• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2023. gada 22. marta rīkojums Nr. 156 "Par Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu plānu 2023.–2024. gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2023., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/op/2023/60.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr. 2023/1.2.1.-72

Par Digitālās pārveides un pārvaldes modernizācijas tematisko komiteju

Vēl šajā numurā

24.03.2023., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 156

Pieņemts: 22.03.2023.

OP numurs: 2023/60.8

2023/60.8
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 13 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr. 156

Rīgā 2023. gada 22. martā (prot. Nr. 15 31. §)

Par Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu plānu 2023.–2024. gadam

1. Apstiprināt Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu plānu 2023.–2024. gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Iekšlietu ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā un uzdevumu izpildes koordinēšanā.

3. Ministrijām un citām institūcijām plānā paredzēto pasākumu īstenošanu 2023. gadā nodrošināt no tām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2024. gadā plānā paredzēto pasākumu īstenošanai izskatīt Ministru kabinetā likumprojekta "Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām. Ja plāna īstenošanai papildus nepieciešamā finansējuma pieprasījums netiek atbalstīts, ministrijām un citām institūcijām plānā paredzēto pasākumu īstenošanu nodrošināt atbilstoši tām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

4. Plāna īstenošanā iesaistītajām institūcijām līdz 2025. gada 1. martam atbilstoši kompetencei iesniegt Iekšlietu ministrijā informāciju par plāna uzdevumu izpildi 2023. un 2024. gadā.

5. Iekšlietu ministrijai sagatavot un iekšlietu ministram līdz 2025. gada 1. decembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna izpildi.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Iekšlietu ministrs M. Kučinskis

 

(Ministru kabineta
2023. gada 22. marta
rīkojums Nr. 156)

Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu plāns 2023.–2024. gadam

Saturs

Izmantotie saīsinājumi:

Kopsavilkums

1. Politikas ietvars un sasaiste ar citiem politikas plānošanas dokumentiem

2. Situācijas izpēte un problēmu identifikācija

2.1. Identificēto problēmu apraksts

2.2. Nākotnes izaicinājumi

3. Pasākumu plāns

4. Teritoriālā perspektīva

5. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Izmantotie saīsinājumi:

AIM Aizsardzības ministrija
ANO Apvienoto Nāciju Organizācija
ĀM Ārlietu ministrija
BTAL Bērnu tiesību aizsardzības likums
Cēsu AIeN Cēsu Audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem
DLC Demogrāfisko lietu centrs
EKPL Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā
EM Ekonomikas ministrija
ES Eiropas Savienība
FM Finanšu ministrija
IeM Iekšlietu ministrija
IeM IC Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs
IeVP Ieslodzījuma vietu pārvalde
IZM Izglītības un zinātnes ministrija
JSPA Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra
KM Kultūras ministrija
LBAS biedrība "Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība"
LIA Latvijas Interneta asociācija
LJP Latvijas Jaunatnes padome
LM Labklājības ministrija
LNB Latvijas nacionālā bibliotēka
LPS Latvijas Pašvaldību savienība
LTAB Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs
LVMUN Latvian Model United Nations
MK Ministru kabinets
NPAIS Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēma
NVA Nodrošinājuma valsts aģentūra
NVD Nacionālais veselības dienests
NVO Nevalstiskās organizācijas
PKC Pārresoru koordinācijas centrs
RPNC Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs
SIF Sabiedrības integrācijas fonds
SM Satiksmes ministrija
SPKC Slimību profilakses un kontroles centrs
TAP Tiesību aktu portāls
TM Tieslietu ministrija
VARAM Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
VBTAI Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
VID Valsts ieņēmumu dienests
VISC Valsts izglītības satura centrs
VK Valsts kanceleja
VM Veselības ministrija
VP Valsts policija
VPD Valsts probācijas dienests
VRS Valsts robežsardze
VUGD Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests
ZM Zemkopības ministrija

Kopsavilkums

Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu 2023.–2024. gadam plāns (turpmāk – Plāns) izstrādāts atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 64. panta pirmajā daļā noteiktajam – "Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Labklājības ministriju un citām atbildīgajām institūcijām nodrošina, lai tiek izstrādāts programmas projekts triju gadu periodam bērnu noziedzības novēršanai un bērna aizsardzībai pret noziegumu, un koordinē šīs programmas īstenošanu" un Ministru kabineta 2021. gada 8. aprīļa sēdē (prot. Nr.32, 38. §, 2.p.) nolemtajam – "Iekšlietu ministrijai sadarbībā ar Labklājības ministriju, Tieslietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju, Kultūras ministriju, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību izstrādāt Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzībai pret noziedzīgu nodarījumu plānu 2022.-2024.gadam Bērnu, ģimenes un jaunatnes politikas pamatnostādņu 2021.-2027.gadam ieviešanai, starpresoriski koordinējot arī plānā paredzamos pasākumus un tiem paredzamo resursu plānošanu, un noteiktā kārtībā iesniegt to izskatīšanai Ministru kabinetā".

Plāns ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, kuru izstrādājusi Iekšlietu ministrija sadarbībā ar citām ministrijām un to padotības iestādēm. Plāna izstrādē tika iesaistīts arī LIA Drošāka interneta centrs.

Plānā ietvertie pasākumi ir pakārtoti un vienlaikus papildina Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.–2027. gadam (apstiprinātas ar MK 21.12.2022. rīkojumu Nr.967) definētos rīcības virzienus, uzdevumus un veicamos pasākumus. Papildus šiem dokumentiem ar bērnu labbūtību saistītie pasākumi iekļauti arī citu nozaru ministriju izstrādātajos politikas plānošanas dokumentos (skat. sadaļu Politikas ietvars un sasaiste ar citiem politikas plānošanas dokumentiem).

Plāna mērķis ir noteikt īstermiņā veicamos pasākumus, lai sekmētu bērnu noziedzības mazināšanos, mazinot riska faktorus, kas saistīti ar bērna delinkventu uzvedību, kā arī uzlabot bērnu drošību, aizsargājot tos no veselības un dzīvības apdraudējuma.

Apakšmērķi:

1. Veicināt drošu vidi izglītības iestādēs, kopienā/apkaimē un uzlabot sabiedrības izpratni un informētību par dažādiem drošības riskiem. Palielināt bērnu, speciālistu un likumisko pārstāvju informētību un zināšanas, tādējādi nodrošinot efektīvākas prasmes bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu jomā.

2. Pilnveidot darbu ar nepilngadīgiem likumpārkāpējiem, stiprinot speciālistu zināšanas un prasmes un pilnveidojot likumpārkāpumu prevencijas sistēmas. Samazināt likumpārkāpēju/notiesāto antisociālas uzvedības iezīmes un noziedzīgas attieksmes.

3. Uzlabot noziedzīgos nodarījumos cietušo bērnu identificēšanu, nodrošināt efektīvu palīdzību un aizsardzību, lai novērstu negatīvas sekas un atkārtotas viktimizācijas riskus, palīdzētu viņiem aizstāvēt savas tiesības un veicinātu sociālo atlabšanu.

4. Stiprināt starpinstitūciju sadarbību, informācijas un pieredzes apmaiņu starp atbildīgajām institūcijām, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku palīdzību riska grupas bērniem un viņu vecākiem, savlaicīgi reaģētu uz agrīnu nepilngadīgo noziedzību un cietušo viktimizācijas riskiem, kā arī nodrošinātu sistēmisku bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem politikas plānošanu, uzraudzību un izvērtēšanu.

Mērķu sasniegšanai laika posmā no 2023. līdz 2024. gadam kopā ir izvirzīts 30 pasākumi, kas iedalīti 4 rīcības virzienos:

1. Primārā prevencija – sabiedrības informēšana un izglītošana kopumā.

2. Darba ar riska grupām (sekundārā prevencija) un nepilngadīgiem likumpārkāpējiem (terciālā prevencija) pilnveidošana.

3. Darbs ar cietušajiem un cietušo bērnu atbalsta sistēmas pilnveide.

4. Starpinstitūciju sadarbība, koordinācija, pētniecība.

Par Plānā iekļauto pasākumu izpildi kā atbildīgās institūcijas noteiktas IeM, TM, IeVP, VP, VPD, VRS, VUGD, VBTAI, IeM IC, LM, NVA, pašvaldības, LIA.

Plānā iekļauto pasākumu īstenošanai kopumā indikatīvi aprēķināts nepieciešamais papildu finansējums 153 500 euro apmērā no valsts budžeta līdzekļiem. Vienlaikus atsevišķi pasākumi tiks ieviesti, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, piemēram, Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda un Iekšējās drošības fonda 2021.-2027.gada plānošanas perioda finansējumu. Jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2024. gadam izskatāms MK kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem prioritārajiem pasākumiem likumprojekta "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Plāna projekts 2022. gada 1. augustā tika ievietots Vienotajā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portālā sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai. Publiskās apspriešanas rezultātā netika saņemti viedokļi no sabiedrības locekļiem.

1. Politikas ietvars un sasaiste ar citiem politikas plānošanas dokumentiem

Politikas attīstības plānošanas hierarhijā bērnu noziedzības novēršana un bērnu aizsardzība pret noziedzīgu nodarījumu politika ir pakārtota "Latvijas ilgtspējības attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam" otrajam rīcības virzienam "Cilvēkkapitāla bāzes vērtība un produktivitāte", Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027. gadam (turpmāk – NAP2027) – 6. prioritātei "Vienota, droša un atvērta sabiedrība".

Vienlaikus jāatzīmē, ka NAP2027 prioritātes "Vienota, droša un atvērta sabiedrība" mērķa sasniegšana ir nesaraujami saistīta ar pozitīvu vidi ģimenē, bērnībā gūto pozitīvo pieredzi, emocionālo labklājību un atbilstošu personības uztveri, nodrošinātām pamatvajadzībām (NAP2027 1. prioritāte – Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki), t. sk. pietiekamiem ienākumiem un finansiālu stabilitāti, kvalitatīvu izglītību (NAP2027 2. prioritāte – Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei) un pašrealizēšanās iespējām darbā, kultūrā un sportā (NAP2027 3. prioritāte – Uzņēmumu konkurētspēja un materiālā labklājība, NAP2027 5. prioritāte – Kultūra un sports aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei).

Attiecīgi arī bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu politika ir izteikti starpdisciplināra politikas joma, kuras veiksmīgai īstenošanai nepieciešama laba sadarbība starp visām iesaistītajām nozarēm un par bērnu tiesību aizsardzību atbildīgajām institūcijām, jo tieši sadarbības rezultātā būtu iespējams visefektīvāk novērst daudzveidīgos faktorus un riskus, kas var veicināt bērnu delinkvento uzvedību vai pakļaut tos fiziskās un emocionālās vardarbības riskiem. Bērnu noziedzības prevencija ir valsts iestāžu, pašvaldību un iedzīvotāju sadarbība noziedzības cēloņu un veicinošo faktoru novēršanai un samazināšanai, noziedzīgas uzvedības iespēju mazināšanai, kā arī noziegumu izdarīšanas apgrūtināšanai.

Ņemot vērā minēto un ievērojot bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem politikas izteikto starpnozaru raksturu, Plāns ir sasaistīts un saskaņots arī ar vairākiem citu nozaru attīstības plānošanas dokumentiem, kas saturiski ir cieši saistīti ar bērnu noziedzības mazināšanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem nodrošināšanas jautājumiem. Līdz ar to, izstrādājot Plānu, vienlaikus tika ņemti vērā arī citi attīstības plānošanas dokumenti, kuros ietverti uzdevumi un pasākumi, kas ir vērsti vai var ietekmēt bērnu un pret bērniem izdarīto likumpārkāpumu risku novēršanu un aizsardzības faktoru stiprināšanu (1. pielikums).

Vienlaikus plāna izstrādē ņemti vērā arī starptautiskie un ES tiesību akti:

• ANO Ģenerālās Asamblejas 1959. gadā pasludinātā Bērnu tiesību deklarācija;

• ANO 1989. gada Bērnu tiesību konvencija un divi tās papildu protokoli - Par tirdzniecību ar bērniem, bērna prostitūciju un bērna pornogrāfiju (ratificēts 2006. gada 22. februārī) un Par bērnu iesaistīšanu bruņotos konfliktos (ratificēts 2005. gada 19. decembrī);

• Eiropas Padomes 1996. gada 25. janvāra Konvencija par bērnu tiesību piemērošanu;

• Eiropas Padomes Konvencija par bērnu aizsardzību pret seksuālu izmantošanu un seksuālu vardarbību (Lanzarotes konvencija);

• Eiropas Savienības Pamattiesību harta, 24. pants (bērnu tiesības);

• ANO Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām;

• Komisijas paziņojums Eiropas Parlamentam, Padomei, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai "ES stratēģija par bērna tiesībām",1 kurā kā galvenie īstenojamie rīcības virzieni bērnu tiesību aizsardzības jomā ir izvirzīti:

Līdzdalība politiskajā un demokrātiskajā dzīvē;

– Sociālekonomiskā iekļaušana, veselība un izglītība;

– Vardarbības pret bērniem apkarošana un bērnu aizsardzības nodrošināšana;

– Bērniem draudzīga tiesu sistēma;

– Digitālā un informācijas sabiedrība;

– Bērna tiesības visā pasaulē un bērnu perspektīvas iekļaušana visās ES dalībvalstīs.

• Eiropas Parlamenta rezolūcija par bērna tiesībām ES Bērna tiesību stratēģijas kontekstā.

2. Situācijas izpēte un problēmu identifikācija

Problēmas identificētas, pamatojoties uz Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādņu 2012.-2019. gadam izpildes izvērtējuma rezultātiem, kā arī situācijas izpēti2,3,4, tai skaitā Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.-2027.gadam5.

Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu jomā apzināti vairāki problēmjautājumi, kuru risinājumi ir dažāda mēroga un prasa dažāda apjoma finansiālos un cilvēkresursus.

Plānojot iespējamos pasākumus, prioritāri tika izvirzīti tādi jautājumi, kurus iespējams īstenot līdz 2024. gada nogalei.

Vienlaikus tika ņemts vērā, ka noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības no noziedzīgiem nodarījumiem pasākumus nedrīkst skatīt atsevišķi no bērnu, jauniešu un ģimenes labklājības, veselības, kā arī izglītības politikas kopumā. Jo to, vai bērns pastrādā noziedzīgu nodarījumu vai kļūst par noziedzīga nodarījuma upuri, lielā mērā ietekmē vairāki apstākļi: ģimenes vide, sociālā labklājība, izglītība un audzināšana.

Noziedzības mazināšanas kontekstā ir būtiski skatīt un risināt ģimeņu sociālo un emocionālo vajadzību jautājumus, jo noziedzība ir daudzcēloņu fenomens. Lai maksimāli novērstu antisociālas uzvedības attīstīšanos bērnam, ir jāveic divu veidu darbības: jāidentificē riski bērna attīstībai, un tie pēc iespējas ātrāk jānovērš, kā arī jāattīsta aizsargājošie faktori (skat.2.tabulu). Svarīgi veidot risku mazināšanas un aizsargfaktorus stiprinošu sistēmu, kas mazinātu bērnu iesaistīšanos noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un kļūšanas par noziedzīga nodarījuma upuri. Vienlaikus svarīgi, lai pasākumi aizsarfaktoru stiprināšanai tiktu īstenoti katrā no līmeņiem. Ir jāreaģē uz bērna uzvedības cēloņiem, nevis sekām, jo tikai tā ir iespējams veicināt likumpārkāpumu prevenciju un panākt bērna uzvedības maiņu.

2.tabula. Delinkventas uzvedības risku un aizsargājošo faktoru konceptuālais ietvars6

 

Riska faktori

Aizsargājošie faktori

Individuālas īpašības (bioloģiskas un psiholoģiskas dispozīcijas, attieksmes, vērtības, zināšanas un prasmes) Agrīna antisociāla uzvedība, hiperaktivitāte, agresivitāte, impulsivitāte, garīgās veselības problēmas, vājas problēmrisināšanas prasmes. Noturīga personība, prosociāla uzvedība, pašefiktivitāte, pozitīvs pašvērtējums, konfliktsituāciju risināšanas prasmes, komunikāciju prasmes, ir intereses un hobiji.
Ģimene (ģimenes saites, funkcija, vadība) Vājas audzināšanas prasmes (nevērība, slikta izturēšanās), vardarbība ģimenē, šķirta ģimene, garīgās veselības problēmas vecākiem, ģimenē antisociāla uzvedība, haotiska un nekonsekventa audzināšana. Stabila ģimene, audzināšanas prasmes, autoritārais audzināšanas stils, spēcīgas ģimenes saites un atbalsts, vecāki kā paraugs, skaidri un konsekventi noteikumi, taisnīga un saprātīga disciplīna, uzraudzība un ieinteresētība par bērna dzīvi, ģimene rada bērna prosociālas uzvedības iespējas, novērtē bērna prosociālu uzvedību.
Vienaudži (normas, aktivitātes, piesaiste) Saista sevi ar vienaudžiem, kuriem ir antisociāla uzvedība, vienaudži/ draugi lieto atkarību izraisošās vielas, atstumšana no vienaudžu puses. Labas attiecības ar vienaudžiem, draugu atbalsts, spēja risināt konfliktsituācijas ar draugiem, draugu vidū nav delinkventa uzvedība, ārpusskolas aktivitātes, draugiem labs mācību sniegums.
Skola (saikne, atmosfēra, skolas organizāciju, mācību panākumi) Nav saikne ar skolu, vāji mācību rezultāti, zema izglītības kvalitāte, negatīva gaisotne skolā, nav pietiekami daudz ārpusskolas aktivitāšu. Sasniegumi mācībās, skolas politikas ievērošana, drošība skolā, nav vardarbība, jauniešu iesaiste klašu un skolas dzīves organizācijā, veidojas saikne ar skolu un pedagogiem, ārpusskolas aktivitātes, personāla nemainība, vecāku atbalsts un iesaiste, augsta pedagogu morāle, rūpes par bērniem.
Kopiena / apkaime (saikne, pozitīvas sociālās normas, resursi) Trūcīgums, degradēta vide un pamestas mājas, nelabvēlīga apkaime, pieejamas apreibinošās vielas. Droša vide, zemi noziedzības rādītāji, saikne ar kopienu, pozitīvas un veselīgas sociālās normas, lietderīga iespēja jauniešiem iesaistīties kopienas aktivitātēs, jēgpilnas atpūtas iespējas, iespēja prosociālām aktivitātēm, brīvprātīgā darba iespējas.

Avoti: Development Service Group (2015). "Protective Factors for Delinquency". Literature review; Gail, A. et al. (2003). Risk and Protective Factors of Child Delinquency; EMCDDA (2019) European Prevention Curriculum.

Jāatzīmē, ka Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.-2027. gadam, Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam, kā arī Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēs 2021.–2027. gadam jau paredzēta virkne uzdevumu, kas attiecināmi uz dažādu individuālu, ģimenes un skolas vides aizsargājošo faktoru stiprināšanu.

Noziedzības novēršana ir viena no iekšlietu politikas jomām, kuras ietvaros tiesībsargājošās institūcijas, reaģējot uz noziedzīgām izpausmēm, piemērojot praksē izstrādātas metodes noziedzības apkarošanai un pasaulē zinātniskajos pētījumos izstrādātām, pierādījumos balstītām programmām un metodiskiem instrumentiem bērnu noziedzības novēršanai un sekojot aktuālākajām pārmaiņām noziedzīgo darbību izpausmju attīstībā, nodrošina sabiedrības drošību un sabiedriskās kārtības ievērošanu. Taču bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu jomā tiesībsargājošās iestādes var risināt tikai daļu jautājumu. Tāpēc būtu konceptuāli izvērtējams jautājums par plānā iekļauto pasākumu integrēšanu plašākā dokumentā, proti, bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības rīcībpolitikā, tādējādi uzsverot šīs politikas saikni un sasaisti ar kopējo politiku. Tas sniegtu iespēju efektīvāk īstenot un realizēt arī bērnu aizsardzības jautājumus no noziedzīgiem nodarījumiem.

2.1. Identificēto problēmu apraksts

Pēdējos gadus nepilngadīgo izdarīto noziedzīgo nodarījumu, apcietināto un notiesāto skaita dinamika ir vērtējama kā stabila, jo saglabājas nemainīgā līmenī. Tādēļ kopumā būtu jāstiprina tāda politika, kas pēc būtības samazinātu nepilngadīgo personu iesaisti noziedzīgajās darbībās. Vienlaikus jāņem vērā, ka tikai ar policejiskām un sodu metodēm bērnu noziedzības problēmas atrisināt nevar, jo noziedzība ir problēma, kas balstās uz sociālām un izglītības problēmām sabiedrībā, ko nevar atrisināt ar sodiem un kriminālvajāšanu. Nepieciešama plānota agrīna iejaukšanās tādu bērnu un jauniešu uzvedībā, kuriem ir noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas riski. Šādu pasākumu sistemātiskai ieviešanai varētu būt ietekme uz nepilngadīgo izdarīto likumpārkāpumu skaita samazināšanos (Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu 2022.-2027. gadam un Izglītības attīstības pamatnostādņu 2021.-2027. gadam īstenošanas ietvaros tiks īstenota agrīnās prevencijas sistēmas bērniem izveide un ieviešana).

Nepilngadīgo personu visbiežāk izdarītie administratīvie pārkāpumi ir smēķēšana, alkohola un citu apreibinošo vielu lietošana. Līdz ar to būtu jāvērtē iespējas palielināt pierādījumos balstītu intervenču klāstu un pieejamību, lai mazinātu atkarību izraisošo vielu lietošanu. Šī jautājuma risināšanā būtu jāiesaistās ne tikai tiesībsargājošām iestādēm, bet pamatā jārisina sabiedrības veselības kontekstā. Tas nozīmē, ka pašvaldībās un izglītības iestādēs būtu jāīsteno pierādījumos balstītas programmas, kas vērstas ne tikai uz informēšanu, bet arī praktiskām izmaiņām paradumos un uzvedībā (Pasākumi, kas vērsti minētā problēmjautājuma risināšanai, ir paredzēti Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2021.- 2027. gadam ietvaros, Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāna alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023.-2025.gadam ietvaros, kā arī Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādņu 2021.-2027. gadam ietvaros).

nepietiekams joprojām vērtējams preventīvais darbs ar kriminālā riska grupas bērniem un bērniem, kas izdarījuši likumpārkāpumu, kā arī ar šo bērnu ģimenēm. Novērojams, ka nepilngadīgas personas, kas atrodas individuālās prevencijas uzskaitē izdara gan noziedzīgos nodarījumus (izdarīja 34% no prevencijas uzskaitē ņemtajām personām), gan administratīvos pārkāpumus (izdarīja 65% no prevencijas uzskaitē ņemtajām personām). Būtu jāveic detalizētāka analīze par to, kādēļ radusies šāda situācija, piemēram, vai tas saistāms ar nepietiekamu starpinstitūciju sadarbību, savlaicīgas reaģēšanas trūkumu, vai ar to, ka netiek izmantoti vai nav pieejami atbilstoši intervences pasākumi. Tāpat jāvērtē, vai sociālās korekcijas darbs pašvaldībās ir bijis sekmīgs. Jāturpina darbs pie nepilngadīgo likumpārkāpumu prevencijas sistēmas pilnveidošanas, veicot pasākumus efektīvas starpinstitūciju sadarbības nodrošināšanai, kā arī nodrošinot iespēju izmantot katram konkrētam gadījumam atbilstošas sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas programmas vai citas vajadzībām atbilstošas intervences.

Noziedzīgos nodarījumos cietušo bērnu skaits nav samazinājies, turklāt novērojama tendence arvien pieaugošai problēmai saistībā ar dzimumnoziegumos pret bērnu, kā arī citos negadījumos cietušo skaita pieaugumu. Jānorāda, ka pieaug arī administratīvo pārkāpumu bērnu tiesību aizsardzības jomā skaits, kas varētu būt saistīts ne tikai ar situācijas pasliktināšanos, bet arī par to, ka bērnu tiesību aizsardzības jomas pārkāpumiem tiek pievērsta lielāka uzmanība gan no tiesībsargājošo iestāžu puses, gan sabiedrības, kas biežāk pamana un ziņo par dažādiem pārkāpumiem. Lielākā daļa gadījumu attiecināmi uz vecāku pienākumu nepildīšanu un emocionālu vardarbību pret bērnu no vecāku puses. Minētie problēmjautājumi norāda uz to, ka bērnu kā cietušo jautājums skar kopējo bērnu labbūtību Latvijā un ir risināms kompleksi. Ir nepieciešami pasākumi, kas vairotu informētību par visu veidu vardarbību un tādējādi nodrošinātu, ka bērniem, kas cietuši no vardarbības un bijuši tās liecinieki, ir pieejami bērniem pielāgoti preventīvi, aizsardzības un atbalsta pasākumi. Lielāka uzmanība būtu jāvelta preventīvā darba uzlabošanai, lai mazinātu riska faktorus un novērstu bērnu nonākšanu riska situācijās. Vienlaikus būtu jāstiprina ģimeņu un sociālā atbalsta pasākumi, nodrošinot vienotus pakalpojumus un rīcības standartus visā valsts teritorijā, paredzot agrīnās intervences pasākumus (Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.-2027. gadam ir iekļauts atsevišķs rīcības virziens vardarbības izskaušanai, kā arī paredzēti atbilstoši pasākumi, un Plānā sociālo pakalpojumu pilnveidošanai un attīstībai 2022.-2024. gadam ietverti pasākumi ģimeņu un sociālā atbalsta pasākumu pilnveidošanai).

Bez ievērības nevar atstāt arī fiziskās un emocionālās vardarbības izplatību nepilngadīgo vidū. Starp OECD valstīm Latvijai ir augstākais rādītājs skolēnu pārinodarījumu ziņā (izsmiešana, draudēšana, fiziski pārinodarījumi u.c.).7 Lai mazinātu vardarbības rašanos, ir nepieciešama plānota rīcība, kas vērsta pret vardarbības veidošanos bērnu vidū. Būtiska loma ir preventīvām aktivitātēm, kas saistītas ar visu iesaistīto – bērnu, skolotāju, vecāku informēšanu un izglītošanu, kā arī cilvēcisku attieksmju veidošanu un konstruktīva konflikta risināšanas prasmēm. Turpmākā rīcībpolitikas veidošanā būtiski iekļaut uzdevumus dažādu vardarbības formu novēršanai, pilnveidojot normatīvo regulējumu, izmantojot prevencijas un izpratni uzlabojošus pasākumus, veicinot vardarbības atpazīšanu un atklāšanu, turpinot institūciju sadarbību palīdzības un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanā (Pasākumi vardarbības mazināšanai ir iekļauti Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.-2027.gadam).

Attīstoties informācijas tehnoloģijām un pieaugot interneta nozīmei ikdienas dzīvē, rodas arī jauni drošības riski virtuālajā vidē. Pārkāpumi interneta vidē ar katru gadu pieaug, tostarp interneta vidē cietušo vecums samazinās. Ņemot vērā arī pieaugošo tendenci palielināties noziedzīgo nodarījumu skaitam pret personas tikumību un dzimumneaizskaramību tiešsaistē, jautājums par bērnu un pret bērniem vērstiem likumpārkāpumiem interneta vidē joprojām saglabā savu aktualitāti. Līdz ar to jāturpina bērnu, to likumisko pārstāvju un sabiedrības izglītošana par ar drošību internetā saistītiem jautājumiem (Ar interneta drošību saistītie pasākumi ir paredzēti arī Digitālās transformācijas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam un Jaunatnes politikas īstenošanas plānā 2022.-2024. gadam (projekts)).

Neskatoties uz to, ka visiem izmeklētājiem, kas strādā ar bērniem, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 5.1 pantu ir jābūt ieguvušiem obligātās speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, šīs zināšanas vairumā gadījumu nav papildinātas ar zināšanām, kas saistītas ar nepilngadīgo cietušo draudzīgas nopratināšanas metodiku, izmeklētājiem būtu nepieciešams papildināt zināšanas arī par bērnu agrīnās attīstības un vecumposmu psiholoģiju. Speciālistiem ir svarīgi rūpēties, lai bērna nopratināšana noritētu, papildus netraumējot bērnu saistībā ar notikušo likumpārkāpumu. To var panākt, ja nopratināšana notiek bērnam draudzīgā vidē un veidā. Tāpat ir svarīgi, lai būtu nodrošināta iespēja veikt nopratināšanu ar tehnisko līdzekļu palīdzību, lai pasargātu bērnu no atkārtotas nopratināšanas un tiešas līdzdalības tiesas procesā. Nepilngadīgo jāpratina izmeklēšanas darbības veicējam, kuram ir speciālas zināšanas par saskarsmi ar nepilngadīgo kriminālprocesa laikā, pratināšanai jānotiek tam speciāli paredzētās un aprīkotās telpās, kas atbilst bērna individuālajām vajadzībām, tai skaitā bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Līdz ar to nepieciešams turpināt darbu, lai veicinātu atbalstu īpaši aizsargājamajiem cietušajiem – izveidojot draudzīgas telpas un izstrādājot metodiskās vadlīnijas vienotiem standartiem telpām, kuras piemērotas noziedzīgos nodarījumos cietušo nepilngadīgo personu pratināšanai, izstrādāt metodisko materiālu izmeklētājiem nepilngadīgo cietušo personu pratināšanā, nodrošinot procesa virzītāju apmācības (Pasākumi darbam ar noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem uzlabošanai ir paredzēti arī Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.-2027. gadam ("Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.- 2021. gada perioda programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" projekts "Atbalsts Barnahus ieviešanai Latvijā"8")).

Joprojām nemainīgi liels ir ceļu satiksmes negadījumos cietušo bērnu skaits.9,10 Ievērojams pārkāpumu skaits ir saistīts ar noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu. Līdz ar to jāplāno pasākumi, pievēršot pastiprinātu uzmanību gan mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku, gan autovadītāju dalībai ceļu satiksmē, skaidrojot riskus, kas rodas Ceļu satiksmes noteikumu neievērošanas gadījumos, veicinot atbildības sajūtu ikvienam ceļu satiksmes dalībniekam par savu un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. Svarīgas ir satiksmes drošības kampaņas, kas maina cilvēku attieksmi un paradumus. Vienlaikus jānorāda, ka ceļu satiksmes negadījumu cietušo bērnu skaita samazināšana nav skatāma atsevišķi no ceļu satiksmes drošības politikas Latvijā kopumā (Ar ceļu satiksmes drošību saistītie jautājumi tiek risināti Ceļu satiksmes drošības plānā 2021.-2027. gadam īstenojamo pasākumu ietvaros).

Nepilnības starpinstitūciju sadarbībā ir būtisks šķērslis noziedzības novēršanas un bērna aizsardzības no noziedzīga nodarījuma pilnvērtīgai īstenošanai. Speciālistiem trūkst izpratnes par starpinstitūciju sadarbības formām. Līdz ar to jāveicina speciālistu izpratne par starpinstitūciju sadarbības formām nepilngadīgo likumpārkāpēju primārās prevencijas pasākumu organizēšanā, preventīvo darbu ar riska grupas nepilngadīgajiem un tiem, kas izdarījuši likumpārkāpumu. Jāturpina darbs pie NPAIS pilnveidošanas, pamatojoties uz funkcionalitātes izpētes rezultātā gūtajiem secinājumiem un ieteiktajiem risinājumiem (NPAIS pilnveidošanas, kā arī bērnu tiesību aizsardzībā iesaistīto speciālistu un starpinstitūciju sadarbības pilnveidošanas pasākumi ir paredzēti Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu 2022.-2027. gadam īstenošanas ietvaros).

Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādņu 2012.-2019. gadam īstenošana un tajā ietvertais izvērtējums ir skāris tikai valsts pārvaldes iestādes un ministrijas, BTAL 58. pantu īstenojošajām pašvaldībām netika atvēlēta pienācīga loma, nevērtējot un neatspoguļojot tieši pašvaldību veikumu bērnu likumpārkāpumu prevencijas jomā. BTAL 58. panta pirmā daļa nosaka, ka preventīvo darbu ar bērniem veic pašvaldība sadarbībā ar bērnu vecākiem, izglītības iestādēm, pašvaldības vai Valsts policiju, sabiedriskajām organizācijām un citām iestādēm – pēc būtības nosakot veidu, kā būtu organizējams preventīvais darbs pašvaldībās. Taču metodikas un kārtība preventīvā darba veikšanai pašvaldībās atšķiras. Lielākoties pašvaldības organizē šo darbu pēc saviem ieskatiem. Līdz ar to, plānojot pasākumus starpinstitūciju sadarbības uzlabošanas jomā, būtu vērtējamas un ņemamas vērā pēc VBTAI pasūtījuma Latvijas Tiesnešu mācību centra pētnieku kolektīva veiktajā pētījumā "Starpinstitūciju sadarbība bērnu tiesību aizsardzības jomā"11 sniegtās rekomendācijas un metodiskās vadlīnijas "Starpinstitūciju sadarbība bērnu tiesību aizsardzībai pašvaldībās". (Starpinstitūciju sadarbības veicināšanas un pilnveidošanas pasākumi ir plānoti arī Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu 2022.-2027. gadam īstenošanas ietvaros).

Lai gan saskaņā ar BTAL 60. pantu jau ir noteikts, ja bērnam, kurš nogādāts policijas iestādē, četru stundu laikā nav iespējams noskaidrot personību un nodot bērnu vecākiem, audžuģimenei, aizbildnim, bērnu aprūpes iestādei, kuru viņš pametis, vai to pilnvarotai personai un ja bērnam kā drošības līdzekli nepiemēro apcietinājumu, bērns jānogādā krīzes centrā, bērnu vecākiem, audžuģimenei, bērnu aprūpes iestādē, kuru viņš pametis, vai to pilnvarotai personai, praksē joprojām pastāv gadījumi, kad bērns tiek nogādāts un izmitināts Valsts policijas profilakses iestādē (Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Nepilngadīgo lietu nodaļa), kas nebūt neatbilst bērna labākajām interesēm un vienlaikus norāda uz nepieciešamību risināt jautājumu par atbilstošu pakalpojumu pieejamību.

Saskaņā ar NVD sniegto informāciju, 2021. gadā stacionāros pakalpojumus saņēmuši 88 pusaudži ar hospitalizācijas diagnozēm, kas saistītas ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, kas radušies atkarību izraisošo vielu lietošanas dēļ, no tiem 40 – narkotisku un citu psihoaktīvu vielu, 39 – alkohola, 7 – Indijas kaņepju alkaloīdu, 1 – opiātu, 1 – citu stimulatoru (ieskaitot kofeīnu) lietošanas dēļ. Slimnīca "Ģintermuiža" 2021. gadā ir sniegusi stacionāros pakalpojumus 56 pusaudžiem (vecumā no 12 līdz 17 gadiem), no tiem 40 – narkotiku lietotāju rehabilitācija stacionārā bērniem, 8 – obligātā narkoloģiskā palīdzība bērniem (ar bāriņtiesas lēmumu). Salīdzinoši ar citām reģionālajām slimnīcām augsts pusaudžu pacientu skaits 2021. gadā bija Daugavpils reģionālajā slimnīcā – kopā 17 pacienti. Pārējās ārstniecības iestādēs tika sniegti pakalpojumi programmas "Narkoloģija" ietvaros, kas ietver tādas manipulācijas kā pusaudžu detoksikācija un pusaudžu motivācija, kā arī tika sniegti citi terapeitiski pakalpojumi. Tāpat uz bērniem un pusaudžiem ir attiecināmas divas stacionāro medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu programmas: "Obligātā narkoloģiskā palīdzība bērniem pēc bāriņtiesas lēmuma" un "Narkomānu rehabilitācija stacionārā bērniem". Abus minētos pakalpojumus nodrošina slimnīcā "Ģintermuiža". Tā ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kurā sniedz stacionāros medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem. Šīs programmas ietvaros vienlaicīgi var uzņemt ne vairāk kā 10 pacientus, taču faktiski gultu noslodze visbiežāk nesasniedz plānoto vēlamo pacientu skaitu.

Vienlaikus 2021. gadā Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Nepilngadīgo lietu nodaļā tika ievietotas 88 nepilngadīgās personas, no kurām 42 personas atradās apreibinošu vielu ietekmē (alkoholisko dzērienu un narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē). No iepriekš minētām 42 nepilngadīgām personām: 1 bija narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē, 3 – alkoholisko un narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē un 38 – alkoholisko dzērienu ietekmē. Jānorāda, ka no 42 nepilngadīgām personām tikai 3 nepilngadīgas personas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests hospitalizēja uz ārstniecības iestādi.

Ņemot vērā minēto, secināms, ka ne visos gadījumos bērni vai pusaudži, kas atrodas apreibinošo vielu iespaidā, tiek ievietoti ārstniecības iestādēs, kā arī ne visiem ievietošana stacionārā ir nepieciešama. Vienlaikus bērniem un pusaudžiem apreibinošo vielu iespaidā būtu jānodrošina gan atkarību izraisošo vielu lietošanas profilaktiska konsultācija, gan droša vieta, lai atgūtos no reibuma stāvokļa, kā arī citi iespējami nepieciešamie pakalpojumi. Tāpat būtu jāsaprot, vai ģimenei, no kuras bērns nāk, nav nepieciešams sociālais atbalsts. Līdz ar to tuvākajā laikā būtu risināms jautājums par rīcību gadījumā, kad bērns vai pusaudzis, kas atrodas apreibinošo vielu iespaidā, nonāk atbildīgo dienestu redzeslokā.

2022. gada 25. oktobrī MK apstiprināja VM izstrādāto plānu "Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāns alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023.-2025. gadam"12. Minētajā plānā ir ietverts pasākums 3.4., kas paredz izvērtēt slimnīcā "Ģintermuiža" sniegtā rehabilitācijas pakalpojuma nepilngadīgām personām ar vielu lietošanas traucējumiem programmu, vienlaikus izvērtējot pakalpojuma programmas paplašināšanas iespējas citās ārstniecības iestādēs, tai skaitā multiprofesionālo komandu sniegto pakalpojumu pieejamību. Savukārt minētā plāna 4.3. pasākums paredz veicināt pašvaldības sociālā dienesta, citu iesaistīto pašvaldības iestāžu, veselības, izglītības un tiesībaizsardzības institūciju sadarbību, izstrādājot sadarbības modeli, plānojot un ieviešot jaunus sociālos pakalpojumus pašvaldībā personām ar multiplām problēmām, t.sk. atkarību izraisošo vielu lietošanas traucējumiem, īpaši bērniem, jauniešiem un ģimenēm ar bērniem.

LM ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu nodrošina sociālās rehabilitācijas pakalpojumus personām (gan bērniem, gan pieaugušajiem), kuri ir atkarīgi no apreibinošām vielām un procesiem. VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža"" šobrīd uz publiskā iepirkuma rezultātā noslēgta līguma pamata nodrošina valsts finansētu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā pilngadīgām personām, kuras ir atkarīgas no apreibinošām vielām vai procesiem. Vidēji gadā šo pakalpojumu saņem 10 personas un pakalpojuma saņemšanas ilgums ir līdz 1 gadam.

Pakalpojumu bērniem institūcijā (tas ir ar izmitināšanu uz laiku līdz 1 gadam) no 2019. līdz 2021.gadam nodrošināja VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža"", kura šobrīd pakalpojuma sniegšanu ir pārtraukusi un LM strādā pie pakalpojuma pilnveides un atsākšanas. Šobrīd notiek sarunas ar potenciālajiem pakalpojuma sniedzējiem, ņemot vērā to, ka šī pakalpojuma izdošanās ir tieši atkarīga no speciālistu pieejamības un gatavības strādāt ar mērķa grupu – bērniem un jauniešiem ar izteiktiem uzvedības traucējumiem, kas radušies apreibinošo vielu lietošanas dēļ. (Pasākumi, kas vērsti uz pakalpojumu pilnveidošanu un ieviešanu ir iekļauti Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam un Plānā sociālo pakalpojumu pilnveidošanai un attīstībai 2022.-2024. gadam).

Ņemot vērā iepriekš minēto, IeM kopā ar iesaistīto institūciju pārstāvjiem ir izstrādājusi Plānu, kurā ir ietverti pasākumi, kas skar:

1) preventīvo pasākumu veikšanu, sabiedrības izglītošanu bērnu izdarīto un pret bērniem vērsto likumpārkāpumu ierobežošanā, speciālistu apmācības bērnu tiesību aizsardzības jomā;

2) to personu, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus, tai skaitā pret tikumību un dzimumneaizskaramību, resocializācijas, palīdzības/intervences pakalpojumu pilnveidošanu un uzlabošanu;

3) netraumējošas vides nodrošināšanu noziedzīgos nodarījumos cietušajiem nepilngadīgajiem;

4) starpinstitucionālās sadarbības attīstīšanu, labās prakses izplatīšanu, situācijas bērnu noziedzības jomā regulāru monitoringu.

Minētie pasākumi vienlaikus ir vērsti uz Bērnu, jaunatnes un ģimenes politikas pamatnostādnēs 2022.-2027. gadam noteiktā mērķa "Sekmēt bērnu un jauniešu drošību, attīstību, psiholoģisko un emocionālo labklājību" sasniegšanai definēto rīcības virzienu īstenošanu un papildina Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu 2022 -2027. gadam īstenošanai paredzētos pasākumus.

Ņemot vērā iepriekš minētos apsvērumus un ievērojot bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem starpinstitucionālo raksturu, īpaši to, cik nozīmīgi ir preventīvie un izglītības pasākumi, lai bērnus jau sākotnēji pasargātu no noziedzīgiem nodarījumiem un atturētu no to izdarīšanas, kā arī to, ka šie pasākumi galvenokārt nav tiesībsargājošo iestāžu kompetencē, jo tās visbiežāk saskaras jau ar sekām, kad bērns jau ir izdarījis noziedzīgo nodarījumu vai likumpārkāpumu vai bērns ir jau ir cietis no tā, kā arī ievērojot to, ka Bērnu, jaunatnes un ģimenes politikas pamatnostādnes 2022.-2027.gadam līdz 2022.gada 19.decembrim vēl atradās izstrādes stadijā, izstrādājot Plānu, IeM tajā primāri iekļāva pasākumus, kas ir vērsti uz bērnu noziedzības mazināšanu un bērnu aizsardzību no noziedzīgiem nodarījumiem, ko var īstenot tiesībsargājošās iestādes. Vienlaikus tas nav izsmeļošs bērnu noziedzības faktoru mazinošs pasākumu uzskaitījums, jo liela daļa no citiem nozīmīgiem šo politiku veidojošiem aspektiem jau tiek risināti citu politikas dokumentu izstrādes un īstenošanas ietvarā (piemēram, agrīnās intervences programmas bērniem ar uzvedības traucējumiem, pasākumi vardarbības mazināšanai bērnu vidū, sociālā un psiholoģiskā palīdzība cietušajiem, utt.). Līdz ar to Plāna izstrādes procesā saņemtie priekšlikumi, kas pārsniedz Plāna noteikto tiesībsargājošo institūciju kompetenci un atbildību, tika integrēti citu saistīto nozaru politikas plānošanas dokumentu tvēruma ietvaros. Tādējādi paredzamais Plāna īstenošanas fokuss, kā arī īstenošanas ietekmes ex-post novērtējuma fokuss jau sākotnēji tiek ievirzīts uz tiesībsargājošo iestāžu kompetences koncentrētu un salāgotu kāpināšanu. Savukārt aktivitātes, ar nepārprotami duālu gala ietekmi vai sekundāru ietekmi uz noziegumu pret bērniem vai bērnu noziedzības fenomenu (to iekļaušanas attiecīgo politikas plānošanas dokumentos gadījumā) tiks gan īstenotas, gan arī atbilstoši izvērtētas no daudz visaptverošākas – bērna labbūtības paradigmas.

2.2. Nākotnes izaicinājumi

Plāna izstrādes ietvaros identificēti pasākumi, kas iziet ārpus plāna darbības laika un īstenojami pēctecīgi. Ņemot vērā pasākumu aktualitāti, to īstenošanu jāparedz nākamajā plānošanas periodā no 2025. gada.

Pēc šī Plāna darbības perioda beigām, izvērtējot sasniegtos rezultātus un plānojot attiecīgo politiku nākamajam periodam, ir jāņem vērā šādi nākotnes izaicinājumi:

• izstrādāt informatīvo ziņojumu par iespēju atteikties no nepilngadīgo, kuri izdarījuši kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziedzīgu nodarījumu, saukšanas pie kriminālatbildības, novirzot šādas personas uz audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu sistēmu.

• aizvien plašākas nekavējoša atbalsta sistēmas veidošana:

– bērniem, kuri ir seksuālās vardarbības upuri, lai novērstu atkārtotu vai vēl smagāku bērna viktimizāciju, atbalsts seksuālās vardarbības upuru nevardarbīgajam vecākam.

– bērniem, kuri pastrādājuši smagus vai sevišķi smagus noziedzīgus nodarījumus līdz 14 gadu vecuma sasniegšanai, tai skaitā dzimumnoziegumu jomā.

– vienlīdzīgu iespēju un atbalsta pakalpojumu radīšana riska grupu bērniem.

• Pilnveidot Valsts policijas amatpersonu zināšanas nepilngadīgo personu nopratināšanas jomā, balstoties uz izstrādātajām mācību programmām par strukturētu un daļēji strukturētu vadlīniju pielietošanu nepilngadīgo nopratināšanā.

• Bērnu likumpārkāpumu prevencija ir bērnu tiesību pārkāpumu prevencijas daļa. Eiropas Savienības dokumenti un Eiropas Padomes rekomendācijas nenodala bērnu likumpārkāpumu prevencijai atsevišķus principus vai mērķus, kādi tie tiek izvirzīti bērnu tiesību aizsardzības prevencijai. Ņemot vērā, ka bērnu likumpārkāpumu prevencija ir nesaraujami saistīta ar pozitīvu vidi ģimenē, bērnībā gūto pozitīvo pieredzi, emocionālo labklājību un atbilstošu personības uztveri, nodrošinātām pamatvajadzībām, pietiekamiem ienākumiem un finansiālu stabilitāti, kvalitatīvu izglītību, pašrealizēšanās iespējām darbā, kultūrā un sportā, nepieciešams izvērtēt iespējas bērnu noziedzības novēršanas jautājumus risināt iekļaujot tos bērnu, jaunatnes un ģimenes rīcībpolitikā, tādejādi nodrošinot vienotu sistēmisku un integrētu politikas plānošanu, mazinot sadrumstalotību un vienlaikus samazinot politikas plānošanas dokumentu skaitu.

3. Pasākumu plāns

Plāna mērķis: Samazināt bērnu noziedzību, mazinot riska faktorus, kas saistīti ar bērna delinkventu uzvedību, kā arī uzlabot bērnu drošību, aizsargājot tos no veselības un dzīvības apdraudējuma.

1. Rīcības virziens PRIMĀRĀ PREVENCIJA13

Veicināt drošu vidi izglītības iestādēs, kopienā/apkaimē un uzlabot sabiedrības izpratni un informētību par dažādiem drošības riskiem. Palielināt bērnu, speciālistu un likumisko pārstāvju informētību un zināšanas, tādējādi nodrošinot efektīvākas prasmes bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu jomā.

Nr.
p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgās institūcijas

Izpildes termiņš

Finansējums un tā avoti

1.1. "Interneta policista" ieviešana Valsts policijā. Nodrošinātas sabiedriskās kārtības uzraudzības un reaģēšanas funkcijas, pirmatnējās informācijas ievākšanas, kā arī preventīvās brīdināšanas, skaidrošanas un modrības veicināšanas funkcijas – e-vidē. Ieviests interneta policista koncepts. IeM (VP)   31.12.2023. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.
1.2. Īstenot prevencijas programmu "Skolu drošība", kas paredz apmācīt izglītības iestāžu vadību par izglītības iestādes drošības sistēmas aspektiem, attīstīt Drošas skolas zīmolu, lai veicinātu izglītības iestāžu drošību. Izglītības iestādēm sniegtas zināšanas un prasmes, lai spētu visaptveroši novērtēt iespējamos drošības draudus un riskus izglītības iestādē, savlaicīgi novērst tos. "Skolu drošība" iesaistīto izglītības iestāžu skaits % no kopējā vispārējo izglītības iestāžu skaita

2024. – 30%

IeM (VP) Izglītības iestādes 31.12.2024. Iekšlietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 3000 euro apmērā.:

Detalizēts aprēķins 2. pielikumā.

1.3. Izstrādāt un ieviest Drošības vēstnešu programmu (iepriekš dokumentos minēta kā Brīvprātīgo programma), kā vienu no prevencijas pamatprogrammām, lai iesaistītu izglītības iestāžu pārstāvjus nepilngadīgo informēšanā par drošības riskiem un nepieciešamo rīcību drošības risku novēršanai un sevis pasargāšanai. Skolās ieviesta Drošības vēstnešu programmu Skolu skaits % no kopējā vispārējās izglītības iestāžu skaita: 2024.gadā – 30%. IeM (VP) Izglītības iestādēs, Pašvaldības 31.12.2024. Iekšlietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 20 000 euro apmērā.

Detalizēts aprēķins 2. pielikumā.

1.4. Organizēt pasākumus atkarību izraisošo vielu pieejamības mazināšanai izglītības iestādēs. Organizētas mācības izglītības iestāžu personālam par atkarību izraisošo vielu atpazīšanu un reaģēšanu;

nodrošinātas sistemātiskas profilaktiskas pārbaudes

Semināru, kursu skaits.

Reidu skaits.

IeM (VP) IZM, Izglītības iestādēs, Pašvaldības Pastāvīgi līdz 31.12.2024. Iekšlietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 5 000 euro

Detalizēts aprēķins 2. pielikumā.

1.5. Piedalīties izglītības iestāžu organizētajās praktiskajās nodarbībās saskaņā ar ugunsdrošības instrukcijas sadaļu "Rīcība ugunsgrēka gadījumā". Praktiski pārbaudīta izglītības iestādes nodarbināto rīcība ugunsgrēka gadījumā. Dalība izglītības iestāžu organizētajās praktiskajās nodarbībās (skaits). Izglītības iestādes IeM (VUGD) Pastāvīgi līdz 31.12.2024. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.
1.6. Informācijas pieejamība speciālistiem, kas strādā ar bērniem, un mācību seminārs par tēmu "Bērnu pavedināšana internetā – prevencija un rīcība problēmgadījumos Veicināta speciālistu darbam ar bērniem izpratne par riskiem, kas saistīti ar bērnu pavedināšanu internetā, un veicināta spēja adekvāti reaģēt, atbalstīt bērnu gadījumos, kad viņš kļuvis par pavedināšanas internetā upuri. Semināru skaits: 2

Apmācīto skaits: 200

Izstrādāts materiāls: 3

LIA Drošāka interneta centrs VP, VBTAI 2024. gads CEF Telecom līdzfinansējums, LIA, VARAM
1.7 Pašpalīdzības rīks speciālistiem, kas strādā ar bērniem, lai palīdzētu novērtēt, vai bērns nav kļuvis par pavedināšanas internetā upuri. Ar pašpalīdzības testa palīdzību sniegta informācija par to, vai un kādā mērā bērns ir kļuvis par pavedināšanas internetā upuri, kā arī sniegta informācija, kā rīkoties problēmsituāciju gadījumos un kur saņemt atbalstu. Pieejams palīdzības rīks speciālistiem. LIA Drošāka interneta centrs VP, VBTAI 2024. gads CEF Telecom līdzfinansējum, LIA, AiM
1.8 Pašpalīdzības rīks bērniem, lai novērstu risku kļūt par pavedināšanas internetā upuriem. Ar pašpalīdzības testa palīdzību sniegta informācija par to, vai un kādā mērā bērns ir kļuvis par pavedināšanas internetā upuri, kā arī sniegta informācija, kā rīkoties problēmsituāciju gadījumos un kur saņemt atbalstu. Pašpalīdzības testu aizpildījuši 10% bērnu vecumā no 8-17 gadiem, t.i. ~19’50014 LIA Drošāka interneta centrs VP, VBTAI 2024. gads CEF Telecom, LIA, AiM
1.9. Organizēt izglītojošos pasākumus izglītības iestādēs par:

- vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs "112".

- Kādēļ dūmu detektoram ir jābūt katrā mājoklī?

- Kā rīkoties ārkārtas gadījumā?

- Kā rīkoties, ja izcēlies ugunsgrēks?

- Drošība vasarā (droša atpūta pie un uz ūdens; kā neapmaldīties mežā un kā rīkoties gadījumā, ja esi apmaldījies u.c.).

- Par bīstamību atrasties uz ūdenstilpju ledus.

- Ugunsdrošība gadu mijā (sveces Adventes vainagos, Ziemassvētku eglītēs u.c.).

Nodrošināta bērnu izglītošana par ugunsdrošības un drošības uz ūdens jautājumiem un, kur vērsties pēc palīdzības nelaimes gadījumā. Izglītojošo pasākumu skaits katru gadu IeM (VUGD) Izglītības iestādes Pastāvīgi līdz 31.12.2024. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros

2. Rīcības virziens: DARBA AR RISKA grupām (sekundārā prevencija) un nepilngadīgiem LIKUMPĀRKĀPĒJIEM (terciārā prevencija) pilnveidošana.

Pilnveidot darbu ar nepilngadīgiem likumpārkāpējiem, stiprinot speciālistu zināšanas un prasmes un pilnveidojot likumpārkāpumu prevencijas sistēmas. Samazināt likumpārkāpēju/notiesāto antisociālas uzvedības iezīmes un noziedzīgas attieksmes

Nr.
p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgās institūcijas

Izpildes termiņš

Finansējums un tā avoti

2.1. SEKUNDĀRĀ PREVENCIJA: Pasākumi, kas vērsti uz riska grupas bērniem, kas pakļauta augstam likumpārkāpumu izdarīšanas riskam, vai atrodas apstākļos, kas veicina likumpārkāpumu izdarīšanu.
2.1.1. Nodrošināt starpinstitūciju diskusijas, lai izvērtētu iespējas pakalpojuma izveidei, bērnu, kas atrodas apreibinošu vielu ietekmē nogādāšanai drošā vidē un turpmākai rehabilitācijai Izstrādāts rīcības modelis bērna, kas nonācis riska situācijā apreibinošo vielu ietekmē nogādāšanai drošā vidē, kurā nodrošināta atbilstoša speciālistu uzraudzība un atbalsts. Izstrādāts rīcības modelis un veikti grozījumi normatīvajos aktos15;16 IeM (VP). LM, TM Pašvaldības, NVO, VM 31.12.2024. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros
2.1.2. VPD darbinieku zināšanu pilnveidošana darbā ar bērniem un jauniešiem. Ar bērniem un jauniešiem strādā personāls, kurš ir ieguvis speciālas zināšanas par darbu ar minēto mērķgrupu (dienesta darbinieku specializācija) Izstrādāts mācību programmas saturs Moodle e-mācību videi nodarbināto specializācijai darbam ar bērniem un jauniešiem, tostarp, darbā ar bērniem ar speciālām vajadzībām (invaliditāti), uzvedības traucējumiem u.c. 1 mācību programmas saturs TM (VPD) NVO 2023. gads Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.
Nodarbināto skaits, kuri ir specializējušies darbā ar bērniem un jauniešiem. TM (VPD)   2024. gads Tieslietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 2 000 euro apmērā. 2024. gadā – mācības 100 bērnu un jauniešu speciālistiem.

Detalizēts aprēķins 3. pielikumā.

2.1.3 VPD izlīguma procesa starpnieku pilnveides pasākumi Starpnieki, kuri organizē un vada izlīguma procesus ir ieguvuši speciālas zināšanas un prasmes par izlīguma organizēšanu un vadīšanu ģimenes vardarbības gadījumos un viņiem ir pieejams metodiskais materiāls. Izstrādātas vadlīnijas sarunu vadīšanai ģimenes vardarbības gadījumos un apmācīti VPD izlīguma starpnieki. TM (VPD)   2024. gads Tieslietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 3500 euro apmērā. Detalizēts aprēķins 3. pielikumā.
2.1.4 Organizēt mācības VRS speciālistiem, kuru pienākumi ir saistīti ar saskari ar bērniem, lai veidotu šo personu izpratni tādos jautājumos kā seksuālas vardarbības pret bērniem un bērnu seksuālās izmantošanas pazīmju atpazīšana, konstatēšana, ziņošana un rīcība šādos gadījumos VRS speciālisti, kuri patvēruma procedūras ietvaros kontaktējas ar bēgļu krīzes skartajiem bērniem, ir piedalījušies mācībās par to, kā pazīt seksuālās vardarbības pazīmes VRS speciālistu skaits, kuri apmeklējuši mācības. IeM (VRS)   Pastāvīgi līdz 31.12.2024. Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2021.-2027.gada plānošanas perioda plānoto aktivitāšu un finanšu ietvaros
2.1.5 Pamatojoties uz Lielbritānijas interneta vidē pieejamo informatīvo materiālu (https://www.stopitnow.org.uk/), izstrādāt un uzturēt mājas lapu, kurā būtu pieejama informācija par iespēju saņemt nepieciešamo atbalstu personām, kuras baidās, ka varētu izdarīt dzimumnoziegumu pret bērnu. Nodrošināta personu, kuras baidās, ka varētu izdarīt noziegumu pret bērnu informēšana par iespēju saņemt nepieciešamo atbalstu. Ieviesta mājas lapa kurā pieejama informācija par iespēju saņemt nepieciešamo atbalstu personām, kuras baidās, ka varētu izdarīt dzimumnoziegumu pret bērnu. TM LM, VM, NVD, RPNC 31.12.2023. Eiropas Savienības fonda projekta Nr. 9.1.2.0/16/I/001 "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū" finansējuma ietvaros
2.2. Terciālā prevencija – darbs ar likumpārkāpējiem ( preventīvie pasākumi, ja izdarījis NN, atzīts par vainīgu, atbrīvots no kriminālatbildības, atbrīvots no ieslodzījuma vietas, izdarījis noziedzīgu nodarījumu pirms 14 gadu vecuma sasniegšanas) un bērniem ar uzvedības traucējumiem.
2.2.1. Izvērtējums par jaunām atbalsta un palīdzības formām bērniem ar smagu vielu vai procesu atkarību, kurus nepieciešams motivēt. Nodrošināts izvērtējums par nepieciešamo palīdzību bērniem ar psihiskiem veselības traucējumiem un, kuri atkarības smaguma dēļ apdraud savu veselību vai dzīvību un nespēj labprātīgi uzsākt atveseļošanās procesu un kurus nepieciešams motivēt. Izvērtējums par nepieciešamajām jaunām atbalsta un palīdzības metodēm un to ieviešanas iespējām TM LM, VM, IeM, IZM 31.12.2023. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros
2.2.2. Pārskatīt likuma "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem" un Bērnu tiesību aizsardzības likuma regulējumu attiecībā uz likumpārkāpumu profilaksi, izvērtējot iespējas attiekties no bērnu administratīvas sodīšanas un bērnu ievietošanas sociālās korekcijas izglītības iestādē. Izstrādāts regulējums bērnu, kas izdarījuši likumpārkāpumus atbalsta sistēmai. Sagatavoti priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos. TM LM, IeM, VM, IZM, Ģenerālprokuratūra, pašvaldības 31.12.2024. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros
2.2.3. Organizēt profesionālās izglītības programmas īstenošanu Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem (turpmāk – Cēsu AIeN Pilnveidojot Cēsu AIeN īstenoto izglītības programmu klāstu, nodrošināt nepilngadīgo un pilngadīgo ieslodzīto, kas atstāti izciest sodu Cēsu AIeN līdz soda termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 25 gadiem, tiesības uz izglītību un attīstību. Profesionālo izglītību apguvušo un profesionālo izglītību apliecinošo dokumentu saņēmušo izglītojamo skaits TM (IeVP), Sadarbība ar profesionālās izglītības iestādi 2023.-2024. gads Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros
2.2.4. Digitālās mācību vides veidošana ieslodzījuma vietās. Mācību procesa nodrošināšana, izmantojot interneta resursus un apgūstot jaunās tehnoloģijas, tajā skaitā apgūstot vispārējo izglītību Vidēji 300 nepilngadīgie un jaunieši ik gadu TM (IeVP)   2024. gads Tieslietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 50 000 euro apmērā.

Detalizēts aprēķins 4. pielikumā.

2.2.5. Veikt ieslodzīto informācijas sistēmas "IIS" pilnveidi, lai nodrošinātu datu filtrāciju, atlasi un lejupielādi vienotā datu masīvā un veiktu operatīvu, pilnvērtīgu un objektīvu analīzi par ieslodzīto nepilngadīgo un jauniešu recidīvu un IeVP darba instrumentu un metožu ietekmi uz recidīva mazināšanu Sagatavot Ieslodzījuma vietu pārvaldes (turpmāk -IeVP darba metožu izvērtējumu jaunu darba instrumentu ieviešanai Ieslodzīto nepilngadīgo un jauniešu recidīva analīze, izvērtējot IeVP darba metodes TM (IeVP), piesaistot ārpakalpojumu   2024. gads Tieslietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 50 000 euro apmērā.

Detalizēts aprēķins 4. pielikumā.

2.2.6. Sadarbībā ar VPD ieviest pilnveidoto sociālās uzvedības korekcijas programmu personām, kuras izdarījušas noziedzīgus nodarījumus pret tikumību un dzimumneaizskaramību Mazināts atkārtota noziedzīga nodarījuma pret tikumību un dzimumneaizskaramību izdarīšanas risks Provizoriski iesaistīti ikgadēji 15 ieslodzītie TM (IeVP) VPD 2023.-2024. gads Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros

3. Rīcības virziens: Darbs ar CIETUŠAJIEM un cietušo bērnu atbalsta sistēmas pilnveide (terciālā prevencija).

Uzlabot noziedzīgos darījumos cietušo bērnu identificēšanu, nodrošināt efektīvu palīdzību un aizsardzību, lai novērstu negatīvas sekas un atkārtotas viktimizācijas riskus, palīdzētu viņiem aizstāvēt savas tiesības un veicinātu sociālo atlabšanu.

Nr.
p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgās institūcijas

Izpildes termiņš

Finansējums un tā avoti

3.1. Sekundārā prevencija (darbs ar riska grupām)
3.1.1. Informatīvas aktivitātes par drošības tēmām nepilngadīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem Nodrošināta nepilngadīgo personu ar funkcionāliem traucējumiem informēšana par sevis pasargāšanu un dažādiem ar drošību saistītiem riskiem (pilsētvidē, satiksmē, internetā u.c.). Īstenotajos informēšanas pasākumos sasniegtās konkrētās mērķauditorijas apmērs (%) no kopējās mērķauditorijas. 2024. gadā – 10%. IeM (VP), NVO pašvaldības, IZM 31.12.2024. Iekšlietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 18 000 euro.

Detalizēts aprēķins 2. pielikumā.

3.1.2. Pašpalīdzības rīks bērniem, kas cietuši no pavedināšanas internetā Bērniem, kas cietuši no pavedināšanas internetā, ar pašpalīdzības testa palīdzību sniegta informācija par to, vai un kādā mērā bērns ir kļuvis par upuri, kā arī veicināta bērnu izpratne par nodarījumu un sniegts atbalsts situācijas risināšanai Pašpalīdzības testu aizpildījuši 10% bērnu vecumā no 8-17 gadiem, t.i. ~19 50017 LIA Drošāka interneta centrs VP, VBTAI 2024. gads CEF Telecom, LIA, AiM
3.2.1. Bērnu vajadzībām atbilstošas, drošas un draudzīgas vides radīšana, tādejādi mazinot bērnu psihisko un emocionālo traumēšanu pirmstiesas izmeklēšanas laikā.
3.2.1.1. Pārskatīt un uzlabot esošo Valsts policijas reģionu pārvalžu struktūrvienību nepilngadīgo nopratināšanas telpu un aprīkojuma (to tehniskā stāvokļa) atbilstību kriminālprocesuālo darbību veikšanai bērniem draudzīgā vidē. Izveidot un aprīkot kriminālprocesuālo darbību nodrošināšanai atbilstošas un nepilngadīgajiem draudzīgas nopratināšanas telpas struktūrvienībās, kurās šobrīd šādu telpu nav un izstrādāt metodiskās vadlīnijas, kas izskaidro un nosaka vienotus standartus atsevišķām telpām, kuras ir piemērotas noziedzīgos nodarījumos cietušo nepilngadīgo personu pratināšanā. Valsts policijas struktūrvienības ar atbilstošu dienesta specifiku ir nodrošinātas ar nepilngadīgo labāko interešu un vajadzību nodrošināšanai atbilstoši aprīkotām nopratināšanas telpām. Katrā policijas iecirknī ir atbilstošas nepilngadīgo nopratināšanas telpas, kas aprīkotas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī ņemot vērā bērna vajadzības un konkrēto VP struktūrvienību tehniskās iespējas. IeM (VP, IC, NVA)   31.12.2024. Iekšējā drošības fonda 2021 -2027 līdzekļi
539 979 euro

85% Iekšējā drošības fonda finansējums

15% valsts budžeta līdzfinansējums

3.2.1.2. Strukturētu pratināšanas vadlīniju izstrāde darbā ar nepilngadīgajiem cietušajiem un lieciniekiem, kas pielāgotas Latvijas apstākļiem – kultūrvidei un tiesu sistēmai. Pilnveidots tiesībsargājošo iestāžu darbs ar cietušajiem nepilngadīgajiem, nodrošinot bērna labāko interešu ievērošanu. Izstrādātas strukturētas pratināšanas vadlīnijas darbā ar nepilngadīgajiem cietušajiem un lieciniekiem, kuras balstītas uz pasaules praksē empīriski pamatotām pratināšanas vadlīnijām nepilngadīgo nopratināšanā kriminālprocesā. IeM (VP), LM TM, Prokuratūra 31.12.2024. Iekšējās drošības fonda Nacionālās programmas 2021.-2027.gadam līdzekļi
20 000 euro.
3.2.2. Speciālistu, kas strādā ar noziedzīgajos nodarījumos cietušajiem bērniem zināšanu pilnveidošana
3.2.2.1. Mācību programmas izstrāde par strukturētu un daļēji strukturētu vadlīniju pielietošanu nepilngadīgo nopratināšanā. Nodrošināta Valsts policijas amatpersonu zināšanu un prasmju apguve darbā ar cietušajiem.. Izstrādāta mācību programma. IeM (VP, VPK)   31.12.2024. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.
3.2.2.2. Mācību satura izstrāde un apmācību īstenošana darbam ar cietušo VPD funkciju īstenošanas jomā Pilnveidotas VPD nodarbināto zināšanas par darbu ar cietušo VPD funkciju īstenošanas jomā. 75 VPD nodarbinātie ieguvuši zināšanas par darbu ar cietušo VPD funkciju īstenošanas jomā. TM (VPD)   31.12.2024. Tieslietu ministrijai nepieciešams papildu finansējums 2000 euro apmērā.

Detalizēts aprēķins 3. pielikumā.

4. Rīcības virziens: STARPINSTITŪCIJU SADARBĪBA, KOORDINĀCIJA

Stiprināt starpinstitūciju sadarbību, informācijas un pieredzes apmaiņu starp atbildīgajām institūcijām, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku palīdzību riska grupas bērniem un viņu vecākiem, savlaicīgi reaģētu uz agrīnu nepilngadīgo noziedzību un cietušo viktimizācijas riskiem, kā arī nodrošinātu sistēmisku bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem politikas plānošanu, uzraudzību un izvērtēšanu.

Nr.
p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgās institūcijas

Izpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)

Finansējums un tā avoti

4.1. Regulāra situācijas par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem, kā arī noziedzības novēršanas problēmām apzināšana un analīze. Nodrošināts bērnu noziedzības un administratīvo pārkāpumu monitorings Reizi gadā sagatavots pārskats, kas izskatīts NNP, BLSP pārskats pieejams Valsts policijas interneta vietnē www.vp.gov.lv. IeM (VP, VUGD,VRS), TM (IeVP, VPD), VBTAI IeM (IeM IC) Ik gadu līdz 3. martam Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.
4.2. Atbilstoši pastāvošām problēmām un esošai situācijai pašvaldībās izstrādāti likumpārkāpumu prevencijas plāni. Nodrošināta likumpārkāpumu prevencijas plānošana katrā pašvaldībā.

Pilnveidota starpinstitūciju sadarbība bērnu likumpārkāpumu prevencijas jomā.

Katrā pašvaldībā (43) ir izstrādāti likumpārkāpumu prevencijas plāni vai likumpārkāpumu prevencijas pasākumi ir paredzēti citos pašvaldības plānošanas dokumentos. Pašvaldības, IeM (VP, VUGD), izglītības iestādēs LM, IZM, VM TM (VPD) 31.12.2024. Pašvaldību esošā budžeta ietvaros
4.3. Izveidot sadarbības formātu ar pašvaldību iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, lai veidotu vienotu pieeju preventīvajā darbā ar nepilngadīgajiem riska grupas bērniem (viktimizācijas un likumpārkāpumu riski) Veicināta sadarbība un nevalstisko organizāciju iesaiste atbalsta pasākumu īstenošanā un kaitējuma mazināšanā, īpaši ar tām organizācijām, kurās vēršas jaunieši, kas ir pakļauti riskam izdarīt likumpārkāpumu vai ciest dažādos noziedzīgos nodarījumos. Sanāksmes starp VP, pašvaldībām un organizācijām, kurās uzturas vai vēršas bērni, kuri pakļauti riskam izdarīt likumpārkāpumu vai ciest dažādos noziedzīgos nodarījumos. IeM (VP), Pašvaldības NVO LM, TM (VPD) 31.12.2024. Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.
4.4. Veikt aptauju par katrā pašvaldībā īstenotajiem likumpārkāpumu prevencijas pasākumiem un pieejamiem pakalpojumiem riska grupas nepilngadīgajiem. Veikta aptauja par pašvaldību darbu likumpārkāpumu prevencijas jomā. Aptaujas rezultāti iekļauti pārskatā par plāna izpildi, un izstrādāti priekšlikumi likumpārkāpumu prevencijas uzlabošanai. IeM Pašvaldības 2025. februāris Likumā par valsts budžetu kārtējam gadam paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.

4. Teritoriālā perspektīva

Aptver visu Latvijas Republikas teritoriju.

5. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Kopsavilkums par plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešamo valsts un pašvaldību budžeta finansējumu (euro)

Uzdevums

Pasākums*

Budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukums

Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā plānotais finansējums

Nepieciešamais papildu finansējums

Pasākuma īstenošanas gads (ja pasākuma īstenošana ir terminēta)

       

2023

2024

2023

2024

2025

turpmākajā laikposmā līdz pasākuma pabeigšanai (ja pasākuma īstenošana ir terminēta)

turpmāk ik gadu (ja pasākuma izpilde nav terminēta)

 
Finansējums plāna realizācijai kopā      

0

0

0

153 500

0

0

0

x

Iekšlietu ministrija Nr.1.2., 1.3., 1.4., 3.1.1. 06.01.01 "Valsts policija"      

0

46 000

     

2024.

Tieslietu ministrija Nr. 2.2.4., 2.2.5. 04.01.00 "Ieslodzījuma vietas"      

0

100 000

     

2024.

Tieslietu ministrija Nr.2.1.2., 2.1.3., 3.2.2.2. 04.03.00 "Probācijas īstenošana"      

0

7 5 00

     

2024.

Piezīmes: * Detalizēta informācija par katru pasākumu atspoguļota 2., 3. un 4. pielikumā.


1 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A52021DC0142

2 Informatīvais ziņojums "Par bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādņu 2013. - 2019.gadam izpildi" (MK 08.04.2021. sēdes prot. 32, 38.§), https://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40496614

3 Informatīvais ziņojums "Ziņojums par bērnu stāvokli valstī 2019.un 2020.gadā" (MK 21.12.2021. sēdes prot. Nr. 81, 88.§). https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/cf2cdb15-1e26-4230-aba4-13cb0530d217

4 Valsts policijas pārskati par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām https://www.vp.gov.lv/lv/publikacijas-un-parskati

5 Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnes 2022. -2027. gadam (MK. 21.12.2022. Rīkojums Nr.967 (prot. Nr. 66 56. §)), https://likumi.lv/ta/id/338304

6 Daļa rādītāju, kas liecina par riska vidi vai aizsargājošu vidi skolēnu vidū ir atrodami regulāri veiktā starptautiski salīdzinošā pētījumā "Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums" jeb HBSC.

7 Jauniešu labbūtība Baltijas valstīs: Pētījuma ziņojums (Latvija), Rīga, 2019, https://youthpitstop.com/app/uploads/2019/02/Well-being-of-Young-People-in-the-Baltic-States_2018_LATVIA.pdf,

8 https://www.bti.gov.lv/lv/projekts/atbalsts-barnahus-ieviesanai-latvija

9 Informatīvais ziņojums "Par bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādņu 2013.-2019.gadam izpildi" (MK 08.04.2021. sēdes prot. 32, 38.§) https://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40496614

10 Informatīvais ziņojums "Ziņojums par bērnu stāvokli valstī 2019.un 2020.gadā" (MK 21.12.2021. sēdes prot. Nr. 81, 88.§). https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/cf2cdb15-1e26-4230-aba4-13cb0530d217

11 Latvijas Tiesnešu mācību centra pētnieku kolektīva veiktai pētījums „Starpinstitūciju sadarbība bērnu tiesību aizsardzības jomā" https://www.bti.gov.lv/lv/media/9/download

12 Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāns alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023. - 2025. gadam (MK 25.10.2022. sēdes protokols Nr.54 42§): https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/2a8e660a-ecc9-4223-a814-7b7e59caabef

13 Primārā prevencija ir rūpes par to sabiedrības daļu, kas ar noziedzību vēl nav saskārusies, lai tā arī turpmāk būtu pasargāta, turklāt indivīda līmenī spējīga atpazīt pret sevi un citiem vērstu tiesību un likumpārkāpumu risku un attiecīgi rīkoties.

14 Centrālās statistikas pārvaldes dati: 2021. gadā vecuma grupā no 8-17 gadiem (ieskaitot) ir 195 512 bērni

15 Bērnu tiesību aizsardzības likums: https://likumi.lv/ta/id/49096-bernu-tiesibu-aizsardzibas-likums

16 Likums "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu bērniem": https://likumi.lv/ta/id/68489-par-audzinosa-rakstura-piespiedu-lidzeklu-piemerosanu-berniem

17 Centrālās statistikas pārvaldes dati: 2021. gadā vecuma grupā no 8-17 gadiem (ieskaitot) ir 195'512 bērni

Iekšlietu ministrs M. Kučinskis

 

1. pielikums
Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības
pret noziedzīgu nodarījumu plānam 2023.–2024. gadam

Politikas attīstības plānošanas dokumenti, kuros ietverti bērnu labbūtības jautājumi

Politikas plānošanas dokumenta nosaukums/
saturiskais tvērums

Sasaiste ar NAP2027

Atbildīgās institūcijas un līdzatbildīgās institūcijas

Statuss

Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnes 2022.-2027.gadam1 Mērķis: ģimenēm ar bērniem draudzīga sabiedrība, kas veicina bērnu un jaunatnes labklājību, veselīgu attīstību un vienlīdzīgas iespējas un nabadzības risku un sociālās atstumtības mazināšanu, kā arī nodrošina, lai valsts politika būtu izsvērta, pēctecīga un visaptveroša bērnu un ģimenes labklājības, jaunatnes, veselības un tiesību aizsardzības jomā. Pamatnostādnēs ir savstarpēji papildinoši un detalizēti izstrādāti risinājumi, kas nodrošina noteiktā virsmērķa sasniegšanu vairākos rīcības virzienos, paredzot bērnu attīstības vajadzību apzināšanu un nodrošināšanu, speciālistu, ģimeņu, bērnu un jaunatnes izglītošanu un izpratnes veicināšanu, veidojot drošu vidi, novēršot vardarbības riskus un īstenojot agrīnu intervenci risku ietekmes novēršanai, kā arī atbalsta sniegšanu ģimenes funkcionalitātes stiprināšanai un nelabvēlīgas pieredzes ietekmes mazināšanai un tālāku kvalitatīvāku savstarpējo attiecību veidošanai, kā arī vienlīdzīgu iespēju bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un jauniešiem nodrošināšanu, jauniešu attīstības, dzīves kvalitātes uzlabošanu un līdzdalības stiprināšanu. Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

Prioritāte "Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei"

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība"

LM, PKC (DLC), IeM, IZM, KM, VM, TM, EM, VARAM Apstiprinātas/MK 21.12.2022. rīkojums Nr.967
Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.-2027.gadam2.

[1.] Mērķis: uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot labā veselībā nodzīvoto mūžu, novēršot priekšlaicīgu mirstību un mazinot nevienlīdzību veselības jomā.

Pamatnostādnēs paredzēts mazināt dažāda veida atkarību izraisošo vielu lietošanu un procesu atkarības, īstenojot vienotu atkarību mazināšanas politiku, īstenot sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumus dažādām mērķa grupām par atkarību izraisošo vielu lietošanas, kā arī procesu un dažādu jauno moderno tehnoloģiju pārmērīga patēriņa ietekmi uz veselību un ar to saistītājiem riskiem.

Uzlabot iedzīvotāju psihoemocionālo labklājību, īstenojot vienotu psihiskās veselības politiku sabiedrībā: ieviest programmas ņirgāšanās mazināšanai izglītības iestādēs, ņemot vērā citu valstu labās prakses piemērus un adaptētās programmas, paredzot arī pedagogu un izglītības iestādēs strādājošo personu apmācības.

Veicināt veselīgu un drošu dzīves un darba vidi, mazinot traumatismu un mirstību no ārējiem nāves cēloņiem: izglītot ārstniecības personas par bērnu drošību un rīcību vardarbības gadījumos, tai skaitā, vardarbības atpazīšanu, ziņošanu un sadarbību ar citām atbildīgajām iestādēm vardarbības gadījumā.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

Prioritāte "Kultūra un sports aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei"

VM

EM, FM, IeM, IZM, LM, SM, VARAM, ZM, PKC (DLC)

Apstiprināts/MK

26.05.2022. rīkojums Nr.359

Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam.3

Mērķis: sekmēt iedzīvotāju sociālo iekļaušanu, mazinot ienākumu nevienlīdzību un nabadzību, attīstot pieejamu un individuālajām vajadzībām atbilstošu sociālo pakalpojumu un juridiskā atbalsta sistēmu, kā arī veicinot augstu un iekļaujošu nodarbinātību un kvalitatīvu darba vidi.

Pamatnostādņu fokuss plānots uz stratēģisko mērķu sasniegšanu sociālajā aizsardzībā, iekļaujošas nodarbinātības un cienīga darba veicināšanā.

Galvenie rīcības virzieni:

1) ilgtspējīga, stabila un adekvāta sociālā aizsardzība, kas nodrošina pietiekamu ekonomisko neatkarību;

2) moderna un pieejama sociālo pakalpojumu sistēma, kas cita starpā uzlabo iedzīvotāju iespējas dzīvot neatkarīgi un dzīvot sabiedrībā, iekļauties izglītībā un darba tirgū;

3) iekļaujošs darba tirgus ikvienam un kvalitatīvas darba vietas, atbalstot ilgtermiņa līdzdalību darba tirgū;

4) attīstīta valsts nodrošinātā juridiskā atbalsta sistēma, paplašinot mazāk aizsargāto personu piekļuvi tiesu sistēmai.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība"

LM, TM

FM, VM, IZM, IeM, VARAM, EM, PKC (DLC)

Apstiprinātas/ MK 01.09.2021. rīkojums Nr.616
Plāns sociālo pakalpojumu pilnveidošanai un attīstībai 2022.-2024.gadam.4

Mērķis ir noteikt īstermiņā veicamos pasākumus, lai sekmētu vienmērīgu, personu vajadzībām atbilstošu sociālo pakalpojumu attīstību. Mērķa sasniegšanai plāns paredz kompleksu pasākumu kopumu divos Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam noteiktajos rīcības virzienos:

1. Moderna un pieejama sociālo pakalpojumu sistēma, kas cita starpā uzlabo iedzīvotāju iespējas dzīvot neatkarīgi un dzīvot sabiedrībā, iekļauties izglītībā un darba tirgū;

2. Sociālo pakalpojumu jomas pārvaldības stiprināšana.

Plāna ietvaros paredzēts palielināt atbalstu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, attīstīt atbalstu bērniem ar iespējamu vai esošu invaliditāti, tai skaitā, nodrošinot metodisku un praktisku atbalstu viņu aprūpē iesaistītajiem ģimenes locekļiem, pilnveidot un ieviest jaunus sociālos pakalpojumus (gan akūtu problēmu risināšanai, gan ilgtermiņa atbalsta nodrošināšanai) bērniem un jauniešiem ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, tai skaitā atkarības vielu un procesu atkarībām un multiplām problēmām.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība"

LM, TM

VARAM, EM, VM, IZM, IeM, PKC (DLC), LPS, NVO

Apstiprināts/MK 30.03.2022. rīkojums Nr.231
Digitālās transformācijas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam.5

Mērķis: attīstīt vienotus digitālus risinājumus un ieviest jaunus efektīvus, sabiedrībai pieejamus pakalpojumus un infrastruktūru atbilstoši pasaules informācijas sabiedrības mērķiem un ES digitālā vienotā tirgus attīstības tendencēm. Saturiskajā ietvarā tiks iekļauti tādi potenciāli attīstības virzieni kā digitālā pārvaldība, digitālie pakalpojumi, IKT arhitektūra, digitālā drošība, digitālās prasmes, tostarp racionālas un efektīvas (savienojama, kiberdroša, ar augstu veiktspēju) digitālās infrastruktūras izveide tieslietu jomā - valsts nozīmes reģistru un to sniegto pakalpojumu attīstība (ieviešot mākslīgā intelekta un mašīntulkošanas rīkus utt.), datu drošības un datu pielietojuma risinājumi.

Pamatnostādņu ietvaros paredzēts nodrošināt sabiedrības informēšanu un izglītošanu par bērnu drošību internetā, kā arī nodrošināt iespēju ikvienam saņemt kvalitatīvu informāciju un konsultācijas problēmsituāciju gadījumos, izstrādāt materiālus (t.sk. mācību materiālus skolām) par drošību internetā un digitalās pratības paaugstināšanai.

Prioritāte "Kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība"

Prioritāte "Uzņēmumu konkurētspēja un materiālā labklājība"

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība"

VARAM

Visas ministrijas, VK

Apstiprinātas/ MK 01.07.2021. Rīkojums Nr.490
Resocializācijas politikas pamatnostādnes 2022.-2027.gadam6

Mērķis: ir mazināt noziedzīgās uzvedības riskus ieslodzītajiem un probācijas klientiem soda izpildes laikā, tādējādi radot priekšnoteikumus personas veiksmīgai iekļaušanai sabiedrībā pēc soda izpildes beigām, tai skaitā aktīvai līdzdalībai sabiedrības procesos (arī nodarbinātības jomā). Resocializācijas politikas tiešā mērķa grupaieslodzītie un probācijas klienti, tai skaitā nepilngadīgas personas.

Ņemot vērā to, ka sodu izpilde nevar aprobežoties tikai ar darbu ar likumpārkāpēju, jo tieši ģimene un atbalsta personas ir tas resurss, kas nodrošina nepieciešamo atbalstu personas likumpaklausīgai dzīvei sabiedrībā pēc soda izciešanas, resocializācijas politikas netiešā mērķa grupa ir ieslodzīto un probācijas klientu ģimenes locekļi un atbalsta personas. Šī iemesla dēļ pamatnostādnes paredz arī pasākumus šai mērķa grupai.

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība" TM, IeVP, VPD Apstiprinātas/ MK

13.06.2022. rīkojums Nr.413

Sporta politikas pamatnostādnes 2022.-2027.gadam7

Mērķis: veicināt iedzīvotāju regulāru iesaisti fiziskās aktivitātēs, attīstīt talantus un radīt priekšnoteikumus izcilu rezultātu sasniegšanai sportā.

Pamatnostādnēs definēti 3 sporta politikas virzieni:

1. Bērnu un jauniešu sports – nodrošināt iespējas ikvienam bērnam un jaunietim iesaistīties sporta nodarbībās, piemērojot fizisko aktivitāšu veidus atbilstoši viņa fiziskajai sagatavotībai un interesēm.

2. Tautas sports – nodrošināt iespēju ikvienam iedzīvotājam iesaistīties regulārās fiziskās aktivitātēs un veselību veicinošos sporta pasākumos, kā arī veidot iedzīvotāju izpratni par fizisko aktivitāšu nozīmi veselības saglabāšanā un nostiprināšanā.

3. Augstu sasniegumu sports – nodrošināt, lai augsta līmeņa sportisti un valsts izlases (tai skaitā komandu sporta spēlēs) varētu sagatavoties un startēt Olimpiskajās spēlēs. Pasaules spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos, pasaules līmeņa prāta sporta spēlēs (sporta spēļu kvalifikācijas turnīros un finālsacensībās).

Kā prioritārais sporta politikas virziens ir noteikts Bērnu un jauniešu sporta attīstība.

Prioritāte "Kultūra un sports aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei"

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

IZM, FM, VARAM, VM, IeM, AIM

PKC (DLC), VISC

Apstiprinātas/MK

31.05.2022. rīkojums Nr.397

Izglītības attīstības pamatnostādnes 2021.-2027. gadam8. Mērķi ir: 1.Augsti kvalificēti, kompetenti un uz izcilību orientēti pedagogi un akadēmiskais personāls; 2. Mūsdienīgs, kvalitatīvs un uz darba tirgu augsti novērtētu prasmju attīstīšanu orientēts izglītības piedāvājums; 3. Atbalsts ikviena izaugsmei; 4. Ilgtspējīga un efektīva izglītības sistēmas un resursu pārvaldība. Nozīmīgākās pārmaiņas vispārējā izglītībā Mērķtiecīgu atbalsta sistēmu nodrošināšana iekļaujošas izglītības nostiprināšanai:

Pamatnostādņu īstenošanas periodā plānots nodrošināt pietiekamu skaitu pedagogu un atbalsta personālu bērniem un jauniešiem, atbalsts remigrējušo un imigrantu bērnu iekļaušanai izglītības iestādēs, pasākumi romu skolēnu atbalstam un iesaistei izglītībā.

Tāpat plānots nodrošināt atbalsta pasākumus nelabvēlīgā situācijā nonākušiem bērniem un jauniešiem un preventīvi un intervences pasākumi mācību pārtraukšanas riska mazināšanai.

Nozīmīgs pasākums ir agrīnās prevencijas sistēmas bērniem izveide un ieviešana76, sniedzot kompleksu, sistēmiski integrētu pedagoģiski psiholoģisko atbalstu bērna attīstības vajadzību nodrošināšanā.

Prioritāte "Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei" IZM, AiM, EM, FM, KM, IeM, LM, VARAM, , VM ZM, PKC Apstiprinātas/MK 22.06.2021. rīkojums Nr.436
Cilvēku tirdzniecības novēršanas plāns 2021.– 2023.gadam9

Mērķis: novērst un apkarot cilvēku tirdzniecību, aizsargāt un palīdzēt cilvēku tirdzniecības upuriem, pilnībā ievērojot viņu cilvēktiesības, un veicināt starpnozaru sadarbību, lai sasniegtu šo mērķi. Plāna pasākumi iedalīti četros rīcības virzienos:

1. prevencija – ietver informēšanas un izpratnes veicināšanas pasākumus dažādām iedzīvotāju grupām un speciālistiem, kuri strādā ar cilvēku tirdzniecības jautājumiem;

2. aizsardzība – vērsta uz pieejama un atbilstoša pakalpojuma nodrošināšanu cilvēku tirdzniecības upuriem;

3. vainīgo saukšana pie atbildības – ietver pasākumus, kas veicina cilvēku tirdzniecības gadījumu atklāšanu, apsūdzību celšanu un tiesu prakses izpēti, lai veicinātu vainīgo saukšanu pie atbildības;

4. sadarbība – paredz pasākumus, lai veicinātu informācijas apmaiņu starp iesaistītajām organizācijām, kā arī, lai apzinātu un risinātu nacionāla mēroga problēmjautājumus cilvēku tirdzniecības jomā.

Plānā ietvertie pasākumi vērsti, lai novērstu gan pilngadīgu, gan nepilngadīgu personu kļūšanu par cilvēku tirdzniecības upuriem.

Prioritāte "Vienota, droša un atvēta sabiedrība" IeM, ĀM, LM, KM, IZM, TM, LR Prokuratūra, LR tiesas, VDI, AT Apstiprināts/MK 28.09.2021. rīkojums Nr.690
Jaunatnes politikas valsts programma 2022.-2024.gadam Programmas mērķis ir ar informatīvu, metodisku un finansiālu valsts atbalstu nodrošināt darba ar jaunatni Latvijā koordināciju un attīstību, lai radītu labvēlīgu vidi jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanai un palīdzētu katram jaunietim uzsākt patstāvīgu dzīvi kā atbildīgam sabiedrības loceklim. Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

"Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei"

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība"

IZM, JSP, VISC IZM 14.01.2022. rīkojums Nr. 1-2e/22/16
Jaunatnes politikas īstenošanas plāns 2022.-2024. gadam.

Plāna mērķis – ar informatīvu, metodisku un finansiālu valsts atbalstu nodrošināt darba ar jaunatni Latvijā koordināciju un attīstību, lai radītu labvēlīgu vidi jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanai un palīdzētu katram jaunietim uzsākt patstāvīgu dzīvi kā atbildīgam sabiedrības loceklim.

Plānā ietvertie pasākumi ir pakārtoti Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs 2022.–2027. gadam (projekts) definētajiem mērķiem.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki"

"Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei"

Prioritāte "Vienota, droša un atvērta sabiedrība"

IZM, KM, JSPA, ZM, LJP, ĀM, VISC, IeM, VP, Jaunsardzes centrs, LVMUN valde, Eiropas Parlamenta birojs Latvijā, NVD, LNB, EKPL, NVO, pašvaldības Projekts
Reģionālās politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam.10 Politikas virsmērķis ir veicināt Latvijas reģionu ekonomiskās attīstības potenciālu un mazināt sociāli ekonomiskās atšķirības starp tiem. Reģionālās politikas pamatnostādņu viens no rīcības virzieniem ir pakalpojumu nodrošināšana reģionos atbilstoši demogrāfiskajai situācijai. Tas nozīmē piedāvāt arī vienlīdz kvalitatīvu izglītības pakalpojumu visās pašvaldībās un reģionos. Papildus šajās pamatnostādnēs iecerēts atbalsts pirmsskolas izglītības un bērnu pieskatīšanas pakalpojuma pieejamībai, ņemot vērā, ka esošais izglītības iestāžu skaits nespēj nodrošināt vietas visiem pirmsskolas vecuma bērniem, kam tas nepieciešams.   VARAM Apstiprināts/MK 26.11.2019. rīkojums Nr.587
Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2020.-2022. gadam.11 Plānā ietverti uzdevumi un veicamie pasākumi alkohola lietošanas izplatības ierobežošanai četros rīcības virzienos:

1. Alkoholisko dzērienu pieejamības samazināšana.

2. Alkoholisko dzērienu mārketinga ierobežošana un cenu politika.

3. Alkoholisko dzērienu lietošanas un tā radīto seku indikatoru monitorings un pētījumi.

4. Alkohola atkarības ārstēšana un rehabilitācija.

Plāna ietvaros paredzēts īstenot pasākumus, lai izglītotu sabiedrību par alkoholisko dzērienu negatīvo ietekmi uz veselību, t.sk mēŗka grupām, pasākumus, lai mazinātu alkoholisko dzērienu pieejamību sabiedrībā, it īpaši bērnu un jauniešu vidū, kā arī pasākumus, lai ierobežotu alkoholisko dzērienu reklāmās un mārketinga aktivitātes. Tāpat plāns paredz palielināt narkoloģiskās ārstēšanas iespējas bērniem un jauniešiem, palielinot valsts apmaksātas ambulatorās ārstēšanas iespējas bērniem un jauniešiem, palielinot valsts apmaksātas ambulatorās narkoloģiskās palīdzības sniegšanas iespējas pusaudžiem, veidojot atbalsta grupas pusaudžiem ar alkohola atkarību, kā arī paredz izveidot bērnu specializēto narkoloģijas nodaļu.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki" VM, VARAM, FM, SM, SPKC, NVD, VID, VP Apstiprināts/MK 30.07.2020. rīkojums Nr.412
Ceļu satiksmes drošības plāns 2021.–2027.gadam.12

Mērķis: sasniegt ES politikas plānošanas dokumentos, tostarp politikas plānošanas dokumentā "ES ceļu satiksmes drošības politikas pamatnostādnes 2021.-2030.gadam - nākamie soļi ceļā uz Nulles Vīziju", izvirzītos politikas rezultātus - 2030.gadā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaita samazinājumu 50% apmērā pret 2020.gadu. Tādējādi plāna mērķis ir 2027.gadā samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu 35% apmērā pret 2020.gadu.

Mērķa sasniegšanai plānā ir noteikti trīs rīcības virzieni: drošs ceļu satiksmes dalībnieks; droša vide; drošs transportlīdzeklis. Plānā ietverti pasākumi, kas vērsti uz katra satiksmes dalībnieka rīcību gan ikdienas ceļu satiksmē pārvietojoties no darba uz mājām, uz atpūtas vietu vai citur, gan arī uz rīcību dažādās neparedzamās un ārkārtas situācijās, pasākumi, kas vērsti uz drošas vides izveidošanu visiem ceļu satiksmes dalībniekiem - gājējiem, autovadītājiem, motobraucējiem, kā arī jebkuram citam satiksmes dalībniekam.

Prioritāte "Kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība" SM, IeM, VM, IZM, EM, VARAM Apstiprināts/MK 2021.06.10. rīkojums Nr.712
Plāns sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju veicināšanai 2021.-2023.gadam.13

Mērķis ir nodrošināt integrētu, mērķtiecīgu un efektīvu politiku, kas sekmē sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju īstenošanu. Mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti trīs rīcības virzieni: (1) sieviešu un vīriešu vienlīdzīgas tiesības un iespējas darba tirgū un izglītībā; (2) vardarbības ģimenē un ar dzimumu saistītas vardarbības novēršana; (3) dzimumu līdztiesības integrētās pieejas stiprināšana nozaru politikās.

Plānā ir iekļauti pasākumi, kas vērsti uz nulles tolerances veicināšanu ar dzimumu saistītas vardarbības un vardarbības ģimenē novēršanai, paredzot aktivitātes sabiedrībai kopumā, tai skaitā arī skolēnu un jauniešu auditorijai, rosinot uz cieņpilnu attiecību veidošanu.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki" LM, NVO, VARAM, KM, VBTAI, SIF, PKC, LBAS, pašvaldības Apstiprināts/ MK 17.08.2021. rīkojums Nr.578
Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāns alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023.-2025.gadam14

Plāna mērķis: Samazināt alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu nodarīto kaitējumu sabiedrības veselībai, nodrošinot iedzīvotājiem pierādījumos balstītus, mērķtiecīgus, kvalitatīvus atkarību izraisošo vielu lietošanas profilakses pasākumus, kā arī agrīnu diagnostiku un kvalitatīvus, pieejamus un individuālajām vajadzībām atbilstošus veselības aprūpes un sociālos pakalpojumus.

Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki" VM, SPKC, TM, LM, IZM, VPD, NVD. Apstiprināts/ MK 25.10.2022. rīkojums Nr.773
"Rīcības plāns par Padomes ieteikuma (ES) 2021/1004 (2021.gada 14.jūnijs), ar ko izveido Eiropas Garantiju bērniem, īstenošanu Latvijā", kura mērķis ir līdz 2030.gadam Latvijā ieviest Padomes ieteikumā (ES) 2021/1004 (2021.gada 14.jūnijs), ar ko izveido Eiropas Garantiju bērniem, minētos pasākumus nolūkā novērst un apkarot sociālo atstumtību, garantējot, ka bērniem, kam vajadzīga palīdzība, ir piekļuve pamatpakalpojumu kopumam, un tādējādi arī tiek veicināta bērna tiesību ievērošana, apkarojot bērnu nabadzību un sekmējot vienlīdzīgas iespējas. Galvenie pasākumi ir saistīti ar efektīvas un brīvas piekļuves garantēšanu kvalitatīvai agrīnajai pirmsskolas izglītībai un aprūpei, izglītībai un skolas nodarbībām, vismaz vienai veselīgai maltītei katru skolas dienu un veselības aprūpei. Pasākumi arī saistīti ar efektīvas piekļuves garantēšanu bērniem veselīgam uzturam un pienācīgam mājoklim. Prioritāte "Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki", "Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei", "Kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība" LM, EM, IZM, KM, PKC, SM, SIF,VM, VARAM Projekts


1 https://likumi.lv/ta/id/338304

2 https://likumi.lv/ta/id/332751-sabiedribas-veselibas-pamatnostadnes-2021-2027-gadam

3 https://likumi.lv/ta/id/325828-par-socialas-aizsardzibas-un-darba-tirgus-politikas-pamatnostadnem-2021-2027-gadam

4 https://likumi.lv/ta/id/331256-par-socialo-pakalpojumu-pilnveidosanas-un-attistibasnbspplanu-2022-2024-gadam

5 https://likumi.lv/ta/id/324715-par-digitalas-transformacijas-pamatnostadnem-20212027-gadam

6 https://likumi.lv/ta/id/333223-par-resocializacijas-politikas-pamatnostadnem-2022-2027-gadam

7 https://likumi.lv/ta/id/332897-par-sporta-politikas-pamatnostadnem-2022-2027-gadam

8 https://likumi.lv/ta/id/324332-par-izglitibas-attistibas-pamatnostadnem-2021-2027-gadam

9 https://likumi.lv/ta/id/326420-par-cilveku-tirdzniecibas-noversanas-planu-2021-2023-gadam

10 https://likumi.lv/ta/id/310954-par-regionalas-politikas-pamatnostadnem-2021-2027-gadam

11 https://likumi.lv/ta/id/316448-par-alkoholisko-dzerienu-paterina-mazinasanas-un-alkoholisma-ierobezosanas-ricibas-planu-20202022-gadam

12 https://likumi.lv/ta/id/326640-par-celu-satiksmes-drosibas-planu-2021-2027-gadam

13 https://likumi.lv/ta/id/325509-par-planu-sieviesu-un-viriesu-vienlidzigu-tiesibu-un-iespeju-veicinasanai-20212023-gadam

14 https://likumi.lv/ta/id/336736-par-profilakses-pasakumu-un-veselibas-aprupes-pakalpojumu-uzlabosanas-planu-alkoholisko-dzerienu-un-narkotisko-vielu-lietosanas

 

2. pielikums
Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības
pret noziedzīgu nodarījumu plānam 2023.-2024. gadam

Iekšlietu ministrija

1. Valsts policija

budžeta apakšprogramma 06.01.00 "Valsts policija"

papildu nepieciešamo izdevumu aprēķins

EKK

Apraksts

Aprēķins

2023. gadā

2024. gadā

turpmāk katru gadu

Pamatojums

 

PAVISAM:

   

0

46 000

0

 
EKK 1000

Atlīdzība

           
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

46 000

0

 
EKK 5000

Pamatkapitāla veidošana

           
EKK 7000

Transferti, starptautiskā sadarbība

           
1.2. Īstenot prevencijas programmu "Skolu drošība, kas paredz; apmācīt izglītības iestāžu vadību par izglītības iestādes drošības sistēmas aspektiem, attīstīt Drošas skolas zīmolu, lai veicinātu izglītības iestāžu drošību.
   

1.2. KOPĀ:

 

0

3 000

0

 
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

3 000

0

 

EKK2231

Izdevumi iestādes sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai 2024.gads
Pasākuma nodrošināšanai: 200 personas x 4 euro = 800 euro
 

0

800

   

EKK2239

Pārējie neklasificētie pakalpojumi 2024.gads
Ārpakalpojums: finansējums lektoram: 300 euro x 4 nodarbības = 1 200 euro
 

0

1 200

   

EKK2314

Izdevumi par precēm iestādes sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai 2024.gads
Izdales materiāli: 1000 euro
 

0

1 000

   
1.3. Izstrādāt un ieviest Brīvprātīgo programmu, kā vienu no prevencijas pamatprogrammām, lai iesaistītu izglītības iestāžu pārstāvjus nepilngadīgo informēšanā par drošības riskiem un nepieciešamo rīcību drošības risku novēršanai un sevis pasargāšanai.
   

1.3. KOPĀ:

 

0

20 000

0

 
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

20 000

0

 

EKK2231

Izdevumi iestādes sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai 2024.gads
20 000 euro (2 interaktīvās prezentācijas 2 vecuma grupām. Kopā 4 prezentācijas x aptuveni 5000 euro par prezentāciju)
 

0

20 000

   
1.4. Organizēt pasākumus atkarību izraisošo vielu pieejamības mazināšanai izglītības iestādēs.
   

1.4. KOPĀ:

 

0

5 000

0

 
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

5 000

0

 

EKK2314

Izdevumi par precēm iestādes sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai 2024.gads
Izdales materiāli:1000 gab. x 5 euro = 5 000 euro
 

0

5 000

   
3.1. Sekundārā prevencija (darbs ar riska grupām)
3.1.1. Informatīvas aktivitātes par drošības tēmām nepilngadīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem
   

3.1.1. KOPĀ:

0

0

18 000

0

 
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

18 000

   

EKK2231

Izdevumi iestādes sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai Aprēķins: Informatīvā kampaņa: 10 000 euro, no tiem:
2024.gads 10 000 euro
 

0

10 000

   

EKK2314

Izdevumi par precēm iestādes sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai Izdales materiāli: 20 euro x 100 gab. x 4 tēmas (vardarbība, ceļu satiksme, atkarību izraisošās vielas, drošība internetā) = 8 000 euro, no tiem:
2024.gads 8 000 euro
 

0

8 000

   

 

3. pielikums
Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības
pret noziedzīgu nodarījumu plānam 2023.-2024. gadam

Tieslietu ministrija

Valsts probācijas dienests

budžeta apakšprogramma 04.03.00 "Probācijas īstenošana"

papildu nepieciešamo izdevumu aprēķins

EKK

Apraksts

Aprēķins

2023. gadā

2024. gadā

turpmāk katru gadu

Pamatojums

 

PAVISAM:

   

0

7 500

0

 
EKK 1000

Atlīdzība

           
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

7 500

0

 
EKK 5000

Pamatkapitāla veidošana

           
EKK 7000

Transferti, starptautiskā sadarbība

           
2.1. SEKUNDĀRĀ PREVENCIJA: Pasākumi, kas vērsti uz riska grupas bērniem, kas pakļauta augstam likumpārkāpumu izdarīšanas riskam, vai atrodas apstākļos, kas veicina likumpārkāpumu izdarīšanu.
2.1.2. un 2.1.3. apakšpasākums
   

2.1.2. un 2.1.3. KOPĀ:

 

0

5 500

0

 
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

5 500

0

 

22352

Izdevumi par pārējiem saņemtajiem apmācību ārpakalpojumiem Ārpakalpojums (lektora izdevumi)
2024 gads – mācības 100 bērnu un jauniešu speciālistiem.
 

0

2 000

  2.1.2. apakšpasākums
Apmācīti 100 bērnu un jauniešu speciālisti, kuri ir specializējušies darbā ar bērniem un jauniešiem, kuri ir VPD klienti.

22352

Izdevumi par pārējiem saņemtajiem apmācību ārpakalpojumiem Ārpakalpojums (tai skaitā ārvalstu lektori un tulks)
16 izlīguma starpnieki, kas tālāk zināšanas nodos citiem VPD izlīguma starpniekiem
 

0

3 500

  2.1.3. apakšpasākums
Nepieciešams iegūt speciālas zināšanas un prasmes par izlīguma organizēšanu un vadīšanu ģimenes vardarbības gadījumos, organizēt VPD izlīguma procesa starpnieku pilnveides pasākumus, t.ks. izstrādājot vadlīnijas, 16 izlīguma starpniekiem.
3.2.2. Speciālistu, kas strādā ar noziedzīgajos nodarījumos cietušajiem bērniem zināšanu pilnveidošana
3.2.2.2. apakšpasākums
   

3.2.2.2. KOPĀ:

 

0

2 000

0

 
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

   

0

2 000

0

 

22352

Izdevumi par pārējiem saņemtajiem apmācību ārpakalpojumiem Ārpakalpojums. 3 grupas, grupā 25 cilvēki  

0

2 000

  Nepieciešams pilnveidot VPD nodarbināto zināšanas par darbu ar cietušo VPD funkciju īstenošanas jomā, izstrādājot mācību saturu un īstenojot mācības 75 VPD nodarbinātajiem par darbu ar cietušo VPD funkciju īstenošanas jomā.

 

4. pielikums
Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības
pret noziedzīgu nodarījumu plānam 2023.-2024. gadam

Tieslietu ministrija

Ieslodzījuma vietu parvalde

budžeta apakšprogramma 04.01.00 "Ieslodzījuma vietas"

papildu nepieciešamo izdevumu aprēķins

EKK

Apraksts

Aprēķins

2023. gadā

2024. gadā

turpmāk katru gadu

Pamatojums

 

PAVISAM:

   

0

100 000

0

 
EKK 1000

Atlīdzība

           
EKK 2000

Preces un pakalpojumi

           
EKK 5000

Pamatkapitāla veidošana

   

0

100 000

0

 
EKK 7000

Transferti, starptautiskā sadarbība

           
2. Rīcības virziens: DARBA AR RISKA grupām (sekundārā prevencija) un nepilngadīgiem LIKUMPĀRKĀPĒJIEM (terciārā prevencija) pilnveidošana.
2.2.4. Digitālās mācību vides veidošana ieslodzījuma vietās.
   

2.2.4. KOPĀ:

 

0

50 000

   
EKK 5000

Pamatkapitāla veidošana

   

0

50 000

   
EKK 5100 Nemateriālie ieguldījumi    

0

50 000

   

EKK 5120

Licences, koncesijas un patenti, preču zīmes un līdzīgas tiesības    

0

50 000

   
2. rīcības virziens: DARBA AR RISKA grupām (sekundārā prevencija) un nepilngadīgiem LIKUMPĀRKĀPĒJIEM (terciārā prevencija) pilnveidošana
2.2.5. pasākums Veikt ieslodzīto informācijas sistēmas "IIS" pilnveidi, lai nodrošinātu datu filtrāciju, atlasi un lejupielādi vienotā datu masīvā un veiktu operatīvu, pilnvērtīgu un objektīvu analīzi par ieslodzīto nepilngadīgo un jauniešu recidīvu un IeVP darba instrumentu un metožu ietekmi uz recidīva mazināšanu
   

2.2.5. KOPĀ:

 

0

50 000

   
EKK 5000

Pamatkapitāla veidošana

   

0

50 000

   
EKK 5100 Nemateriālie ieguldījumi    

0

50 000

   

EKK 5120

Licences, koncesijas un patenti, preču zīmes un līdzīgas tiesības    

0

50 000

   

Piezīme: EKK kodus pievieno atbilstoši MK 27.12.2005. noteikumiem Nr.1031. Nevajadzīgās rindas dzēš.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!