• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ogres novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 27/2023 "Par vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2024., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/op/2024/20.24

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

29.01.2024., Nr. 20

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ogres novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 27/2023

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2024/20.24

2024/20.24
RĪKI

Ogres novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ogres novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 27/2023

Ogrē 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 19; 29.)

Par vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu

Precizēti 25.01.2024. (prot. Nr. 2; 18.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka personas, kurām ir tiesības saņemt vienreizēju Ogres novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk – pabalsts), tā apmēru, pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsts mājsaimniecībai tiek piešķirts, lai sniegtu materiālu atbalstu jaundzimušā bērna (turpmāk – bērns) vajadzību nodrošināšanai.

3. Tiesības saņemt pabalstu ir vienam no bērna vecākiem, ja pabalsts tiek pieprasīts ne vēlāk kā 6 (sešu) mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

4. Pabalstu saņem, ja ir izpildīti visi zemāk uzskaitītie nosacījumi:

4.1. bērna dzīvesvieta ir deklarēta Ogres novada administratīvajā teritorijā;

4.2. vismaz viena bērna vecāka dzīvesvieta ir deklarēta Ogres novada administratīvajā teritorijā pabalsta pieprasīšanas dienā un vismaz 6 (sešus) mēnešus pēc kārtas līdz bērna piedzimšanas dienai. Nosacījumu par dzīvesvietas deklarēšanas termiņu 6 (sešus) mēnešus pirms bērna piedzimšanas nepiemēro, ja mājsaimniecība iegādājusies nekustamo īpašumu Ogres novadā ar nolūku tajā pastāvīgi dzīvot;

4.3. bērns un vismaz viens no vecākiem dzīvo vienā mājsaimniecībā Ogres novada administratīvajā teritorijā.

II. Pabalsta apmērs, tā pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtība

5. Pabalsta apmērs par katru mājsaimniecībā dzimušo bērnu tiek noteikts pirmajam bērnam 100 euro (viens simts euro), otrajam bērnam 200 euro (divi simti euro), trešajam un katram nākamajam bērnam 300 euro (trīs simti euro).

6. Pabalstu bērna vecāks (turpmāk – pabalsta pieprasītājs) var pieprasīt ar rakstveida iesniegumu (turpmāk – iesniegums) Ogres novada Sociālajam dienestam (turpmāk – sociālais dienests) vienā no šādiem veidiem:

6.1. elektroniski – nosūtot uz sociālā dienesta oficiālo elektronisko adresi;

6.2. iesniedzot iesniegumu sociālajā dienestā;

6.3. iesniedzot iesniegumu tuvākajā pašvaldības klientu apkalpošanas centrā vai valsts pārvaldes vienotajā klientu apkalpošanas centrā;

6.4. nosūtot iesniegumu sociālajam dienestam pa pastu;

6.5. elektroniski – nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu sociālajam dienestam uz elektroniskā pasta adresi ogressd@ogresnovads.lv.

7. Sociālais dienests pārbauda pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītās informācijas atbilstību šo noteikumu 3. un 4. punktam.

8. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem 1 (viena) mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Par pieņemto lēmumu informē pabalsta pieprasītāju.

9. Pabalstu izmaksā 10 (desmit) dienu laikā no lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas dienas, pārskaitot uz pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādīto Latvijas Republikas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontu. Pēc sociālā dienesta izvērtējuma izņēmuma gadījumos pabalstu izmaksā skaidrā naudā.

10. Pabalstu nepiešķir, ja:

10.1. pabalsta pieprasītājs neatbilst šo noteikumu 3. un 4. punktā norādītajam;

10.2. viens no vecākiem līdz pabalsta pieprasīšanai pašvaldībā vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu saņēmis jau citā Latvijas Republikas pašvaldībā;

10.3. bērna statuss Fizisko personu reģistrā nav aktīvs.

III. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

11. Sociālā dienesta amatpersonas lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt sociālā dienesta vadītājam.

12. Sociālā dienesta vadītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

13. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Ogres novada pašvaldības 2021. gada 11. novembra saistošie noteikumi Nr. 25/2021 "Par vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu" ("Ogrēnietis", 2021, Nr. 15A (605A)).

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis

 

Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 27/2023 "Par vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Ogres novada pašvaldības dome 2021. gada 11. novembrī pieņēma saistošos noteikumus Nr. 25/2021 "Par vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 25/2021).

Saistošie noteikumi Nr. 25/2021 ir izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", kas 2023. gada 1. janvārī zaudēja spēku. Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektā daļa nosaka, ka, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais amats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šī panta izdotais normatīvais akts vai tā daļa. Ņemot vērā, ka saistošo noteikumu Nr. 25/2021 vienīgais tiesiskais pamatojums ir likums "Par pašvaldībām", Ogres novada pašvaldības domei ir jāizdod jauni saistošie noteikumi.

Pamatojoties uz augstākminēto, ir sagatavots saistošo noteikumu projekts "Par vienreizēju pabalstu mājsaimniecībai sakarā ar bērna piedzimšanu" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts).

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpildei papildus finanšu līdzekļi budžetā nav nepieciešami.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme – nav;

3.2. Ietekme uz vidi – nav;

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav;

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav;

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Privātpersonas jautājumos par Saistošo noteikumu projekta piemērošanu var vērsties Ogres novada Sociālajā dienestā.

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas Saistošo noteikumu projektā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Pašvaldību likuma 3. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka pašvaldības kompetenci nosaka ārējie normatīvie akti. Savukārt, Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteikts, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas un/vai jaunas darba vietas. Saistošo noteikumu piemērošanas kārtība nav mainījusies.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākiem normatīviem aktiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts tiks publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Viedokļus un priekšlikumus par saistošo noteikumu projektu rakstveidā varēja iesniegt līdz 2023. gada 3. novembrim.

Noteiktajā termiņā viedokļi netika saņemti.

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Helmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!