• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2023. gada 30. marta saistošie noteikumi Nr. 89 "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres dzīvojamās mājās Valmieras valstspilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2023., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/op/2023/71.41

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums Nr. 7

Par apbalvošanu ar Triju Zvaigžņu ordeni

Vēl šajā numurā

12.04.2023., Nr. 71

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 89

Pieņemts: 30.03.2023.

OP numurs: 2023/71.41

2023/71.41
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 89

Valmierā 2023. gada 30. martā (prot. Nr. 5, 7. §)

Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres dzīvojamās mājās Valmieras valstspilsētā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā – Valmieras valstspilsētā – mājsaimniecībām tiek izīrēti dzīvokļi zemas maksas īres dzīvojamās mājās, kuras uzbūvētas saskaņā ar 14.07.2022. Ministru kabineta noteikumiem Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – Noteikumi Nr. 459) (turpmāk – dzīvokļi) un kuru sākotnējā īres maksa nepārsniedz 5 euro/m2 mēnesī;

1.2. kārtību, kādā nosakāmi un reģistrējami zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu īrnieki (turpmāk – mājsaimniecība) un piešķiramas dzīvokļu īres tiesības.

2. Šie Noteikumi neattiecas uz:

2.1. kārtību, kādā tiek izīrētas Pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas;

2.2. kārtību, kādā tiek sniegta Pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā un reģistrējamas personas, kurām izīrējamas Pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas.

3. Lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt elektroniskajā reģistrā, izslēgšanu no elektroniskā reģistra, lēmumu par dzīvokļa izīrēšanu mājsaimniecībai, lēmumu par šāda dzīvokļa apmaiņu pret citu zemas maksas īres dzīvokli, izīrēšanas secību, minēto lēmumu atcelšanu un īres tiesību izbeigšanu, ņemot vērā konkrētos apstākļus un šajos Noteikumos noteikto īrnieku kategoriju statusa maiņu, kā arī atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "VALMIERAS NAMSAIMNIEKS" (turpmāk – Attīstītājs) slēgt dzīvokļa zemas īres mājoklī īres līgumu ar mājsaimniecību pieņem Pašvaldības Dzīvokļu komisija (turpmāk – Dzīvokļu komisija).

4. Dzīvokļu komisijas sēdes ar iedzīvotāju iesniegumiem saistīto jautājumu izskatīšanai tiek sasauktas pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

II. Zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu reģistrs

5. Dzīvokļu un mājsaimniecību reģistrācijas secības uzskaites pamatdokuments ir īres dzīvokļu elektroniskais reģistrs (turpmāk – elektroniskais reģistrs).

6. Elektronisko reģistru veido pēc sekojoša principa:

6.1. Vienas istabas īres dzīvokļu elektroniskais reģistrs;

6.2. Divu istabu īres dzīvokļu elektroniskais reģistrs;

6.3. Trīs istabu īres dzīvokļu elektroniskais reģistrs.

III. Mājsaimniecības, kuras reģistrē zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu reģistrā

7. Elektroniskajā reģistrā vispārējā kārtībā mājsaimniecības, kas atbilst Noteikumu Nr. 459 apakšpunktos 35.1., 35.2., 35.3. un 35.4. minētajiem nosacījumiem, tiek reģistrētas, sākot ar zemas īres dzīvojamās mājas pieņemšanu ekspluatācijā un nodošanai īrē.

8. Atbilstoši Noteikumu 7. punktā minētajiem kritērijiem un ienākumu slieksnim elektroniskajā reģistrā prioritārā kārtā tiek reģistrētas mājsaimniecības šādā secībā:

8.1. vismaz viens no mājsaimniecībā esošajiem pilngadīgajiem ģimenes locekļiem ir kvalificēts speciālists, kas nodarbināts kādā no pašvaldības attīstības programmā ietvertajām attīstāmajām nozarēm un kura īpašumā nav citas dzīvojamās telpas Pašvaldības administratīvajā teritorijā:

8.1.1. apstrādes rūpniecība (Eiropas Savienības Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas 2. red. C sadaļas 10.‒33. nodaļa, izņemot 12. nodaļa);

8.1.2. informācijas un komunikāciju pakalpojumi (J sadaļas 58.‒63. nodaļa);

8.1.3. profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi (M sadaļas 71.‒75. nodaļa);

8.1.4. valsts pārvalde un aizsardzība, obligātā sociālā apdrošināšana (O sadaļas 84. nodaļa);

8.1.5. izglītība (P sadaļas, 85. nodaļa);

8.1.6. veselības un sociālā aprūpe (Q sadaļas 86.‒88. nodaļa);

8.1.7. māksla, izklaide un atpūta (R sadaļas 90.‒93. nodaļa, izņemot 92. nodaļu).

8.2. mājsaimniecība, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz trīs bērni vecumā līdz 24 gadu vecumam, kuri ir pirmskolas vecumā vai iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas;

8.3. mājsaimniecība, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens bērns vecumā līdz 24 gadu vecumam, kurš ir pirmskolas vecumā vai iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas;

8.4. mājsaimniecība, kurā dzīvo persona ar invaliditāti un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas;

8.5. mājsaimniecība, kura neatbilst Noteikumu 7. punktam un kādam no 8.1. līdz 8.4. apakšpunktiem un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

IV. Mājsaimniecību reģistrācija zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu reģistrā

9. Mājsaimniecība, kura vēlas īrēt dzīvokli, iesniedz Pašvaldībā šādus dokumentus:

9.1. rakstveida iesniegumu, ko paraksta visas mājsaimniecībā esošās pilngadīgās personas un, kur norāda:

9.1.1. visu mājsaimniecībā esošo personu vārdus, uzvārdus un personas kodus;

9.1.2. cik istabu dzīvokli vēlas īrēt, attiecināms, ja mājsaimniecība atbilst Noteikumu Nr. 459 apakšpunktos 35.1. un 35.2. minētajiem nosacījumiem;

9.1.3. kontaktinformāciju un vēlamo saziņas veidu;

9.1.4. apliecinājumu, ka nevienai no mājsaimniecībā esošajām personām Pašvaldības administratīvajā teritorijā nepieder cita dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja.

9.2. Valsts ieņēmumu dienesta, Kredītinformācijas biroja vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņu par mājsaimniecības iepriekšējā taksācijas gadā kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis;

9.3. izziņu no darba devēja par kvalificētā speciālista darba tiesiskajām attiecībām, ja atbilst Noteikumu 8.1. apakšpunktiem.

10. Dzīvokļu komisija pārbauda, vai mājsaimniecība ir iesniegusi visus Noteikumu 9. punktā nepieciešamos dokumentus.

11. Ja Dzīvokļu komisija konstatē, ka mājsaimniecība nav norādījusi visu nepieciešamo informāciju vai iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, tā informē mājsaimniecību par nepieciešamību iesniegt trūkstošo informāciju vai dokumentus, norādot 30 dienu termiņu trūkumu novēršanai.

12. Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas Dzīvokļu komisija viena mēneša laikā izvērtē iesniegumu un pieņem lēmumu reģistrēt mājsaimniecību īres dzīvokļu rindā vai nosūta paziņojumu par atteikšanos reģistrēt, norādot iemeslus.

13. Pēc mājsaimniecības reģistrēšanas elektroniskajā reģistrā atbilstoši secībai, kādā ir saņemti iesniegumi, paziņo par to mājsaimniecībai, izmantojot 9.1.3. apakšpunktā norādīto vēlamo saziņas kanālu.

V. Īres tiesību piešķiršanas kārtība

14. Dzīvokļi tiek izīrēti mājsaimniecībām, kuras ir reģistrētas elektroniskajā reģistrā un, slēdzot dzīvokļa īres līgumu ar Attīstītāju, atbilst šo Noteikumu 7. punktam un 8. punktam.

15. Elektroniskajā reģistrā reģistrētajām mājsaimniecībām dzīvokļus īres tiesību piešķiršanai piedāvā:

15.1. prioritārajām mājsaimniecībām saskaņā ar šo Noteikumu 8.1. līdz 8.4. apakšpunktiem.

15.2. pārējām mājsaimniecībām saskaņā ar šo Noteikumu 8.5. apakšpunktu.

16. Piedāvājot mājsaimniecībai Noteikumos noteikto dzīvojamo telpu, papildus Noteikumu III daļā noteiktajiem kritērijiem ievēro šādus kritērijus:

16.1. dzīvoklis, kas ir pielāgots personai ar kustību traucējumiem, tiek izīrēts mājsaimniecībai, kurā ir vismaz viena persona ar kustību traucējumiem un ir iesniegti dokumenti, kas to apliecina;

16.2. divu istabu dzīvokli piešķir mājsaimniecībai, kuru veido vismaz 2 personas.

17. Šo noteikumu 7. punktā noteiktajām prioritārajām grupām dzīvoklis tiek piešķirts tiklīdz ir pieejams dzīvoklis īrei atbilstoši Noteikumu kritērijiem un secībai, kādā ir saņemti prioritāro mājsaimniecību iesniegumi.

18. Ja šo Noteikumu 5. punktā elektroniskajā reģistrā nav reģistrēta neviena prioritārā grupa un nav saņemts iesniegums par maiņu, tad brīvo dzīvokli piešķir īrei nākamajai attiecīgajā reģistrā reģistrētajai mājsaimniecībai.

VI. Mājsaimniecību izslēgšanas kārtība no zemas īres maksas dzīvokļu reģistra

19. No elektroniskā reģistra tiek izslēgtas mājsaimniecības:

19.1. pieņemot lēmumu par atļauju Attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt zemas īres maksas mājokļa īres līgumu;

19.2. kuras ir iesniegušas iesniegumu par iesnieguma atsaukšanu;

19.3. kuras piešķiršanas brīdī vairs neatbilst Noteikumos minētajiem kritērijiem.

VII. Īrētā dzīvokļa apmaiņā pret citu īrējamu dzīvokli īres mājā

20. Mājsaimniecība, kura jau īrē dzīvokli īres mājā, norādot pamatotus apstākļus, var īrēto dzīvokli apmainīt:

20.1. pret lielāku sakarā ar bērna piedzimšanu vai citiem pamatotiem apstākļiem, ja ir brīvs dzīvoklis vai īrnieks ir vienojies rakstiski ar citu īrnieku par maiņu;

20.2. pret mazāku, ja ir brīvs dzīvoklis vai īrnieks ir rakstiski vienojies ar citu īrnieku par maiņu;

21. Noteikumu 20.1. apakšpunktā noteiktā īrēto dzīvokļu maiņa tiek veikta, ja mājsaimniecībai par dzīvokli nav īres un/vai pakalpojumu maksājumu parāda.

22. Ja mājsaimniecībai ir īres un/vai pakalpojumu maksājumu parāds, noteikumu 20.1. apakšpunktā noteiktā īrēto dzīvojamo telpu maiņa tiek veikta, noslēdzot vienošanos par parāda apmaksu.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības domes 2023. gada 30. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 89 "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres dzīvojamās mājās Valmieras valstspilsētā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres dzīvojamās mājas Valmieras valstspilsētā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) izdošanas mērķis ir nodrošināt Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" 35.4. apakšpunkta, 36. punkta izpildi, lai mazinātu darba tirgus reģionālās atšķirības un palielinātu iedzīvotāju iesaisti nodarbinātībā, kā arī lai palielinātu Valmieras pilsētas iespējas reaģēt uz pieaugošo darbaspēka trūkumu un piesaistītu nepieciešamos darbiniekus, īstenojot vairākus pasākumus darbaspēka iekšējās mobilitātes veicināšanai. Viens no tiem pašreizējā situācijā ir pieejamu īres mājokļu piedāvājums. Nepietiekams dzīvojamais fonds Valmieras valstspilsētā ir akūta problēma, kas ne tikai mazina Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) spējas sniegt nepieciešamo atbalstu definētajam iedzīvotāju vidusslānim, bet arī bremzē industrializācijas un uzņēmējdarbības procesu. Pašvaldība uzsver, ka daudzdzīvokļu dzīvojamā fonda papildināšanai indikatīvi konstatējams līdz pat 500 dzīvokļu liels iztrūkums. Sagaidāms, ka, palielinoties nekustamā īpašuma darījumiem šīs programmas ietvaros, tuvāko 6 gadu perspektīvā tirgū parādīsies arī plašāks privāto attīstītāju dzīvokļu piedāvājums pārdošanai un īrei, attiecīgi zemas īres maksas sākotnējo iedzīvotāju uzturēšanās ilgums tajās būs vidēji 3–5 gadi. Savukārt, kad, pateicoties plašākai industrializācijai Valmieras valstspilsētā, uzlabosies ekonomiskā situācija, īres namu iedzīvotāji jau būs spējīgi iegādāties kvalitatīvus un viņu vajadzībām atbilstošus dzīvokļus.

Termins "mājsaimniecība" šo Saistošo noteikumu ietvarā nozīmē, ka vienā mājoklī (šajā gadījumā zemas īres maksas dzīvoklī) pastāvīgi dzīvojošie veido vienu mājsaimniecību.

Tiesiskais pamats Saistošo noteikumu par īrnieku reģistrēšanu rindā zemas īres maksas mājokļu nodrošināšanai ir Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa, kas paredz, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību, proti, zemas īres mājokļu nodrošināšana mājsaimniecībām ir Pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva, kā arī Ministru kabineta 14.07.2022. noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" 35.4. apakšpunkts, kas paredz, ka dzīvokļi tiek izīrēti mājsaimniecībām, kas ir reģistrētas rindā atbilstoši pašvaldību saistošo noteikumu ietvaros noteiktajai izīrēšanas kārtībai, tajā skaitā paredzot prioritāro secību noteiktām iedzīvotāju grupām.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Nav ietekmes uz Pašvaldības budžetu. Saistošie noteikumi paredz, ka institūcija, kas veiks mājsaimniecību izvērtēšanu un pieņems attiecīgus lēmumus, būs Pašvaldības Dzīvokļu komisija.

Administratīvās procedūras ir bezmaksas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi paplašinās iespējas Pašvaldības iedzīvotājiem (identificētām prioritārām grupām) īrēt būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu zemas īres maksas mājokli, tādējādi veicinot uzņēmējdarbību Valmieras pilsētā un tās apkārtnē, kā arī jaunu uzņēmumu veidošanos un esošo uzņēmumu attīstību un izaugsmi.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķis ir arī Pašvaldībai būtisku speciālistu piesaiste šādās darbības sfērās:

– apstrādes rūpniecība (Eiropas Savienības Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas 2. red. C sadaļas 10.‒33. nodaļa, izņemot 12. nodaļa);

– informācijas un komunikāciju pakalpojumi (J sadaļas 58.‒63. nodaļa);

– profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi (M sadaļas 71.‒75. nodaļa);

– valsts pārvalde un aizsardzība, obligātā sociālā apdrošināšana (O sadaļas 84. nodaļa);

– izglītība (P sadaļas, 85. nodaļa);

– veselības un sociālā aprūpe (Q sadaļas 86.‒88. nodaļa);

– māksla, izklaide un atpūta (R sadaļas 90.‒93. nodaļa, izņemot 92. nodaļu).

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Iesniegumu un tam pievienotos nepieciešamos dokumentus par mājsaimniecības reģistrēšanai zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu elektroniskajā reģistrā persona iesniedz Pašvaldībā.

Dzīvokļa īres līgumu ar mājsaimniecību slēdz sabiedrība ar ierobežotu atbildību "VALMIERAS NAMSAIMNIEKS" (turpmāk – Attīstītājs) atbilstoši Dzīvokļu komisijas lēmumam.

Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas Dzīvokļu komisija izvērtē iesniegumu un viena mēneša laikā pieņem lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu īres dzīvokļu reģistrā vai par atteikumu mājsaimniecību reģistrēt īres dzīvokļu reģistrā.

Pēc lēmuma pieņemšanas Pašvaldība iekļauj mājsaimniecību elektroniskajā reģistrā atbilstoši secībai, kādā ir saņemti iesniegumi, kā arī paziņo to mājsaimniecībai, izmantojot iesniegumā norādīto vēlamo saziņas kanālu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Noteikumi tiek izstrādāti, lai veicinātu Pašvaldībā dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu un mājoklis kļūtu pieejamāks iedzīvotājiem.

Saistošo noteikumu izpilde ietekmēs Dzīvokļu komisijas darba apjomu, jo būs nepieciešams pārbaudīt sniegtās informācijas patiesumu par mājsaimniecībām, izmantojot pieejamās ziņas, kā arī pieņemt lēmumu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Pašvaldības Dzīvokļu komisija un sabiedrība ar ierobežotu atbildību "VALMIERAS NAMSAIMNIEKS".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams, lai to nodrošinātu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Izstrādes gaitā ir veiktas konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām.

Izteiktie priekšlikumi un iebildumi ir izvērtēti, tomēr nav atzīti par iekļaujamiem saistošajos noteikumos, jo augstāka spēka normatīvais akts iekļāvis, minētu priekšlikumā, ietverto informāciju.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Valmieras novada pašvaldības tīmekļvietnē www.valmierasnovads.lv sadaļā "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas" sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu iedzīvotāju viedokļi nav saņemti.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!