• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līvānu novada domes 2024. gada 21. februāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par Līvānu novada kapsētu uzturēšanu un izmantošanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2024., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/op/2024/100.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 10/2024

Salaspils novada pašvaldības daudzbērnu ģimenes statusa noteikšanas kārtība

Vēl šajā numurā

24.05.2024., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Līvānu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2

Pieņemts: 21.02.2024.

OP numurs: 2024/100.13

2024/100.13
RĪKI

Līvānu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Līvānu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2

Līvānos 2024. gada 21. februārī

Par Līvānu novada kapsētu uzturēšanu un izmantošanu

APSTIPRINĀTI
ar Līvānu novada pašvaldības domes
2024. gada 21. februāra sēdes prot. Nr. 2 lēmumu Nr. 2-12

PRECIZĒTI
ar Līvānu novada pašvaldības domes
2024. gada 25. aprīļa sēdes prot. Nr. 4 lēmumu Nr. 4-10

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 2. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kapsētu uzturēšanas, kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtību, apbedīšanas un kapliču izmantošanas kārtību Līvānu novada kapsētās.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. kapsēta – īpaša teritorija, kas saskaņā ar Līvānu novada teritorijas plānojumu ierādīta mirušo apbedīšanai;

2.2. atvērta kapsēta – kapsēta, kurā mirušo apbedīšanai tiek ierādītas jaunas kapavietas;

2.3. daļēji slēgta kapsēta – kapsēta, kurā mirušo apbedī tikai ģimenes kapa vietās;

2.4. slēgta kapsēta – kapsēta, kur mirušo apbedīšana nenotiek;

2.5. kapavieta – noteikta izmēra zemes iecirknis kapsētā, kuru ierāda mirušo apbedīšanai;

2.6. ģimenes kapavieta – kapavieta, kurā blakus izmantotai kapavietai tiek rezervētas kapavietas apbedītā tuviniekiem;

2.7. kapliča – ēka kapsētā, kas paredzēta mirušo novietošanai pirms apbedīšanas un bēru ceremonijai;

2.8. kapavietas uzturētājs – persona, kura saņēmusi kapa vietas izveidošanas un uzturēšanas atļauju;

2.9. kapsētas apsaimniekotājs – Līvānu novada pašvaldība, Līvānu novada pagastu pārvaldes, kas nodrošina kapu apsaimniekošanu pagastu administratīvajās teritorijās, vai citas personas, ar kurām kapsētas īpašnieks noslēdzis līgumu par kapsētas apsaimniekošanu;

2.10. kapsētas pārzinis – persona, kura veic kapsētu apsaimniekošanu, pilda kapsētu uzturēšanas noteikumos paredzētos pienākumus, nodrošina šo noteikumu ievērošanu;

2.11. aktēšana – darbību kopums kurā ietilpst nekoptas kapavietas apsekošana, akta par nekoptu kapavietu sastādīšana;

2.12. aktēta kapavieta – noteiktā kārtībā par nekoptu atzīta kapavieta;

2.13. apbedīto reģistrs – kapsētā apglabāto uzskaites dokuments, kuru veido mirušo reģistrācijas grāmatas, apbedījuma vietu kartotēkas, par ko atbild kapsētu apsaimniekotājs;

2.14. virsapbedījums – mirušā vai urnas ar kremēta mirušā pelniem apbedīšana virs esošā apbedījuma šajos noteikumos paredzētajā kārtībā;

2.15. mirušā ģimenes locekļi – laulātie, vecāki (adoptētāji), vecvecāki, brāļi, māsas, bērni;

2.16. kultūrvēsturisks objekts – atsevišķas kapsētas teritorijas, atsevišķas kapavietas, piemiņas vietas, pieminekļi, kuriem ir mākslinieciska, vēsturiska, zinātniska vai citāda kultūras vērtība un kuru saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Līvānu novada sabiedrības, Latvijas valsts un tautas, kā arī starptautiskajām interesēm.

3. Līvānu novada teritorijā ir atvērtas, daļēji slēgtas un slēgtas kapsētas (Pielikums Nr. 1). Kapsētas statusu nosaka Līvānu novada pašvaldība.

4. Līvānu novada pašvaldība pārrauga kapsētu uzturēšanu un apsaimniekošanu.

II. Kapsētu darba režīms

5. Apmeklētājiem kapsētu teritorijas atvērtas katru dienu bez laika ierobežojumiem.

6. Kapsētas pārziņa apmeklētāju pieņemšanas laiku un vietu nosaka kapsētas apsaimniekotājs, un šī informācija izliekama redzamā vietā pie kapsētas, kā arī Līvānu novada pašvaldības mājas lapā www.livani.lv.

III. Kapsētu kārtības noteikumi

7. Veicot amatnieka pakalpojumus un kapsētas kopšanas darbus, mehānismi un materiāli jānovieto tā, lai netraucētu kustību kapsētā. Darbus pabeidzot vai beidzoties darba dienai, darba un materiālu nokraušanas vieta jāsakārto, atkritumi, nojauktie kapsētas pieminekļi un apmaļu paliekas obligāti jāizved no kapsētas. Sniegt amatnieka pakalpojumu un veikt tirdzniecību Līvānu novada kapsētās var tikai ar kapsētas apsaimniekotāja vai kapsētas pārziņa saskaņojumu.

8. Ja darbu veikšanai nepieciešams transports, un ir saņemta kapsētas apsaimniekotāja vai pārziņa atļauja, amatnieki, strādnieki un kapsētas kopēji drīkst izmantot tikai tos celiņus, kuri atbilst transporta līdzekļu izmēriem.

IV. Kapa vietas piešķiršanas noteikumi

9. Kapavietu piešķir kapavietas uzturētājam pamatojoties uz personas iesniegumu par atļauju kapa vietas izveidošanai, uzturēšanai (Pielikums Nr. 2), izsniedzot atļauju par kapavietas izveidošanu, uzturēšanu, ko izsniedz apsaimniekotājs vai kapsētas pārzinis (Pagasta pārvaldes vadītājs vai Līvānu novada pašvaldības atbildīgā amatpersona) (Pielikums Nr. 3).

10. Kapavietas atļauju var saņemt, ja var pierādīt savu saistību ar mirušo, uzrādot savstarpējus radniecību apliecinošus dokumentus, miršanas apliecību vai īpašuma pārmantošanas gadījumā – uzrādot testamentu, mantošanas apliecību, pilnvarojumu, vai izmantojot ziņas no kapsētas arhīva datiem par pirmo apbedījumu kapavietā. Kā arī, kapavietas atļauju var saņemt fiziska persona, kura nav radniecībā ar mirušo personu, bet, kura uzņemas kopt mirušās personas kapavietu, ja par šo kapavietu jau iepriekš nav saņemta kapavietas atļauja.

11. Kapavietas uzturēšanas saistības var pārņemt apbedīto personu mantinieki vai pilnvarotā persona.

12. Kapsētu apsaimniekotājam vai kapsētas pārzinim ir tiesības izlemt jautājumu par kapavietas piešķiršanu daļēji slēgtās kapsētās gadījumos, kad mirušajam ir tiesības tikt apbedītam ģimenes kapavietā, bet nav tiesību kapavietā veikt virsapbedījumus.

V. Apbedīšanas kārtība

13. Apbedīšanas (izvadīšanas) pakalpojumus un kapa rakšanas pakalpojumus kapsētās sniedz mirušā piederīgo izvēlēta persona kapsētas pārziņa vai kapsētas apsaimniekotāja uzraudzībā. Kapsētas pārzinis vai kapsētas apsaimniekotājs atbilstoši kapsētas plānojumam ierāda kapavietu un ar kapavietas uzturētāju saskaņo apbedīšanas laiku.

14. Ierādāmo kapavietu izmēri (ne vairāk kā):

Kapavieta Platums, m Garums, m Laukums, m2
Kapavietas zārkiem      
Vienvietīga 2,00 3,00 6,00
Divvietīga 3,00 3,00 9,00
Trīsvietīga 3,50 3,00 10,50
Četrvietīga 4,50 3,00 13,50
Kapavietas urnām      
Vienvietīga 1,5 1,5 2,25
Divvietīga 2,5 1,5 3,75
Trīsvietīga 3,5 1,5 5,25
Četrvietīga 4,50 1,5 6,75

15. Katra mirusī persona tiek apbedīta atsevišķā kapā. Mirusī persona tiek apbedīta zārkā, kremācijas gadījumā urnā. Kapa garumam jābūt ne mazākam par 2 metriem, platumam – 1 metrs, dziļumam – 1,5 metri līdz zārka vākam. Apglabājot bērnus, izmēri var attiecīgi mainīties, izņemot kapa dziļumu.

16. Urna ar mirušā pelniem jāierok 1 metru dziļumā. Attālumam starp kopiņām to garajās malās jābūt 1 metram, īsajās malās – 0,5 metri. Ir pieļaujama vienlaicīga vairāku urnu apglabāšana vienā kapa vietā, uzstādot kopēju piemiņas zīmi.

17. Virs kapa apbedīšanas brīdī jābūt zemes uzbērumam 0,5 m augstumā.

18. Virsapbedījumu ģimenes kapavietā var veikt, ja ir pagājuši 20 gadi no mirušā apbedīšanas brīža. Izdarot virsapbedījumu, kapa dziļumam jābūt ne mazākam par 1,2 metri līdz zārka vākam.

19. Lai veiktu mirušās personas apbedīšanu, tuviniekiem kapsētu apsaimniekotājam vai kapsētas pārzinim jāuzrāda šādi dokumenti:

19.1. kapavietas atļauja;

19.2. dzimtsarakstu nodaļas izdota miršanas apliecība;

19.3. kremēšanas gadījumā – "Urnas pavadvēstule" no krematorija;

19.4. personu apliecinošs dokuments.

20. Kapsētu apsaimniekotājs vai kapsētas pārzinis bēru gadījumos atļauj izmantot kapličas sēru pasākumiem.

21. Kapličas tiek izmantotas mirušā novietošanai līdz apbedīšanas brīdim. Tās drīkst apmeklēt tikai ar kapsētas pārziņa vai apsaimniekotāja atļauju kapsētas darba laikā. Pārējā laikā kapličas ir slēgtas, izņemot gadījumus, kad saskaņots ar kapsētas pārzini vai kapsētas apsaimniekotāju.

22. Mirstīgās atliekas var pārapbedīt ne agrāk kā pēc viena kalendārā gada kopš apbedīšanas brīža, saņemot kapsētu apsaimniekotāja un Veselības inspekcijas atļauju. Kapavietu pēc mirstīgo atlieku izrakšanas aizber un nolīdzina.

23. Ar pārapbedīšanu saistītos izdevumus sedz persona, kura veic pārapbedīšanu.

24. Par mirstīgo atlieku ekshumāciju jāinformē kapsētu apsaimniekotāju.

25. Bezpiederīgo apbedīšanu pēc Līvānu novada Sociālā dienesta pieprasījuma veic pakalpojuma sniedzējs ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu.

VI. Kapavietas kopšana un uzturēšana

26. Kapavieta ir uzturama šādā kārtībā:

26.1. kapavieta tiek sakārtota (novākti ziedi, vainagi, zari, izveidota kapa kopiņa u.tml.) ne vēlāk kā gada laikā pēc apbedījuma veikšanas;

26.2. kapavietas sakārtošana (pieminekļu, apmaļu uzstādīšana, nomaiņa) jāsaskaņo ar kapsētas pārzini;

26.3. kapavieta un tai pieguļošais celiņš regulāri jākopj un jāuztur kārtībā (jānovāc kritušas lapas, zarus, gružus, jānopļauj zāli, u.tml.);

26.4. kapavietas apstādījumi nepārsniedz piešķirtas un ierādītas kapavietas robežas;

26.5. krūmi un koki, kuri norobežo kapavietu, nav augstāki par 1,5 m;

26.6. kapavietai blakus augošo koku zāģēšanai, kuru celma caurmērs pārsniedz 20 cm nepieciešams kapsētas apsaimniekotāja, kapsētas pārziņa saskaņojums.

27. Kapavietas izveidošanas, uzturēšanas atļaujas saņēmējam aizliegts:

27.1. patvarīgi palielināt ierādītās kapavietas robežas, to nesaskaņojot ar kapsētu apsaimniekotāju vai kapsētas pārzini;

27.2. stādīt kapavietās kokus, kuri nav paredzēti dekoratīvo apstādījumu veidošanai un kuru garums pēc izaugšanas pārsniedz 1,5 metrus;

27.3. kapavietas apmales, kas norobežo ierādīto kapavietu, nedrīkst atrasties ārpus kapavietas uzmērītajām robežām;

27.4. Kapsētas apsaimniekotājs un kapsētas pārzinis nav atbildīgs par kapavietas aprīkojuma nolaupīšanu vai bojājumu, kuru izdarījušas trešās personas.

VII. Nekoptas kapavietas aktēšana

28. Reizi gadā kapsētu apsaimniekotājs vai kapsētas pārzinis apseko nekoptās kapavietas. Aktēšanas mērķis ir apzināt nekoptas kapavietas, lai nodrošinātu to sakopšanu vai noteikumos noteiktajos gadījumos izmantotu virsapbedījumu veikšanai.

29. Tiek sastādīts akts par nekoptām kapavietām vai kapavietām, kas pārsniedz noteiktās platības normas.

30. Kapavietas izveidošanas, uzturēšanas atļaujas saņēmējs tiek rakstiski brīdināts par iespējamo kapavietas aktēšanu, ja kapa vieta netiks sakārtota.

31. Ja akts par nekopto kapavietu tiek sastādīts piecus gadus pēc kārtas, tad kapsētas apsaimniekotājs vai kapsētas pārzinis atzīst kapavietu par aktētu.

32. Ja nav iespējams identificēt nekoptās kapavietas atļaujas saņēmēju, apsaimniekotājs vai kapsētas pārzinis ievieto Līvānu novada pašvaldības portālā www.livani.lv un Līvānu novada pašvaldības informatīvajā laikrakstā "Līvānu novada Vēstis" aicinājumu atsaukties apbedītā piederīgajiem un ierasties pie kapsētas pārziņa vai apsaimniekotāja.

33. Lai aktualizētu kapsētās saglabājamos kultūrvēsturiskos objektus, pēc nepieciešamības var izveidot kapavietu komisiju, kuras sastāvā ir Līvānu novada pašvaldības, kapsētas apsaimniekotāja pārstāvji, nepieciešamības gadījumā tiek pieaicināti speciālisti no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas.

34. Kapavietu komisija sniedz priekšlikumus par kapsētās saglabājamiem kultūrvēsturiskajiem objektiem.

VIII. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

35. Kapavietu komisijas, Pagasta pārvaldes vadītājs vai Līvānu novada pašvaldības atbildīgās amatpersonas pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību likumā noteiktā kārtībā var apstrīdēt domē.

36. Domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā lēmumā noteiktā termiņā.

IX. Administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

37. Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības policijas amatpersonas.

38. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

39. Administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo Noteikumu pārkāpējus no Noteikumu pildīšanas, kā arī ar savu darbību nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

40. Par 26.1. punkta noteikumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai līdz 5 naudas vienībām, juridiskai personai līdz 10 naudas vienībām.

41. Par 26.2. punkta noteikumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai līdz 10 naudas vienībām, juridiskai personai līdz 20 naudas vienībām.

42. Par 26.3. punkta noteikumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai līdz 5 naudas vienībām, juridiskai personai līdz 10 naudas vienībām.

43. Par 26.4. punkta noteikumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai līdz 5 naudas vienībām, juridiskai personai līdz 10 naudas vienībām.

44. Par 27.1. punkta noteikumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai līdz 20 naudas vienībām, juridiskai personai līdz 50 naudas vienībām.

X. Noslēguma jautājums

45. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 2019. gada 29. augusta Līvānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 10 "Par Līvānu novada kapsētu uzturēšanu un izmantošanu".

Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Vaivods

 

Pielikums Nr. 1
Līvānu novada pašvaldības domes
2024. gada 21. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2

LĪVĀNU NOVADA PAŠVALDĪBAS KAPSĒTU SARAKSTS

Nr. Kapsētas nosaukums Zemes vienības kadastra apzīmējums Platība, ha Kapsētas statuss
Līvānu pilsētas kapsētas
1. Līvānu pilsētas kapi 7611 003 0101 4,222 daļēji slēgta kapsēta
2. Jaunie Pilsētas kapi 7686 007 0674 6,8000 atvērta kapsēta
Turku pagasta kapsētas
3. Draudzes kapi 7686 007 0650 1,80 atvērta kapsēta
4. Silavu kapi 7686 005 0039 0,8785 atvērta kapsēta
5. Veiguru kapi 7686 007 0786 0,6 atvērta kapsēta
6. Pirmie Veceļu kapi 7686 007 0786 1,10 atvērta kapsēta
7. Otrie Veceļu kapi 7686 007 0786 0,80 atvērta kapsēta
8. Gaiņu kapi 7686 006 0116 0,885 atvērta kapsēta
9. Saliešu kapi 7686 001 0055 0,2128 atvērta kapsēta
10. Gruguļu kapi 7686 001 0215 0,4035 atvērta kapsēta
Rudzātu pagasta kapsētas
11. Vidu kapi 7668 004 0108 0,6433 atvērta kapsēta
12. Eleonorviles kapi 7668 009 0056 0,6125 atvērta kapsēta
13. Steķu kapi  7668 003 0103 0,1667 slēgta kapsēta
14. Punduriešu kapi 7668 005 0096 0,0362 atvērta kapsēta
15. Bikaunieku kapi 7668 006 0117 0,0537 atvērta kapsēta
Sutru pagasta kapsētas
16. Tiltovas kapi 7682 004 0095 0,2756 atvērta kapsēta
17. Šultu kapi 7682 003 0274 0,8739 atvērta kapsēta
18. Reutovas kapi

(Rauniešu)

7682 003 0273 0,5974 atvērta kapsēta
19. Kauparnieku kapi 7682 002 0435 1,3200 atvērta kapsēta
20. Sutru kapi 7682 002 0150 0,5314 atvērta kapsēta
21. Znotiņu kapi

(senkapi)

7682 005 0197 0,2861 slēgta kapsēta
Jersikas pagasta kapsētas
22. Upenieku kapi 7652 003 0130 1,058 daļēji slēgta kapsēta
23. Škaparu kapi 7652 003 0117 0,37 daļēji slēgta kapsēta
24. Iesalnieku kapi 7652 002 0334 1,141 atvērta kapsēta
25. Jersikas (pareizticīgo) kapi 7652 005 0076 0,343 daļēji slēgta kapsēta
26. Daranku kapi 7652 005 0107 0,349 daļēji slēgta kapsēta
27. Iztaku kapi 7652 002 0268 0,359 daļēji slēgta kapsēta
28. Madaliņas kapi 7652 007 0067 0,875 daļēji slēgta kapsēta
29. Meža kapi jeb Sv. Franciska kapi 7652 005 0554 0,578 daļēji slēgta kapsēta
Rožupes pagasta kapsētas
30. Skrūzmaņu kapi 7666 002 0050 0,6000 atvērta kapsēta
31. Mežancānu kapi 7666 002 0091 0,1380 atvērta kapsēta
32. Mālkalnu kapi 7666 005 0049 0,6709 atvērta kapsēta
33. Gercānu kapi 7666 001 0119 0,8575 atvērta kapsēta
34. Vecticībnieku kapi 7666 009 0379 2,440 atvērta kapsēta
35. Muktupāvelu kapi 7666 009 0288 2,63 atvērta kapsēta
36. Vilmeniešu kapi 7666 010 0115 1,1500 atvērta kapsēta
37. Rusinovas kapi 7666 010 0523 0,2559 atvērta kapsēta
38. Puduļu kapi 7666 006 0151 0,8 atvērta kapsēta
39. Kivlenieku kapi 7666 003 0083 0,8412 atvērta kapsēta
40. Mucenieku kapi 7666 009 0289 0,2214 atvērta kapsēta

 

Pielikums Nr. 2
Līvānu novada pašvaldības domes
2024. gada 21. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2

LĪVĀNU NOVADA PAŠVALDĪBAI

*(iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods)
(dzīvesvietas adrese)
(kontakttālrunis)

IESNIEGUMS
par atļauju kapa vietas izveidošanai, uzturēšanai

Lūdzu atļaut apbedīt mirušo:
(vārds, uzvārds, personas kods)
(pēdējās deklarētās dzīvesvietas adrese)
     
kapavietā   .
     
Iesniedzēja radniecība ar mirušo:   .
Kapa vietas atļauju izsniegt:
(vārds, uzvārds, personas kods)

Pielikumā:

miršanas apliecības kopija(s),

Apliecinu, ka sniegtā informācija ir patiesa un pilnīga.

* Esmu informēts(-a), ka šajā iesniegumā ietvertie personas dati ir nepieciešami un tie tiks izmantoti, lai nodrošinātu iesniegumā pieprasītā pašvaldības pakalpojuma sniegšanu atbilstoši normatīvo aktu noteikumiem.

Līvānu novads, ___________________, 20___. gada ____._________

(iesniedzēja/uzturētāja paraksts)

 

Pielikums Nr. 3
Līvānu novada pašvaldības domes
2024. gada 21. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2

LATVIJAS REPUBLIKA
LĪVĀNU NOVADA PAŠVALDĪBA
Reģistrācijas Nr. 90000065595, Rīgas iela 77, Līvāni, Līvānu novads, LV-5316,
tālr.: 65307250, fakss: 65307255, e-pasts: pasts@livani.lv

LĪVĀNOS

ATĻAUJA PAR KAPA VIETAS IZVEIDOŠANU, UZTURĒŠANU

  20__. gada ____._____________
vieta  

Kapa vietas atļaujas izsniedzējs:

Līvānu novada pašvaldības   ,
  (Pagasta pārvalde, Līvānu novada pašvaldība)  
   
Kapa vietas uzturētājs:   ,
  (Vārds, uzvārds)  

*personas kods: _____________ – ____________.

Apsaimniekotājs vai kapsētas pārzinis nodod un atļaujas saņēmējs pieņem kapa vietu _____________________ kapsētā ____________ m2 platībā. Minētā kapa vieta ir ierādīta dabā un atzīmēta kapsētas plānā.

Kapa vietas uzturētāja pienākumi:

Ievērot Līvānu novada pašvaldības spēkā esošos saistošos noteikumus "Par Līvānu novada kapsētu uzturēšanu un izmantošanu" norādījumus.

Kapa vietas izveidošanas, uzturēšanas atļaujas darbības termiņš:

Atļauja stājas spēkā ar tā parakstīšanas brīdi.

Atļauja tiek izsniegta uz nenoteiktu laiku.

Atļauju var apstrīdēt Līvānu novada pašvaldībā, Rīgas ielā 77, Līvānos, Līvānu novadā, LV-5316, viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

*Esmu informēts(-a), ka šajā iesniegumā ietvertie personas dati ir nepieciešami un tie tiks izmantoti, lai nodrošinātu iesniegumā pieprasītā pašvaldības pakalpojuma sniegšanu atbilstoši normatīvo aktu noteikumiem.

 

Atļaujas izsniedzējs:

(Amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Kapu vietas uzturētājs:

(vārds, uzvārds, paraksts)

 

Līvānu novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 2 "Par Līvānu novada kapsētu uzturēšanu un izmantošanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt vienotu kārtību, kādā Līvānu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek organizēta kapsētu apsaimniekošanas pārvaldība: pašvaldības kapsētu uzturēšana, lietošana, apsaimniekošana, noteikta kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtība, apbedīšanas kārtība.

Pašvaldības likuma 4. panta pirmā daļa nosaka pašvaldības autonomās funkcijas, tai skaitā 2. apakšpunktā nosakot, ka pašvaldības pienākums ir gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrisko drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu. 

Atbilstoši Pašvaldības likuma 4. panta trešajai daļai autonomo funkciju izpildi atbilstoši savai kompetencei organizē un par to atbild pašvaldība.

Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa dod tiesības pašvaldībai izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Savukārt, Pašvaldības likuma 44. panta trešā daļa nosaka, ka saistošajos noteikumos, kuri nodrošina pašvaldības autonomo funkciju izpildi, var paredzēt pašvaldības tiesības izdot tiesiskus pienākumus nosakošus administratīvos aktus, ciktāl tie nepieciešami saistošajos noteikumos ietverto normu īstenošanai. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 2. apakšpunktu dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, nosakot administratīvo pārkāpumus un par tiem piemērojamos administratīvos sodus jautājumā par publiskā lietošanā nodotu pašvaldības teritoriju, tostarp, kapsētu izmantošanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi attiecas uz sabiedrībai nozīmīgas jomas regulējumu – kapsētu esamība, kapsētu uzturēšana un lietošana, kapavietu piešķiršana, kopšana un uzturēšana, apbedīšana, kas ietver sabiedrības kā cilvēku kopienas esības pamattiesības, tradicionālo dzīvesveidu, dzīvesziņu un vērtības, vispārējos ētikas apsvērumus, kā arī lietišķos sociālos, ekonomiskos, dzīves un vides kvalitātes apsvērumus, objektīvo nepieciešamību izveidot un uzturēt īpašas teritorijas, kas tiek atvēlētas mirušo apbedīšanai, organizējot un pārvaldot kapsētu uzturēšanu un lietošanu.

Saistošo noteikumu ietekmju vērtējums:

3.1. sociālā ietekme – paredzama tieša ietekme, jo kapsētu apsaimniekošana un kapavietu kopšanas kultūra ir saistāma ar cilvēku dzīvesveidu, kultūru un sabiedrību kopumā;

3.2. ietekme uz vidi – saistošo noteikumu īstenošana mazinās kapsētu ietekmes uz vidi teritoriāli lokālā līmenī, jo tiek paredzēta noteikta kārtība kapsētu kā īpašo teritoriju, kas izveidotas mirušo apbedīšanai, apsaimniekošanai un uzraudzībai. Viena no būtiskākajām ietekmēm ir saistīta ar kapsētu apsaimniekošanas un kapavietu kopšanas rezultātā radītiem atkritumiem, kuru apsaimniekošana ir jānodrošina atbilstoši vides aizsardzības un atkritumu apsaimniekošanas prasībām;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmju korelācijas;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi neierobežo uzņēmējdarbības aktivitātes un komersantu, kas sniedz apbedīšanas pakalpojumus, konkurētspēju, saistošajos noteikumos noteiktā kārtība nodrošinās apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem vienlīdzīgas tiesības un iespējas, uzlabos specifisko pakalpojumu pieejamību; saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupas: juridiskās personas, kas sniedz apbedīšanas vai kapavietu kopšanas pakalpojumus.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un Līvānu novada informatīvajā izdevumā "Līvānu novada vēstis" un tīmekļa vietnē https://www.livani.lv.

Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Līvānu novada pašvaldība.

Noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros kontrolē kapsētas apsaimniekotājs, kapsētas pārzinis, atbildīgā amatpersona, Pašvaldības policija.

Administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības policijas amatpersonas, pagasta pārvaldes vadītājs vai Līvānu novada pašvaldības atbildīgā amatpersona, savas kompetences ietvaros.

Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrisko drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas (Pašvaldības policija, pagasta pārvaldes vadītājs vai Līvānu novada pašvaldības administrācija) nodrošinās saistošo noteikumu ievērošanas kontroli.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Mērķa sasniegšanai nosakot samērīgas prasības kapsētu apsaimniekošanai, uzturēšanai un lietošanai, kā arī samērīgu atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēta Līvānu novada pašvaldība tīmekļa vietnē https://www.livani.lv no 2024. gada 31. janvāra līdz 2024. gada 13. februārim.

Sabiedrības viedokļi un priekšlikumi, iebildumi netika saņemti.

Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Vaivods

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!