• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2023. gada 12. oktobra saistošie noteikumi Nr. 19 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Cēsu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2023., Nr. 221 https://www.vestnesis.lv/op/2023/221.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līvānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 6

Par maznodrošinātās mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Līvānu novadā

Vēl šajā numurā

14.11.2023., Nr. 221

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 19

Pieņemts: 12.10.2023.

OP numurs: 2023/221.10

2023/221.10
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 19

Cēsīs 2023. gada 12. oktobrī

Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Cēsu novadā

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
12.10.2023. lēmumu Nr. 546

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) sniedz palīdzību ziemas periodā privāto ceļu sniega tīrīšanā (turpmāk – Palīdzība).

2. Palīdzība tiek sniegta personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Cēsu novada pašvaldībā, ja tās ir:

2.1. vientuļas pensijas vecuma personas;

2.2. no mājsaimniecībām, kurās ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, vai bērns ar invaliditāti;

2.3. nonākušas ārkārtas vai krīzes situācijās;

2.4. personas, kuras īpašas sociālās situācijas dēļ nespēj saviem spēkiem nodrošināt privātā ceļa sniega tīrīšanu un to apliecina Cēsu novada Sociālā dienesta atzinums.

3. Vientuļa persona saistošo noteikumu izpratnē ir persona, kurai nav Civillikuma 84., 179. un 188. pantā noteikto likumīgo apgādnieku (bērni, vecāki, laulātie, vecvecāki) un kura dzīvo atsevišķi.

4. Palīdzība tiek finansēta no Pašvaldības budžeta.

II. Palīdzības piešķiršanas kārtība

5. Lēmumu par Palīdzības piešķiršanu pieņem attiecīgās apvienības pārvaldes vadītājs vai viņa pilnvarots darbinieks, un Palīdzības sniegšanu organizē attiecīgā apvienības pārvalde, ievērojot personas deklarēto dzīvesvietu. Ja personas deklarētā dzīvesvieta ir Cēsu pilsētā vai Vaives pagastā, lēmumu par Palīdzības piešķiršanu pieņem Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes vadītājs vai viņa pilnvarots darbinieks un Palīdzības sniegšanu organizē Īpašumu apsaimniekošanas pārvalde.

6. Palīdzību piešķir kārtējai ziemas sezonai.

7. Palīdzības saņemšanai persona iesniedz iesniegumu. Iesniegumā norāda mājīpašuma, kurā persona dzīvo, adresi un pievedceļa uz mājīpašumu garumu kilometros.

8. Palīdzības saņemšanai persona, iesniedzot iesniegumu, uzrāda pensionāra vai invaliditātes apliecību vai iesniedz to apliecinātus atvasinājumus, ja Pašvaldības rīcībā nav ziņu, kas apliecina personas atbilstību palīdzības saņēmēju grupai, vai Pašvaldība objektīvu apstākļu dēļ nevar iegūt šīs ziņas.

9. Pievedceļa attīrīšana no sniega tiek veikta vienlaicīgi ar ceļu tīrīšanas darbiem konkrētajā Pašvaldībai piederošo autoceļu maršrutā.

10. Palīdzība neietver privātīpašuma pagalmu un īpašuma iekšējo ceļu attīrīšana no sniega.

11. Palīdzības sniegšana tiek pārtraukta:

11.1. ja persona rakstveidā atteikusies no Palīdzības sniegšanas;

11.2. ja Palīdzības saņēmējs neatbilst šo noteikumu 2. punktā paredzētajiem nosacījumiem.

12. Palīdzības saņēmēja pienākums ir 5 (darbdienu) laikā paziņot attiecīgās apvienības pārvaldei vai Pašvaldības Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldei, ja zuduši apstākļi, kas bijuši par pamatu Palīdzības piešķiršanai.

III. Lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana

13. Lēmumus par Palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Cēsu novada domē.

14. Cēsu novada domes pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

15. Ar Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Cēsu novada domes 2022. gada 3. novembra saistošie noteikumi Nr. 44 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Cēsu novadā".

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece I. Suija-Markova

 

Cēsu novada domes 2023. gada 12. oktobra saistošo noteikumu Nr. 19 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Cēsu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā Cēsu novadā " (turpmāk – Saistošie noteikumi), lai Cēsu novada teritorijā sniegtu palīdzību privāto ceļu attīrīšanā no sniega personu grupām, kuras savas sociālās situācijas, veselības stāvokļa vai citu īpašu apstākļu dēļ nevar nodrošināt privāto ceļu attīrīšanu no sniega.

Cēsu novada pašvaldībā ir spēkā Cēsu novada domes 2022. gada 3. novembra saistošie noteikumi Nr. 44 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā", kuri pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas izpildes nodrošināšanai izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

2023. gada 1. janvārī stājies spēkā Pašvaldību likums un zaudējis spēku likums "Par pašvaldībām". Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam; līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi; brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Ievērojot šo regulējumu, Pašvaldības dome ir izvērtējusi tās 2022. gada 3. novembra saistošo noteikumu Nr. 44 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā" atbilstību normatīvajiem aktiem un sagatavojusi Saistošos noteikumus, pamatojoties uz Pašvaldību likuma normām.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā.

Saistošajiem noteikumiem ir tieša ietekme uz Pašvaldības budžetu –2023./2024. gada ziemas sezonā palīdzībai privāto ceļu tīrīšanai nepieciešami 81 964 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošajos noteikumos paredzētā palīdzība sekmēs sociālo integrāciju un atvieglos sadzīves un ikdienas jautājumu risināšanu vairākām iedzīvotāju grupām – vientuļām pensijas vecuma personām, personām ar invaliditāti un bērnu ar invaliditāti vecākiem, personām, kuras nonākušas krīzes vai ārkārtas situācijā, kā arī personām, kuras īpašas sociālās situācijas dēl nespēj saviem spēkiem organizēt un nodrošināt privātā ceļa sniega tīrīšanu.

Saistošie noteikumi neietekmēs uzņēmējdarbības vidi un konkurenci novadā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās attiecīgās apvienības pārvaldes, ievērojot personas deklarēto dzīvesvietu. Lēmumus par Saistošajos noteikumos paredzētās palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Pašvaldības domē. Pašvaldības domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Saistošo noteikumu īstenošana neradīs papildus izmaksas saistībā ar paredzēto pabalstu administrēšanu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi ir izstrādāti Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas īstenošanai. Saistošo noteikumu izpilde tiks organizēta paredzēto personāla resursu ietvaros, Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešams veidot jaunas struktūrvienības vai piesaistīt jaunus personālresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi īstenos Pašvaldības apvienību pārvaldes.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai tādus pasākumus, kas nepieciešami šī mērķu īstenošanai. Saistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas to izdošanas mērķim.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 12. septembra līdz 2023. gada 25. septembrim publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.cesunovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi par saistošo noteikumu nav saņemti.

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece I. Suija-Markova

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!