• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ludzas novada domes 2023. gada 29. marta saistošie noteikumi Nr. 6/2023 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ludzas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2023., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/op/2023/94.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Madonas novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Lokālplānojuma Madonas pilsētas ielu sarkano līniju precizēšanai, nekustamajos īpašumos Kalna ielā 32, Kalna ielā 34, Rūpniecības ielas daļā, Gaujas ielā 33, Daugavas ielas daļā, Daugavas ielā 25, ietverot priekšlikumus atsevišķu zemes vienību funkcionālā zonējuma grozīšanai,...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

18.05.2023., Nr. 94

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ludzas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 6/2023

Pieņemts: 29.03.2023.

OP numurs: 2023/94.18

2023/94.18
RĪKI

Ludzas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 6/2023

Ludzā 2023. gada 29. martā

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ludzas novadā

APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2023. gada 29. marta sēdes lēmumu Nr. 282
(prot. Nr. 3, 85. §)

PRECIZĒTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2023. gada 27. aprīļa sēdes lēmumu Nr. 363
(prot. Nr. 4, 73. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu,
45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma
21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai,
tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai"
13. punktu
un 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības"
16. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk tekstā kopā – Mājdzīvnieki) īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, atbildību par noteikumu neievērošanu, Mājdzīvnieku reģistrācijas kārtību un klaiņojošu Mājdzīvnieku izķeršanas kārtību Ludzas novadā.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai Mājdzīvnieku turēšana neapdraudētu un netraucētu citus dzīvniekus un cilvēkus, samazināt Mājdzīvnieku radīto traumu skaitu un iespējas inficēties ar trakumsērgu, novērst postījumus apstādījumos, dārzos un citās publiskās teritorijās.

3. Noteikumi ir saistoši personām, kuru īpašumā, turējuma vai valdījumā ir Mājdzīvnieks, kas dzīvo vai uzturas Ludzas novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Īpašnieks).

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība

4. Mājdzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju, atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

5. Nekustamā īpašuma īpašnieki, valdītāji, lietotāji vai apsaimniekotāji savā teritorijā nepieļauj klaiņojošu Mājdzīvnieku uzturēšanos, kā arī to barošanu, izņemot īpaši ierīkotās un apzīmētās vietās.

6. Mājdzīvniekiem paredzētā ēdiena novietošana koplietošanas telpās vai sabiedriskā vietā ir aizliegta, izņemot tam speciāli paredzētās un apzīmētās vietās. Personām, kas speciāli paredzētās un apzīmētās vietās baro Mājdzīvniekus, jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

7. Dzīvojamo māju tuvumā drīkst turēt sterilizētus bezsaimnieka kaķus, ja ir nodrošināta to labturība un apzīmēšana.

8. Īpašniekam vai turētājam, papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, ir pienākums:

8.1. nodrošināt, lai Mājdzīvnieks, atrodoties ārpus tā īpašnieka valdījumā vai turējumā esošās teritorijas, būtu identificējams;

8.2. nepieļaut, ka Mājdzīvnieki piemēslo dzīvojamo un sabiedrisko ēku telpas un publisko ārtelpu;

8.3. nepieļaut Mājdzīvnieku atrašanos iestādēs, stadionos un sporta laukumos, bērnu spēļu laukumos, peldvietās, publisku pasākumu vietās pasākumu laikā un vietās, kurā uzstādītas speciālas zīmes (piktogrammas) vai aizliegums noteikts citos normatīvajos aktos. Minētais nosacījums nav attiecināms uz gadījumiem, kad darbības saistītas ar dzīvnieku paraugdemonstrējumiem vai izstādēm;

8.4. nepieļaut Mājdzīvnieku peldināšanu publiskās peldvietās;

8.5. nepieļaut, ka Mājdzīvnieki bojā apkārtējo vidi;

8.6. nodrošināt iespēju Pašvaldības policijas amatpersonai veikt pārbaudi, vai Mājdzīvniekam ir ievietota mikroshēma un tas ir reģistrēts atbilstoši normatīvo aktu prasībām (ja to paredz normatīvie akti);

8.7. ievērot noteikumos minētos ierobežojumus un aizliegumus.

III. Klaiņojošu Mājdzīvnieku izķeršana, izolācija un eitanāzija

9. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku izķeršanu Ludzas novada administratīvajā teritorijā veic persona, ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu par mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē, un kura to var veikt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Informācija par dzīvnieku ķērāju un to kontaktinformācija ir pieejama Ludzas novada pašvaldības oficiālajā mājas lapā www.ludzasnovads.lv, sadaļā "Novads" apakšsadaļā "Vide".

10. Pēc dzīvnieka identifikācijas datiem (kakla siksna ar kontaktinformāciju, mikroshēma vai tetovējums), nosakot Mājdzīvnieka īpašnieku, dzīvnieku ķērājs rīkojas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam. Izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi sedz Mājdzīvnieka īpašnieks, atbilstoši dzīvnieku patversmes cenrādim. Mājdzīvnieka īpašnieks saņem rēķinu par sev piederošajam dzīvniekam sniegtajiem pakalpojumiem saskaņā ar aktuālo cenrādi.

11. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē noķerto dzīvnieku, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Mājdzīvnieka īpašnieks sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus saskaņā ar dzīvnieku patversmes aktuālo cenrādi un pamatojoties uz piestādīto rēķinu.

12. Dzīvnieku ķērājs nodrošina noķertā Mājdzīvnieka ievietošanu dzīvnieku patversmē, ar kuru noslēgts attiecīgs līgums. Izvērtējot situāciju, ir tiesības dzīvnieku patversmē ievietotiem suņiem implantēt mikroshēmu.

13. Dzīvnieku patversmē ievietotos Mājdzīvniekus Īpašnieks 14 (četrpadsmit) dienu laikā var saņemt, uzrādot konkrēta Mājdzīvnieka vakcinācijas apliecību un apmaksājot visus izdevumus, kas saistīti ar Mājdzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, atbilstoši dzīvnieku patversmes cenrādim. Mājdzīvnieka īpašnieks saņem rēķinu par sev piederošajam dzīvniekam sniegtajiem pakalpojumiem saskaņā ar aktuālo cenrādi.

14. Ja Īpašnieks nav pieteicies, tad pēc 14 (četrpadsmit) dienām patversme var piedāvāt Mājdzīvnieku jaunam īpašniekam vai veikt eitanāziju.

15. Par ievainotu Mājdzīvnieku vai Mājdzīvnieku līķi publiskajās vietās Ludzas novada administratīvajā teritorijā jāziņo Ludzas novada pašvaldības policijai vai arī personai, ar kuru pašvaldība noslēgusi līgumu par Mājdzīvnieku līķu savākšanu.

16. Persona, paziņojot par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku, sniedz savu kontaktinformāciju, kā arī visu viņas rīcībā esošo informāciju par attiecīgā Mājdzīvnieka atrašanās vietu, izskatu un uzvedību.

17. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāpaziņo Ludzas novada pašvaldības policijai.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

18. Administratīvā atbildība par šajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos likumos.

19. Par šo noteikumu 5. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz sešām naudas soda vienībām.

20. Par šo noteikumu 6. un 7. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz desmit naudas soda vienībām.

21. Par šo noteikumu 8.1.–8.6. apakšpunktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām.

22. Šo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ludzas novada pašvaldības policija, Ludzas novada pašvaldības vides inženieri, Ludzas novada pilsētas/pagasta pārvaldes vadītāji. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Ludzas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

23. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ludzas novada pašvaldības domes 31.03.2022. saistošie noteikumi Nr. 15/2022 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ludzas novadā".

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 

Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 29. marta saistošo noteikumu Nr. 6/2023 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ludzas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojums Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu (turpmāk – Mājdzīvnieki) turēšana neapdraudētu un netraucētu citus dzīvniekus un cilvēkus, samazināt Mājdzīvnieku radīto traumu skaitu un iespējas inficēties ar trakumsērgu, novērst postījumus apstādījumos, dārzos un citās publiskās teritorijās.

Saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) izdošanas tiesiskais pamatojums izriet no šādos normatīvajos aktos ietvertā pilnvarojuma:

– Dzīvnieku aizsardzības likums – 8. panta trešā un ceturtā daļa;

– Veterinārmedicīnas likums – 21.3 panta trešā daļa;

– Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" – 13. punkts;

– Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumi Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" – 16. punkts

Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punkts nosaka, ka pašvaldība ir tiesīga paredzēt administratīvos sodus par saistošo noteikumu pārkāpšanu, ja likumos nav noteikts citādi, par mājas (istabas) dzīvnieku labturību.

Klaiņojošie dzīvnieki nodara kaitējumu cilvēku un dzīvnieku veselībai, rada sanitāri higiēnisko prasību normu pārkāpumus, kā rezultātā rodas pamatots sabiedrības interešu aizskārums.

Noteikumi paredz administratīvo atbildību par šādiem pārkāpumiem:

– Noteikumu 19. punkts paredz sodu nekustamā īpašuma īpašniekiem, valdītājiem, lietotājiem vai apsaimniekotājiem, ja tie pieļauj savā teritorijā klaiņojošu Mājdzīvnieku uzturēšanos, kā arī to barošanu vietās, kas nav īpaši aprīkotas un apzīmētas;

– Noteikumu 20. punkts paredz sodu par nesterilizētu bezsaimnieka kaķu turēšanu dzīvojamo māju tuvumā.

– Noteikumu 21. punktā ir paredzēts sods Mājdzīvnieka īpašniekiem par tādu noteikumu neievērošanu, kā Mājdzīvnieka identifikācija, ja tas atrodas ārpus tā īpašnieka valdījumā esošās teritorijas; Mājdzīvnieku atrašanos iestādēs, stadionos un sporta laukumos, bērnu spēļu laukumos, peldvietās u.c. vietās, kurās ir izvietotas piktogrammas vai ir noteikts aizliegums citos normatīvajos aktos; Mājdzīvnieku peldināšanu publiskās peldvietās un Mājdzīvnieku radītiem bojājumiem apkārtējai videi.

Noteikumos ir ietverti divi pamatsodu veidi – brīdinājums un naudas sods.

Brīdinājumu piemēro gadījumos, kad konstatē, ka soda mērķi iespējams sasniegt ar pie administratīvās atbildības saucamās personas mazāk ierobežojošiem līdzekļiem nekā naudas soda piemērošana. Brīdinājums ir oficiāla reakcija uz izdarīto likumpārkāpumu, kurai ir šāda nozīme: 1) personas likumpārkāpums ir pamanīts, 2) personas rīcība konkrētajā situācijā ir nosodīta.

Naudas sodam ir jāmotivē pie administratīvās atbildības saucamo personu atturēties no atkārtota pārkāpuma izdarīšanas un jāattur citas personas no pārkāpuma izdarīšanas. Vienlaikus naudas sodam ir jābūt efektīvam un samērīgam ar ieguvumu (labumu), kādu pie administratīvās atbildības saucamā persona guva vai varēja gūt, pārkāpjot Noteikumos iekļautās prasības.

Izvērtējot Noteikumos iekļautos soda veidus un apmērus, Ludzas novada pašvaldība uzskata, ka Noteikumos iekļautie sodi ir ar pietiekamu preventīvu spēku, lai, piemērojot sankcijas pārkāpumu gadījumā, tās būs pietiekami atturošas no turpmākiem pārkāpumiem. Tādējādi ir pamatots apgalvojums tam, ka administratīvajiem sodiem būs efektivitāte pārkāpumu skaita samazināšanā un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā.

Noteikumu projekts paredz, ka administratīvā pārkāpuma procesu par Noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ludzas novada Pašvaldības policijas amatpersonas, Ludzas novada pašvaldības vides inženieri, Ludzas novada pilsētas/pagasta pārvaldes vadītāji. Savukārt administratīvā pārkāpuma lietas izskata Ludzas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

Saskaņā ar Ludzas novada pašvaldības Administratīvās komisijas nolikumu, ir Administratīvā komisija ir koleģiāla institūcija administratīvā pārkāpuma procesa veikšanai, kā arī citu normatīvajos aktos administratīvajai komisijai noteikto uzdevumu veikšanai un viens no Administratīvās komisijas uzdevumiem ir pieņemt lēmumus par Ludzas novada pašvaldības saistošo noteikumu pārkāpumiem.

Noteikumu projekts paredz administratīvo atbildību un attiecīgi administratīvos sodus par saistošo noteikumu pārkāpšanu ievērojot Pašvaldību likuma 45. panta pirmajā un otrajā daļā ietverto priekšnoteikumu "ja likumos nav noteikts citādi". Tādējādi Noteikumu projektā ir ietverta administratīvā atbildība par tādiem pārkāpumiem, kas nav noteikti nozaru likumdošanā.

2. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 263. panta sestajai daļai, par Noteikumu pārkāpšanu iekasētās soda naudas tiek ieskaitītas Ludzas novada pašvaldības budžetā, tādēļ Noteikumu izpildei tiek prognozēta nebūtiska bet pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.

Noteikumu īstenošana neietekmēs Ludzas novada pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Informācija par plānoto projekta sociālo ietekmi, ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Noteikumi nosaka īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, atbildību par noteikumu neievērošanu, Mājdzīvnieku reģistrācijas kārtību un klaiņojošo suņu un kaķu izķeršanas kārtību Ludzas novada pašvaldībā.

Noteikumi ir saistoši visām fiziskām, un juridiskām personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir Mājdzīvnieks un kas dzīvo vai uzturas Ludzas novada administratīvajā teritorijā.

Noteikumu tiesiskais regulējums radīs vienlīdzīgas tiesības un pienākumus visām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir Mājdzīvnieks un kas dzīvo vai uzturas Ludzas novada administratīvajā teritorijā.

Noteikumi radīs veselīgu un tīru vidi Ludzas novada administratīvajā teritorijā, lai Mājdzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, Vienlaicīgi šo noteikumu uzdevums ir novērst tiesību pārkāpumus.

4. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ludzas novada pašvaldības policija, Ludzas novada pašvaldības vides inženieri, Ludzas novada pilsētas/pagasta pārvaldes vadītāji. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Ludzas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

No Noteikumos iekļautajām normām Ludzas novada pašvaldības amatpersonu un Administratīvās komisijas funkcijas un uzdevumi netiek paplašināti vai sašaurināti.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Ludzas novada pašvaldībā, adrese: Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV-5701, vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@ludzasnovads.lv

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu projekts neietekmēs citas Ludzas novada pašvaldības funkcijas.

Noteikumu projekta izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par projekta izpildes nodrošināšanu Ludzas novada pašvaldības Juridiskā nodaļa.

Ludzas novada Pašvaldības policija.

Ludzas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

Ludzas novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

7. Informācija par projekta prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu projekta prasības uz tā izpilde neradīs papildus izmaksas, bet radīs papildus ienākumus Ludzas novada pašvaldībai no iekasētās soda naudas par doto Noteikumu pārkāpšanu.
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tiks publicēts Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv sadaļas "Pašvaldība" apakšsadaļā "Saistošie noteikumi" "Projekti un paskaidrojošie raksti". Iedzīvotāju priekšlikumi un ierosinājumi netika saņemti.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!