• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2023. gada 9. novembra saistošie noteikumi Nr. 28 "Par Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 11 "Sabiedriskās kārtības noteikumi" atzīšanu par spēku zaudējušiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2023., Nr. 228 https://www.vestnesis.lv/op/2023/228.37

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 37/23

Grozījumi Ropažu novada pašvaldības domes 2023. gada 26. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 19/23 "Lokālplānojums teritorijas plānojuma grozījumiem Baltezera ciema teritorijai pie Olīves, Mārsilu, Diānas un Lottes ielām un atļautā izmantojuma detalizācijai "Detālplānojuma nekustamajiem...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

24.11.2023., Nr. 228

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 28

Pieņemts: 09.11.2023.

OP numurs: 2023/228.37

2023/228.37
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 28

Cēsīs 2023. gada 9. novembrī

Par Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 11 "Sabiedriskās kārtības noteikumi" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
09.11.2023. lēmumu Nr. 627

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 1. punktu

Atzīt par spēku zaudējušiem Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 11 "Sabiedriskās kārtības noteikumi".

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 

Par Cēsu novada domes 2023. gada 9. novembra saistošo noteikumu Nr. 28 "Par Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 11 "Sabiedriskās kārtības noteikumi" atzīšanu par spēku zaudējušiem"
paskaidrojuma raksts

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

Ar saistošajiem noteikumiem paredzēts atzīt par spēku zaudējušiem Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 11 "Sabiedriskās kārtības noteikumi".

Administratīvās atbildības likuma 2. panta ceturtā daļa noteic, ka pašvaldību dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu. Sabiedriskās kārtības jomu regulē Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā (turpmāk – administratīvo sodu likums), kurā noteikta atbildība par tādiem pārkāpumiem sabiedriskās kārtības jomā kā, piemēram, aizlieguma atrasties uz ūdenstilpes ledus pārkāpšana (9. pants), alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošana publiskā vietā vai atrašanās publiskā vietā reibuma stāvoklī (10. pants), sīkais huligānisms (11. pants), maznozīmīga miesas bojājuma nodarīšana (12. pants). Kā to norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, turpmāk – "VARAM", nav pamata uzskatīt, ka likumdevējs nav paredzējis izsmeļošu regulējumu šajā jautājumā – pašvaldību saistošajos noteikumos nav pieļaujams paredzēt administratīvo atbildību par rīcību, ko aptver likumā ietvertie pārkāpumi sabiedriskās kārtības jomā.

2022. gada 21. aprīlī tika pieņemti Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 11 "Sabiedriskās kārtības noteikumi". Tā kā administratīvā atbildība par transportlīdzekļu novietošanu zaļajā zonā pēc būtības ir paredzama, pamatojoties uz Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 5. punktā noteikto pašvaldības kompetenci izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par publiskā lietošanā nodotu pašvaldības zaļo zonu un stādījumu aizsardzību, augstāk minētais ierobežojums ir iekļaujams Cēsu novada pašvaldības saistošajos noteikumos "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Cēsu novada pašvaldības teritorijā". Vienlaikus ierobežojums izslēdzams no sabiedriskās kārtības noteikumiem.

Ievērojot jaunā Pašvaldību likuma prasības, lai izstrādātu jaunus sabiedriskās kārtības noteikumus, ir nepieciešams laiks sabiedriskās kārtības problēmsituāciju aktualizācijai un izvērtēšanai Cēsu novadā, tādējādi tiks ievērots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas norādītais pienākums pašvaldībai – izvērtēt sabiedriskās kārtības mērķa sasniegšanas efektivitāti un to, vai administratīvais sods spēs mazināt konstatēto problēmsituāciju skaitu, apmēru un izplatību sabiedrībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

Neietekmē.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci

Neietekmē.

4.  Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē.

5.  Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus.

6. Izpildes nodrošināšana

Jaunu sabiedriskās kārtības noteikumu izstrādi, problēmsituāciju analīzi nodrošina Cēsu novada pašvaldības policija.

7. Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Sabiedriskās kārtības noteikumu atzīšana par spēkā neesošiem neprasa papildus pašvaldības izmaksas.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar Cēsu novada pašvaldības Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldi kā "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Cēsu novada pašvaldības teritorijā" izstrādātājiem par transportlīdzekļu novietošanas aizliegumu zaļajā zonā un tā iekļaušanu publiskā lietošanā nodotu pašvaldības zaļo zonu un stādījumu aizsardzības kompetencē.

Nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.cesis.lv laika posmā no 27.09.2023.–15.10.2023. Nav saņemts neviens viedoklis, iebildums, priekšlikums.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!