• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ventspils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 2023. gada 14. decembra saistošie noteikumi Nr. 17 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības simboliku". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.12.2023., Nr. 249 https://www.vestnesis.lv/op/2023/249.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 25/2023

Par Ķekavas novada pašvaldības kultūras un mākslas finansiālo atbalstu un naudas balvām

Vēl šajā numurā

27.12.2023., Nr. 249

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 14.12.2023.

OP numurs: 2023/249.14

2023/249.14
RĪKI

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17

Ventspilī 2023. gada 14. decembrī (prot. Nr. 18; 10. §)

Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības simboliku

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 7. punktu
un Ģerboņu likuma 8. panta 2.1 daļu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) simboliku, tās lietošanas kārtību, kā arī atļaujas par tās lietošanu saņemšanas kārtību.

2. Pašvaldības simbolika ir:

2.1. Ventspils pilsētas ģerbonis;

2.2. Ventspils pilsētas karogs;

2.3. Ventspils pilsētas logotips.

3. Pašvaldības simbolika lietojama atbilstoši šiem Noteikumiem, garantējot tai pienācīgu cieņu.

4. Pašvaldības simbolikas grafiskos attēlus var lejupielādēt Pašvaldības tīmekļvietnē www.ventspils.lv.

II. Ventspils pilsētas ģerboņa apraksts un lietošana

5. Ventspils pilsētas ģerboņa heraldiskais apraksts – purpura laukā ar sudraba tīklojumu sudraba medību rags ar zelta iemuti, stīpu un apmali, virs tā zelta ķetnu krusts. Ventspils pilsētas ģerbonim ir jāatbilst tā aprakstam un pamatā jāsakrīt ar attēlu Noteikumu 1. pielikumā.

6. Ventspils pilsētas ģerboņa krāsas atbilst šādiem toņiem:

6.1. purpura krāsa – Pantone 207C,

CMYK četrkrāsu standartā – C:0/M:100/Y:43/K:18,5,

RGB krāsu standartā – R:186/G:8/B:56;

6.2. sudraba krāsa – Pantone 877C vai Pantone Cool Gray 4C,

CMYK četrkrāsu standartā – C:0/M:0/Y:0/K:27,

RGB krāsu standartā – R:195/G:196/B:198;

6.3. zelta krāsa – Pantone 873C,

CMYK četrkrāsu standartā – C:0/M:27,5/Y:56/K:18,5,

RGB krāsu standartā – R:219/G:162/B:85;

6.4. melnā krāsa – Pantone Black C,

CMYK četrkrāsu standartā – C:0/M:0/Y:0/K:100,

RGB krāsu standartā – RGB 0/0/0.

7. Ventspils pilsētas ģerboni var attēlot kā vienkrāsas kontūrzīmējumu (Noteikumu 1.1. pielikums) vai kongrīvā (reljefspiedē), nodrošinot labi saskatāmu un skaidri nolasāmu ģerboņa attēlojumu.

8. Ventspils pilsētas ģerboni var attēlot, izmantojot tajā lietoto krāsu grafisko atveidojumu heraldikā pieņemtā veidā (Noteikumu 1.2. pielikums).

9. Ventspils pilsētas ģerboni ir tiesības lietot:

9.1. Pašvaldības domei, Pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām, kurās ne mazāk kā 50 % kapitāldaļu pieder Pašvaldībai, kā rekvizītu uz pārvaldes dokumentiem, zīmogos, uz diplomiem, atzinības rakstiem, apliecībām, vizītkartēm un citiem dokumentiem, mājaslapā internetā, reprezentācijas materiālos, izvietot pie ēkām, telpās un uz transporta līdzekļiem;

9.2. pasākumu plakātos, izdevumos, reklāmās un pasākumos:

9.2.1. kurus finansiāli atbalsta Pašvaldība;

9.2.2. kurus organizē Pašvaldības iestādes un kapitālsabiedrības, kā arī kapitālsabiedrības, kurās ne mazāk kā 50 % kapitāldaļu pieder Pašvaldībai;

9.3. kā ilustratīvu materiālu enciklopēdijās, mācību līdzekļos un citos zinātniska un izziņu rakstura izdevumos;

9.4. jebkurai personai nekomerciāliem mērķiem, ja vien Ventspils pilsētas ģerboņa lietošana nemaldina par lietotāja juridisko statusu;

9.5. citos gadījumos, ja saņemta Pašvaldības atļauja.

III. Ventspils pilsētas karoga apraksts un lietošana

10. Ventspils pilsētas karogs ir balts, tā balto lauku vertikāli un horizontāli šķērso purpursarkanas joslas, veidojot krustu. Krustpunktā izvietots pilsētas ģerbonis, kura lielums ir 3/5 no karoga platuma, un tā labā mala piekļaujas karoga centram. Vertikālā josla karogā izvietota pret ģerboņa centru, horizontālā – sadala karogu divās vienādās daļās. Joslu platums ir 1/5 no karoga platuma. Karoga platuma un garuma attiecība ir 1 : 1,7. Ventspils pilsētas karogam ir jāatbilst tā aprakstam un pamatā jāsakrīt ar attēlu Noteikumu 2. pielikumā.

11. Ventspils pilsētas karoga krāsas atbilst Ventspils pilsētas ģerboņa krāsu toņiem.

12. Ventspils pilsētas karogs pastāvīgi ir pacelts pie Pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" (turpmāk – Domes administrācija) ēkas Jūras ielā 36, Ventspilī. Citos gadījumos Ventspils pilsētas karogu un tā attēlu personām ir tiesības lietot pēc brīvas gribas, ievērojot šajos Noteikumos noteiktos ierobežojumus.

13. Ventspils pilsētas karogu aizliegts lietot:

13.1. virs un pie ēkām, kurās tiek veikti būvdarbi;

13.2. pie ēkām, kuras ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas, vai bojā ainavu;

13.3. pie ēkām, kurām tiek atjaunota fasāde (izņemot Domes administrācijas ēku);

13.4. karoga novietošanai nepiemērotās vietās un apstākļos (piemēram, kokos, virs un pie palīgēkām, nesakoptās vietās u.tml.);

13.5. ja karogs ir bojāts, izbalējis, netīrs vai citādi vizuāli nepiemērots.

14. Ventspils pilsētas karoga lietošanai pie ēkas fasādes un mastā, kā arī karoga kāta vai masta garuma un diametra izmēriem jāatbilst prasībām, kādas noteiktas Ministru kabineta noteikumos par Latvijas valsts karoga likuma piemērošanu.

15. Ventspils pilsētas karogu dekoratīvos nolūkos drīkst lietot arī vimpeļa formā. Ventspils pilsētas karoga vimpelis neaizstāj Ventspils pilsētas karogu.

16. Ventspils pilsētas karoga vimpelis ir trapecveida auduma lente ar Ventspils pilsētas karoga elementiem. Ventspils pilsētas karoga vimpelim pamatā jāsakrīt ar attēlu Nolikuma 2.1. pielikumā.

17. Ventspils pilsētas karoga vimpeli nelieto koka kātā pie ēkas fasādes un sēru noformējumā.

IV. Ventspils pilsētas logotipa apraksts un lietošana

18. Ventspils pilsētas logotips ir reģistrēta preču zīme, kas tiek aizsargāta saskaņā ar Preču zīmju likumu un to ir tiesības lietot:

18.1. publicitātes materiālos par Pašvaldības organizētajiem, atbalstītajiem, sadarbības pasākumiem un aktivitātēm, saskaņojot ar Domes administrācijas Pilsētas mārketinga nodaļu;

18.2. biedrībām, nodibinājumiem, kuru biedrs vai dibinātājs ir Pašvaldība, saskaņojot ar Domes administrācijas Pilsētas mārketinga nodaļu;

18.3. jebkurai personai nekomerciāliem mērķiem, ja tā lietošana nav maldinoša;

18.4. citos gadījumos, ja saņemta Pašvaldības atļauja.

19. Ventspils pilsētas logotips ir grafiska zīme, kas satur Ventspils Livonijas ordeņa pils torņa siluetu un fonu dzeltenā krāsā, uzrakstu "Ventspils" zilā krāsā. Ventspils pilsētas logotipam ir jāatbilst tā aprakstam un pamatā jāsakrīt ar attēlu Noteikumu 3. pielikumā.

20. Ventspils pilsētas logotipa krāsas atbilst šādiem toņiem:

20.1. dzeltenā krāsa – Pantone 123C,

CMYK četrkrāsu standartā – C:0/M:21/Y:100/K:0,

RGB krāsu standartā – R:255/G:197/B:12, RAL krāsu standartā – RAL 1003;

20.2. zilā krāsa – Pantone 286C,

CMYK četrkrāsu standartā – C:100/M:75/Y:0/K:0,

RGB krāsu standartā – R:0/G:90/B:171, RAL krāsu standartā – RAL 5005.

21. Ventspils pilsētas logotipu var attēlot arī kā melnbaltu attēlu (Noteikumu 3.1. pielikums), vienkrāsas attēlu melnā, baltā, zelta (Pantone 873C) vai sudraba (Pantone 877C) krāsā, kā arī kongrīvā (reljefspiedē), nodrošinot labi saskatāmu un skaidri nolasāmu logotipa attēlojumu.

22. Ventspils pilsētas logotips ir attēlojams uz balta fona. Ja fons ir krāsains, ap logotipu lietojams balts ierobežojošs laukums, kas ir logotipa kontūrlīnija vai kvadrātveida fona laukums noteiktā proporcijā pret logotipu (Noteikumu 3.2. pielikums).

23. Ventspils pilsētas logotipu var attēlot arī kopā ar Ventspils pilsētas devīzi "Pilsēta ar rītdienu" (Noteikumu 3.3. pielikums) vai kopā ar portāla "visitventspils.com" nosaukumu (Noteikumu 3.4. pielikums), ievērojot Noteikumos noteikto Ventspils pilsētas logotipa lietošanas kārtību.

24. Pārveidotu Ventspils pilsētas logotipa attēlu atļauts lietot tikai gadījumos, kad tas saskaņots ar Domes administrācijas Pilsētas mārketinga nodaļu.

V. Atļaujas saņemšana Pašvaldības simbolikas izmantošanai

25. Pašvaldības simboliku komerciāliem mērķiem (suvenīriem, preču zīmēm, vimpeļiem, kalendāriem un citai produkcijai), kā arī Noteikumos neminētajos gadījumos, personas drīkst izmantot tikai ar Pašvaldības atļauju (Noteikumu 4. pielikums) Ventspils pilsētas simbolikas lietošanai (turpmāk – Atļauja).

26. Jebkurai personai, kas realizē izstrādājumus ar Pašvaldības simboliku, ir pienākums izstrādājumu realizēšanas vietā nodrošināt Atļaujas oriģināla vai tās kopijas atrašanos, kas jāuzrāda pēc kontrolējošo amatpersonu pieprasījuma. Izsniegtā Atļauja apliecina personas tiesības lietot Pašvaldības simboliku Pašvaldības noteiktajā laikā un veidā.

27. Atļaujas saņemšanai persona iesniedz aizpildītu iesnieguma formu (Noteikumu 5. pielikums) personīgi vai nosūtot pa pastu Domes administrācijai Jūras ielā 36, Ventspilī. Elektroniskā veidā iesniegums iesniedzams, nosūtot uz elektroniskā pasta adresi: dome@ventspils.lv. Iesniegumam pievieno izstrādājuma skici vai etalona paraugu.

28. Atļauju Ventspils pilsētas ģerboņa un karoga attēla lietošanai izdod Domes administrācijas Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa (turpmāk – Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa), atļauju Ventspils pilsētas logotipa lietošanai izdod Domes administrācijas Ekonomikas un iepirkumu nodaļa (turpmāk – Ekonomikas un iepirkumu nodaļa), pēc saskaņojuma ar Domes administrācijas Pilsētas mārketinga nodaļu.

29. Iesniegumu Atļaujas saņemšanai Noteikumu 28. punktā minētā institūcija izskata septiņu darba dienu laikā un pieņem lēmumu par:

29.1. atļaujas izsniegšanu;

29.2. atteikumu izsniegt Atļauju;

29.3. iesnieguma atstāšanu bez virzības līdz precizējumu iesniegšanai. Termiņš precizējumu iesniegšanai nav ilgāks par 30 dienām no lēmuma pieņemšanas dienas. Septiņu darba dienu laikā pēc precizējumu iesniegšanas nodaļa pieņem lēmumu par Atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt Atļauju.

30. Atļaujas izsniegšanu var atteikt, ja:

30.1. izgatavojamais izstrādājums ir nekvalitatīvs vai nepiemērots Pašvaldības simbolikas izvietošanai, kas var radīt negatīvu iespaidu par Pašvaldības tēlu (piemēram, identificējot Pašvaldību vai Ventspils pilsētu ar konkrētu izstrādājumu, pasākumu, organizāciju vai arī Pašvaldības simbolika lietota kariķētā un izsmejošā veidā u.tml.);

30.2. nav ievērotas Noteikumos ietvertās prasības.

31. Izsniegtā Atļauja ir derīga, līdz brīdim, kamēr ir spēkā esoša Pašvaldības simbolikas versija, par kuru saņemta Atļauja.

32. Domes administrācijas Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītāja vai Domes administrācijas Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītāja izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību persona var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Domes administrācijas vadītājam.

VI. Noslēguma jautājums

33. Atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 16.02.2018. saistošos noteikumus Nr. 3 "Par Ventspils pilsētas simboliku" (Latvijas Vēstnesis Nr. 54, 2018, Nr. 257, 2019.).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

 

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 14. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības simboliku"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības simboliku" (turpmāk – Saistošie noteikumi) izdošana ir pamatojama ar 2023. gada 1. janvārī spēkā stājušos Pašvaldību likumu. Līdzšinējie saistošie noteikumi par pašvaldības simboliku – Ventspils pilsētas domes 2018. gada 16. februāra saistošie noteikumi Nr. 3 "Par Ventspils pilsētas simboliku" ir izdoti uz šobrīd jau spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" pamata. Atbilstoši Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktajam, uz likuma "Par pašvaldībām" pamata izdotie saistošie noteikumi piemērojami līdz 2024. gada 30. jūnijam un šajā termiņā domei ir jāizdod jauni saistošie noteikumi.

Attiecīgi saistošie noteikumi par pašvaldības simboliku ir izstrādāti jaunā redakcijā, aktualizējot to izdošanas tiesisko pamatojumu un precizējot normas atbilstoši izmaiņām normatīvajos aktos.

Saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamatojums ir:

1) Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 7. punkts, kas noteic, ka tikai domes kompetencē ir noteikt pašvaldības un tās teritoriālā iedalījuma vienību simboliku, likumā noteiktajā kārtībā saskaņojot to ar Valsts heraldikas komisiju;

2) Ģerboņa likuma 8. panta otrā prim daļa, kas noteic, ka dome savos saistošajos noteikumos nosaka Ģerboņu reģistrā reģistrēta pašvaldības ģerboņa lietošanas noteikumus.

Ventspils pilsētas ģerbonis Kultūras ministrijas Ģerboņu reģistrā ir reģistrēts 2011. gada 28. jūlijā.

Saistošie noteikumi nosaka, ka Ventspils valstspilsētas pašvaldības simbolika ir Ventspils pilsētas ģerbonis, Ventspils pilsētas karogs un Ventspils pilsētas logotips, kā arī nosaka tās atveidu un lietošanas kārtību.

Lai gan Saistošie noteikumi neparedz administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, jāņem vērā, ka par Saistošajos noteikumos noteikto Ventspils pilsētas ģerboņa lietošanas noteikumu pārkāpumu personas var tikt sauktas pie administratīvās atbildības saskaņā ar Ģerboņu likumu. Savukārt par Ventspils pilsētas logotipa neatļautu izmantošanu personas atbild saskaņā ar Preču zīmju likumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošie noteikumi nerada papildu fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme – Saistošie noteikumi nerada jaunu sociālo ietekmi.

3.2. Ietekme uz vidi – nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz konkurenci – Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci, noteikumos ir noteikta kārtība, kāda saņemama atļauja pašvaldības simbolikas lietošanai komerciālos nolūkos, ar mērķi veicināt tās pareizu izmantošanu.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras vai to izmaksas.

Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos atbilstoši Saistošajos noteikumos noteiktajai institūciju kompetencei personas var vērsties Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļā, Pilsētas mārketinga nodaļā vai Ekonomikas un iepirkumu nodaļā, Jūras ielā 36, Ventspilī, tālr. 63601100.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Nav ietekmes.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils domes administrācija" struktūrvienības un Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Ventspils Pašvaldības policija" atbilstoši Saistošajos noteikumos noteiktajai kompetencei.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu prasības un tā izpilde neradīs papildus būtiskas izmaksas pašvaldībai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam Saistošo noteikumu projekta un tā paskaidrojuma raksta projekts laika periodā no 13.11.2023. līdz 28.11.2023. tika publicēts Ventspils valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē ventspils.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedoklis netika saņemts.

8.2. Saistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils valstspilsētas pašvaldības Likumības komisijā 2023. gada 13. novembrī un Pilsētas attīstības komitejā 2023. gada 7. decembrī.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!