• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ludzas novada domes 2023. gada 29. marta saistošie noteikumi Nr. 5/2023 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Ludzas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2023., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/op/2023/74.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 10/23

Grozījumi Ropažu novada pašvaldības domes 21.12.2022. saistošajos noteikumos Nr. 62/22 "Par Ropažu novada Stopiņu pagasta teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu"

Vēl šajā numurā

17.04.2023., Nr. 74

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ludzas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 5/2023

Pieņemts: 29.03.2023.

OP numurs: 2023/74.13

2023/74.13
RĪKI

Ludzas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5/2023

Ludzā 2023. gada 29. martā

Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Ludzas novadā

APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
2023. gada 29. marta sēdes lēmumu Nr. 281
(prot. Nr. 3, 84. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 2. panta 7. un 8.1 daļu,
3. panta 1.4 un 1.6 daļu, 5. panta 1.1 daļu, 9. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Ludzas novada administratīvajā teritorijā:

1) kārtību, kādā piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus (turpmāk – "Nodokļa atvieglojumi") nodokļa maksātājiem – maznodrošinātām personām;

2) kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus (izņemot garāžas);

3) kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas vidi degradējošas, sagruvušas, cilvēku drošību apdraudošas būves vai noteiktā termiņā ekspluatācijā nepieņemtām būves;

4) nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas kārtību par daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (tās daļām), kas ierakstītas zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šīs mājas atrodas;

5) nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu.

II. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi maznodrošinātām personām

2. Nodokļa atvieglojumu piešķir, ja persona atbilst maznodrošinātās personas statusam saskaņā ar Ludzas novada Sociālā dienesta lēmumu.

3. Maznodrošinātai personai Nodokļa atvieglojums tiek piemērots par nekustamā īpašuma – dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai un tām piekritīgo zemi.

4. Maznodrošinātām personām nodokļa atvieglojumu piešķir 70 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātā nodokļa apmēra par periodu, kurā persona atbilst maznodrošinātās personas statusam saskaņā ar Ludzas novada Sociālā dienesta lēmumu.

5. Ja personai ar Ludzas novada Sociālā dienesta lēmumu tiek anulēts maznodrošinātās personas statuss, tad tiek anulēts piešķirtais nodokļa atvieglojums ar nākamo mēnesi pēc maznodrošinātās personas statusa anulēšanas.

III. Nekustamā īpašuma nodoklis dzīvojamo ēku palīgēkām

6. Dzīvojamo māju palīgēkas (ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas), ar nodokli netiek apliktas.

7. Garāžas ar nekustamā īpašuma nodokli apliek un piemēro likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās nodokļa likmes.

IV. Nekustamā īpašuma nodoklis noteiktā termiņā ekspluatācijā nepieņemtām būvēm, vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm

8. Ludzas novada pašvaldības Būvvaldes (turpmāk – "Būvvalde") būvinspektors apseko Ludzas novada administratīvo teritoriju, veicot šādas darbības:

8.1. pārbaudes aktā fiksē vidi degradējošās, sagruvušās un cilvēku drošību apdraudošās būves;

8.2. veic 8.1. apakšpunktā minēto būvju fotofiksāciju;

8.3. sagatavo atzinumu par fiksēto būvju klasificēšanu atbilstoši šo noteikumu 8. punktam.

9. Būvvalde sagatavo un izsūta Būvvaldes būvinspektora atzinumā norādīto būvju īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem, kuri pašvaldībā reģistrēti kā nekustamā īpašuma nodokļu maksātāji par šīm būvēm, rakstisku brīdinājumu, kurā norāda termiņu būvju sakārtošanai.

10. Pēc brīdinājumā noteiktā termiņa iztecēšanas Būvvalde veic atkārtotu būves pārbaudi un pēc atkārtotas pārbaudes rezultātu izvērtēšanas pieņem lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi.

11. Pamatojoties uz šo noteikumu 10. punktā minēto Būvvaldes lēmumu, Ludzas novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļa piemēro konkrētajām būvēm nekustamā īpašuma nodokli saskaņā ar Noteikumu 12. punktu.

12. Nekustamā īpašuma nodokļa likme vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm ir noteikta un tiek aprēķināta 3 % apmērā no lielākās (būvei piekritīgās zemes vai būves) kadastrālās vērtības, sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

13. Maksāšanas paziņojumu par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no dienas, kad izdots būvvaldes lēmums par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā.

14. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo noteikumu 10. punktā minētā būves statusa atcelšanu stāšanās spēkā.

15. Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos vai būvatļaujā noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 % apmērā no lielākās (būves vai būvei piekritīgās zemes) kadastrālās vērtības.

16. Būvvalde kontrolē būves, kurām būvniecības ilgums pārsniedz normatīvajos aktos vai būvatļaujā noteikto kopējo būvdarbu veikšanas ilgumu, un sniedz informāciju pašvaldības nodokļu administratoram nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai atbilstoši šo noteikumu 11. punktam.

17. Būvei, kura netika nodota ekspluatācijā normatīvajos aktos vai būvatļaujā noteiktā termiņā, piemēro šo noteikumu 15. punktā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Būvdarbu veikšanas noteikto termiņu var pagarināt būvnormatīvos noteiktajā kārtībā.

V. Nekustamā īpašuma nodoklis par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas

18. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā:

1) pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (tās daļu) īrnieki un nomnieki, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību;

2) personas, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai;

3) dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji (līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā);

4) personas, kuras faktiski lieto nekustamo īpašuma.

VI. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpildes termiņš

19. Noteikt nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpildes termiņu – 7 (septiņus) gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

20. Nekustamā īpašuma maksāšanas paziņojuma piespiedu izpildi organizē Ludzas novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

VII. Noslēguma jautājumi

21. Saistošie noteikumi stājas spēkā ar 2024. gada 1. janvāri.

22. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem:

22.1. Ludzas novada pašvaldības domes 2021. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 12/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Ludzas novadā";

22.2. Ludzas novada pašvaldības domes 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 9/2022 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošās, sagruvušās vai cilvēku drošību apdraudošas būves Ludzas novadā".

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 

Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 29. marta saistošo noteikumu Nr. 5/2023 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Ludzas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) mērķis ir noteikt vienotus principus, kuri jāievēro pašvaldībai un nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteikto tiesību normu piemērošanā par Ludzas novada administratīvajā teritorijā esošo nekustamo īpašumu, īstenojot pašvaldībai deleģētās tiesības apliekamo un neapliekamo nekustamo īpašumu noteikšanā un attiecīgu nodokļa likmju piemērošanā.

Noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 2. panta 7. un 8.1 daļu, 3. panta 1.4 un 1.6 daļu, 5. panta 1.1 daļu un 9. panta otro daļu, kur pašvaldībai tiek deleģētas tiesības pieņemt lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu atsevišķos gadījumos, attiecīgi izdodot saistošos noteikumus.

2. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ietekmi uz pašvaldības budžeta ieņēmumu daļu, piešķirot atvieglojumus maznodrošinātām personām, nav iespējams konkrēti precizēt, jo nav paredzams, cik personām šāds sociālais statuss tiks piešķirts taksācijas gada laikā.

Projekts nerada ietekmi uz novada pašvaldības budžeta izdevuma daļu.

Lai izpildītu Noteikumus, netiek radītas jaunas darbavietas.

3. Informācija par plānoto projekta sociālo ietekmi, ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Noteikumi attiecas un tiek piemēroti uz visiem ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamajiem objektiem un nekustamā īpašuma nodokļu maksātājiem Ludzas novada administratīvajā teritorijā.
4. Informācija par administratīvajām procedūrām No Noteikumos iekļautajām normām Ludzas novada pašvaldības amatpersonu funkcijas un uzdevumi netiek paplašināti vai sašaurināti.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Ludzas novada pašvaldībā, adrese: Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV-5701, vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@ludzasnovads.lv.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Noteikumu projekts neietekmēs citas Ludzas novada pašvaldības funkcijas.

Noteikumu projekta izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par projekta izpildes nodrošināšanu Ludzas novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

Ludzas novada pašvaldības Būvvalde.

7. Informācija par projekta prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv sadaļas "Pašvaldība" apakšsadaļā "Saistošie noteikumi" "Projekti un paskaidrojošie raksti".

Iedzīvotāju priekšlikumi, iebildumi netika saņemti.

9. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ietekmi uz pašvaldības budžetu, piešķirot atvieglojumus maznodrošinātām personām, nav iespējams konkrēti precizēt, jo nav paredzams, cik personām šāds sociālais statuss tiks piešķirts taksācijas gada laikā. Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu un maksāšanas paziņojumu izdošanu atbilstoši šo saistošo noteikumu nosacījumiem veic Ludzas novada pašvaldības centrālās administrācijas nodokļu ekonomisti.
10. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi nevar noteikt.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!