• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mārupes novada domes 2023. gada 28. jūnija saistošie noteikumi Nr. 25/2023 "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12/2021 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2023., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/op/2023/135.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras novada domes saistošie noteikumi Nr. 99

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Valmieras novadā

Vēl šajā numurā

17.07.2023., Nr. 135

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Mārupes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 25/2023

Pieņemts: 28.06.2023.

OP numurs: 2023/135.14

2023/135.14
RĪKI

Mārupes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 25/2023

Mārupē 2023. gada 28. jūnijā

Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12/2021 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā"

Apstiprināti ar
Mārupes novada pašvaldības domes
2023. gada 28. jūnija lēmumu Nr. 14
(sēdes prot. Nr. 13)

Izdoti saskaņā ar
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 33. panta ceturto daļu
un 36. panta piekto un sesto daļu

Izdarīt Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12/2021 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izdošanas tiesiskajā pamatojumā vārdus "33. panta trešo daļu" aizstāt ar vārdiem "33. panta ceturto daļu".

2. 4. punktu izteikt šādā redakcijā:

"4. Mājsaimniecība atzīstama par maznodrošinātu, ja tās ienākumu slieksnis nepārsniedz 80 procentus no ienākumu mediānas, piemērojot koeficientus:

4.1. pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

4.2. pārējām personām mājsaimniecība – koeficientu 0,7.".

3. 6.2.3. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:

"6.2.3. pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai;".

4. 13. punktu izteikt šādā redakcijā:

"13. Pabalstu izmaksā personai iesniegumā norādītajā kredītiestādes norēķinu kontā, skaidrā naudā Valsts akciju sabiedrības "Latvijas pasts" nodaļās vai pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes norēķinu kontā.".

5. Svītrot 19. punktu.

6. IX nodaļas nosaukumu izteikt šādā redakcijā:

"IX. Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai".

7. 24. punktā vārdus "Pabalsts personas integrēšanai sabiedrībā" aizstāt ar vārdiem "Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai".

8. 25. punktā vārdus "Pabalsts personas integrēšanai sabiedrībā" aizstāt ar vārdiem "Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai".

9. 26. punktu izteikt šādā redakcijā:

"26. Pabalsts krīzes situācijā ir operatīvi sniegts materiāls atbalsts ārēju notikumu radītu seku novēršanai mājsaimniecībai, kura katastrofas vai citu no mājsaimniecības neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas, un tai ir nepieciešama psihosociālā vai materiālā palīdzība, var tikt izmaksāts vienreizējs pabalsts līdz 3000 euro apmērā.".

10. 27. punktā vārdus "saistošajos noteikumos 26.1. vai 26.2. apakšpunktā paredzēto pabalstu" aizstāt ar vārdiem "pabalstu krīzes situācijā".

11. 30. punktā aiz vārda "Ja" svītrot vārdus "26.1.apakšpunktā minētās".

12. 32. punktu izteikt šādā redakcijā:

"32. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var apstrīdēt Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā.".

13. 33. punktu izteikt šādā redakcijā:

"33. Mārupes novada Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.".

14. Pielikumu Nr. 1 izteikt šādā redakcijā:

Pielikums Nr. 1

Mārupes novada pašvaldība

MĀRUPES NOVADA SOCIĀLAIS DIENESTS

Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167
67149869 (Mārupe), 67914550 (Piņķi)
socialaisdienests@marupe.lv / www.marupe.lv

IZZIŅA
par atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) statusam

datums

Nr.

 

Mārupes novada Sociālais dienests apliecina, ka mājsaimniecības vai atsevišķi dzīvojošai personai, kuras dzīvesvietas adrese ir un kuras sastāvā šādi mājsaimniecības locekļi (vārds, uzvārds, personas kods):

piešķirts maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) statuss atbilstoši Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 12/2021 "Par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā".

Maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) statuss piešķirts uz laiku no____līdz____

Sociālā dienesta vadītāja:  
 

(paraksts un Vārds Uzvārds)

15. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ir piemērojami ar 2023. gada 1. jūliju.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

Saistošo noteikumu Nr. 25/2023 "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12/2021 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Latvijas Republikas Saeima 2023. gada 8. martā pieņēmusi un Valsts prezidents izsludinājis likumu "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā".

Ar minēto likumu, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. pants izteikts jaunā redakcijā (stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā):

"33. pants. Minimālo ienākumu sliekšņi sociālās palīdzības sniegšanai

(1) Minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna).

(2) Garantēto minimālo ienākumu slieksnis ir 20 procenti no ienākumu mediānas.

(3) Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas.

(4) Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

(5) Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā - koeficientu 0,7." (stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā).

Lai nodrošinātu Saistošo noteikumu atbilstību augstāk stāvošam normatīvajam aktam, nepieciešams izdot saistošos noteikumus "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12/2021 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Mārupes novadā".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Fiskālas ietekmes uz pašvaldības budžetu nav, tiek veiktas redakcionālas izmaiņas, kas neskar pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi rada labvēlīgu sociālo ietekmi, nerada ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā vai konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Sociālais dienests.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var apstrīdēt Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā.

Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijas lēmums var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajai Pašvaldības funkcijai nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 1. jūnija līdz 15. jūnijam publicēts Pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Minētajā termiņā sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!