• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2023. gada 24. augusta saistošie noteikumi Nr. 6 "Par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2023., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/op/2023/173.38

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Alūksnes novada domes saistošie noteikumi Nr. 22/2023

Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7/2023 "Grozījumi Alūksnes novada pašvaldības domes 2015. gada 27. augusta saistošajos noteikumos Nr. 14/2015 "Alūksnes novada teritorijas plānojums 2015.–2027. gadam, Teritorijas izmantošanas...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

07.09.2023., Nr. 173

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 6

Pieņemts: 24.08.2023.

OP numurs: 2023/173.38

2023/173.38
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 6

2023. gada 24. augustā (prot. Nr. 75, 1. p., lēmums Nr. 943)

Par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta
2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un
bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās" 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalsta veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību:

1.1. bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam (turpmāk – pilngadību sasniedzis bērns);

1.2. audžuģimenei un specializētajai audžuģimenei (turpmāk – audžuģimene);

1.3. adoptētājam;

1.4. aizbildnim.

2. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu to piešķirt, ja nav ievērotas normatīvo aktu prasības, pieņem Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvalde "Sociālais dienests" (turpmāk – Pārvalde), mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

3. Atbalstu Pārvalde pārskaita uz atbalsta pieprasītāja norādīto kontu kredītiestādē; vienreizēju atbalstu – 10 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, ikmēneša atbalstu – līdz kārtējā mēneša 25. datumam.

4. Pārvaldei ir tiesības pieņemt lēmumu par nepamatoti izmaksātā atbalsta atgūšanu, ja tā konstatē, ka atbalsts ir nepamatoti izmaksāts tā pieprasītāja vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo pabalstu vai tā apmēru.

II. Atbalsts pilngadību sasniegušajam bērnam

5. Pārvalde pilngadību sasniegušajam bērnam izmaksā:

5.1. pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai 40 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības 60 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa;

5.2. vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī apmērā, piemērojot koeficientu 1,7 (noapaļojot līdz pilniem euro);

5.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam izglītojamam 20 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības 30 procentu apmērā (noapaļojot līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

6. Lai saņemtu pabalstu, atbalsta pieprasītājs iesniedz Pārvaldē iesniegumu un citus dokumentus, ja tie nepieciešami atbalsta saņemšanai un ja tie nav Pārvaldes rīcībā.

7. Ja Pārvalde pieņēmusi lēmumu piešķirt pabalstu ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušajam izglītojamam, tas tiek piešķirts ar mēnesi, kad saņemts iesniegums.

8. Pabalsta apmērs par nepilnu mēnesi tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot saistošo noteikumu 5.3. apakšpunktā minēto pabalsta apmēru.

III. Mājokļa pabalsts pilngadību sasniegušajam bērnam

9. Lai saņemtu mājokļa pabalstu, pilngadību sasniegušais bērns iesniedz Pārvaldē:

9.1. iesniegumu;

9.2. dokumentu, kas apliecina tiesības lietot dzīvojamo telpu (pieder nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres līgums vai īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz cita likumiska vai līgumiska pamata) un lietotās dzīvojamās telpas platību, ja šādi dokumenti nav Pārvaldes rīcībā;

9.3. reizi trijos mēnešos dokumentu par izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu, pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, izdevumiem par telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem, izdevumiem par ūdens skaitītāja uzstādīšanu un verifikāciju, kopijas, uzrādot oriģinālus, par iepriekšējiem trīs mēnešiem.

10. Ja vienu dzīvojamo telpu lieto vairāki pilngadību sasnieguši bērni, mājokļa pabalstu ir tiesības saņemt vienam no bērniem.

11. Pabalsta apmēru Pārvalde aprēķina pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 3. pielikumu "Mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas", nepārsniedzot maksājumu dokumentos iekļautos faktiskos izdevumus par mājokļa lietošanu.

12. Mājokļa pabalstu piešķir uz laiku līdz 6 kalendāra mēnešiem.

13. Pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums izlietot mājokļa pabalstu ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu izdevumu (par dzīvojamās telpas lietošanu un pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, par telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem) segšanai un pēc Pārvaldes pieprasījuma iesniegt dokumentus, kas apliecina ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu maksājumu veikšanu.

14. Ja Pārvalde, konstatē, ka pilngadību sasniegušais bērns neveic ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus, Pārvaldei ir tiesības atteikt mājokļa pabalsta piešķiršanu uz trīs mēnešiem.

IV. Atbalsts audžuģimenei

15. Audžuģimenei, kurā, ar Rēzeknes valstspilsētas bāriņtiesas lēmumu, ir ievietots bērns, Pārvalde piešķir:

15.1. atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir mazāks par mēnesi (izņemot specializētajai audžuģimenei);

15.2. pabalstu bērna uzturam – 258 euro mēnesī;

15.3. pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei ir 100 euro mēnesī.

16. Lai saņemtu pabalstus, audžuģimene iesniedz Pārvaldē iesniegumu, un noslēdz līgumu ar Pārvaldi par bērna ievietošanu audžuģimenē.

17. Pabalstu bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei piešķir un aprēķina, sākot ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē, līdz dienai, kad bērns no šīs ģimenes tiek izņemts vai sasniedz pilngadību. Par nepilnu mēnesi pabalsta apmēru aprēķina proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot pabalsta bērna uzturam un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru mēnesī.

V. Pabalsts adoptētājam adoptējamā bērna uzturam

18. Pirmsadopcijas aprūpes laikā, atbilstoši laikposmam, kurā adoptējamais bērns atrodas adoptētāja aprūpē, Pārvalde adoptētājam izmaksā pabalstu uzturam, kas noteikts saistošo noteikumu 15.2. apakšpunktā, ja bērns atrodas audžuģimenē.

19. Lai saņemtu pabalstu adoptējamā bērna uzturam, adoptētājs iesniedz Pārvaldē iesniegumu.

20. Pirmsadopcijas aprūpes laikā pabalstu adoptējamā bērna uzturam adoptētājam izmaksā ar dienu, kad bāriņtiesa adoptējamo bērnu nodevusi pirmsadopcijas aprūpē. Par nepilnu mēnesi pabalsta apmēru aprēķina proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot saistošo noteikumu 15.2. apakšpunktā noteikto pabalsta apmēru mēnesī.

VI. Atbalsts aizbildnim

21. Pārvalde piešķir pabalstu personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā un ar Rēzeknes valstspilsētas bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizbildni bērnam, pilda aizbildņa pienākumus un aprūpē aizbildnībā esošu bērnu, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

22. Pabalsta apmērs ir 100 euro mēnesī par katru bērnu.

23. Lai saņemtu pabalstu, aizbildnis iesniedz Pārvaldē iesniegumu.

24. Ja Pārvalde pieņēmusi lēmumu piešķirt pabalstu, tas tiek piešķirts no aizbildņa iesnieguma iesniegšanas dienas.

25. Pabalsta apmērs par nepilnu mēnesi tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot saistošo noteikumu 22. punktā minēto pabalsta apmēru.

26. Pārvalde ir tiesīga pieprasīt aizbildnim iesniegt pārskatu par pašvaldības piešķirto līdzekļu izlietojumu.

VII. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

27. Pārvaldes lēmumu un faktisko rīcību Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā var apstrīdēt Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domē.

28. Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

VIII. Noslēguma jautājumi

29. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2020. gada 13. februāra saistošie noteikumi Nr. 4 " Par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 34; 2021, Nr. 20; 2021, Nr. 250).

30. Saistošo noteikumu 5. punkts piemērojams no 2023. gada 1. jūlija.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 6 "Par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt atbalsta veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm, adoptētājam un aizbildnim, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

1.2. Ar 01.01.2023. stājās spēkā Pašvaldību likums, kura 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 1. punkts paredz, ka ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē likums "Par pašvaldībām".

1.3. Rēzeknes pilsētas domes 13.02.2020. saistošo noteikumu Nr. 4 "Par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības atbalstu bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 4) viens no izdošanas tiesiskajiem pamatiem ir likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa. Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts paredz, ka pašvaldība izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 30.06.2024. piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu. Ņemot vērā minēto, nepieciešams izdod jaunus saistošos noteikumus.

1.4. Ministru kabinets 27.06.2023. pieņēma noteikumus Nr. 347 "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"", ar kuriem palielināja pabalstu apmērus pilngadību sasniegušajam bērnam, pabalstus nosakot procentuālos apmēros, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

1.5. No 01.07.2023. Centrālās statistikas pārvaldes publicētā minimālā ienākumu līmeņa mediāna ir 626,57 euro. No 2024. gada 1. janvāra Centrālās statistikas pārvaldes publicētā minimālā ienākumu līmeņa mediāna ir 685,78 euro.

1.6. Ministru kabineta 15.11.2005. noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 857) 27. punkts paredz, ka pilngadību sasniegušajam bērnam izmaksā naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, 30. punkts paredz vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu, 31. un 31.1 punkts paredz, ja pilngadību sasniegušais bērns mācās, viņam izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem.

1.7. Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 pirmā un piektā daļa paredz saistošajos noteikumos paredzēt kārtību, kādā tiek izmaksāts mājokļa pabalsts bez vecāku gādības palikušam bērnam no dienas, kad bērns sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Piešķirot mājokļa pabalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam, pašvaldība nevērtē šā bērna ienākumus un materiālo stāvokli. Līdz ar to saistoši noteikumi paredz mājokļa pabalsta aprēķina un izmaksas kārtību bērnam, kurš sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecumam.

1.8. Ministru kabineta 26.06.2018. noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punkts paredz, ka pašvaldība nosaka pabalsta apmēru bērna uzturam un pabalsta apmēru apģērba un mīkstā inventāra iegādei.

1.9. Ministru kabineta 30.10.2018. noteikumu Nr. 667 "Adopcijas kārtība" 54. punkts paredz, ka pašvaldība adoptētājam izmaksā pabalstu adoptējamā bērna uzturam pirmsadopcijas laikā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Ar saistošajiem noteikumiem tiek palielināts atbalsts pilngadību sasniegušajam bērnam: patstāvīgas dzīves uzsākšanai no 218/327 euro uz 251/376 euro; vienreizējs atbalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu no 820,05 euro uz 1065 euro; atbalsts ikmēneša izdevumiem izglītojamam no 109/163 euro uz 125/188 euro.

2.2. Analizējot saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognozi uz pašvaldības budžetu kārtējam 2023. gadam, sakarā ar pabalstu palielinājumu ar 01.07.2023., papildus būs nepieciešami 1248,90 euro (izmaksa tiks nodrošināta esošā pārvaldes "Sociālais dienests" budžeta ietvaros), jo Pārvaldes redzeslokā ir 7 pilngadību sasnieguši bērni līdz 24 gadu vecumam, par kuriem Rēzeknes valstspilsētas bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs mērķa grupu, uz kuru attiecināms tiesiskais regulējums (bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus, audžuģimenes, specializētās audžuģimenes, adoptētājus, ģimenes, kuru aizbildnībā ir bērni).
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Administrēšanu turpinās nodrošināt Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvalde "Sociālais dienests".

4.2. Kārtība, kādā tiek iesniegti un izskatīti nepieciešamie dokumenti, netiek mainīta.

4.3. Netiek paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvalde "Sociālais dienests", jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvaldes "Sociālais dienests" esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošās institūcijas reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Ar saistošajiem noteikumiem netiek ierobežotas personu pamattiesības. Izdodot saistošos noteikumus, pašvaldība rīkojas atbilstoši normatīvajos aktos paredzētajam deleģējumam.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 18. jūlija līdz 2023. gada 1. augustam
(uz divām nedēļām) publicēts Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti", sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

8.2. Saņemta Labklājības ministrijas (turpmāk – Ministrija) 04.08.2023.
vēstule Nr. 21-13/1139 "Par viedokļa sniegšanu par saistošajiem noteikumiem". Ministrija norāda, ka saistošo noteikumu projekts sagatavots atbilstoši izmaiņām normatīvajos aktos un atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!