• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķekavas novada domes 2024. gada 17. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1/2024 "Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 6. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 "Par pašvaldības atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un aizbildņiem Ķekavas novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2024., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/op/2024/20.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ludzas novada domes saistošie noteikumi Nr. 3/2024

Par Ludzas novada pašvaldības līdzfinansējumu nevalstiskajām organizācijām un reliģiskajām organizācijām

Vēl šajā numurā

29.01.2024., Nr. 20

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ķekavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1/2024

Pieņemts: 17.01.2024.

OP numurs: 2024/20.20

2024/20.20
RĪKI

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ķekavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1/2024

2024. gada 17. janvārī

Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 6. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 "Par pašvaldības atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un aizbildņiem Ķekavas novadā"

Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2024. gada 17. janvāra sēdes lēmumu Nr. 7
(prot. Nr. 2)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi"
78. punktu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām
bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

Izdarīt Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 6. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 "Par pašvaldības atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un aizbildņiem Ķekavas novadā" šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu.

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Pašvaldības pabalsts ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem.".

3. Svītrot saistošo noteikumu 8.4. apakšpunktu.

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 8.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.6. par noteikumu 4.1 punktā minēto materiālo atbalstu 10 (desmit) darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas un nepieciešamo dokumentu uzrādīšanas dienas.".

5. Izteikt saistošo noteikumu 9.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"9.2. pabalsta apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības 60 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.".

6. Izteikt saistošo noteikumu 10.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.2. vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir Centrālās statistikas pārvaldes publicētā aktuālā minimālo ienākumu mediāna uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro).".

7. Izteikt saistošo noteikumu 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam, kurš mācās vai studē izglītības iestādē, apmērs ir 22 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības 30 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī."

8. Svītrot saistošo noteikumu 29. punktu.

9. Papildināt saistošos noteikumus ar IV.1 nodaļu šādā redakcijā:

"IV.1 Pašvaldības pabalsts ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem

45.1 Tiesības saņemt Ķekavas novada pašvaldības pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai ir tādiem ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, par kuru ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Bāriņtiesa, un, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu no piecu gadu vecuma bērnu sagatavošanai pamatizglītības ieguvei vai klātienē apgūst obligātās izglītības programmas, vidusskolas, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas.

45.2 Ķekavas novada pašvaldības pabalsta ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem apmērs ir 50,00 euro mēnesī par katru aizbildnībā vai audžuģimenē esošu bērnu, kurš atbilst noteikumu 45.1 punktam, no kalendārā gada 1. septembra līdz normatīvajos aktos noteiktajām mācību gada beigām (pirmsskolas izglītības iestādē līdz nākamā gada 31. augustam).

45.3 Ķekavas novada pašvaldības pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem nav tiesības saņemt, ja ir piešķirts Ķekavas novada pašvaldības atbalsts izglītības iestāžu nodrošinātā ēdināšanas pakalpojuma apmaksai saskaņā ar Ķekavas novada pašvaldības noteikumos noteikto kārtību, kādā tiek sniegts atbalsts izglītības iestāžu nodrošinātā ēdināšanas pakalpojuma apmaksai, vai ir piešķirts atbalsts ēdināšanas pakalpojuma apmaksai kā trūcīgu un maznodrošinātu mājsaimniecību bērniem saskaņā ar Ķekavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sociālās palīdzības pabalstiem Ķekavas novadā.

45.4 Lai saņemtu Ķekavas novada pašvaldības pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, Sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums un jāuzrāda pabalsta saņēmēja personu apliecinošs dokuments un Bāriņtiesas lēmums par ārpusģimenes aprūpi, ja tas nav Sociālā dienesta rīcībā.

45.5 Piešķirtais Ķekavas novada pašvaldības pabalsts tiek izmaksāts līdz katra mēneša 16. datumam, pārskaitot to aizbildņa vai audžuģimenes norādītajā norēķinu kontā."

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Žilko

 

Saistošo noteikumu Nr. 1/2024 "Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 6. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 "Par pašvaldības atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un aizbildņiem Ķekavas novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1. Minimālo ienākumu sliekšņus piemēro, nosakot pabalstus pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes (institūcijā, audžuģimenē vai pie aizbildņa) beigšanās.

No 2024. gada 1. janvāra minimālo ienākumu mediāna uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī ir 685,78 euro.

Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 857) 27., 30., 31. un 31.1 punktos ir noteikti minimālie pabalstu apmēri, kādi pašvaldībai ir jāmaksā pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 857 22. punktu pašvaldības saistošajos noteikumos ir tiesīgas noteikt papildu atvieglojumus bērnam, kā arī pilngadību sasniegušajam bērnam.

Tā kā no 2024. gada 1. janvāra mainās minimālo ienākumu sliekšņi, tad pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes:

1) vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai pilngadību sasniegušam bērnam no 01.01.2024. nevar būt mazāks par 274,00 euro, bet personām, kurām noteikta invaliditāte kopš bērnības – 411,00 euro.

Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 6. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 "Par pašvaldības atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, audžuģimenēm un aizbildņiem Ķekavas novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 29/2021) tiks noteikts, ka vienreizējā pabalsta patstāvīgās dzīves uzsākšanai apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības 60 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Skaitliski tie būs 274/411 euro.

2) pabalsts ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam, kurš mācās vai studē izglītības iestādē, no 01.01.2024. nevar būt mazāks par 137,00 euro, bet personām, kurām noteikta invaliditāte kopš bērnības – 206,00 euro.

Saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 tiks noteikts, ka pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam, kurš mācās vai studē izglītības iestādē, apmērs ir 22 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības 30 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Skaitliski tie būs 151/206 euro.

3) vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei nevar būt mazāks par 1166,00 euro.

Saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 tiks noteikts, ka vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir Centrālās statistikas pārvaldes publicētā aktuālā minimālo ienākumu mediāna uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro). Skaitliski tie būs 1166 euro.

Ar grozījumiem Saistošos noteikumos Nr. 29/2021 iepriekš minēto pabalstu apmēri tiek noteikti procentuāli no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, nevis tiek norādīti pabalstu apmēri skaitliski. Līdz ar to minimālo ienākumu sliekšņu izmaiņas gadījumā, nebūs atkārtoti jāgroza saistošie noteikumi.

2. Saistošie noteikumi Nr. 21/2021 tiek papildināti ar jaunu IV.1 nodaļu – "Pašvaldības pabalsts ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprupē esošiem bērniem", lai izpildītu MK noteikumu Nr. 857 6. punkta, kurš nosaka, ka pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, sedz ar bērna izglītošanu un uzturēšanos izglītības iestādē saistītos izdevumus, prasības.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 857 6. punktam pašvaldības pienākums ir segt ar ārpusģimenes aprūpē esoša bērna uzturēšanos izglītības iestādē saistītos izdevumus neatkarīgi no tā vai bērns iegūst izglītību vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē un vai pašvaldība uz brīvprātīgas iniciatīvas pamata sniedz materiālu atbalstu aizbildnim bērna uzturam.

Saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 noteikts, ka ikmēneša pabalsts bērna uzturam aizbildnim tiek piešķirts pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumu par aizbildņa iecelšanu un to piešķir neatkarīgi no tā, vai bērns mācās. Līdz ar to var secināt, ka šī pabalsta mērķis nav saistīts ar MK noteikumu Nr. 857 6. punktā noteiktā pienākuma izpildi.

Saistošajos noteikumos Nr. 29/2021 tiks noteikts, ka tiesības saņemt Ķekavas novada pašvaldības pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai ir tādiem ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, par kuru ārpusģimenes aprūpi lēmumu pieņēmusi Ķekavas novada bāriņtiesa, un, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu no piecu gadu vecuma bērnu sagatavošanai pamatizglītības ieguvei vai klātienē apgūst obligātās izglītības programmas, vidusskolas, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas.

Ķekavas novada pašvaldības pabalsta ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem apmērs ir 50,00 euro mēnesī par katru aizbildnībā vai audžuģimenē esošu bērnu, kurš atbilst noteikumu 45.1 punktam, no kalendārā gada 1. septembra līdz normatīvajos aktos noteiktajām mācību gada beigām (pirmsskolas izglītības iestādē līdz nākamā gada 31. augustam).

3. Ņemot vērā VARAM priekšlikumus, saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamatojums tiek papildināts ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, jo Saistošo noteikumu Nr. 29/2021 4. punktā ir iekļauts pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsts – pašvaldības atbalsts bērna uzturam aizbildnim, kā arī ar grozījumiem Saistošie noteikumi Nr. 29/2021 tiek papildināti ar pašvaldības pabalstu ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem.

4. Ņemot vērā VARAM priekšlikumus, no Saistošajiem noteikumiem Nr. 29/2021 tiek svītrots 8.4. apakšpunkts un 29. punkts, jo pamats atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu un attiecīgo pabalstu piešķiršanai ir pašvaldības un audžuģimenes līgums par bērna ievietošanu audžuģimenē.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz Ķekavas novada pašvaldības budžetu:

1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

2. samazina vai palielina izdevumu daļu – 2024. gada budžetā saistošajos noteikumos paredzētajiem pabalstiem nepieciešami 48 108,00 euro, jo

1. pabalstam ēdināšanas izdevumu segšanai ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem nepieciešami būs 22 500,00 euro

(50,00 euro x 50 bērni x 9 mēneši);

2. vienreizējam pabalstam patstāvīgās dzīves uzsākšanai nepieciešami būs 1644,00 euro

(274,00 euro x 6 bērni);

3. vienreizējam pabalstam sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei nepieciešami būs 6996,00 euro

(1166,00 euro x 6 bērni);

4. pabalstam ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam, kurš mācās vai studē izglītības iestādē, nepieciešami būs 16968,00 euro

(151,00 euro x 8 bērni x 12 mēneši un 206,00 euro x 1 bērns x 12 mēneši).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – plānots, ka saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs mērķgrupu, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, jo tie ir bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī ārpusģimenes aprūpē esošie bērni.

Plānots, ka saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs cilvēku dzīvesveidu, labsajūtu, sabiedrību kopumā, jo konkrētos gadījumos aizbildņiem un audžuģimenēm tiek sniegts finansiāls atbalsts ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu ēdināšanai.

Ietekme uz vidi – nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – iespējams uzlabosies.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci – nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var vērsties Ķekavas novada sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests).

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldībā pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā.

Pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis " un ievietoti pašvaldības mājaslapā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajai pašvaldības funkcijai nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, kā arī Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktajai pašvaldības funkcijai īstenot bērnu tiesību un interešu aizsardzību.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājis Sociālais dienests.

Saistošo noteikumu izstrādes gaitā nav veiktas konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām.

Saistošo noteikumu projekts tika publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 29.11.2023. līdz 13.12.2023.

Viedokļi un priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Žilko

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!