• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2023. gada 22. jūnija saistošie noteikumi Nr. 4 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2023., Nr. 125A https://www.vestnesis.lv/op/2023/125A.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 30.06.2023.

Laidiena Nr. 125B, OP 2023/125B

Vēl šajā numurā

30.06.2023., Nr. 125A (11:32)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 22.06.2023.

OP numurs: 2023/125A.2

2023/125A.2
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4

2023. gada 22. jūnijā (prot. Nr. 69, 3. p., lēmums Nr. 894)

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, pārējām personām mājsaimniecībā ienākumu slieksnim piemēro koeficientu 0,7.

3. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

4. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 23. februāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis, 2023., Nr. 46).

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 4 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā" mērķis ir noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā.

Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 3. panta otrajai daļai, sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību nosaka Ministru kabinets un pašvaldību domes.

Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā nosaka Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 23. februāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 2).

Viens no Saistošo noteikumu Nr. 2 izdošanas tiesiskajiem pamatiem ir Likuma 33. panta trešā daļa, kura nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par šā panta otrajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 2 maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā noteikts maksimālajā apmērā (436/305).

2023. gada 1. jūlijā stājas spēkā grozījumi Likumā (pieņemti 2023. gada 8. martā), ar kuriem jaunā redakcijā izteikts Likuma 33. pants. Atbilstoši grozījumiem Likumā, deleģējums pašvaldībām noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni turpmāk ietverts šā panta ceturtajā daļā, kas nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna), bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni – 50 procenti no ienākumu mediānas. 33. panta piektā daļa nosaka, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

Atbilstoši likuma "Par sociālo drošību" (likuma redakcijā, kas stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā) 2.2 panta otrajai daļai, minimālo ienākumu slieksnis nav zemāks par 20 procentiem (noapaļots līdz pilniem euro) no ienākumu mediānas. Līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo minimālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam. Likuma "Sociālo drošību" pārejas noteikums paredz, ka minimālo ienākumu sliekšņus 2023. gadā pārskata 2023. gada 1. jūlijā, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicēto ienākumu mediānu par 2020. gadu.

Ar 2023. gada 1. jūliju Centrālās statistikas pārvaldes publicētā minimālā ienākumu līmeņa mediāna ir 626,57 euro. Likumā noteiktais līmenis maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai ir līdz 80 procentiem no ienākumu mediānas, tas ir 501 euro pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā un 351 euro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā. No 2024. gada 1. janvāra Centrālās statistikas pārvaldes publicētā minimālā ienākumu līmeņa mediāna ir 685,78 euro – ienākumu līmenis maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai būs 549 euro pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā un 384 euro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā. Katru gadu palielinoties ienākumu mediānai, palielināsies ienākumu līmenis maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai.

Pieņemot jaunos saistošos noteikumus, nepieciešams noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni procentuālā izteiksmē no ienākumu mediānas, tādējādi tas tiek piesaistīts konkrētajam sociālekonomiskajam rādītājam un nodrošina tā adekvātumu attiecībā pret reālo sociālekonomisko situāciju valstī. Šāda pieeja atbilst minimālo ienākumu sliekšņu ieviešanas mērķim (minimālo ienākumu sliekšņu piesaiste vidējiem ienākumu līmeņiem ekonomikā).

Nosakot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem ir iespējas pretendēt uz pašvaldības un valsts noteiktajiem atvieglojumiem un sociālo palīdzību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Pieņemot saistošos noteikumus, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā tiks maksimāli pielāgots līdzšinējām līmenim, jo izteikt veselos procentos esošo slieksni (436/305) nav iespējams.

Ar 2023. gada 1. jūliju Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis – 70 procenti no ienākumu mediānas (439/307 euro).

Pašvaldības budžetā papildu līdzekļi 2023. gadā nebūs nepieciešami. Nosakot ienākumu slieksni maznodrošinātās mājsaimniecības statusam procentuālā izteiksmē, pašvaldībai katru gadu nebūs nepieciešams grozīt saistošus noteikumus, jo mainoties ienākumu mediānai mainīsies arī ienākumu sliekšņi statusa saņemšanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis tiek piemērots kā kritērijs pašvaldības noteiktiem atvieglojumiem, piemēram, palīdzībai dzīvokļa jautājuma risināšanā, nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu noteikšanai u.c. atvieglojumus, gan arī valsts noteiktajiem atvieglojumiem, piemēram, saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību, pretendēt uz atbrīvojumu no tiesas izdevumu atmaksas, kā arī saņemt elektroenerģijas pakalpojumu par samazinātu cenu.

Saistošie noteikumi nerada jaunas tiesības un neuzliek jaunus pienākumus veselības jomā, kā arī nerada ietekmi uz vidi, konkurenci, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvalde "Sociālais dienests" (turpmāk arī – Sociālais dienests).

Saistošie noteikumi neparedz izmaiņas maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas procedūrā un privātpersonām veicamajās darbībās, saistošo noteikumu regulējums nemaina līdzšinējo kārtību.

Nav paredzamas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, ir pašvaldības autonomā funkcija saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktu.

Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Sociālais dienests, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Sociālā dienesta esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošās institūcijas reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams norādītā mērķa sasniegšanai.

Ar saistošajiem noteikumiem netiek ierobežotas personu pamattiesības. Izdodot saistošos noteikumus, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība rīkojas atbilstoši Likumā paredzētajam deleģējumam noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pašvaldībā.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 26. maija līdz 2023. gada 9. jūnijam (uz divām nedēļām) publicēts Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.rezekne.lv, sadaļā "Saistošo noteikumu projekti", sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!