• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preiļu novada domes 2023. gada 23. februāra saistošie noteikumi Nr. 2023/4 "Par grozījumiem Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 2022/3 "Par pašvaldības palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā sniegšanas kārtību Preiļu novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2023., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/op/2023/51.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums Nr. 4

Par apbalvošanu ar Triju Zvaigžņu ordeni

Vēl šajā numurā

13.03.2023., Nr. 51

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Preiļu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2023/4

Pieņemts: 23.02.2023.

OP numurs: 2023/51.16

2023/51.16
RĪKI

Preiļu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2023/4

2023. gada 23. februārī

Par grozījumiem Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 2022/3 "Par pašvaldības palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā sniegšanas kārtību Preiļu novadā"

Apstiprināti Preiļu novada domes
23. 02.2023. sēdē
(prot. Nr. 3; 31. §)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
6. panta otro daļu, 7. panta sesto daļu, 15. pantu,
17. panta otro daļu, 21.1 panta otro daļu,
21.2 panta otro daļu, 21.6 panta otro daļu,
21.7 panta pirmo daļu

Izdarīt Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 2022/3 "Par pašvaldības palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā sniegšanas kārtību Preiļu novadā" (turpmāk tekstā – Noteikumi) šādus grozījumus:

1. Papildināt Noteikumu 6. punktu ar 6.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.1.3. ģimenes un personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir nepilngadīgs bērns ar invaliditāti vai personas ar invaliditāti, kurām invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības."

2. Noteikumu 9. punktā aizstāt vārdu "trūcīgas" ar "maznodrošinātas".

3. Svītrot noteikumu 9.1.; 9.2. un 9.3. apakšpunktus.

4. Papildināt Noteikumus ar 9.5.–9.9. apakšpunktiem šādā redakcijā:

"9.5. persona, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir bērns ar invaliditāti, ja tas nav nodrošināts ar atsevišķu istabu vai dzīvojamā telpa ir bez ērtībām vai ar daļējām ērtībām vai atzīta par lietošanai nederīgu (arī tad, ja persona lieto sev piederošu dzīvojamo telpu);

9.6. atsevišķi dzīvojoša persona ar 1. vai 2. grupas invaliditāti (arī tad, ja persona lieto sev piederošu dzīvojamo telpu);

9.7. atsevišķi dzīvojoša pensijas vecumu sasniegusi persona (arī tad, ja persona lieto sev piederošu dzīvojamo telpu);

9.8. ģimene, kurā visi ģimenes locekļi ir pensijas vecumu sasniegušas personas vai personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti;

9.9. persona, kura izstājas no sociālās rehabilitācijas un aprūpes iestādes un saskaņā ar sociālā dienesta atzinumu spēj dzīvot patstāvīgi."

5. Svītrot Noteikumu III nodaļu "Sociālā dzīvokļa īres maksas atvieglojumi".

6. Noteikumu 15.1. apakšpunktā svītrot "un 9.1.".

7. Noteikumu 15.7. apakšpunktā svītrot "un 9.1. un 9.2.".

8. Papildināt Noteikumu 21.3. apakšpunktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Par nepamatotu atteikumu uzskatāms atteikums sekojošu iemeslu dēļ: dzīvoklis atrodas tālu no pilsētas vai pagasta administratīvā centra, pretenzijas pret kaimiņiem, nepamierina dzīvojamais rajons u.tml. gadījumos."

9. Noteikumu 27. punktā frāzi "slēgts uz desmit gadiem" aizstāt ar "slēgts uz termiņu līdz desmit gadiem" un svītrot teikuma daļu "izņemot gadījumus, ja īrnieks lūdz noslēgt līgumu uz īsāku termiņu vai ja normatīvajos aktos norādīts īsāks īres līguma termiņš".

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

Preiļu novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2023/4 "Par grozījumiem Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 2022/3 "Par pašvaldības palīdzības dzīvokļa jautājumu risināšanā sniegšanas kārtību Preiļu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojumu raksta sadaļas

Informācija

1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojums Noteikumu mērķis ir precizēt pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību, personu reģistrāciju palīdzības saņemšanai atbilstoši izmaiņām likumā "Par palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā" un pašvaldības saistošo noteikumu "Par Preiļu novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu", kuros paredzēti atvieglojumi sociālo dzīvokļu īrniekiem, apstiprināšanu.

Grozījumi paredz plašāku personu loku, kam ir tiesības tikt reģistrētiem sociālo dzīvokļu rindā. No noteikumiem tiek izslēgta sadaļa, kas paredzēja atvieglojumu piešķiršanu sociālo dzīvokļu īrniekiem. Atvieglojumu apmērs un piešķiršanas kārtība turpmāk tiks paredzēta saistošajos noteikumos "Par Preiļu novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu".

Saistošie noteikumi tiek grozīti pamatojoties uz to, ka ir zaudējis spēku likums "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamajām mājām" un likumā "Par palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā" ir izdarīti grozījumi, kas paredz nosacījumus par sociālā dzīvokļa izīrēšanu, sniedzot palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

2. Ietekme uz pašvaldības budžetu 2023. gada sākumā pašvaldībā izstrādāti saistošie noteikumi "Par Preiļu novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksu". Nosakot īres maksu, kas atbilst izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu, plānoti ienākumi pašvaldības budžetā, līdz ar ko no saņemtās īres maksas tiks kompensēti pašvaldības finanšu ieguldījumi dzīvojamās ēkas remontā.

Katru gadu pašvaldības budžeta sadaļā "sociālā aizsardzība" tiek paredzēti līdzekļi, lai segtu ar sociālajiem dzīvokļiem piemērotā atvieglojuma par īri un apsaimniekošanu summu dzīvojamo māju, kuros ir sociālie dzīvokļi, pārvaldniekiem.

3. Ietekme uz vidi Saistošie noteikumi veicinās pašvaldības dzīvojamā fonda sakārtošanu, uzlabošanu, kas kopumā pozitīvi ietekmēs vidi.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un atzinuma sniegšanai atbildīgajai ministrijai, kā arī tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības mājaslapā.

Papildus administratīvās procedūras nebūs nepieciešamas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi precizē kārtību, kādā Preiļu novada pašvaldībā tiks reģistrētas personas palīdzības saņemšanai dzīvokļu jautājumu risināšanā. Pašvaldības funkciju apmēru un atbildīgo darbinieku darba apjomu noteikumu apstiprināšana būtiski neietekmēs.
6. Noteikumu izpildes nodrošināšana Noteikumu izpildi un ievērošanu nodrošinās pašvaldības Nekustamo īpašumu daļas atbildīgie speciālisti, kas nodrošina palīdzības sniegšanu mājokļu jautājumos. Lauku teritorijās noteikumu izpildīšanai seko pagasta pārvalžu vadītāji, sociālo dzīvokļu īres jautājumu risināšanā speciālisti sadarbojas ar sociālajiem darbiniekiem.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Pašvaldības pienākums ir sniegt likumā noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā personām, kuras atbilst palīdzības saņēmēju lokam saskaņā ar pašvaldība saistošajiem noteikumiem. Pieņemot šos saistošos noteikumus, ārējā normatīvā akta formā tiks izpildīts likumā minētais pienākums pašvaldībai sniegt iedzīvotāju grupām palīdzību, izīrējot pašvaldības valdījumā esošus dzīvokļus.
8. Informācija par konsultācijām ar iedzīvotājiem Iedzīvotāju saņemtos priekšlikumus plānots ņemt vērā noteikumu normu izstrādē. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas laikā iedzīvotāji priekšlikumi par saistošajiem noteikumiem netika saņemti.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!