• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valsts meža dienests
Valsts meža dienests publicē informāciju par mikroliegumu noteikšanu meža zemēs ārpus likumos noteiktajiem dabas rezervātiem un nacionālajiem parkiem.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts meža dienesta 2023. gada 24. augusta rīkojums Nr. 149 "Par egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanās ierobežošanas pasākumu turpināšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2023., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/op/2023/169.39

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Limbažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 16

Grozījumi Limbažu novada pašvaldības domes 2023. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 2 "Par Limbažu novada pašvaldības 2023. gada budžetu"

Vēl šajā numurā

01.09.2023., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts meža dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 149

Pieņemts: 24.08.2023.

OP numurs: 2023/169.39

2023/169.39
RĪKI

Valsts meža dienesta rīkojumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valsts meža dienesta rīkojums Nr. 149

Rīgā 2023. gada 24. augustā

Par egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanās ierobežošanas pasākumu turpināšanu

Lai sekmīgi turpinātu novērst draudus, kas saistīti ar augiem kaitīga organisma – egļu astoņzobu mizgrauža (Ips typographus) (turpmāk – mizgrauzis) – savairošanos mežā, ko ievērojami ietekmē 2023. gada augustā notikušie vēja postījumi mežā, kā arī izvērtējot iespējamos turpmākos egļu mežaudžu bojājumus un nepieciešamību novērst postījumu sekas, pamatojoties uz Meža likuma 27. panta pirmo un otro daļu, un Ministru kabineta 2023. gada 27. jūnija noteikumu Nr. 348 "Meža aizsardzības noteikumi" 13., 14. un 18. punktu, nolemju:

1. Izsludināt egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanās situāciju mežā no 2023. gada 2. septembra līdz 31. oktobrim visā Latvijas Republikas teritorijā.

2. Noteikt aizsardzības pasākumus mežaudzēs, kurās valdošā koku suga ir egle:

2.1. saņemot Valsts meža dienesta sanitāro atzinumu, atļauts cirst sanitārajā vienlaidu cirtē mežaudzi vai tās daļu, ja tajā ir 2023. gada augu veģetācijas sezonā mizgraužu bojāti koki (egles ar zaļām skujām un svaigiem vienu milimetru lieliem caurumiem – ieskrejām koka stumbrā, kur pie koka sakņu kakla ir sakrājušies brūni mizas milti vai egles ar zaļām skujām un daļēji nolobījušos mizu un ir konstatējama vaboļu, kāpuru vai kūniņu klātbūtne, vai kaltušas egles, kuru vainagi ir ar brūnām, dzeltenzaļām skujām vai arī bez skujām, bet saglabājušies vainaga smalkie zariņi, miza daļēji atlupusi, uz koka mizas redzamas mizgraužu izskrejas) un to skaits ir vismaz 10 koki uz vienu hektāru vai mežaudzē (nogabalā), kas ir mazāka par vienu hektāru;

2.2. nodrošināt līdz 2023. gada 1. septembrim izvietoto feromonu slazdu ekspluatāciju līdz 2023. gada 15. septembrim, neizvietojot jaunus;

2.3. izvietoto feromonu slazdu ekspluatāciju nodrošina:

2.3.1. meža apsaimniekotājs – valsts īpašumā esošajos mežos un Rīgas pašvaldības īpašumā esošajos mežos;

2.3.2. Valsts meža dienests – mežos, kas nav minēti šā rīkojuma 2.3.1. apakšpunktā.

3. Noteikt, ka vēja gāzto un lauzto koku ciršanu veic sanitārajā izlases vai sanitārajā vienlaidu cirtē pēc Valsts meža dienesta sanitārā atzinuma saņemšanas.

4. Noteikt, ka īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai tās funkcionālajā zonā, kurā atbilstoši normatīvo aktu prasībām par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzību un izmantošanu ir atļauta sanitārā cirte saskaņā ar Valsts meža dienesta sanitāro atzinumu, 2023. gada augu veģetācijas sezonā mizgraužu bojātos kokus atbilstoši 2.1. apakšpunktā noteiktajam un 2023. gada augusta vēja postījumu rezultātā gāztos vai lauztos kokus atļauts cirst sanitārajā vienlaidu cirtē, saglabājot augtspējīgo citu koku sugu kokus. Valsts meža dienests apliecinājumu koku ciršanai izsniedz pēc Dabas aizsardzības pārvaldes pozitīva atzinuma saņemšanas. Iesniedzot iesniegumu apliecinājuma saņemšanai koku ciršanai sanitārajā vienlaidu cirtē Gaujas nacionālajā parkā un Ķemeru nacionālajā parkā, nav jāiesniedz informācija par dabā iezīmētajiem izcērtamajiem kokiem.

5. Noteikt, ka Valsts meža dienests koku ciršanas apliecinājumu šā rīkojuma 2.1. apakšpunktā un 3. punktā noteiktajai cirtei izsniedz piecu darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas, izņemot šā rīkojuma 4. punktā minētajos gadījumos, kad apliecinājums tiek sniegts pēc Dabas aizsardzības pārvaldes atzinuma saņemšanas.

6. Noteikt, ka Valsts meža dienests pieņem lēmumu par meža inventarizācijas datu reģistrēšanu Meža valsts reģistrā piecu darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas, ja meža inventarizācijas datos ir reģistrēta informācija par mizgraužu bojājumiem.

7. Uzdot meža apsaimniekotājam – valstij piederošajos mežos un Rīgas pašvaldībai piederošajos mežos iesniegt informāciju par feromonu slazdos noķerto egļu astoņzobu mizgrauža vaboļu skaitu. Informāciju iesniegt līdz 2023. gada 1. oktobrim, nosūtot to uz e-pastu: mezaveseliba@vmd.gov.lv.

Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publikācijas "Latvijas Vēstnesī".

Valsts meža dienesta ģenerāldirektors A. Ozols

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!