• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ventspils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 2023. gada 2. marta saistošie noteikumi Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2023., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/op/2023/47.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Par Cēsu novada pašvaldības 2023. gada budžetu

Vēl šajā numurā

07.03.2023., Nr. 47

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 02.03.2023.

OP numurs: 2023/47.19

2023/47.19
RĪKI

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1

Ventspilī 2023. gada 2. martā (prot. Nr. 3, 5. §)

Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
un Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka braukšanas maksas atvieglojumus un to saņemšanas kārtību Ventspils pilsētas nozīmes sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

2. Noteikumos noteiktie braukšanas maksas atvieglojumi darbojas Ventspils pilsētas nozīmes sabiedriskā transporta maršrutu tīkla maršrutos Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvās teritorijas robežās, kuros ir pieejamas mēnešbiļetes.

3. Pirmsskolas vecuma bērniem vecumā līdz 7 gadiem (ieskaitot) ir tiesības sabiedrisko transportu Ventspils pilsētas nozīmes sabiedriskā transporta maršrutu tīklā izmantot bez maksas.

4. Braukšanas maksas atvieglojumus ir tiesīgi saņemt Pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušās personas, kuras atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

4.1. vispārējo izglītības iestāžu 10.–12. klašu izglītojamie, kuru dzīves vieta un izvēlētā izglītības iestāde atrodas pretējos Ventas upes krastos – braukšanas maksas atvieglojums 100 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, izņemot jūlija un augusta mēnešus, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13 un maršrutos no Nr. 20 līdz Nr. 23 pēc 14.00 darba dienās;

4.2. bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai vai līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja tie turpina mācības klātienē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai augstskolu pilna laika studiju programmā – braukšanas maksas atvieglojums 90 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;

4.3. vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, kuri mācās klātienē – braukšanas maksas atvieglojums 75 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, izņemot jūlija un augusta mēnešus, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13 un maršrutos no Nr. 20 līdz Nr. 23 pēc 14.00 darba dienās;

4.4. studenti, kuri mācās klātienē koledžā vai pilna laika klātienē augstskolā, kuru atrašanās vieta ir Ventspils pilsēta, – braukšanas maksas atvieglojums 50 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, izņemot jūlija un augusta mēnešus, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;

4.5. daudzbērnu ģimeņu vecāki, kuru ģimenē ir no 3 līdz 5 bērniem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni vecumā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai (arī aizbildnībā vai aizgādībā esoši bērni), ja tie turpina mācības klātienē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai ir pilna laika klātienes studējošie augstskolā, kuru atrašanās vieta ir Ventspils pilsēta, – braukšanas maksas atvieglojums 50 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;

4.6. daudzbērnu ģimenes (vecāki un bērni), kurās ir 6 vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai (arī aizbildnībā vai aizgādībā esoši bērni), ja tie turpina mācības klātienē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai ir pilna laika klātienes studējošie augstskolā, kuru atrašanās vieta ir Ventspils pilsēta – braukšanas maksas atvieglojums 90 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;

4.7. nestrādājošie pensionāri un nestrādājošas 3. grupas personas ar invaliditāti, kuru pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 438,00 euro (pirms nodokļu nomaksas) – braukšanas maksas atvieglojums 50 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;

4.8. darbspējas vecumā esošas nestrādājošas politiski represētās personas, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss – braukšanas maksas atvieglojums 50 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;

4.9. nestrādājošie pensionāri un nestrādājošās 3. grupas personas ar invaliditāti, kuru pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 438,00 euro (pirms nodokļu nomaksas) un kuri vecāki par 80 gadiem – braukšanas maksas atvieglojums 90 % apmērā no mēnešbiļetes cenas, – maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13.

5. Pilsētas sabiedriskajā transportā mēnešbiļetes ar atlaidēm ir derīgas, uzrādot kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

6. Noteikumu 4. punktā minētās personas mēnešbiļetes par kārtējo mēnesi var saņemt vai iegādāties, sākot no iepriekšējā mēneša 20. datuma līdz kārtējā mēneša 10. datumam Ventspils autoostas kasē, Kuldīgas ielā 5, Ventspilī, uzrādot dokumentu, kas dod tām tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu mēnešbiļetes iegādei, un citā pilsētas sabiedriskā transporta pārvadātāja noteiktajā veidā.

7. Dokumentu, kas personai dod tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu mēnešbiļetes iegādei izsniedz:

7.1. Noteikumu 4.1., 4.3. un 4.4. apakšpunktā minētajām personām – attiecīgā izglītības iestāde;

7.2. Noteikumu 4.2., 4.5.–4.9. apakšpunktā minētajām personām – Pašvaldības iestāde "Ventspils Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

8. Pārvadātājs, kas sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus Ventspils pilsētas nozīmes sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, veic informācijas uzskaiti ar Pašvaldību noslēgtā Sabiedriskā transporta pakalpojuma līguma ietvaros un katru mēnesi līdz mēneša 15. datumam informāciju par pasažieru skaitu, kuri izmantojuši braukšanas maksas atvieglojumus kārtējā mēnesī, iesniedz:

8.1. par 4.1., 4.3. un 4.4. apakšpunktā minētajām personām – Pašvaldības iestādei "Ventspils izglītības pārvalde" (turpmāk – Izglītības pārvalde);

8.2. par 4.2., 4.5.–4.9. apakšpunktā minētajām personām – Sociālajam dienestam.

9. Izglītības pārvalde un Sociālais dienests par sniegtajiem pakalpojumiem ar pārvadātāju norēķinās 10 dienu laikā pēc Noteikumu 8. punktā minētās informācijas un rēķina saņemšanas no pārvadātāja.

10. Ar Noteikumu spēkā stāšanos, atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 2013. gada 25. janvāra saistošos noteikumus Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos".

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojumu Saistošie noteikumi "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī" (turpmāk – Saistošie noteikumi) izstrādāti ar mērķi, lai tiktu sniegts plašāks atbalsts Ventspils pilsētas iedzīvotāju grupām, kurām nepieciešams pārvietoties Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā, izmantojot sabiedrisko transportu. Saistošie noteikumi nosaka, ka turpmāk pirmskolas vecuma bērniem vecumā līdz 7 gadiem (ieskaitot) ir tiesības bez maksas izmantot pilsētas nozīmes maršrutu autobusus.

Līdz šim braukšanas maksas atvieglojumi bija noteikti Ventspils pilsētas domes 2013. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 5 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos", bet ņemot vērā, ka to izdošanas tiesiskajā pamatojumā ir atsauce uz spēku zaudējušo likumu "Par pašvaldībām", tad pamatojoties uz Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, spēkā esošajos saistošajos noteikumos vairs nevar izdarīt grozījumus un tie ir izdodami no jauna.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumu īstenošanai ir fiskāla ietekme uz pašvaldības budžetu ir ~1 500 EUR gadā. Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiks paredzēts Pašvaldības budžetā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – Saistošajiem noteikumiem būs pozitīva ietekme uz iedzīvotāju grupām, kam ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumus. Tiks uzlabots klientu apkalpošanas ātrums pilsētas sabiedriskajā transportā, jo nebūs nepieciešams atrast un samaksāt 7 centus par bērnu līdz 7 gadu vecumam.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms. 

Ietekme uz konkurenci – saistošos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras. Tāpat kā līdz šim, personas, kas atbildīs Saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, uzrādot dokumentu, kas dod tām tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu, sākot no iepriekšējā mēneša 20. datuma līdz kārtējā mēneša 10. datumam Ventspils autoostas kasē, Kuldīgas ielā 5, Ventspilī, varēs iegādāties/saņemt mēnešbiļetes atbilstoši Saistošajos noteikumos noteiktajam atvieglojumam.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Jauna ietekme uz Pašvaldības funkcijām netiek paredzēta.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Nav attiecināms.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 08.02.2023.–22.02.2023. tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem". Viedokļa noskaidrošanas periodā, no iedzīvotājiem priekšlikumi vai viedoklis par Saistošo noteikumu projektu netika saņemts.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts 08.02.2023. Pašvaldības Likumības komisijā un 23.02.2023. Finanšu komitejā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!