• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Alūksnes novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 39/2023 "Par pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam un audžuģimenei Alūksnes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2023., Nr. 244 https://www.vestnesis.lv/op/2023/244.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 6/2023

Par Ādažu novada domes 2007. gada 27. februāra saistošo noteikumu Nr. 6 "Par detālplānojuma Ādažu novada nekustamajiem īpašumiem "Jaunzariņi", "Jaunkatlapas", "Miķeļi", "Provinces" un "Mežārputni" grafisko daļu un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem" atcelšanu daļā

Vēl šajā numurā

18.12.2023., Nr. 244

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Alūksnes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 39/2023

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2023/244.6

2023/244.6
RĪKI

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 39/2023

Alūksnē 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 14, 24. p.)

Par pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam un audžuģimenei Alūksnes novadā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 25.2 panta piekto daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām
bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās" 27., 30., 31., 31.1 punktu un
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Alūksnes novada pašvaldības pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās līdz 24 gadu vecumam (turpmāk – pilngadību sasniegusi persona) un audžuģimenei, t.sk. specializētajai audžuģimenei, kā arī pieņemtā lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtību.

2. Pilngadību sasniegušai personai, par kura ārpusģimenes aprūpi lēmumu bija pieņēmusi Alūksnes novada bāriņtiesa, ir tiesības saņemt Noteikumu 8. punktā noteiktos pabalstus.

3. Audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei, kurai piešķirts audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes statuss un kurā ar Alūksnes novada bāriņtiesas lēmumu ir ievietots bērns, ir tiesības saņemt Noteikumu 11. punktā noteiktos pabalstus.

4. Lai saņemtu Noteikumos paredzētos pabalstus, pabalsta pieprasītājs, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldē (turpmāk – Pārvalde) iesniedz iesniegumu, kuram, atbilstoši Noteikumiem un pieprasījuma mērķim, pievienoti attiecīgie dokumenti, ja tādi nepieciešami. Lai saņemtu mājokļa pabalstu, pilngadību sasniegusi persona iesniedz mājokļa lietošanu apliecinošus dokumentus (piemēram, īres līgumu) un ar mājokļa lietošanu saistīto maksājumu dokumentu (rēķini, kvītis, maksājumu uzdevumi u.c.) kopijas, uzrādot oriģinālus.

5. Pārvalde 10 (desmit) darba dienu laikā no iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.

6. Pārvalde normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā paziņo pabalsta pieprasītājam lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.

7. Piešķirto pabalstu izmaksā:

7.1. ieskaitot pabalsta pieprasītāja norādītajā norēķinu kontā;

7.2. pārskaitot pakalpojuma sniedzējam;

7.3. Alūksnes novada pašvaldības kasē.

II. PABALSTU VEIDI BĀRENIM UN BEZ VECĀKU GĀDĪBAS PALIKUŠAM BĒRNAM

8. Pilngadību sasniegušai personai Pārvalde piešķir Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" minētos pabalstus šādā apmērā:

8.1. vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 40 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas (turpmāk – minimālo ienākumu mediāna) uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet pilngadību sasniegušai personai ar invaliditāti kopš bērnības – 60 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī;

8.2. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei minimālo ienākumu mediānas apmērā uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļojot līdz pilniem euro);

8.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem – 20 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet pilngadību sasniegušai personai ar invaliditāti kopš bērnības – 30 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Pabalstu ikmēneša izdevumiem piešķir, ja pilngadību sasniegusī persona mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, vai studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā;

8.4. mājokļa pabalstu, piemērojot 2020. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 3. pielikumā, mājokļa pabalsta aprēķināšanai, noteiktās izdevumu pozīciju minimālās normas. Mājokļa pabalstu piešķir uz trīs mēnešiem.

9. Aprēķinot mājokļa pabalstu, netiek vērtēti pilngadību sasniegušās personas ienākumi un materiālais stāvoklis. Piešķirto mājokļa pabalstu izmaksā katru mēnesi vai vienu reizi trijos mēnešos.

10. Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 11. punktā noteikto mājokļa pabalstu piešķir vienu reizi kalendāra gadā un to izmaksā vienā vai vairākās reizēs kalendārā gada laikā.

III. PABALSTU VEIDI AUDŽUĢIMENEI UN SPECIALIZĒTAJAI AUDŽUĢIMENEI

11. Pārvalde, pamatojoties uz audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes iesniegumu un noslēgto līgumu, audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei piešķir Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" minētos pabalstus šādā apmērā:

11.1. pabalstu bērna uzturam vienam audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotam bērnam mēnesī – 60 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Ja tiek pārtraukta bērna uzturēšanās audžuģimenē, pabalstu aprēķina proporcionāli dienu skaitam, ko bērns pavadījis audžuģimenē;

11.2. pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei mēnesī vienam audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotam bērnam – 10 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

12. Noteikumu 11. punktā minētos pabalstus audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei piešķir ar dienu, kad bērns ar Alūksnes novada bāriņtiesas lēmumu ievietots audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē.

13. Pabalstu izmaksu pārtrauc normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

14. Audžuģimene vai specializētā audžuģimene divas reizes gadā (līdz 1. janvārim un līdz 1. jūlijam par iepriekšējo pusgadu) iesniedz Pārvaldē pārskatu par piešķirtā pabalsta bērna uzturam, apģērbam un mīkstā inventāra iegādei izlietojumu. Ja bērns ievietots audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē uz laiku, kas ir īsāks par vienu mēnesi, minēto pārskatu iesniedz divu nedēļu laikā pēc līgumā norādītā termiņa beigām.

IV. NEPAMATOTI IZMAKSĀTĀ PABALSTA ATGŪŠANA

15. Pārvalde pieņem lēmumu par nepamatoti izmaksātā pabalsta atgūšanu, ja konstatē, ka attiecīgais pabalsts ir nepamatoti izmaksāts pabalsta saņēmēja vainas dēļ, pabalsta saņēmējam sniedzot nepatiesu vai nepamatotu informāciju vai neziņojot par pārmaiņām savā sociālajā situācijā, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo pabalstu vai tā apmēru.

16. Ja pabalsta saņēmējs nepamatoti izmaksāto pabalsta summu neatmaksā Pārvaldes noteiktajā termiņā, Pārvalde nepamatoti izmaksāto pabalsta summu piedzen, iesniedzot tiesu izpildītājam izpildrīkojumu.

V. LĒMUMU APSTRĪDĒŠANAS UN PĀRSŪDZĒŠANAS KĀRTĪBA

17. Pārvaldes lēmumu var apstrīdēt Alūksnes novada pašvaldības domē.

18. Alūksnes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

VI. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMS

19. Ar šo noteikumu spēka stāšanos spēku zaudē Alūksnes novada pašvaldības domes 2019. gada 26. septembra saistošie noteikumi Nr. 13/2019 "Par materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem un audžuģimenēm".

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 39/2023 "Par pabalstiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam un audžuģimenei Alūksnes novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Informācija
1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt pabalstu veidus, piešķiršanas un izmaksas kārtību, aktualizēt pabalstu apmērus pilngadību sasniegušai personai, kā arī audžuģimenei vai specializētajai audžuģimenei Alūksnes novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība). Saistošajos noteikumos tiek saglabāti pabalstu veidi, kādi noteikti ar Alūksnes novada pašvaldības domes 2019. gada 26. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 13/2019 "Par materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem un audžuģimenēm".

Ar 2023. gada 1. jūliju stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi) par atbalsta apmēru un tā aprēķināšanas nosacījumiem pilngadību sasniegušai personai patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Saistošajos noteikumos noteiks, ka pilngadību sasniegušai personai pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai nav mazāks par MK noteikumu 27., 30., 31. un 31.punktā noteikto apmēru. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai un ikmēneša izdevumiem izteikts % apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, savukārt, pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei noteikts minimālās ienākumu mediānas apmērā, kurai piemērojams koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro).

Pašvaldība katru gadu uz 1. janvāri pārskata MK noteikumu 30., 31. un 31.1 punktā minētā pabalsta apmēru, ņemot vērā aktuālo Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicēto minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

Centrālās statistikas pārvaldes minimālo ienākumu mediāna uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī 2023. gadā ir 626,57 euro, savukārt 2024. gadam prognoze ir 685,78 euro.

Atbilstoši MK noteikumos noteiktajam, pilngadību sasniegušai personai tiks piešķirts:

1. vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai – 40 procentu apmērā (251,00 euro 2023. gadā), noapaļojot līdz pilniem euro, no minimālo ienākumu mediānas un pilngadību sasniegušai personai ar invaliditāti kopš bērnības – 60 procentu apmērā (376,00 euro 2023. gadā) no minimālo ienākumu mediānas, noapaļojot līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas;

2. pabalsts ikmēneša izdevumiem 20 procentu apmērā (125,00 euro 2023. gadā), noapaļojot līdz pilniem euro, no minimālo ienākumu mediānas un pilngadību sasniegušai personai ar invaliditāti kopš bērnības – 30 procentu apmēra (188,00 euro 2023. gadā) no minimālo ienākumu mediānas, noapaļojot līdz pilniem euro, no ienākumu mediānas;

3. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei minimālo ienākumu mediānas apmērā, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļojot līdz pilniem euro), 2023. gadā t.i. 1065 euro (626,57x1,7).

2. Projekta fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Lai īstenotu saistošos noteikumus, nav nepieciešams papildus finansējums, jo saistošajos noteikumos noteiktie pabalsti paredzēti kārtējā gada Pašvaldības budžetā. Pabalstu apmērs, kas piesaistīts valstī noteiktajai minimālajai mēneša darba algai vai ienākumu mediānai, pieaug saistībā ar tās palielināšanu, līdz ar ko pieaug Pašvaldības izdevumu daļa.
3. Projekta sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā tiks veicināta dzīves kvalitātes uzlabošanās, nodrošinot materiālu atbalstu gan pilngadību sasniegušai personai gan audžuģimenē vai specializētajā audžuģimenē ievietotajam bērnam.

3.2. Ietekme uz vidi – projekts šo jomu neskar.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – projekts šo jomu nesakar.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Alūksnes novada pašvaldības teritorijā – projekts šo jomu neskar.

3.5. Ietekme uz konkurenci – projekts šo jomu neskar.

4. Projekta ietekme uz administratīvajām procedūrām 4.1. Visas personas, kuras skar saistošo noteikumu piemērošana, Iesnieguma likuma 3. panta trešajā daļā noteiktajos veidos, var vērsties Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldē, Uzvaras ielā 1, Alūksnē, Alūksnes novadā, elektroniskā pasta adrese slp@aluksne.lv vai Alūksnes novada valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā, Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, elektroniskā pasta adrese aluksne@pakalpojumucentri.lv, vai Alūksnes novada valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros Alūksnes novada administratīvajā teritorijā.

4.2. Pārvaldes lēmumus var apstrīdēt Alūksnes novada pašvaldības domē viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, savukārt Alūksnes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā no tā spēkā stāšanās. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ievietoti Alūksnes novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv.

4.3. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav administratīvo procedūru izmaksu.

5. Projekta ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Jauna ietekme uz Pašvaldības funkcijām netiek paredzēta un projekts neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus.
6. Informācija par projekta izpildes nodrošināšana Saistošo noteikumu izpildi turpinās nodrošināt Alūksnes novada Sociālo lietu pārvalde un papildus resursi nav nepieciešami.
7. Projekta prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Projekta izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas nosacījumus Projekts tika publicēts Alūksnes novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Termiņš sabiedriskā viedokļa iesniegšanai bija no 04.10.2023. līdz 17.10.2023. Noteiktajā termiņā par Projektu netika saņemts neviens viedoklis.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!