• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Balvu novada domes 2023. gada 23. marta saistošie noteikumi Nr. 2/2023 "Grozījumi Balvu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 5/2022 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Balvu novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2023., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/op/2023/79.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Limbažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Par Limbažu novada pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu dzīvojamo māju pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai

Vēl šajā numurā

24.04.2023., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Balvu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2/2023

Pieņemts: 23.03.2023.

OP numurs: 2023/79.9

2023/79.9
RĪKI

Balvu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2023/89.12

Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2/2023

Balvos 2023. gada 23. martā

Grozījumi Balvu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 5/2022 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Balvu novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Balvu novada domes
2023. gada 23. marta lēmumu (prot. Nr. 3, 8. §)

Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu un 15. panta trešo daļu

1. Izdarīt Balvu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 5/2022 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Balvu novadā" šādus grozījumus:

1.1. svītrot 4.1. apakšpunktā vārdus "attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā";

1.2. izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Visa Balvu novada administratīvā teritorija ir viena sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zona.";

1.3. aizstāt 31. punktā vārdus "attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā" ar vārdiem "administratīvajā teritorijā";

1.4. svītrot 32.1. apakšpunktā vārdus "administratīvajā teritorijā".

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 23. maijā.

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs

 

Paskaidrojuma raksts
Balvu novada domes 2023. gada 23. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2023 "Grozījumi Balvu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 5/2022 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Balvu novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Balvu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošo noteikumu Nr. 5/2022 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Balvu novadā"" 5. punkts nosaka, ka Balvu novada administratīvā teritorijā ir divas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonas: A zona – Balvu pilsētas, Balvu pagasta, Bērzkalnes pagasts, Bērzpils pagasta, Briežuciema pagasta, Krišjāņu pagasta, Kubulu pagasta, Lazdulejas pagasta, Tilžas pagasta, Vectilžas pagasta, Vīksnas pagasta administratīvā teritorija; B zona – Baltinavas pagasta, Kupravas pagasta, Lazdukalna pagasta, Medņevas pagasta, Rugāju pagasta, Susāju pagasta, Šķilbēnu pagasta, Vecumu pagasta, Viļakas pilsētas, Žīguru pagasta administratīvā teritorija. Šāds sadalījums zonās bija nepieciešams, jo 2021. gada administratīvi teritoriālās reformas rezultātā apvienojoties Balvu, Baltinavas, Rugāju un Viļakas novadiem vienā kopīgā novadā izveidojās situācija, ka viena novada teritorijā bija divi dažādi uzņēmumi, kas nodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošanu: A zonā SIA "Pilsētvides serviss"; B zonā SIA "ZAAO". Šobrīd, Balvu novada pašvaldībai ir noslēgti 4 līgumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu; 1 līgums attiecībā uz A zonu (spēkā līdz 2023. gada 22. maijam); 3 – attiecībā uz B zonu.

2023. gada 26. janvāra sēdē Balvu novada dome pieņēma lēmumu "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu Balvu novada administratīvajā teritorijā". Šajā lēmumā tika nolemts slēgt līgumu ar SIA "ZAAO" par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, paredzot, ka, sākot ar 2023. gada 23. maiju, SIA "ZAAO" nodrošina sadzīves atkritumu un mājsaimniecībā radīto būvniecības atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Balvu novada pašvaldības administratīvā teritorijā esošajā A sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā, kas sastāv no Balvu pilsētas, Balvu pagasta, Bērzkalnes pagasts, Bērzpils pagasta, Briežuciema pagasta, Krišjāņu pagasta, Kubulu pagasta, Lazdulejas pagasta, Tilžas pagasta, Vectilžas pagasta, Vīksnas pagasta administratīvās teritorijas. Iepriekš minētais domes lēmums citastarp tika pieņemts, ņemot vērā, ka Balvu novada pašvaldība jau ilgstoši ir SIA "ZAAO" dalībniece, SIA "ZAAO" 2022. gadā ir veikts pašvaldību līdzdalības izvērtējums un konstatēts, ka SIA "ZAAO" komercdarbība ne tikai atbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. pantam, bet arī ir pamatota no ekonomiskā viedokļa un atbilst konkurenci regulējošajiem tiesību aktiem, turklāt jau šobrīd SIA "ZAAO" sniedz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus daļā Balvu novada administratīvās teritorijas (B atkritumu apsaimniekošanas zona), secināms, ka pie konkrētajiem apstākļiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanas tiesības A atkritumu apsaimniekošanas zonā, pamatojoties uz Publisko iepirkumu likuma 4. panta trešo daļu, būtu piešķiramas SIA "ZAAO", nerīkojot iepirkuma procedūru.

Ievērojot iepriekš minēto, secināms, kā pēc 2023. gada 23. maija visā Balvu novada administratīvajā teritorijā būs viens sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums/komersants. Ņemot vērā Balvu novada pašvaldības administratīvās teritorijas platību, iedzīvotāju un atkritumu radītāju skaitu un blīvumu, kā arī kopējo pašvaldības teritorijā esošo situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā, 2023. gada 26. janvāra sēdē Balvu novada dome pieņēma lēmumu, ka Balvu novada administratīvās teritorijas dalīšana vairākās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās nav vērtējama kā lietderīga un racionāla.

Ja šādu atkritumu apsaimniekošanas zonu apvienošanu neveic, tad tas rada nevajadzīgu administratīvu slodzi jaunu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu slēgšanas procesā pēc esošo līgumu darbības beigām.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošie noteikumi neietekmē pašvaldības finanses un budžetu. Nav nepieciešamība pašvaldībai veidot jaunas institūcijas vai jaunas darba vietas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā. Saistošajos noteikumos paredzētā abu līdzšinējo sadzīves atkritumu zonu apvienošana vienā nodrošinās vienlīdzīgus noteikumus šai jomā visa novada teritorijā dzīvojošajiem iedzīvotājiem un strādājošajiem uzņēmumiem. Šobrīd katrā atkritumu apsaimniekošanas zonā ir atšķirīga maksa par uzņēmuma sniegto pakalpojumu: 25,18 euro/m3 un 21,78 euro/m3. Pēc saistošo noteikumu spēkā stāšanās nākotnē, slēdzot jaunus līgumus, maksa kļūs vienāda visā novada teritorijā.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu darbības rezultātā vienkāršosies pašvaldības administratīvās procedūras – jauni līgumi nebūs jāslēdz par divām zonām, bet varēs slēgt tikai vienu līgumu attiecībā uz vienīgo sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonu.

Saistošie noteikumi neparedz papildus procedūras privātpersonām. Līdzšinējā atkritumu apsaimniekošanas kārtība novadā ar šiem noteikumiem netiek mainīta.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi pašvaldības funkcijas neietekmēs. Vienkāršosies jaunu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu noslēgšanas process (būs nepieciešams tikai viens līgums).
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, pašvaldības institūciju struktūras izmaiņas nav nepieciešamas. 
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu darbībai papildus izmaksas nav nepieciešamas. Tiks organizēti un izpildīti tie paši procesi un tādā pašā apmērā, kā līdz šim.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Balvu novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē divas nedēļas (no 2023. gada 24. februāra līdz 2023. gada 10. martam). Šajā laikā sabiedrībai bija iespēja sniegt savu viedokli par noteikumus saturu. Priekšlikumi vai iebildumi attiecībā uz šiem saistošajiem noteikumiem netika iesniegti.

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!