegums pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai, ja dzīvojamā māja ir nodota ekspluatācijā, kā arī, ja iesniedzējam piederošā nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamās mājas jaunbūve. Papildus tiek pagarināts termiņš, līdz kuram personai, kura nodrošinājusi pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai projektēšanu, ir jāpabeidz pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai būvdarbi (ko apliecina SIA "Rīgas ūdens" atzinums par inženiertīkla pievada gatavību ekspluatācijai). Tādējādi iesnieguma pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai iesniegšanas termiņš būs 2024. gada 30. decembris un attiecīgi būvdarbi būs jāveic līdz 2025. gada 30. decembrim, lai nebūtu jāatmaksā izmaksātais pašvaldības līdzfinansējums.

Ņemot vērā pēdējos gados vērojamo inflācijas pieaugumu un cenu svārstības, ar Grozījumiem tiek paredzēts noteikt veidu, kā tiek aktualizēts līdzfinansējuma apmērs būvju situācijas plāna vai topogrāfiskā plāna izstrādei (ja dati nav pieejami Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta topogrāfiskās informācijas datubāzē), kā arī paskaidrojuma raksta un inženiertīkla pievada novietojuma plāna izstrādei. Lai katru gadu nebūtu jāveic grozījumi Saistošajos noteikumos Nr. 93, nosakot konkrētas būvniecības ieceres dokumentācijas cenas atbilstoši konkrētā gada faktiskajai situācijai, Grozījumos paredzēts, ka izmaksas tiks katru gadu aktualizētas, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes publicēto patēriņa cenu indeksu par visu iepriekšējo gadu. Jaunās, indeksētās izmaksas būs spēkā un tiks piemērotas tiem iesniedzējiem, kuri līgumus par projektēšanu būs noslēguši pēc attiecīgā gada 1. marta. Jaunās un aktualizētās cenas tiks publicētas SIA "Rīgas ūdens" mājaslapā www.rigasudens.lv. Tādējādi 2024. gadā pašvaldības līdzfinansējuma apmērs tiks aktualizēts, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes publicēto patēriņa cenu indeksu par 2023. gadu, un aktualizētais līdzfinansējums tiks piemērots tiem līgumiem par pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai projektēšanu, kas noslēgti pēc 2024. gada 1. marta.

Grozījumos paredzēts arī paplašināt līdzfinansējuma saņēmēju loku. Gadījumos, kad nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo dzīvojamo māju dalītās lietošanas kārtību, un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējums tiks piešķirts arī par kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu. Šādos gadījumos līdzfinansējums tiks piešķirts, izvērtējot centralizētās kanalizācijas sistēmas atzaru skaitu, pašvaldības līdzfinansējumu sadalot atbilstoši dzīvojamo māju skaitam nekustamajā īpašumā. Tāpat arī ietverts papildu nosacījums, ka iesniedzējs varēs saņemt pašvaldības līdzfinansējumu arī gadījumos, kad centralizētās kanalizācijas sistēmas atzars nav izbūvēts līdz attiecīgajam nekustamajam īpašumam, bet pieslēgumu iespējams ierīkot no centralizētās kanalizācijas sistēmas atzara, šķērsojot vairākus citus zemesgabalus.

Papildus ir precizēts Saistošo noteikumu Nr. 93 regulējums, lai detalizētāk noteiktu kritērijus pašvaldības līdzfinansējuma apmēra noteikšanai pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai projektēšanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžetā ir iekļauta programma "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (programmas kods 01.20.00., funkciju klasifikācijas kods 06.600), kurai 2023. gadā bija plānoti līdzekļi 1 656 661 euro apmērā. Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada budžets vēl nav apstiprināts.

Saskaņā ar SIA "Rīgas ūdens" aplēsēm 2024. gadam nepieciešamo līdzfinansējumu nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai ir iespējams finansēt no Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžeta programmas "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai".

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Aizsargāt cilvēku veselību un vidi no neattīrītu komunālo notekūdeņu ietekmes ir ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības mēroga mērķis. Arī Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā nepieciešams veicināt sadzīves notekūdeņu savākšanu, attīrīšanu un novadīšanu, attīstot sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabojot to pieejamību un kvalitāti. Tādējādi iedzīvotāji varēs saņemt kvalitatīvus ūdens piegādes un kanalizācijas novadīšanas pakalpojumus, kā arī drošāku un tīrāku apkārtējo vidi.

Ar Grozījumiem tiek veicināta dzīvojamo māju pieslēgšana izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai Projektu ietvaros.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav būtiskas ietekmes.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav būtiskas ietekmes.

6. Izpildes nodrošināšana

Līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai projektēšanas darbu izdevumu kompensēšanai pašvaldības vārdā slēgs un līgumā noteiktās pašvaldības tiesības un pienākumus (izņemot līdzfinansējuma izmaksu) īstenos SIA "Rīgas ūdens".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Tā kā ar Grozījumiem tiek pagarināts termiņš, kādā var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, kompensējot projektēšanas izmaksas, lai izveidotu nekustamā īpašuma pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai, kā arī paplašināts saņēmēju loks, paredzamās izmaksas sekmēs Projektu izvirzīto mērķu un iznākuma rādītāju sasniegšanu un ir samērīgas ar sasniedzamo mērķi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 4. decembra līdz 2023. gada 18. decembrim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi Rīgas valstspilsētas pašvaldībā netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!