• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ropažu novada domes 2023. gada 20. septembra saistošie noteikumi Nr. 27/23 "Grozījumi Ropažu novada pašvaldības 2023. gada 26. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 22/23 "Ropažu novada pašvaldības nolikums"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2023., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/op/2023/189.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 28/23

Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu

Vēl šajā numurā

29.09.2023., Nr. 189

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ropažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 27/23

Pieņemts: 20.09.2023.

OP numurs: 2023/189.25

2023/189.25
RĪKI

Ropažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 27/23

Ulbrokā 2023. gada 20. septembrī

Grozījumi Ropažu novada pašvaldības 2023. gada 26. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 22/23 "Ropažu novada pašvaldības nolikums"

Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
20.09.2023. sēdes lēmumu Nr. 2726 (prot. Nr. 76/2023)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
49. panta pirmo daļu

Izdarīt Ropažu novada pašvaldības 2023. gada 26. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 22/23 "Ropažu novada pašvaldības nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 150. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 49. panta pirmo daļu".

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 11.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.14. Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisija".

3. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Pašvaldības administrācija sastāv no Pašvaldības Centrālās administrācijas, Pašvaldības iestādēm, Pašvaldības aģentūrām, šī nolikuma 3. punktā minētajām komitejām, šī nolikuma 11. punktā minētajām komisijām un šī nolikuma 12. punktā minētajām konsultatīvajām padomēm."

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 20.1 punktu šādā redakcijā:

"20.1 Rīkojumus attiecībā uz domes priekšsēdētāja vietniekiem, tai skaitā arī par komandējumiem un atvaļinājumiem, izdod un paraksta domes priekšsēdētājs, bet rīkojumus attiecībā uz domes priekšsēdētāju, tai skaitā arī par komandējumiem un atvaļinājumiem, izdod un paraksta viens no domes priekšsēdētāja vietniekiem."

5. Izteikt 75. punktu šādā redakcijā:

"75. Komitejas vai Domes sēdes vadītājs pirms sēdes norises informē dalībniekus par to, ka viņiem nav tiesības piedalīties debatēs, izņemot gadījumus, kad sēdes vadītājs to lūdz, piemēram, Pašvaldības likuma 57. pantā minēto kolektīvā iesnieguma gadījumā, un nekādā veidā traucēt sēdes gaitu. Vadītājs ir tiesīgs atslēgt skaņas pārraidi vai izraidīt no sēdes norises telpas tos dalībniekus, kuri traucē sēdes darbu (uzdod jautājumus un debatē sēdes laikā, neievēro vadītāja noteiktos norises darba kārtības nosacījumus, kā arī veic citas darbības, kas traucē sēdes norisi)."

6. Izteikt XIV nodaļu šādā redakcijā:

"XIV. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMS".

7. Izteikt saistošo noteikumu pielikumu jaunā redakcijā (pielikumā).

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens

 

Ropažu novada pašvaldības administrācijas struktūrshēma

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Ropažu novada pašvaldības 2023. gada 26. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 22/23 "Ropažu novada pašvaldības nolikums""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Ropažu novada pašvaldības 2023. gada 26. jūlija saistošo noteikumu Nr. 22/23 "Ropažu novada pašvaldības nolikums" 11. punkts noteic, ka dome var lemt par komisiju izveidi atsevišķu pašvaldības uzdevumu veikšanai. Šādas komisijas tiek izveidotas noteiktu uzdevumu veikšanai uz noteiktu laiku, kas nav ilgāks par domes pilnvaru termiņu vai pastāvīgi.

Saistošo noteikumu mērķis – noteikt, ka Ropažu novada pašvaldības dome izveido jaunu komisiju – Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisiju (turpmāk – Komisija), lai pamatojoties uz Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma un likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" tiesību normām nodrošinātu Ropažu novada administratīvajā teritorijā esošo dzīvojamo māju un daudzdzīvokļu māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pārskatīšanu un dzīvojamo māju privatizācijas jautājumu – pamatā vēsturisko situāciju, risināšanu. Vienlaikus ar saistošajiem noteikumiem tiks ieviesti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 2023. gada 11. augusta vēstulē Nr. 1-18/4640 "Par saistošajiem noteikumiem Nr. 22/23" minētie priekšlikumi nolikuma precizēšanai. Tāpat, lai nodrošinātu elastīgākas iespējas steidzamas nepieciešamības gadījumā norīkot domes priekšsēdētāju un tā vietnieku komandējumā vai piešķirt atvaļinājumu, nepieciešams noteikt, ka rīkojumus attiecībā uz domes priekšsēdētāja vietniekiem, tai skaitā arī par komandējumiem un atvaļinājumiem, izdod un paraksta domes priekšsēdētājs, bet rīkojumus attiecībā uz domes priekšsēdētāju, tai skaitā arī par komandējumiem un atvaļinājumiem, izdod un paraksta viens no domes priekšsēdētāja vietniekiem.

1.2. Problēmas raksturojums, kuras risināšanai nepieciešami saistošie noteikumi:

1.2.1. Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 57. panta pirmo daļu privatizācijas komisijas ir pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas komisijas un valsts dzīvojamo māju privatizāciju veicošā institūcija. Minētā likuma 57. panta otrā daļa noteic, ka pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas komisiju darbību reglamentē šis likums un attiecīgās pašvaldības domes apstiprināts nolikums.

Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. pantu un Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma, kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, 5. pantu, lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai un daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pieņem pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas dzīvojamā māja. Savukārt, saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 15. novembra sēdē izskatīto informatīvo ziņojumu "Par privatizācijas un zemes izpirkšanas procesu gaitu un priekšlikumiem to pabeigšanai sapratīgā termiņā" (protokola Nr. 57, 46. §), Ministru kabinets akceptēja Ekonomikas ministrijas piedāvāto plānu, kā līdz 2026. gada 31. decembrim pabeigt 1994. gadā uzsākto īpašuma tiesību reformu, līdz ar to arī dzēšot visus neizlietotos privatizācijas sertifikātus.

Minēto jautājumu izskatīšanai nepieciešams noteikt, ka Ropažu novada pašvaldības dome izveido Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisiju.

1.2.2. Nepieciešams precizēt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu, svītrojot no tā Pašvaldības likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu, jo tā ir deklaratīva (vispārīga) norma, kas tiešu pilnvarojumu konkrēto saistošo noteikumu izdošanai nesatur.

1.2.3. Nepieciešams noteikt, ka komiteju un domes sēžu debatēs var piedalīties arī Pašvaldību likuma 56. pantā minētie kolektīvo iesniegumu iesniedzēji, kā tas noteikts minētā likuma 57. panta otrajā daļā.

1.2.4. Nepieciešams precizēt pašvaldības administrācijas definīciju, nosakot, ka pašvaldības administrācija sastāv no Pašvaldības Centrālās administrācijas, Pašvaldības iestādēm, Pašvaldības aģentūrām, komitejām, komisijām un konsultatīvajām padomēm.

1.3. Iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi – lai nodrošinātu Ropažu novada pašvaldības 2023. gada 26. jūlija saistošo noteikumu Nr. 22/23 "Ropažu novada pašvaldības nolikums" atbilstību Pašvaldības likumam un ievērotu Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma un likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" noteikto, pašvaldībai ir pienākums šādus saistošos noteikumus izstrādāt un izdot.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldības budžetu.

2.2. Nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai.

2.3. Pašvaldības komisijas darbība tiek finansēta no pašvaldības budžeta.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme – saistošie noteikumi nerada sociālo ietekmi.

3.2. Ietekme uz vidi – saistošie noteikumi nerada ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – saistošie noteikumi neietekmēs iedzīvotāju veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi nerada ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

3.5. Ietekme uz konkurenci – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmēs konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu projekts paredz izveidot jaunu Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisiju, kurā tiks iekļauti pašvaldības darbinieki.

4.1. Ar šiem saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.2. Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisija izdos administratīvos aktus Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma un likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" minētajos gadījumos.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek ieviesta jauna Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisija, kura veiks savas funkcijas pamatojoties uz Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma un likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" pamata.

5.2. Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus cilvēkresursu iesaisti, saistošo noteikumu īstenošanā tiks iesaistīti darbinieki, kuri līdz šo saistošo noteikumu pieņemšanas brīdim veica darbu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās pašvaldības darbinieki.

6.2. Papildus resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek ieviesta jauna Dzīvojamo māju funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu noteikšanas un privatizācijas komisija, kura veiks savas funkcijas pamatojoties uz Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma un likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" pamata. Ja iepriekš minētā komisija netiktu izveidota, nebūtu, kas pašvaldībā izskata minētos jautājumus.

7.2. Saistošie noteikumi veicinās pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju izpratni par pašvaldības administrācijas struktūru, kā arī paredzēs iedzīvotājiem iespēju piedalīties komiteju un domes sēžu debatēs kolektīva iesnieguma gadījumā un gadījumos, kad to lūgs attiecīgās domes vai komitejas sēžu vadītājs.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Sabiedrības līdzdalības veids - priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv no 2023. gada 31. augusta līdz 2023. gada 14. septembrim. Šajā laika periodā nav saņemti iedzīvotāju priekšlikumi saistošo noteikumu precizēšanai.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!