• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Salaspils novada domes 2024. gada 16. maija saistošie noteikumi Nr. 13/2024 "Pašvaldības atbalsts interešu izglītībai Salaspils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2024., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/op/2024/100.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

24.05.2024., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Salaspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 13/2024

Pieņemts: 16.05.2024.

OP numurs: 2024/100.16

2024/100.16
RĪKI

Salaspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 13/2024

2024. gada 16. maijā

Pašvaldības atbalsts interešu izglītībai Salaspils novadā

Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2024. gada 16. maijā
(prot. Nr. 9, 4. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā pašvaldība sniedz finansiālu atbalstu interešu izglītības iegūšanai Salaspils novadā, kompensējamās interešu izglītības programmas, atbalsta apmēru un personu kategorijas, kuras ir tiesīgas saņemt atbalstu.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. pašvaldības atbalsts – noteikumos noteikts ikgadējs kompensācijas apmērs par izdevumiem interešu izglītībai, kas apgūta Ministru kabineta noteiktajā mācību gada laikā;

2.2. kompensējamās interešu izglītības programmas – interešu izglītība kultūras, mākslas un tehniskās jaunrades jomā, kurā tiek īstenotas personas individuālās izglītības vajadzības un vēlmes.

3. Tiesības saņemt noteikumos paredzēto pašvaldības atbalstu ir nepilngadīgai personai no 5 gadu vecuma, kuras pamata dzīvesvieta ir deklarēta vecāku vai likumiskā pārstāvja deklarētajā dzīvesvietā Salaspils novada administratīvajā teritorijā.

II. Pašvaldības atbalsta apmērs, nosacījumi atbalsta saņemšanai un tā piešķiršanas kārtība

4. Pašvaldības atbalsts par kompensējamās interešu izglītības programmas, izņemot tehniskās jaunrades programmu, apguvi ir 6 euro vienam bērnam mēnesī. Pašvaldības atbalsts par tehniskās jaunrades programmas jomas "konstruēšana un tehniskā modelēšana" apguvi ir 15 euro vienam bērnam mēnesī.

5. Pašvaldības atbalstu piešķir, ja ir kāds no šādiem nosacījumiem:

5.1. interešu izglītības pakalpojumu sniedzējam pakalpojumu sniegšanas periodā ir spēkā esoša interešu izglītības licence, kas izsniegta saskaņā ar Salaspils novada domes saistošajiem noteikumiem par interešu izglītības programmu licencēšanu;

5.2. interešu izglītības pakalpojumu sniedzējs ir valsts akreditēta izglītības iestāde, kas reģistrēta Valsts izglītības informācijas sistēmā ar norādītu realizējamo interešu izglītības programmu un tās realizācijas vietu Salaspils novada administratīvajā teritorijā.

6. Ja interešu izglītības pakalpojumu sniedzējam noteikumu 5. punktā minētā licence nav bijusi spēkā visu pakalpojuma sniegšanas periodu, pašvaldības atbalstu piešķir par periodu, kad licence ir spēkā, aprēķina periodā iekļaujot vienīgi pilnus mēnešus.

7. Ja noteikumu 3. punktā minētai personai, kura saņem interešu izglītības pakalpojumus, un vienam no personas vecākiem vai likumiskam pārstāvim dzīvesvieta ir deklarēta Salaspils novadā ne visā pakalpojumu saņemšanas periodā, pašvaldības atbalstu piešķir par periodu, kurā dzīvesvieta ir deklarēta Salaspils novadā, aprēķina periodā iekļaujot vienīgi pilnus mēnešus.

8. Pašvaldības atbalstu piešķir par interešu izglītības pakalpojumiem, kas sniegti pēdējā mācību gadā (no septembra līdz maijam). Atbalstu piešķir vienu reizi gadā pamatojoties uz personas iesniegumu, ja tas iesniegts noteikumos noteiktajā kārtībā, termiņā un tam pievienoti attaisnojuma dokumenti par izdevumiem interešu izglītības apguvei.

9. Lai saņemtu pašvaldības atbalstu persona (bērniem – likumiskais pārstāvis) Salaspils novada pašvaldībai vienu reizi gadā līdz 15. jūnijam iesniedz iesniegumu par pēdējā mācību gadā sniegto pakalpojumu kompensāciju, norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarēto adresi, tālruņa numuru, e-pasta adresi (bērniem – likumisko pārstāvju tālruņa numuru un e-pasta adresi), kompensējamo interešu izglītības programmu, kompensējamā pašvaldības atbalsta apmēru un kredītiestādes konta numuru, uz kuru pārskaitāms pašvaldības atbalsts, iesniegumam pievienojot attaisnojuma dokumentus par sniegtajiem interešu izglītības pakalpojumiem.

10. Attaisnojuma dokuments šo noteikumu izpratnē ir stingrās uzskaites kvīts, čeks, bezskaidras naudas norēķinu veida maksājuma uzdevums. Attaisnojuma dokumentā jābūt norādītam interešu izglītības pakalpojuma sniedzēja rekvizītiem, pakalpojuma nosaukumam un pakalpojuma sniegšanas laikam, bērna, kuram pakalpojums sniegts, vārdam, uzvārdam un personas kodam.

11. Noteikumu 9. punktā minēto iesniegumu ar attaisnojuma dokumentiem var iesniegt papīra formā vai elektroniska dokumenta veidā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu apriti. Iesniegumu iesniedz Salaspils novada pašvaldības apmeklētāju apkalpošanas centrā Līvzemes ielā 8, Salaspilī, LV-2169 vai nosūta pa pastu ierakstītā sūtījumā. Iesniegumu, kas noformēts elektroniska dokumenta veidā, nosūta uz pašvaldības elektronisko pasta adresi dome@salaspils.lv.

12. Salaspils novada pašvaldības administrācijas Izglītības daļas vadītājs mēneša laikā pēc noteikumu 9. punktā minētā iesnieguma un tam pievienoto attaisnojuma dokumentu saņemšanas, izvērtē to, pārbauda personas tiesības saņemt pašvaldības atbalstu un pieņem lēmumu par pašvaldības atbalsta piešķiršanu, ievērojot noteikumu 4. punktā noteikto atbalsta apmēru, vai par atteikumu piešķirt pašvaldības atbalstu.

13. Gadījumā, ja daļa no iesniegtajiem attaisnojuma dokumentiem nav attiecināmi uz izdevumiem par interešu izglītības apguvi, kas tiek kompensēta atbilstoši šiem noteikumiem, noteikumu 12. punktā minēto lēmumu pieņem par pašvaldības atbalsta piešķiršanu samazinātā apmērā par attiecināmo izdevumu daļu, lēmumā norādot pamatojumu apmēra samazinājumam par neattiecināmo daļu.

14. Iesniegumi par pašvaldības atbalsta piešķiršanu, kas iesniegti pēc noteikumu 9. punktā minētā termiņa, netiek skatīti.

15. Noteikumi neattiecas un noteikumu ietvaros netiek kompensēti:

15.1. interešu izglītības pakalpojumi par valodu apguvi;

15.2. pirmsskolas izglītības iestāžu sniegtā interešu izglītības programmu apguve un tam pielīdzināmu programmu apguve (piemēram, bērna attīstības, potenciālo spēju un tml. programmu apguve), kurās notiek bērna personības daudzpusīga veidošanās, veselības stiprināšana, sagatavošanās pamatizglītības ieguvei;

15.3. ja persona par sniegtajiem interešu izglītības pakalpojumiem saņem vai ir tiesīga saņemt atbalstu kā daudzbērnu ģimenes loceklis atbilstoši Salaspils novada domes saistošajiem noteikumiem, kas reglamentē pašvaldības atbalstu daudzbērnu ģimenēm Salaspils novadā;

15.4. ja persona par sniegtajiem interešu izglītības pakalpojumiem saņem vai ir tiesīga saņemt atbalstu kā individuālais sportists vai arī ir dalībnieks sporta organizācijā, kura ir tiesīga saņemt vai saņem atbalstu saskaņā ar Salaspils novada domes saistošajiem noteikumiem par atbalstu Salaspils novada sporta organizācijām un individuālajiem sportistiem;

15.5. interešu izglītības pakalpojumi, kurus sniedz pašvaldības kultūras iestādes, to darbinieki savu amata pienākumu ietvaros vai juridiskas vai fiziskas personas, kuru darbība pilnībā vai daļēji tiek finansēta no pašvaldības kultūras iestāžu puses.

III. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

16. Salaspils novada pašvaldības administrācijas Izglītības daļas vadītāja pieņemto lēmumu var apstrīdēt Salaspils novada domē lēmumā noteiktajā termiņā.

17. Salaspils novada domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā lēmumā noteiktajā termiņā un kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

18. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Salaspils novada domes 2016. gada 28. decembra saistošie noteikumi Nr. 45/2016 "Pašvaldības atbalsts interešu izglītībai Salaspils novadā".

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

 

Saistošo noteikumu Nr. 13/2024 "Pašvaldības atbalsts interešu izglītībai Salaspils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Salaspils novada pašvaldībā jautājumus par pašvaldības atbalstu interešu izglītībai regulē domes 2016. gada 28. decembra saistošie noteikumi Nr. 45/2024 "Pašvaldības atbalsts interešu izglītībai Salaspils novadā".

Lai izpildītu Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkta prasības un turpinātu sniegt pašvaldības atbalstu interešu izglītībai, tiek izdoti jauni saistošie noteikumi, kas aizstās līdzšinējos noteikumus un būtībā satur tos pašus nosacījumus un kārtību, kāda jāievēro, lai saņemtu pašvaldības atbalstu par sniegtajiem interešu izglītības pakalpojumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Pašvaldības atbalsts interešu izglītības apguvei tiek piešķirts atbilstoši gadskārtējā Salaspils novada pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēto līdzekļu apmēram. 2024. gadā šim mērķim plānoti 5000 euro.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Noteikumu projekts turpinās veicināt Salaspils novada bērnu individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošanu, apgūstot atbalstāmās interešu izglītības programmas.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Projektam nav būtiskas ietekmes uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām, jo jaunas administratīvās procedūras nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Salaspils novada pašvaldības administrācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Projekts ir piemērots iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 18.04.2024. līdz 02.05.2024. Neviens viedoklis par projektu no sabiedrības netika saņemts.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!