• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2023. gada 12. oktobra saistošie noteikumi Nr. 23 "Par sociālajām garantijām pedagogiem Cēsu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2023., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/op/2023/205.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mārupes novada domes saistošie noteikumi Nr. 36/2023

Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2022. gada 29. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 35/2022 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Mārupes novada pašvaldības izglītības iestāžu profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu īstenošanā"

Vēl šajā numurā

23.10.2023., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 23

Pieņemts: 12.10.2023.

OP numurs: 2023/205.13

2023/205.13
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 23

Cēsīs 2023. gada 12. oktobrī

Par sociālajām garantijām pedagogiem Cēsu novadā

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
12.10.2023. lēmumu Nr. 564

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
60. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Cēsu novada pašvaldībā strādājošo pedagogu atbilstoši pedagogu amata sarakstam (turpmāk – pedagogi) sociālās garantijas.

2. Ar sociālajām garantijām šo noteikumu izpratnē tiek saprasti pabalsti, piemaksa, apdrošināšana, kompensācijas, likumā noteikto izdevumu segšana, citi ar papildu atlīdzību saistīti pasākumi.

3. Sociālās garantijas pedagogiem sedz no Cēsu novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.

4. Pedagogiem tiek noteikti šādi pabalstu veidi un apmērs:

4.1. Pabalsts par apgādībā esošu bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam – 50 % apmērā no mēnešalgas reizi gadā;

4.2. Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi – vienas minimālās mēneša darba algas apmērā;

4.3. Pabalsts pedagoga nāves gadījumā viņa ģimenes loceklim vai personai, kura uzņēmusies apbedīšanu – pedagogam noteiktās mēnešalgas apmērā.

5. Noteikumu 4.1. un 4.2. apakšpunktā noteiktos pabalstus pedagogam piešķir izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz pedagoga iesniegumu, (iesniegumam pievienojams notikuma konstatācijas faktu apliecinošu dokuments un radniecību apliecinošie dokumenti) un izmaksā uz pedagoga kontu kredītiestādē.

6. Noteikumu 4.3. apakšpunktā noteikto pabalstu izmaksā Ministru kabineta 2010. gada 21. jūnija noteikumos Nr. 565 "Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām" noteiktajā kārtībā.

7. Pedagogam tiek paredzēta veselības apdrošināšana. Apdrošināti tiek darbinieki, kuri nostrādājuši Pašvaldībā vismaz 3 mēnešus, t.sk., tie darbinieki, ar kuriem tiek slēgts darba līgums uz noteiktu laiku, kas ilgāks par 1 (vienu) gadu un kuru kopējā darba slodze iestādē nav mazāka par 0,5 likmi.

Veselības apdrošināšanas prēmija nedrīkst pārsniegt normatīvajos aktos par iedzīvotāju ienākuma nodokli noteikto apmēru. Ja apdrošināšanas prēmija pārsniedz minēto apmēru, pedagogs sedz prēmijas starpību.

8. Pedagogam, papildus normatīvajos aktos noteiktajam, tiek paredzēti šādi ar papildu atlīdzību saistīti pasākumi:

8.1. viena apmaksāta brīvdiena pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.–4. klasē;

8.2. trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā;

8.3. viena apmaksāta brīvdiena izlaiduma dienā, pedagogam vai viņa bērnam absolvējot vispārējās izglītības, profesionālās izglītības iestādi vai augstākās izglītības iestādi;

8.4. divas apmaksātas brīvdienas sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, mazbērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa, māsas, pusbrāļa vai pusmāsas) vai apgādājamā nāvi;

8.5. Par nepārtrauktu stāžu izglītības sfērā:

8.5.1. no diviem līdz pieciem gadiem – 1 ( viena ) darba diena;

8.5.2. no pieciem gadiem līdz desmit gadiem – 2 ( divas) darba dienas;

8.5.3. no desmit gadiem līdz piecpadsmit gadiem – 3 ( trīs) darba dienas;

8.5.4. virs piecpadsmit gadiem – 4 ( četras) darba dienas;

8.6. Darbiniekam, kurš nepārtraucot amata (darba) pienākumu pildīšanu, sekmīgi mācās valsts akreditētā izglītības iestādē vai ārvalsts mācību iestādē, kuras izdotie diplomi tiek atzīti Latvijā, lai iegūtu amata (darba) pienākumu izpildei nepieciešamās zināšanas:

8.6.1. studiju gala pārbaudījumu un valsts pārbaudījumu kārtošanai (arī tādēļ, lai varētu sagatavoties šiem pārbaudījumiem, izstrādāt un aizstāvēt bakalaura, maģistra, kvalifikācijas, promocijas darbu vai diplomdarbu) piešķir mācību atvaļinājumu līdz 20 darba dienām gadā, saglabājot mēnešalgu;

8.6.2. piešķir apmaksātu mācību atvaļinājumu līdz 10 darba dienām mācību gadā semestru pārbaudījumu kārtošanai vai promocijas darba izstrādei, saglabājot mēnešalgu;

8.7. Darbiniekam ir tiesības saņemt kompensāciju par redzes pārbaudi un optisko redzes korekcijas līdzekļu iegādi, ja tie nepieciešami darbinieka darba pienākumu veikšanai. Šie izdevumi tiek kompensēti tikai gadījumos, kad darbiniekam obligātās veselības pārbaudes kartē arodslimību ārsts veic atzīmi, ka darbiniekam darba pienākumu veikšanai ir nepieciešami piemēroti speciāli medicīniski optiski redzes korekcijas līdzekļi (briļļu lēcas, kontaktlēcu maiņu, iegādi, izgatavošanu).

9. Noteikumu 8.7. punktā minētos izdevumus kompensē 100 EUR apmērā vienu reizi divos gados, iesniedzot iesniegumu, uzrādot maksājuma oriģinālu ar tajā norādītiem attiecīgās personas personu apliecinošiem datiem un iesniedzot maksājuma dokumenta kopiju, gada laikā pēc optisko korekcijas līdzekļu iegādes.

10. Noteikumu 8.1.–8.7. punktā minētās garantijas pedagogam piešķir izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz pedagoga iesniegumu.

11. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece I. Suija-Markova

 

Cēsu novada domes 2023. gada 12. oktobra saistošo noteikumu Nr. 23 "Par sociālajām garantijām pedagogiem Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa  Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pašvaldības likuma 44. panta pirmā daļa nosaka, ka dome atbilstoši likumā vai Ministru kabineta noteikumos ietvertam pilnvarojumam izdod saistošos noteikumus.

Izglītības likuma 60. panta trešās daļas piektais teikums nosaka, ka pašvaldības izglītības iestāžu pedagogu sociālās garantijas pašvaldības var finansēt no saviem budžetiem saistošajos noteikumos noteiktajā apmērā un kārtībā.

Pašvaldības institūcijas amatpersonām (darbiniekiem) piemēro Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu (turpmāk – Likums), kurā ir noteikts, kādas sociālās garantijas var paredzēt pašvaldības darbiniekiem. Ar sociālajām garantijām saprot pabalstus, kompensācijas, apdrošināšanu un likumā noteikto izdevumu segšanu. Uz pedagogiem attiecas tikai Likuma 3. panta astotā un devītā daļa.

Lai pašvaldības izglītības iestādēs sociālās garantijas, tostarp ar papildu atlīdzību saistītie pasākumi, būtu vienlīdzīgi piemērojamas gan darbiniekiem, gan pedagogiem, ir nepieciešams ar saistošajiem noteikumiem noteikt sociālas garantijas pedagogiem.

Sociālo garantiju paredzēšana pedagogiem ir arī viens no atbalsta veidiem, lai pašvaldības izglītības iestādēs piesaistītu jaunus pedagogus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros: izdevumu daļa nav precīzi aprēķināma, jo atkarīga no iesniegumu skaita; nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

Nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi nerada ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību un uzņēmējdarbības vidi, kā arī neietekmē konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanā persona var vēsties konkrētajā izglītības iestādē. Sociālās garantijas piešķir izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz iesniegumu.

Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus. Pašvaldībā papildus institūcijas un štata vietas netiks radītas.

Iesniegumus izskatīs izglītības iestāžu vadītāji.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās izglītības iestāžu vadītāji. Jaunas institūcijas netiek veidotas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.

Izdodot saistošos noteikumus, pašvaldības izglītības iestādēs sociālās garantijas, tostarp ar papildu atlīdzību saistītie pasākumi, būs vienlīdzīgi piemērojami gan darbiniekiem, gan pedagogiem.

Izdodot saistošos noteikumus, tiks izpildīts Pašvaldības likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktais pienākums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem.

Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.cesis.lv no 2023. gada 20. septembra līdz 2023. gada 4. oktobrim (ieskaitot). Viedokļi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece I. Suija-Markova

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!