• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2023. gada 20. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 6 "Zemas īres mājokļu izīrēšanas kārtība Liepājas valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2023., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/op/2023/83.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Madonas novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Grozījumi Madonas novada pašvaldības 2023. gada 28. februāra saistošajos noteikumos Nr. 2 "Nekustamā īpašuma Vītolu ielā 8A, Kusā, Aronas pagastā, Madonas novadā, zemes vienības ar kadastra apzīmējumu 7042 006 0793, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa"

Vēl šajā numurā

28.04.2023., Nr. 83

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 6

Pieņemts: 20.04.2023.

OP numurs: 2023/83.15

2023/83.15
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 6

Liepājā 2023. gada 20. aprīlī (prot. Nr. 4, 9. §)

Zemas īres mājokļu izīrēšanas kārtība Liepājas valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
4. panta pirmās daļas 10. punktu,
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka mājsaimniecības reģistrācijas kārtību Liepājas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) dzīvokļu zemas īres mājokļos piešķiršanas reģistrā (turpmāk – Pašvaldības reģistrs).

2. Saistošie noteikumi attiecas uz tādu mājokļu izīrēšanu, kas izveidoti atbalsta dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros.

3. Pašvaldības reģistrā reģistrē mājsaimniecības, kas atbilst Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 459) 35. punkta nosacījumiem.

4. Pašvaldības reģistrā prioritārā kārtībā tiek reģistrētas mājsaimniecības:

4.1. kurās vismaz viena mājsaimniecībā dzīvojošā persona ir ieguvusi atbilstošu kvalifikāciju un ir nodarbināta profesijās, kas ir saistītas ar tādām nozarēm, kā industrializācija un apstrādes rūpniecība; osta, loģistika un lidostas darbība; digitālās inovācijas; jaunuzņēmumu veidošana; tūrisms un atbilst mūsdienu ekonomikas attīstības tendencēm;

4.2. kurās vismaz viena mājsaimniecībā dzīvojošā persona ir nodarbināta valsts funkciju nodrošināšanai saistītu pārvaldes uzdevumu vai ar Pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītu pārvaldes uzdevumu izpildei;

4.3. kurā dzīvo persona, kuras apgādībā ir un šajā mājsaimniecībā dzīvo vismaz trīs bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

5. Lai pieņemtu lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Pašvaldības reģistra rindā, mājsaimniecība Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Nekustamā īpašuma pārvalde" Mājokļu nodaļai (turpmāk – Mājokļu nodaļa) iesniedz šādus dokumentus:

5.1. visu mājsaimniecībā ietilpstošo pilngadīgo personu parakstītu iesniegumu, norādot visu mājsaimniecības personu vārdus, uzvārdus un personas kodus;

5.2. informāciju, ka mājsaimniecība atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2., un 35.3. apakšpunkta nosacījumiem, un cik istabu dzīvokli vēlas īrēt;

5.3. vēlamo saziņas veidu;

5.4. apliecinājumu, ka personai un mājsaimniecībā ietilpstošajām pilngadīgajām personām Pašvaldības teritorijā nav īpašumā vai valdījumā esošas dzīvošanai derīgas (piemērotas) dzīvojamās telpas;

5.5. apliecinājumu, ka mājsaimniecībai ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai papildus citu pamatvajadzību apmierināšanai veiktu maksājumus par dzīvojamās telpas īri un ar to saistītiem maksājumiem;

5.6. Valsts ieņēmumu dienesta vai Kredītinformācijas biroja, vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņu par mājsaimniecības iepriekšējā taksācijas gadā kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju nodoklis.

6. Mājokļu nodaļa iekārto un uztur atsevišķu Pašvaldības reģistru kooperatīvās sabiedrības biedru reģistrācijai, ja tiek saņemta attiecīga informācija no nekustamo īpašumu attīstītāja, kas ir kooperatīvā sabiedrība.

7. Saistošo noteikumu 5. un 6. punktā saņemto informāciju Mājokļu nodaļa reģistrē savā lietvedības sistēmā, sagatavo un virza izskatīšanai Pašvaldības Dzīvokļu komisijai lēmuma projektus par lietvedībā reģistrētajām mājsaimniecībām.

8. Pašvaldības Dzīvokļu komisijai ir tiesības pieprasīt papildu informāciju, kas nepieciešama lēmumu projektu sagatavošanai.

9. Pašvaldības Dzīvokļu komisija pieņem lēmumu par:

9.1. mājsaimniecības reģistrēšanu Pašvaldības reģistra rindā;

9.2. atteikumu reģistrēt mājsaimniecību Pašvaldības reģistra rindā;

9.3. atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt zemas īres mājokļa īres līgumu;

9.4. atteikumu līguma slēgšanai zemas īres mājokļa īrei;

9.5. mājsaimniecības izslēgšanu no Pašvaldības reģistra rindas;

9.6. mājsaimniecības pārcelšanu vispārējā rindā Pašvaldības reģistrā ar reģistrēšanas sākotnējo datumu, mainoties faktiskajiem apstākļiem mājsaimniecības statusā.

10. Pašvaldības Dzīvokļu komisija izslēdz mājsaimniecību no Pašvaldības reģistra rindas, ja:

10.1. saņemts mājsaimniecības iesniegums par izslēgšanu no Pašvaldības reģistra rindas;

10.2. datu aktualizēšanas procesā konstatēts, ka mājsaimniecība neatbilst prasībām īrēt zemas īres mājokli;

10.3. mājsaimniecība ir atteikusies no vismaz diviem zemas īres mājokļa piedāvājumiem vai nav sniegusi atbildi uz tiem divu nedēļu laikā pēc paziņojumā norādītās dienas, kurā mājsaimniecībai bija iespējams iepazīties ar piedāvāto zemas īres mājokli;

10.4. mājsaimniecība nekustamā īpašuma attīstītāja vai tā izvēlēta dzīvojamās mājas pārvaldnieka noteiktajā termiņā nav noslēgusi īres līgumu.

11. Mājokļu nodaļa 10 (desmit) dienu laikā saistošo noteikumu 9. un 10. punkta kārtībā pieņemto lēmumu nosūta mājsaimniecībai un nekustamā īpašuma attīstītājam vai tā izvēlētam dzīvojamās īres mājas pārvaldniekam.

12. Nekustamā īpašuma attīstītājam vai tā izvēlētam dzīvojamās mājas pārvaldniekam ir pienākums nekavējoties, bet ne ilgāk kā 7 (septiņu) darba dienu laikā, rakstveidā informēt Mājokļu nodaļu par īres līguma noslēgšanu vai nenoslēgšanu noteiktajā termiņā, kā arī līguma izbeigšanu.

13. Pašvaldības Dzīvokļu komisijas lēmumu var apstrīdēt Liepājas valstspilsētas pašvaldības domē.

14. Iesniegumu pieņemšana reģistrēšanai zemas īres mājokļa rindā tiek uzsākta, kad saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 459 nekustamā īpašuma attīstītājam tiek akceptēts projekts, par ko informācija tiek ievietota Pašvaldības tīmekļvietnē.

15. Iesniegumu pieņemšana reģistrēšanai Pašvaldības reģistrā tiek apturēta ar Pašvaldības Dzīvokļu komisijas lēmumu, par ko informācija tiek ievietota Pašvaldības tīmekļvietnē, ja Pašvaldībā nav pieejami dzīvokļi zemas īres mājokļos.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

 

Saistošo noteikumu "Zemas īres mājokļu izīrēšanas kārtība Liepājas valstspilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā tiek reģistrētas mājsaimniecības zemas īres mājokļu izīrēšanas reģistrā Liepājas valstspilsētas pašvaldībā.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai risinātu mājokļu pieejamību pašvaldībā.

Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" 35.4. apakšpunkts un 36. punkts noteic, ka zemas īres mājokļa īres rindas veidošanu regulē pašvaldības saistošie noteikumi.

Šobrīd nav spēkā esoši Liepājas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi, kas regulētu zemas īres mājokļu īres rindas veidošanu.

Saistošajiem noteikumiem nav alternatīvu, jo augstāk minētie noteikumi noteic, ka rindas veidošanas regulējumam pašvaldības izdod saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav ietekme uz pašvaldības budžetu.  
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi veicinās mājokļu pieejamību, kā arī iespējamu speciālistu piesaisti darbam pilsētā.

Saistošajiem noteikumiem nav ietekme uz vidi, nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību, bet tiks veicināta uzņēmējdarbības aktivitāte nekustamā īpašuma projektu attīstītāju starpā, kuri vēlēsies iesaistīties zemas īres mājokļu būvniecības projektā.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir nekustamā īpašuma attīstītāji un personas, kuras vēlēsies īrēt zemas īres mājokļus. 

Konkurence iespējama starp nekustamā īpašuma attīstītājiem, kuri vēlēsies iesaistīties zemas īres mājokļu būvniecībā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "Nekustamā īpašuma pārvalde".

Personām, kuras vēlas īrēt zemas īres mājokli, jāiesniedz saistošajos noteikumos norādītos dokumentus un jāatbilst paskaidrojuma raksta 1. punkta trešajā rindkopā norādītajos Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem kritērijiem.

Zemas īres mājokļa īres rindas izveidošana neprasa papildu finanšu līdzekļus. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu – realizēšanai.

Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā, ir Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Nekustamā īpašuma pārvalde" Mājokļu nodaļas darbinieki un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Dzīvokļu komisija, kuri nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas – Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Nekustamā īpašuma pārvalde" Mājokļu nodaļas darbinieki un Liepājas valstspilsētas pašvaldības Dzīvokļu komisija, kuri nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.

Izpildes nodrošināšanai nav nepieciešami papildu resursi. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, laika posmā no š. g. 20. marta līdz 4. aprīlim sabiedrības viedokļa noskaidrošanai  un priekšlikumu iesniegšanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.liepaja.lv.

Noteiktā termiņa ietvaros, priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.

Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Ansiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!