• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 26 "Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības darbu līdzfinansēšanā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2023., Nr. 238 https://www.vestnesis.lv/op/2023/238.50

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 28

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2022. gada 30. marta saistošajos noteikumos Nr. 19 "Par pašvaldības atbalstu ārstniecības personu piesaistei Tukuma novadā"

Vēl šajā numurā

08.12.2023., Nr. 238

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 26

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2023/238.50

2023/238.50
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 26

Tukumā 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 19, 1. §)

Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības darbu līdzfinansēšanā

IZDOTI
ar Tukuma novada domes
30.11.2023. lēmumu Nr. TND/23/668 (prot. Nr. 19, 1. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā fiziskas vai juridiskas personas Tukuma novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā var ierosināt infrastruktūras objektu (ielu vai ceļu) būvniecību ar Pašvaldības līdzfinansējumu saskaņā ar Tukuma novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, Tukuma novada Attīstības programmu, Teritorijas plānojumu un Tukuma novada domes lēmumiem.

2. Saistošie noteikumi paredz tādu Pašvaldības administratīvajā teritorijā publiskai lietošanai paredzētu ielu un ceļu būvniecības līdzfinansēšanu, kuru būvniecība nav plānota Pašvaldības tuvāko trīs gadu budžetā.

3. Saistošie noteikumi nav piemērojami teritorijai, kurai izstrādāts detālplānojums.

II. Infrastruktūras objektu līdzfinansēšanas kārtība

4. Juridiskai vai fiziskai personai (turpmāk – ierosinātājs) ir tiesības rakstveidā ierosināt atsevišķas ielas vai ceļa, kas paredzēts publiskai lietošanai (izņemot iebraucamā ceļa), būvniecību.

5. No ierosinātāja līdzekļiem tiek segtas izmaksas ne mazāk kā 60 % apmērā no attiecīgā infrastruktūras objekta būvniecības darbu tāmes summas. Pašvaldība līdzfinansē 40 % no būvniecības darbu tāmes summas, bet ne vairāk kā 40 000,00 euro.

6. Līdzfinansējumu infrastruktūras objektu būvniecībai piešķir Pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvaros un finansiālo iespēju robežās.

7. Lai ierosinātu šajos saistošajos noteikumos paredzēto infrastruktūras objektu būvniecību, jābūt vienlaikus ievērotiem šādiem priekšnoteikumiem:

7.1. no jauna būvējamam infrastruktūras objektam (ielai vai ceļam) Teritorijas plānojumā paredzētas sarkanās līnijas;

7.2. no jauna būvējamam infrastruktūras objektam (ielai vai ceļam) jābūt savienotam ar vismaz vienu dabā faktiski esošu ielu vai ceļu;

7.3. ielu un ceļu, kas paredzēts publiskai lietošanai, piekļuvei saviem nekustamajiem īpašumiem izmanto ne mazāk kā piecu nekustamo īpašumu īpašnieki, kuru īpašumos saskaņā ar Teritorijas plānojumu ir atļauta ēku apbūve;

7.4. ielas vai ceļa būvniecībai paredzētā zemes vienība pieder ierosinātājam vai tam ir noslēgts līgums ar zemes īpašnieku, kas dod tiesības ierosināt būvniecību.

8. Ierosinātājs no jauna uzbūvēto, publiskai lietošanai paredzēto infrastruktūras objektu pēc tā nodošanas ekspluatācijā ar nodošanas un pieņemšanas aktu nodod Pašvaldības īpašumā.

9. Lai ierosinātu infrastruktūras objekta izbūvi ar Pašvaldības līdzfinansējumu, ierosinātājs iesniedz Pašvaldībai izskatīšanai rakstisku ierosinājumu un ierosinājumam pievieno:

9.1. būvprojektu (ar tajā iekļautu ekonomisko daļu) un būvatļauju ar atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi;

9.2. tāmi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu, kas nosaka būvizmaksu noteikšanas kārtību, prasībām.

10. Saistošo noteikumu 9. punktā minētos dokumentus izskata ar Pašvaldības izpilddirektora rīkojumu apstiprināta un viņa vadīta darba grupa, kurā ietilpst pārstāvji no Tukuma novada būvvaldes, Pašvaldības Īpašumu nodaļas, Komunālās nodaļas, Finanšu nodaļas, Juridiskās nodaļas un Attīstības nodaļas.

11. Pēc ierosinājuma izskatīšanas darba grupā tas tiek iesniegts izskatīšanai Tukuma novada domes (turpmāk – Dome) Tautsaimniecības un teritoriālās attīstības komitejas un Finanšu komitejas sēdēs.

12. Domes Finanšu komiteja iesniedz izskatīšanai Domes sēdē lēmuma projektu par ierosinājuma īstenošanai nepieciešamā Pašvaldības līdzfinansējuma iekļaušanu Pašvaldības budžetā.

13. Ja Domes sēdē tiek pieņemts lēmums par infrastruktūras objekta būvniecības darbiem, Pašvaldība ar ierosinātāju noslēdz līdzfinansēšanas līgumu par Pašvaldības līdzfinansējuma summu un būvprojekta īstenošanas kārtību. Pēc līguma noslēgšanas Pašvaldība veic publiska iepirkuma procedūru.

14. Ja pēc publiska iepirkuma procedūras veikšanas piedāvātā līgumcena būvniecības darbiem:

14.1. ir mazāka nekā Domes lēmumā un līdzfinansēšanas līgumā noteikts, Pašvaldības līdzfinansējuma daļa tiek proporcionāli samazināta;

14.2. ir lielāka nekā Domes lēmumā un līdzfinansēšanas līgumā noteikts, izmaksu starpību sedz ierosinātājs.

15. Pēc publiska iepirkuma procedūras pabeigšanas Pašvaldība un ierosinātājs noslēdz vienošanos pie līdzfinansēšanas līguma, ar kuru tiek precizētas līdzfinansējuma summas, un ierosinātājs līgumā noteiktā termiņā ieskaita savu līdzfinansējuma daļu Pašvaldības budžetā.

16. Pēc līdzfinansējuma daļas saņemšanas no ierosinātāja Pašvaldība slēdz līgumu ar publiska iepirkuma procedūrā uzvarējušo pretendentu par infrastruktūras objekta būvniecību.

17. Ja viena mēneša laikā no Domes lēmuma saņemšanas dienas ar ierosinātāju netiek noslēgts līdzfinansēšanas līgums saskaņā ar saistošo noteikumu 13. punktu vai ja viena mēneša laikā no dienas, kad saņemts Pašvaldības paziņojums par iepirkuma rezultātu, netiek noslēgta vienošanās pie līguma saskaņā ar 15. punktu, uz Pašvaldības budžetā konkrētajam ierosinājumam paredzēto līdzfinansējumu var pretendēt citi kārtējā gadā saistošajos noteikumos minētos dokumentus iesnieguši ierosinātāji to iesniegšanas secībā.

18. Ja līdz kalendārā gada 1. jūnijam Pašvaldības budžeta grozījumu rezultātā Pašvaldības līdzfinansējuma sadaļa tiek palielināta, uz šo līdzfinansējumu var pretendēt kārtējā gada ierosinātāji ierosinājumu iesniegšanas secībā.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 26 "Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības darbu līdzfinansēšanā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošie noteikumi paredz iespēju Tukuma novada administratīvajā teritorijā ar privātu finansējumu un pašvaldības 40 % līdzfinansējumu, kas nepārsniedz 40 000 euro, izbūvēt ielu vai ceļu sarkanajās līnijās, ja šī iela vai ceļš ved uz vismaz pieciem zemes gabaliem, kuros saskaņā ar Teritorijas plānojumu ir atļauta ēku būvniecība, un ja šī iela vai ceļš savienots ar vismaz vienu jau esošu ielu vai ceļu.

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir paredzēt risinājumu situācijā, kad pašvaldība saskaņā ar tās budžeta iespējām neplāno tuvāko trīs gadu periodā izbūvēt tik daudz ielu (ceļu), kas nepieciešami piekļuvei pie nekustamiem īpašumiem, kuros Teritorijas plānojumā paredzēta ēku būvniecība. Risinājums paredzēts gadījumiem, kad novada teritorijas intensīvas apbūves situācijā nepieciešams radīt apstākļus nokļūšanai pie fiziskai vai juridiskai personai piederoša nekustamā īpašuma. Saistošie noteikumi neattiecas uz teritoriju, kam ir izstrādāts detālplānojums.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošie noteikumi paredz katru gadu pašvaldības budžetā plānot pašvaldības līdzfinansējumu potenciālo ielu (ceļu) izbūvei saskaņā ar fizisku vai juridisku personu ierosinājumu. Finansējuma apjoms atkarīgs no saņemto ierosinājumu skaita un iesniegtajām būvniecības izmaksu tāmēm.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi neparedz ietekmi uz vidi un iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi vai konkurenci. Jaunas ielas (ceļa) būvniecībai saistošo noteikumu noteiktā kārtībā pašvaldība organizēs publiskā iepirkuma procedūru.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Ierosinājumus, kam pievienots būvprojekts ar ekonomisko daļu un būvatļauja, izskata darba grupa, kas virza lēmuma projektu izskatīšanai Tukuma novada domes sēdē. Ja dome pieņem lēmumu par infrastruktūras objekta būvniecības darbiem, pašvaldība ar ierosinātāju noslēdz līdzfinansēšanas līgumu un organizē publiska iepirkuma procedūru. Pēc iepirkuma rezultātu noskaidrošanas pie noslēgtā līguma puses noslēdz rakstveida vienošanos, lai precizētu būvdarbu izmaksas, un ierosinātājs pārskaita savu līdzfinansējuma daļu pašvaldībai. Pēc ierosinātāja līdzfinansējuma saņemšanas pašvaldība noslēdz iepirkuma līgumu ar būvdarbu veicēju un seko līdzi līguma izpildei. Izbūvēto un ekspluatācijā nodoto objektu pašvaldībai īpašumā nodod ar nodošanas un pieņemšanas aktu.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina pašvaldības izpilddirektora izveidota darba grupa, kas darbojas viņa vadībā.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, jo rada iespēju ar pašvaldības līdzfinansējumu īsākā laika periodā izbūvēt jaunu ielu vai ceļu, kas nav iekļauts pašvaldības nākamo trīs gadu plānā.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Vides un komunālo jautājumu komitejas 2023. gada 12. oktobra lēmumu Nr. TND/1-8.1/23/1 (prot. Nr. 10, 3. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas.

Laiks viedokļu izteikšanai bija noteikts no 2023. gada 16. oktobra līdz 2023. gada 30. oktobra plkst. 18.00 un minētajā termiņā neviens viedoklis pašvaldībā nav reģistrēts.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!