• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2023. gada 18. aprīļa noteikumi Nr. 193 "Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 2. jūlija noteikumos Nr. 364 "Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2023., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/op/2023/77.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 194

Grozījums Ministru kabineta 2009. gada 17. jūnija noteikumos Nr. 573 "Kārtība, kādā administrē Eiropas Lauksaimniecības garantiju fondu, Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fondu, kā arī valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai, lauku...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

20.04.2023., Nr. 77

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 193

Pieņemts: 18.04.2023.

OP numurs: 2023/77.2

2023/77.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 193

Rīgā 2023. gada 18. aprīlī (prot. Nr. 20 12. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 2. jūlija noteikumos Nr. 364 "Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu"

Izdoti saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma
42. panta otro daļu un 73. panta trešo daļu,
Komerclikuma 191. panta trešo daļu
un 238.1 panta otro daļu,
Meža likuma 44. panta astoto daļu,
likuma "Par īpaši aizsargājamām
dabas teritorijām" 38.2 panta trešo daļu,
Publiskas personas mantas
atsavināšanas likuma 5. panta desmito daļu
un Civillikuma 416. panta sesto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 2. jūlija noteikumos Nr. 364 "Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 141., 199. nr.; 2016, 159. nr.; 2022, 9. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. zvērināts tiesu izpildītājs nodrošina bezmantinieku mantas pārvaldīšanu, apsardzību, novērtēšanu, atsavināšanu, kreditoru pretenziju pamatotības atzīšanu un apmierināšanu, realizācijas ieņēmumu sadalīšanu, tai skaitā zvērināta tiesu izpildītāja un zvērināta notāra izdevumu un amata atlīdzības segšanu, vai realizācijas ieņēmumu ieskaitīšanu valsts budžetā, kā arī noteic drošības naudas apmēru;".

2. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Par kreditoru šo noteikumu izpratnē uzskatāms aktā norādītais kreditors, izņemot kreditoru, kura pretenzija izriet no saistībām, kas nodibinātas pret citu personu, nevis mantojuma atstājēju, bet kuru nodrošināšanai ieķīlāta bezmantinieku manta. Kreditors zaudē kreditora statusu, ja tā pretenziju pamatotība netiek atzīta."

3. Papildināt ar 6.4 punktu šādā redakcijā:

"6.4 Pēc lietas ievešanas zvērināts tiesu izpildītājs pieprasa visiem kreditoriem 15 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas iesniegt kreditora pretenziju pamatojošos dokumentus, kā arī sniegt citas ziņas, kas apliecina pieteikto parādsaistību esību un apmēru, un vienlaikus normatīvajos aktos noteiktajā apmērā iemaksāt zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā amata atlīdzību kreditora pretenzijas pamatotības izvērtēšanai lietā par bezmantinieku mantu."

4. Papildināt ar 6.5 punktu šādā redakcijā:

"6.5 Izvērtējot kreditora pretenzijas pamatotību, zvērināts tiesu izpildītājs pārbauda:

6.51. vai kreditors termiņā ir iesniedzis viņa pretenziju pamatojošos dokumentus un, ja nepieciešams, sniedzis papildu informāciju par saistību vai to apmēra pamatojumu;

6.52. vai ir tikuši ievēroti darījuma noslēgšanas nosacījumi, kas ir par pamatu pretenzijai, un šāda darījuma slēgšanas ierobežojumi;

6.53. vai nav iestājies prasījuma (pretenzijas) noilgums;

6.54. vai kreditors būtu atzīstams par tādu kreditoru, kura prasījuma tiesības ir vērstas pret trešo personu, nevis pret mantojuma atstājēju, vienlaikus saistības pastiprinošie līdzekļi ir nostiprināti uz bezmantinieku mantu;

6.55. vai atbilstoši ziņām Izpildu lietu reģistrā saistības, par kurām izteikta pretenzija, jau nav pilnīgi vai daļēji apmierinātas;

6.56. Tiesu informācijas sistēmā pret mantojuma atstājēju uzsāktās tiesvedības lietas un to rezultātus;

6.57. komercķīlu reģistra, Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas un citās informācijas sistēmās pieejamās ziņas, kas var būt noderīgas kreditoru pretenziju pamatotības izvērtēšanai."

5. Papildināt ar 6.6 punktu šādā redakcijā:

"6.6 20 dienu laikā pēc šo noteikumu 6.4 punktā noteiktā termiņa beigām zvērināts tiesu izpildītājs pieņem lēmumu par kreditoru pretenziju pamatotības atzīšanu, daļēju atzīšanu vai neatzīšanu un nosūta to kreditoriem. Ja kādas kreditora pretenzijas pārbaudei nepieciešams iegūt papildu informāciju, zvērināts tiesu izpildītājs šajā punktā minēto termiņu var pagarināt uz laiku, kas nav ilgāks par diviem mēnešiem no šo noteikumu 6.4 punktā noteiktā termiņa beigām. Termiņa pagarināšana nav šķērslis bezmantinieku mantas atsavināšanas uzsākšanai, ja papildus tai kreditora pretenzijai, par kuras pamatotību nepieciešama papildu pārbaude, ir cita vismaz viena kreditora pretenzija, kuras pamatotība atzīta."

6. Papildināt ar 6.7 punktu šādā redakcijā:

"6.7 Zvērināts tiesu izpildītājs neveic kreditora pretenziju pamatotības izvērtējumu, ja kreditors nav iemaksājis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā amata atlīdzību kreditora pretenziju pamatotības izvērtēšanai (šo noteikumu 6.4 punkts). Ja neviens no kreditoriem šajos noteikumos noteiktajā kārtībā nav iemaksājis atlīdzību kreditora pretenziju pamatotības izvērtēšanai, zvērināts tiesu izpildītājs pārtrauc bezmantinieku mantas atsavināšanu un nodod to šo noteikumu 14. punktā minētajai institūcijai, ja tas ir nekustamais īpašums, vai Valsts ieņēmumu dienestam, ja kustamā manta, vai rīkojas šo noteikumu 105. punktā ​noteiktajā kārtībā, ja bezmantinieku manta ir pamatkapitāla daļas (akcijas)."

7. Papildināt ar 6.8 punktu šādā redakcijā:

"6.8 Ja kāda kreditora pretenzijas izvērtēšanai nepieciešams iegūt papildu informāciju, kuras saņemšana saistīta ar papildu izdevumiem, zvērināts tiesu izpildītājs var lūgt attiecīgo kreditoru iemaksāt nepieciešamo summu šo izdevumu segšanai. Ja kreditors šos izdevumus zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā neiemaksā, zvērināts tiesu izpildītājs lēmumu par konkrētās pretenzijas pamatotību pieņem, balstoties uz tām ziņām, kas ir viņa rīcībā."

8. Papildināt ar 6.9 punktu šādā redakcijā:

"6.9 Kreditors, kura pretenzija daļēji vai pilnā apmērā nav atzīta, var pārsūdzēt zvērināta tiesu izpildītāja darbības kreditora pieteiktās pretenzijas izvērtēšanā vai zvērināta tiesu izpildītāja atteikumu izvērtēt kādu no kreditora iesniegtajiem pierādījumiem pretenzijas pamatotībai, ja šīs darbības vai atteikums bija vai varēja būt par pamatu kreditora pretenzijas daļējai vai pilnīgai neatzīšanai. Kreditors var pārsūdzēt zvērināta tiesu izpildītāja darbības cita kreditora pieteiktas pretenzijas izvērtēšanā, ja, pēc viņa ieskata, pretenzija pilnībā vai daļā atzīta nepamatoti. Sūdzība iesniedzama Civilprocesa likuma 632. pantā noteiktajā kārtībā 10 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas. Sūdzības iesniegšana nav šķērslis bezmantinieku mantas atsavināšanas uzsākšanai, ja papildus apstrīdētajai kreditora pretenzijai ir cita vismaz viena kreditora pretenzija, par kuru nepastāv strīds."

9. Papildināt ar 6.10 punktu šādā redakcijā:

"6.10 Ja bezmantinieku manta ieķīlāta citas personas, nevis mantojuma atstājēja parādsaistību nodrošināšanai, pēc mantas atsavināšanas zvērināts tiesu izpildītājs naudu zemesgrāmatā norādītās hipotēkas summas apmērā vai Komercķīlu reģistrā norādītās ķīlas summas apmērā, ņemot vērā attiecīgā nodrošinātā prasījuma pirmtiesību, ieskaita depozīta kontā un uzglabā līdz izpildu dokumentu saņemšanai."

10. Papildināt ar 6.11 punktu šādā redakcijā:

"6.11 Kreditora pretenziju daļēji vai pilnībā neatzīst, ja kreditors šajos noteikumos noteiktajā termiņā nav iesniedzis zvērinātam tiesu izpildītājam dokumentus, kas pierāda viņa pretenzijas un tās apmēra pamatotību, vai ja zvērinātam tiesu izpildītājam iesniegtā vai pieejamā informācija nav pietiekama, lai izslēgtu saprātīgas šaubas par pretenzijas vai tās apmēra pamatotību."

11. Papildināt ar 6.12 punktu šādā redakcijā:

"6.12 Ja bezmantinieku mantā ietilpst nekustamais īpašums un kustamā manta, kas atrodas dažādu apgabaltiesu darbības teritorijā, zvērināts tiesu izpildītājs gādā par kustamās mantas nogādāšanu un atsavināšanu tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras viņš pastāv. Ja kustamās mantas īpašību dēļ tās pārvietošanas izdevumi var pārsniegt šīs mantas atsavināšanas izdevumus atsevišķas lietas ietvaros, zvērināts tiesu izpildītājs attiecībā uz kustamo mantu rīkojas šo noteikumu 6.13 punktā noteiktajā kārtībā."

12. Papildināt ar 6.13 punktu šādā redakcijā:

"6.13 Ja bezmantinieku mantā ietilpstošie nekustamie īpašumi atrodas vairāku apgabaltiesu darbības teritorijā, zvērināts tiesu izpildītājs pēc šajos noteikumos noteiktās kreditoru pretenziju pārbaudes pabeigšanas vai šo noteikumu 6.6 punktā minētajā gadījumā – pirms pārbaudes pabeigšanas  pēc vienošanās ar attiecīgās apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju nosūta viņam lūgumu veikt apgabaltiesas teritorijā esošā nekustamā īpašuma atsavināšanu šajos noteikumos noteiktajā kārtībā un atsavināšanā iegūtos līdzekļus, no kuriem atskaitīti zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība un izdevumi saistībā ar šīs mantas pārņemšanu (tai skaitā pārvaldīšanas izdevumi), mantas novērtēšanu un atsavināšanu, pārskaitīt zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā."

13. Papildināt ar 6.14 punktu šādā redakcijā:

"6.14 Zvērināts tiesu izpildītājs, kurš veic bezmantinieku mantas atsavināšanu pēc cita zvērināta tiesu izpildītāja lūguma, šajos noteikumos noteiktās darbības veic patstāvīgi. Viņa darbības ir pārsūdzamas saskaņā ar šo noteikumu 5. un 6. punktu. Zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš lūdzis veikt bezmantinieku mantas atsavināšanu, un zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš izpilda šo lūgumu, ir tiesības sniegt un saņemt ziņas no otra zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā esošās lietas par bezmantinieku mantu."

14. Papildināt ar 6.15 punktu šādā redakcijā:

"6.15 Ja šo noteikumu 10. punktā noteiktajā kārtībā zvērināts tiesu izpildītājs saņem lūgumu no valsts institūcijas sniegt informāciju par tā nekustamā īpašuma vērtību, kas atrodas citas apgabaltiesas darbības teritorijā, viņš nekavējoties pārsūta šo lūgumu zvērinātam tiesu izpildītājam, kas veic šī īpašuma atsavināšanu, un informē par to attiecīgo valsts institūciju."

15. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Pēc lietas ievešanas zvērināts tiesu izpildītājs informē kreditorus, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, par tiesībām 15 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas lūgt nekustamā īpašuma novērtēšanu un izsoles rīkošanu, iemaksājot zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā drošības naudu zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā apmērā."

16. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Drošības naudas apmēru veido zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība (izņemot amata atlīdzību kreditora pretenziju pamatotības izvērtēšanai lietā par bezmantinieku mantu), ar nekustamā īpašuma pārņemšanu (tai skaitā pārvaldīšanu un apsardzību), novērtēšanu un izsoles rīkošanu saistītie izdevumi, ko nosaka saskaņā ar noteikumiem par izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru un to maksāšanas kārtību. Ja bezmantinieku mantas pārņemšanas un pārdošanas administrēšanas procesa ietvaros tajā pašā lietā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā jau iemaksāta drošības nauda, zvērināts tiesu izpildītājs, nosakot drošības naudas apmēru, tajā atkārtoti neiekļauj amata atlīdzību. Procesa laikā kreditors pēc zvērināta tiesu izpildītāja norādījuma iemaksā papildus nepieciešamos izdevumus. Ja kreditors zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā neiemaksā papildus nepieciešamos izdevumus, zvērināts tiesu izpildītājs var pārtraukt nekustamā īpašuma atsavināšanu un rīkoties šo noteikumu 14. punktā paredzētajā kārtībā."

17. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Ja neviens no kreditoriem nav lūdzis rīkot izsoli vai noteiktajā termiņā nav iemaksājis drošības naudu un valsts šo noteikumu 10. vai 11. punktā noteiktajā termiņā un kārtībā nav izmantojusi savas pirmtiesības uz nekustamo īpašumu, un zvērināts tiesu izpildītājs secina, ka nekustamo īpašumu varētu būt neiespējami pārdot vai pārdošanas izmaksas varētu pārsniegt no pārdošanas iegūstamo naudas summu, zvērināts tiesu izpildītājs piedāvā kreditoriem, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā atzītas, paturēt nekustamo īpašumu sev par īpašumam noteikto kadastrālo vērtību. Ja nekustamais īpašums ir zeme, kas dabas datu pārvaldības sistēmā reģistrēta kā zeme, kas atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai tās funkcionālajā zonā (turpmāk – īpaši aizsargājama dabas teritorija), vai zeme, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā mežu platība (turpmāk – meža zeme), zvērināts tiesu izpildītājs pirms piedāvājuma izteikšanas kreditoriem nosūta attiecīgi Dabas aizsardzības pārvaldei vai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" aicinājumu izmantot pirmtiesības uz nekustamo īpašumu par nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību. Dabas aizsardzības pārvalde vai valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" īsteno pirmtiesības šo noteikumu 40. punktā paredzētajā kārtībā."

18. Izteikt 14.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.2. attiecīgās pašvaldības valdījumā – nekustamo īpašumu, kurš sastāv no dzīvojamās mājas, dzīvokļa īpašuma vai to domājamās daļas, kā arī ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma objekts un uzceltas uz zemes, kas piekrīt vai pieder pašvaldībai, un zemi, ja uz tās ir pašvaldībai piederošas vai piekrītošas ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma objekts;".

19. Izteikt 38.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"38.1. šo noteikumu 36.1. vai 36.2. apakšpunktā minētajā gadījumā zvērināts tiesu izpildītājs nekavējoties uzaicina visus kreditorus, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā atzītas, un nekustamā īpašuma līdzīpašniekus paturēt nekustamo īpašumu sev par nenotikušās izsoles sākumcenu, par nekustamā īpašuma paturēšanu sev paziņojot zvērinātam tiesu izpildītājam divu nedēļu laikā no zvērināta tiesu izpildītāja uzaicinājuma nosūtīšanas dienas. Ja nekustamais īpašums ir īpaši aizsargājama dabas teritorija vai meža zeme, zvērināts tiesu izpildītājs pirms piedāvājuma izteikšanas nosūta attiecīgi Dabas aizsardzības pārvaldei vai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas valsts meži" aicinājumu izmantot pirmtiesības uz nekustamo īpašumu par nekustamā īpašuma izsoles sākumcenu. Dabas aizsardzības pārvalde vai valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" īsteno pirmtiesības šo noteikumu 40. punktā paredzētajā kārtībā;".

20. Svītrot 52.3 punktu.

21. Izteikt 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Ja aktā norādīta manta, kura nav pārdodama šo noteikumu 53. punktā paredzētajā kārtībā, zvērināts tiesu izpildītājs informē kreditorus, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, par tiesībām 15 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas lūgt kustamās mantas novērtēšanu un izsoles rīkošanu, iemaksājot zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā drošības naudu zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā apmērā."

22. Izteikt 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Drošības naudas apmēru veido zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība (izņemot amata atlīdzību kreditora pretenziju pamatotības izvērtēšanai lietā par bezmantinieku mantu) un ar kustamās mantas apķīlāšanu un izsoles rīkošanu saistītie izdevumi, ko nosaka saskaņā ar noteikumiem par izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru un to maksāšanas kārtību. Ja bezmantinieku mantas pārņemšanas un pārdošanas administrēšanas procesa ietvaros tajā pašā lietā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā jau iemaksāta drošības nauda, zvērināts tiesu izpildītājs, nosakot drošības naudas apmēru, tajā atkārtoti neiekļauj amata atlīdzību. Procesa laikā kreditors pēc zvērināta tiesu izpildītāja norādījuma iemaksā papildu summu nepieciešamo izdevumu segšanai. Zvērināts tiesu izpildītājs var pārtraukt kustamās mantas atsavināšanu un to nodot Valsts ieņēmumu dienestam, ja kreditors zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā neiemaksā papildu summu nepieciešamo izdevumu segšanai."

23. Izteikt 57. punktu šādā redakcijā:

"57. Ja neviens no kreditoriem nav lūdzis rīkot izsoli vai noteiktajā termiņā nav iemaksājis drošības naudu un zvērināts tiesu izpildītājs secina, ka kustamo mantu varētu būt neiespējami pārdot vai pārdošanas izmaksas varētu pārsniegt no pārdošanas iegūstamo naudas summu, zvērināts tiesu izpildītājs piedāvā kreditoriem, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, paturēt mantu sev par zvērināta tiesu izpildītāja mantai noteikto vērtību. Kreditors, kas patur mantu sev, sedz zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzību par bezmantinieku mantas pārņemšanas un pārdošanas procesa administrēšanu un citus izdevumus, ja tādi radušies, kā arī zvērināta notāra izdevumus un amata atlīdzību saistībā ar akta sagatavošanu un mantojuma lietas vešanu, pamatojoties uz zvērināta notāra iesniegto rēķinu, un citu kreditoru un ieinteresēto personu izdevumus saistībā ar zvērinātam notāram iesniegto iesniegumu par mantojuma atklāšanās izsludināšanu. Kreditoram atļauts ieskaitīt summā, kas no viņa pienākas, savu akta izrakstā norādīto prasījumu. Ja ar ieņemto summu nepietiek visu prasījumu apmierināšanai, kreditors var ieskaitīt pirkuma cenā savus prasījumus tikai tās summas apmērā, kāda viņam saskaņā ar aprēķinu pienākas pēc tam, kad segti tie prasījumi, kuriem salīdzinājumā ar viņa prasījumu ir priekšrocība."

24. Izteikt 88. punktu šādā redakcijā:

"88. Šo noteikumu 87.3. apakšpunktā noteiktajā gadījumā iemaksātais nodrošinājums netiek atmaksāts, bet pievienojams kopējai par mantu saņemtajai summai. Iemaksātais nodrošinājums pievienojams kopējai summai arī tad, ja tiek konstatēts, ka nosolītājam nebija tiesību piedalīties izsolē, vai ja pēdējais pārsolītais solītājs nav paziņojis par mantas paturēšanu sev par viņa augstāko solīto cenu vai atteicies to paturēt. Par normatīvajos aktos noteikto ierobežojumu ievērošanu attiecībā uz noteikta veida kustamās mantas iegādi ir atbildīgi paši izsoles dalībnieki."

25. Izteikt 90. punktu šādā redakcijā:

"90. Ja izsole pasludināta par nenotikušu šo noteikumu 87.1. un 87.2. apakšpunktā minēto iemeslu dēļ, tiesu izpildītājs nekavējoties paziņo par to kreditoriem, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, uzaicinot viņus paturēt mantu par izsoles sākumcenu. Kreditoriem ir tiesības divu nedēļu laikā pēc tiesu izpildītāja uzaicinājuma nosūtīšanas rakstiski paziņot tiesu izpildītājam par mantas paturēšanu sev par rīkotās izsoles sākumcenu."

26. Izteikt 92. punktu šādā redakcijā:

"92. Ja izsole pasludināta par nenotikušu šo noteikumu 87.3. apakšpunktā minētā iemesla dēļ, zvērināts tiesu izpildītājs nekavējoties paziņo par to pēdējam pārsolītajam solītājam, uzaicinot viņu paturēt apķīlāto mantu sev par viņa solīto augstāko cenu. Pēdējam pārsolītajam solītājam ir tiesības divu nedēļu laikā no zvērināta tiesu izpildītāja uzaicinājuma nosūtīšanas dienas rakstveidā paziņot zvērinātam tiesu izpildītājam par apķīlātās mantas paturēšanu sev. Ja pēdējais pārsolītais solītājs nav šajā punktā noteiktajā termiņā paziņojis par apķīlātās mantas paturēšanu vai atteicies to paturēt sev, zvērināts tiesu izpildītājs nekavējoties izsludina atkārtotu tās pašas kārtas izsoli."

27. Izteikt 95. punktu šādā redakcijā:

"95. Ja neviens kreditors nav pieteicies paturēt mantu sev, zvērināts tiesu izpildītājs nosaka 10 dienu termiņu, kurā kreditori, iemaksājot zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā drošības naudu, var lūgt rīkot otro izsoli."

28. Izteikt 103. punktu šādā redakcijā:

"103. Zvērināts tiesu izpildītājs paziņo kreditoriem, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, par iespēju 15 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas lūgt izsoles rīkošanu, iemaksājot zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā drošības naudu zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā apmērā."

29. Izteikt 104. punktu šādā redakcijā:

"104. Drošības naudas apmēru veido zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzība (izņemot amata atlīdzību kreditora pretenziju pamatotības izvērtēšanai lietā par bezmantinieku mantu) un ar pamatkapitāla daļu (akciju) izsoles rīkošanu saistītie izdevumi, ko nosaka saskaņā ar noteikumiem par izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru un to maksāšanas kārtību. Ja bezmantinieku mantas pārņemšanas un pārdošanas administrēšanas procesa ietvaros tajā pašā lietā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā jau iemaksāta drošības nauda, zvērināts tiesu izpildītājs, nosakot drošības naudas apmēru, tajā atkārtoti neiekļauj amata atlīdzību. Procesa laikā kreditors pēc zvērināta tiesu izpildītāja norādījuma iemaksā papildus nepieciešamos izdevumus. Zvērināts tiesu izpildītājs var pārtraukt pamatkapitāla daļu (akciju) atsavināšanu un nosūta komercreģistra iestādei un attiecīgajai komercsabiedrībai paziņojumu par to, ka pamatkapitāla daļas (akcijas) pāriet komercsabiedrībai, ja kreditors zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā neiemaksā papildus nepieciešamos izdevumus."

30. Izteikt 112. punktu šādā redakcijā:

"112. Ja šo noteikumu 111. punktā noteiktajā termiņā komercsabiedrības valde zvērinātam tiesu izpildītājam nepaziņo par bezmantinieku mantā ietilpstošo pamatkapitāla daļu (akciju) procentuālo sadalījumu starp komercsabiedrības dalībniekiem (akcionāriem), kuri paziņojuši par pamatkapitāla daļu (akciju) pirkšanu par izsoles sākumcenu, vai ja šo noteikumu 108. un 110. punktā noteiktajā termiņā dalībnieki (akcionāri), kuri paziņojuši par pamatkapitāla daļu (akciju) pirkšanu par izsoles sākumcenu, nav zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā iemaksājuši pamatkapitāla daļu (akciju) izsoles sākumcenu, zvērināts tiesu izpildītājs uzaicina kreditorus, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, paturēt pamatkapitāla daļas (akcijas) par izsoles sākumcenu."

31. Izteikt 113. punktu šādā redakcijā:

"113. Ja komercsabiedrībā ir bijis tikai viens dalībnieks (akcionārs), kura daļas (akcijas) ir atzītas par bezmantinieku mantu, un izsole ir pasludināta par nenotikušu, zvērināts tiesu izpildītājs uzaicina kreditorus, kuru pretenzijas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir atzītas, paturēt pamatkapitāla daļas (akcijas) par izsoles sākumcenu."

32. Izteikt 137. punktu šādā redakcijā:

"137. Šo noteikumu 6.1, 6.2, 6.3, 32.1 un 120.1 punktu par rīcību ar bezmantinieku mantā ietilpstošu nekustamo īpašumu, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā un kuram Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā mantojuma masas atstājējs reģistrēts ar statusu īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, piemēro visām zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā esošajām un vēl nepabeigtajām lietām par bezmantinieku mantu, ja pēc bezmantinieku mantas realizācijas un gūto ienākumu sadales lietā tās pabeigšanas brīdī visu kreditoru pretenzijas nav segtas vai tās nav segtas pilnībā un notariālais akts par mantojuma lietas izbeigšanu taisīts līdz 2022. gada 1. janvārim. Rīcībai ar bezmantinieku mantā ietilpstošu nekustamo īpašumu, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā un kuram Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā mantojuma masas atstājējs reģistrēts ar statusu īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, zvērināts tiesu izpildītājs ieved lietu par bezmantinieku mantu arī pēc Valsts ieņēmumu dienesta iesniegta lūguma atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošajai informācijai par lietām par bezmantinieku mantu, kurās pabeigšanas brīdī visu kreditoru pretenzijas nav segtas vai tās nav segtas pilnībā un notariālais akts par mantojuma lietas izbeigšanu taisīts līdz 2022. gada 1. janvārim."

33. Papildināt ar 139. punktu šādā redakcijā:

"139. Šo noteikumu normas, kas paredz kārtību, kādā zvērināts tiesu izpildītājs veic kreditoru pretenziju pamatotības izvērtējumu, kā arī normas, kas nosaka zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu, kas atrodas citas apgabaltiesas darbības teritorijā, un šo noteikumu 14.2. apakšpunktu, kas paredz, ka nekustamo īpašumu, kurš sastāv no dzīvojamās mājas, dzīvokļa īpašuma vai to domājamās daļas, kā arī ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma objekts un uzcelts uz zemes, kas piekrīt vai pieder pašvaldībai, un zemi, ja uz tās ir pašvaldībai piederošas vai piekrītošas ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma objekts, zvērināts tiesu izpildītājs nodod attiecīgās pašvaldības valdījumā, piemēro lietām par bezmantinieku mantu, kas ievestas, pamatojoties uz notariālo aktu par mantojuma lietas izbeigšanu, kas taisīts pēc 2023. gada 1. janvāra."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!