• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Smiltenes novada domes 2022. gada 28. decembra saistošie noteikumi Nr. 39/22 "Par Smiltenes novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2023., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/op/2023/12.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 74

Par grozījumiem Tukuma novada domes 2022. gada 25. maija saistošajos noteikumos Nr. 40 "Par teritorijas kopšanu un ēku uzturēšanu Tukuma novadā"

Vēl šajā numurā

17.01.2023., Nr. 12

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Smiltenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 39/22

Pieņemts: 28.12.2022.

OP numurs: 2023/12.4

2023/12.4
RĪKI

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 39/22

Smiltenē 2022. gada 28. decembrī

Par Smiltenes novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību

Apstiprināti
ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2022. gada 28. decembra lēmumu Nr. 651
(prot. Nr. 22, 63. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir stipendijas speciālistu piesaistei Smiltenes novadā Pašvaldības iestādēs un kapitālsabiedrībās, kas realizē Pašvaldības autonomās funkcijas (turpmāk – saistošie noteikumi), studējošo kategorijas, kurām ir tiesības pretendēt uz Pašvaldības stipendijām, tās apmēru, stipendijas piešķiršanas un izmaksāšanas nosacījumus, kā arī stipendijas izmaksas apturēšanas un atjaunošanas nosacījumus.

2. Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt kvalificētu speciālistu piesaisti Pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām (kurās vismaz 50 % kapitāla daļu pieder Pašvaldībai), lai ilgtermiņā nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto Pašvaldības autonomo funkciju īstenošanu Pašvaldības teritorijā un ir nozīmīgas Smiltenes novada attīstībai.

3. Pašvaldības stipendija šo saistošo noteikumu izpratnē ir finanšu līdzekļi, kas tiek izmaksāti studentiem no Pašvaldības budžeta reizi mēnesī, pamatojoties uz noslēgto trīspusēju līgumu ar studējošo, Pašvaldību un potenciālo darba devēju – Pašvaldības iestādi vai kapitālsabiedrību.

4. Pašvaldības dome ikgadējā budžetā paredz finansējumu stipendiju izmaksai un nosaka maksimālo stipendiātu skaitu konkrētajā budžeta gadā, ņemot vērā saistošo noteikumu 5. punktā norādīto personu sniegto informāciju un nepieciešamību pēc attiecīgajiem speciālistiem. Pašvaldības stipendiju piešķir:

4.1. studentam, kurš studē Latvijas valsts akreditētās izglītības iestādēs, apgūstot akreditētu izglītības programmu kādā no Pašvaldības domes lēmumā noteiktajām atbalstāmajām specialitātēm;

4.2. rezidentam, kurš iegūst izglītību saskaņā ar akreditētām rezidentūras izglītības programmām medicīnā kādā no Pašvaldības domes lēmumā noteiktajām atbalstāmajām specialitātēm.

II. Stipendijas piešķiršanas nosacījumi

5. Pašvaldības dome, pamatojoties uz Pašvaldības domes priekšsēdētāja, domes priekšsēdētāja vietnieku, pašvaldības izpilddirektora, pašvaldības izpilddirektora vietnieku, pašvaldību iestāžu vai kapitālsabiedrību iesniegumu par nepieciešamajiem speciālistiem, ar lēmumu ne vēlāk kā līdz attiecīgā gada 1. jūnijam nosaka stipendiju piešķiršanai atbalstāmās profesionālās studiju programmās iegūstāmās specialitātes.

6. Ievērojot Pašvaldības budžetā paredzētā finansējuma apmēru, Smiltenes novadā nepieciešamo attiecīgo kvalificēto speciālistu skaitu un saistošo noteikumu prasības, uz stipendijas saņemšanu ir tiesīgi pretendēt:

6.1. studējošie, kas sekmīgi apgūst pilna vai nepilna laika augstākās akadēmiskās izglītības vai pilna vai nepilna laika 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu un ir attiecīgās studiju programmas pēdējā akadēmiskā studiju gada students;

6.2. studējošie, kas sekmīgi apgūst rezidentūru medicīnā un ir akreditētas profesionālās rezidentūras izglītības programmas medicīnā pēdējā rezidentūras gada rezidents;

7. Stipendiju var saņemt pretendents, kurš atbilst šādiem kritērijiem:

7.1. apgūst saistošo noteikumu 5. punktā paredzētajā kārtībā noteikto atbalstāmo specialitāti studiju programmās, kas noteiktas saistošo noteikumu 6. punktā;

7.2. sekmīgi apgūst studiju programmu un sekmju vidējā aritmētiskā atzīme par pēdējo studiju semestri nav zemāka par 7 ballēm;

7.3. pēc studiju beigšanas apņemas vismaz 3 (trīs) gadus nostrādāt pamatdarbā attiecīgajā specialitātē Pašvaldības administratīvajā teritorijā. Šis nosacījums ir attiecināms arī uz personas pienākumu nostrādāt iepriekš minēto laiku nepieļaujot pārkāpumus, kas varētu būt par pamatu darba devēja uzteikumam;

7.4. ir iesniegti visi saistošo noteikumu 8. punktā minētie dokumenti.

8. Lai saņemtu Pašvaldības stipendiju, pretendents iesniedz Pašvaldībā šādus dokumentus:

8.1. iesniegums par stipendijas piešķiršanu (1. pielikums);

8.2. izziņu no izglītības iestādes, kas apliecina, ka pretendents apgūst studiju programmu šajā izglītības iestādē, norādot specialitāti (kvalifikāciju, profesiju), kuru pretendents apgūst studiju programmas ietvaros, studiju programmas uzsākšanas un paredzamo beigšanas datumu, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati;

8.3. izziņu no augstākās izglītības iestādes par pretendenta studiju programmas sekmīgu izpildi, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati;

8.4. pašrocīgi parakstīts apliecinājums stāties darba tiesiskajās attiecībās studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas ar Pašvaldību un potenciālo darba devēju – Pašvaldības iestādi vai kapitālsabiedrību un veikt noteikto darbu specialitātē vismaz 3 (trīs) gadus pēc studiju programmas pabeigšanas.

9. Stipendija tiek piešķirta tikai tādam pretendentam, kurš atbilst šajos saistošajos noteikumos noteiktajiem stipendiju piešķiršanas kritērijiem, Pašvaldības domes noteiktajām atbalstāmajām profesionālajās studiju programmās iegūstamajām specialitātēm un ir iesniedzis visus saistošo noteikumu 8. punktā noteiktos pretendenta izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus.

10. Gadījumā, ja Pašvaldībai nav pieejams finansējums, lai piešķirtu stipendijas visiem pretendentiem, kas atbilst saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, Pašvaldība var noteikt prioritārās specialitātes, priekšroku dodot tam pretendentam, kuram ir augstāks vidējais sekmju vērtējums iepriekšējā studiju gadā.

11. Iesniegumu un tam pievienojamos dokumentus pretendents iesniedz klātienē Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Dārza iela 3, Smiltene, Smiltenes novads, LV–4729, vai valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot Pašvaldības oficiālo e-adresi, vai ar drošu e–parakstu parakstītu iesniegumu, nosūtot uz elektroniskā pasta adresi – dome@smiltenesnovads.lv.

12. Stipendijas apmērs:

12.1. studenta (pretendents, kurš studē saistošo noteikumu 6.1. apakšpunktā norādītajā studiju programmā) stipendijas apmērs ir puse no valstī noteiktās vienas minimālās mēneša algas mēnesī. No minētās summas Pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ietur noteiktos obligāto nodokļu maksājumus.

12.2. rezidenta (pretendents, kurš sekmīgi studē saistošo noteikumu 6.2. apakšpunktā norādītajā studiju programmā) stipendijas apmērs ir viena valstī noteiktā minimālā mēneša alga mēnesī. No minētās summas Pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ietur noteiktos obligāto nodokļu maksājumus.

13. Pašvaldība pretendentam maksā stipendiju ne vairāk kā 10 (desmit) mēnešus gadā (stipendiju nepiešķir jūlijā un augustā).

14. Pretendents var saņemt tikai vienu Pašvaldības finansējuma atbalsta veidu – pretendentam Pašvaldības stipendiju nepiešķir, ja pretendents jau saņem Pašvaldības finansējumu studiju maksas segšanai.

15. Stipendija pretendentam tiek piešķirta uz atlikušo studiju laiku.

16. Stipendijas piešķir izvērtējot pretendentu iesniegumus par stipendijas piešķiršanu un, ņemot vērā Pašvaldības kārtējā gada budžetā paredzētos līdzekļus. Pašvaldības dome ar lēmumu var papildināt atbalstāmās profesionālās studiju specialitātes ar kvalificēto speciālistu skaitu kādā no atbalstāmajām specialitātēm ja nav apgūts ikgadējā budžetā paredzētais finansējums stipendiju izmaksai.

17. Stipendija vienam pretendentam tiek piešķirta par vienu apgūstamo specialitāti.

III. Stipendijas piešķiršanas kārtība

18. Pretendentu iesniegumu un tiem pievienoto dokumentu izvērtēšanu veic ar Pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveidota stipendiju piešķiršanas komisija (turpmāk – Komisija).

19. Komisija viena mēneša laikā no dokumentu pieņemšanas termiņa beigām izvērtē pretendentu iesniegtos pieteikumus un tiem pievienotos dokumentus un pretendentu atbilstību saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem, un sagatavo iesniegšanai Pašvaldības domē lēmuma projektu par stipendijas piešķiršanu attiecīgam pretendentam, piešķiramās stipendijas apmēru, termiņu vai atteikumu piešķirt stipendiju.

20. Komisija vērtē tikai to pretendentu iesniegumus, kuru iesniegtie dokumenti pilnībā atbilst saistošo noteikumu prasībām un saņemti noteiktajā termiņā. Komisijai ir tiesības nepieciešamības gadījumā uzaicināt pretendentu uz sēdi.

21. Lēmumu par stipendijas piešķiršanu, izmaksu, pārtraukšanu, neizmaksāšanu, izmaksas atsākšanu pieņem Pašvaldības dome, ievērojot Komisijas atzinumu.

22. Pretendents divu nedēļu laikā pēc Pašvaldības domes lēmuma par stipendijas un finansējuma piešķiršanu spēkā stāšanās noslēdz ar Pašvaldību un potenciālo darba devēju – Pašvaldības iestādi vai kapitālsabiedrību līgumu par piešķirtās Pašvaldības stipendijas piešķiršanu un izmaksas kārtību (2. pielikums).

23. Komisija ir atbildīga par šo saistošo noteikumu un ar to saistīto Pašvaldības domes lēmumu izpildi konkrēto stipendiju piešķiršanā, kā arī par saistošajos noteikumos noteiktās procedūras ievērošanu un nodrošināšanu, kā arī par līguma ar pretendentu īstenošanu un pagarināšanu (mācību rezultātu kontrole, papildus dokumentu pieprasīšana, sekošana līguma nosacījumu ievērošanai u.c.).

24. Stipendija tiek piešķirta uz pēdējo studiju gadu apgūstamajā akadēmisko studiju gadu vai pēdējo akreditētas profesionālās rezidentūras izglītības programmas medicīnā pēdējo rezidentūras gadu, ja pretendents atbilst saistošo noteikumu 6.1. un 6.2. apakšpunktiem, kā arī ievēro šos saistošos noteikumus un noslēgtā līguma par stipendijas izmaksu prasības.

25. Pirmo stipendiju par septembra un oktobra mēnesi piešķir līdz 15. novembrim.

26. Pretendenti iesniedz saistošajos noteikumos noteiktos dokumentus 11. punktā noteiktajā kārtībā no 1. augusta līdz 20. augustam, ja Pašvaldības dome attiecīgajā gadā ir noteikusi atbalstāmās specialitātes.

27. Stipendiju nepiešķir pretendentiem:

27.1. kuru izvēlētā studiju programma neatbilst novadā noteiktajām atbalstāmajām specialitātēm;

27.2. studiju pārtraukšanas gadījumā;

27.3. ja pretendentam ir piešķirts akadēmiskais atvaļinājums;

27.4. ja pretendents nav izpildījis saistošo noteikumu noteikumus un noslēgtā līguma par stipendijas saņemšanu nosacījumus.

28. Pašvaldība stipendiju ieskaita pretendenta kredītiestādes norēķinu kontā līdz katra nākamā mēneša 15. datumam.

29. Pieteikšanās uz iespēju saņemt stipendiju tiek izsludināta ar atsevišķu Pašvaldības domes lēmumu, ņemot vērā nepieciešamību pēc speciālistu piesaistes Pašvaldībā.

IV. Stipendijas saņēmēja atbilstības pārbaude

30. Komisija veic stipendijas saņēmēja atbilstības pārbaudi attiecībā uz personu, kurai piešķirta stipendija, pēc katra studiju semestra, pārbaudot šo saistošo noteikumu 27. punktā noteiktos apstākļus.

31. Saistošo noteikumu 30. punktā minētā pārbaude tiek veikta, pamatojoties uz pretendenta iesniegtās izziņas no mācību iestādes par studiju faktu un sekmju izrakstu par semestri. Minētos dokumentus persona iesniedz viena mēneša laikā pēc kārtējā semestra beigām.

32. Gadījumā, ja pretendents 31. punktā noteiktajā laikā neiesniedz minētos dokumentus, vai, veicot iesniegto dokumenti pārbaudi, tiek konstatēts, ka uz pretendentu attiecas saistošo noteikumu V. nodaļas noteikumi un stipendijas saņēmējam nav tiesību saņemt Pašvaldības stipendiju, Komisija sagatavo informāciju un attiecīgu lēmuma projektu iesniegšanai Pašvaldības domei lēmuma pieņemšanai.

33. Stipendijas piešķiršanai atkārtoti nevar pretendēt, ja pretendents no izglītības iestādes ir atskaitīts par nesekmību.

V. Stipendijas izmaksas apturēšana, atjaunošana un līguma izbeigšana

34. Pašvaldības dome ar lēmumu aptur stipendijas izmaksāšanu, ja tā konstatē, ka pretendents:

34.1. atrodas akadēmiskajā atvaļinājumā;

34.2. atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā;

34.3. nav iesniedzis saistošo noteikumu 31. punktā noteiktos dokumentus.

35. Šo saistošo noteikumu 34. punktā noteiktajos gadījumos noslēgtais līgums tiek apturēts līdz stipendijas izmaksas atjaunošanai (36. punkts) vai tiek izbeigts saskaņā ar saistošo noteikumu 37. punktu.

36. Pašvaldības dome ar lēmumu atjauno stipendijas izmaksāšanu, ja pretendents atbilst šo noteikumu 7. punktam un ir iesniedzis visus šo saistošo noteikumu 8. punktā noteiktos dokumentus, šādos gadījumos:

36.1. pretendents atsāk studijas pēc akadēmiskā atvaļinājuma;

36.2. pretendents atgriežas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un atsāk studijas;

36.3. pretendents iesniedz saistošo noteikumu 31. punktā noteiktos dokumentus.

37. Pašvaldības dome ar lēmumu izbeidz stipendijas izmaksāšanu šādos gadījumos:

37.1. pretendents pārtrauc studijas;

37.2. pretendents sniedzis nepatiesu informāciju, iesniedzot saistošo noteikumu 8. vai 31. punktā noteiktos dokumentus;

37.3. pretendents pārkāpj līguma nosacījumus;

37.4. pretendents nav iesniedzis saistošo noteikumu 31. punktā noteiktos dokumentus vairāk kā 2 (divus) mēnešus no to noteiktā iesniegšanas termiņa iestāšanās;

37.5. pretendents vienpusēji izbeidz līgumu;

37.6. Pašvaldība vienpusēji izbeidz līgumu.

38. Pretendents atgriež Pašvaldībai izmaksāto stipendiju pilnā apmērā līgumā noteiktajā kārtībā šādos gadījumos:

38.1. pretendents pārtrauc studijas;

38.2. pretendents sniedzis nepatiesu informāciju, iesniedzot saistošo noteikumu 8. vai 31. punktā noteiktos dokumentus;

38.3. pretendents pārkāpj līguma nosacījumus;

38.4. pretendents nav iesniedzis saistošo noteikumu 31. punktā noteiktos dokumentus vairāk kā 2 (divus) mēnešus no to noteiktā iesniegšanas termiņa iestāšanās;

38.5. pretendents vienpusēji izbeidz līgumu;

38.6. Pašvaldība vienpusēji izbeidz līgumu;

38.7. mēneša laikā pēc studiju absolvēšanas nav nodibinājis darba tiesiskās attiecības ar Pašvaldības iestādi vai kapitālsabiedrību un vismaz 3 (trīs) gadus nav nostrādājis pamatdarbā attiecīgajā specialitātē.

39. Pretendents tiek atbrīvots no pienākuma atgriezt stipendiju, ja pretendents veselības stāvokļa dēļ zaudēja darba spējas un to apliecina ārsta atzinums, kā arī citos gadījumos, kurus par attaisnojošiem atzinusi Komisija.

40. Pēc Komisijas ieteikuma par pretendenta pilnīgu vai daļēju atbrīvošanu no līgumā noteikto saistību izpildes lemj Pašvaldības dome.

VI. Noslēguma jautājumi

41. Atzīt par spēku zaudējušiem Raunas novada domes 2015. gada 25. jūnija saistošos noteikumus Nr. 49 "Raunas novada domes stipendiju piešķiršanas kārtība".

42. Stipendijas, kas piešķirtas un līgumi, kas noslēgti saskaņā ar saistošo noteikumu 41. punktā minēto saistošo noteikumu nosacījumiem, līdz šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, ir spēkā esoši un pārskatāmi atbilstoši šo saistošo noteikumu nosacījumiem.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

1. pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 39/22

Smiltenes novada pašvaldībai
Dārza iela 3, Smiltene, Smiltenes novads, LV-4729
e-pasts: dome@smiltenesnovads.lv

   
 

(Vārds, uzvārds, personas kods)

   
 

(deklarētā dzīvesvieta)

   
 

(tālrunis, elektroniskā pasta adrese)

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt Smiltenes novada pašvaldības stipendiju. Atbilstoši Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra saistošo noteikumu Nr.__/22 norādu šādu informāciju:

Iegūstamā studiju kvalifikācija  
   
Iegūstamais grāds  
   
Studiju programmas nosaukums  

Augstākās izglītības iestāde, fakultāte (adrese, kontakti)

 
 
 
Kurss, kurā uzsāks mācības  
   
Studiju uzsākšanas gads augstākās izglītības iestādē  
   
Iegūstamā specialitāte  
   
Cita informācija (norādāma pēc nepieciešamības)  

Apliecinu, ka esmu iepazinies/usies ar Smiltenes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 39/22 "Par Smiltenes novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību" un visi uzrādītie dokumenti ir autentiski, iesniegumā norādītās ziņas ir pilnīgas un patiesas, par ko uzņemos normatīvajos aktos paredzēto atbildību.

Piekrītu, ka personas datu apstrādes pārzinis Smiltenes novada pašvaldība veiks iesniegumā norādīto personas datu apstrādi lēmuma pieņemšanai.

Šajā iesniegumā norādītos fiziskas personas datus Smiltenes novada pašvaldība apstrādā kā pārzinis saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula). Apstrādes mērķis un tiesiskais pamats ir iesnieguma izskatīšana un lēmuma par stipendijas piešķiršanu vai atteikuma par stipendijas piešķiršanu pieņemšana.

__________________________________ (paraksts un paraksta atšifrējums)

 

2. pielikums
Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 39/22

Līguma projekts

Līgums Nr.________________

par Smiltenes novada pašvaldības stipendijas piešķiršanu un izmaksas kārtību

Smiltenē,

20__. gada __________

Smiltenes novada pašvaldība, nodokļu maksātāja 90009067337, pašvaldības izpilddirektora ________________________ personā, kurš rīkojas saskaņā ar Pašvaldību likumu un Smiltenes novada pašvaldības nolikumu, turpmāk – Pašvaldība,

 _____________, reģistrācijas Nr. _________, ________ personā, kurš/-a rīkojas saskaņā ar ________________________, turpmāk – Iestāde/(Kapitālsabiedrība), un

_________________________, personas kods _______________, turpmāk tekstā Stipendiāts, turpmāk tekstā katrs atsevišķi un visi kopā saukti arī Puse/Puses,

pamatojoties uz Smiltenes novada pašvaldības domes ___________ lēmumu Nr._____, (turpmāk – Lēmums), izskatot savu brīvu gribu, bez viltus, spaidiem un maldiem, noslēdz sekojošu līgumu, (turpmāk – līgums):

1. Līguma priekšmets

1. Pašvaldība apņemas Stipendiātam maksāt ______ stipendiju _____ mēnesī, lai Stipendiāts apgūtu ____________________(specialitāti) (turpmāk - stipendija) un nodibinātu darba tiesiskās attiecības ar _________________.

2. Pašvaldība pirms stipendijas izmaksas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ietur noteiktos obligāto nodokļu maksājumus.

3. Piešķirto stipendiju Pašvaldība izmaksā par pēdējo studiju gadu apgūstamajā studiju/rezidentūras programmā – ____ (_____) mēnešus (stipendiju nepiešķir jūlijā un augustā).

4. Stipendija pretendentam ir piešķirta uz atlikušo studiju laiku.

2. Norēķinu kārtība

4. Stipendiju izmaksā vienu reizi mēnesī un tā tiek pārskaitīta uz Stipendiāta norādīto norēķinu kontu Nr. ______________ katru mēnesi līdz nākamā mēneša 15. datumam. Stipendiju par ___.gada septembra un oktobra mēnesi piešķir līdz _____. gada 15. novembrim.

5. Par stipendijas saņemšanas dienu Puses atzīst datumu, kad Pašvaldība veikusi maksājumu.

3. Pašvaldības tiesības un pienākumi

6. Pašvaldībai ir tiesības:

6.1. pieprasīt no Stipendiāta ar studijām saistītos dokumentus un informāciju;

6.2. atbilstoši iespējām nodrošināt pasūtījumu zinātniskajam darbam;

6.3. pārtraukt stipendijas izmaksu un atprasīt izmaksāto stipendiju pilnā apmērā, tajā skaitā ieturētos nodokļus, ja:

6.3.1. Stipendiāts sniedzis nepatiesas ziņas;

6.3.2. Stipendiāts nepilda saistošo noteikumu Nr. ___ un šī līguma nosacījumus;

6.3.3. Stipendiāts nav sekmīgi apguvis studiju programmu un sekmju vidējā aritmētiskā atzīme par pēdējo studiju semestri ir zemāka par 7 ballēm;

6.3.4. Stipendiāts pārtrauc darba tiesiskās attiecības pirms Līguma 9.3. punktā noteiktā termiņa vai Stipendiāts ir pieļāvis pārkāpumus, kas ir bijuši par pamatu darba devēja uzteikumam;

6.3.5. Stipendiāts izbeidz mācības, neiegūstot noteikto specialitāti;

6.3.6. Stipendiāts nav iesniedzis noteiktajā termiņā Līguma 9.6. punktā noteiktos dokumentus;

6.3.7. Stipendiāts vienpusēji izbeidz līgumu;

6.3.8. Pašvaldība vienpusēji izbeidz līgumu;

6.3.9. Stipendiāts pārtrauc studijas Līguma 1. punktā minētajā specialitātē (akadēmiskais atvaļinājums, bērnu kopšanas atvaļinājums u.c.).

6.4. atjaunot stipendijas izmaksāšanu, ja Stipendiāts atbilst saistošo noteikumu Nr.__ nosacījumiem un ir iesniedzis visus saistošo noteikumu Nr.___ noteiktos dokumentus, ja Stipendiāts atsāk studijas pēc akadēmiskā atvaļinājuma vai atgriežas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un atsāk studijas vai iesniedz saistošo noteikumu Nr.__ 31. punktā noteiktos dokumentus;

6.5. vienpusēji grozīt stipendijas apmēru atbilstoši attiecīgā gada budžeta apropriācijai mērķa izpildei;

6.6. ja studiju pārtraukums ir ilgāks par pusotru gadu vai studijas netiek atsāktas (līguma 6.3.9. apakšpunkts) vai, ja Stipendiātam tiek pārtraukta stipendijas izmaksa saskaņā ar 6.3.1.–6.3.8. apakšpunktu, Pašvaldībai ir tiesības Stipendiātam atprasīt tam izmaksāto stipendijas apmēru pilnā apmērā, tajā skaitā ieturētos nodokļus, kā arī līgumsodu 10 % apmērā no izmaksātās summas;

6.7. atbrīvot Stipendiātu no pienākuma atgriezt stipendiju, ja Stipendiāts veselības stāvokļa dēļ zaudējis darba spējas un to apliecina ārsta atzinums, kā arī citos gadījumos, kurus par attaisnojošiem atzinusi Pašvaldības attiecīgā komiteja, kuras kompetencē ir izskatīt jautājumu par Pašvaldības stipendijas piešķiršanu.

7. Pašvaldības pienākumi:

7.1. Līgumā noteiktajā kārtībā un apjomā pārskaitīt stipendiju;

7.2. Maksāt no stipendijas ienākumiem nodokļus likumos paredzētajos gadījumos un kārtībā.

4. Stipendiāta tiesības un pienākumi

8. Stipendiātam ir tiesības saņemt līgumā noteikto stipendiju.

9. Stipendiāta pienākumi:

9.1. apgūt (specialitāti) un iegūt izglītību apliecinošu dokumentu;

9.2. pēc Pašvaldības pieprasījuma 10 (desmit) dienu laikā sniegt pieprasīto informāciju;

9.3. mēneša laikā pēc studiju absolvēšanas nodibināt darba tiesiskās attiecības ar Iestādi/Kapitālsabiedrību un nostrādāt pamatdarbā (nosaukums) specialitātē pilnas slodzes darba laiku saskaņā ar Iestādes/Kapitālsabiedrības darba kārtības noteikumiem un darba laika organizācijai turpmākos trīs gadus;

9.4. ja Stipendiāts studijas pārtrauc vai izbeidz, tad 10 (desmit) dienu laikā pēc šī fakta iestāšanās paziņot to Pašvaldībai;

9.5. iesniegt viena mēneša laikā pēc kārtējā semestra beigām Pašvaldībai izziņu no izglītības iestādes par sekmīgu mācību turpināšanu izvēlētajā specialitātē un apliecinājumu par studiju turpināšanu;

9.6. informēt Pašvaldību gadījumā, ja uz laiku tiek pārtrauktas mācības (akadēmiskais atvaļinājums, bērnu kopšanas atvaļinājums u.c.) un iesniegt rakstisku iesniegumu stipendijas izmaksu pagaidu pārtraukšanai. Mācību pārtraukuma laiks nevar būt garāks par pusotru gadu;

9.7. līguma noteiktajos gadījumos un noteiktajā kārtībā atmaksāt stipendiju;

9.8. sekmīgi apgūt studiju programmu pēdējā studiju gada apguves noteiktajā laikā.

10. Stipendiātam saņemtā stipendija Pašvaldībai jāatmaksā pilnā apmērā, tajā skaitā ieturētos nodokļus, ja iestājas kāds no līguma 6.3. apakšpunktā minētajiem gadījumiem.

11. Līguma 15. punktā noteiktajā kārtībā, apjomā un termiņā atmaksāt saņemto stipendiju.

12. Stipendiāts apliecina, ka piekrīt, ka Pašvaldībai ir tiesības līguma izpildes ietvaros pieprasīt un nodot informāciju, kas noteikta Fizisko personu datu aizsardzības likumā, tajā skaitā nodot Stipendiāta datus piedziņas kompānijām ar mērķi šī līguma izpilde.

5. Iestādes/Kapitālsabiedrības tiesības un pienākumi

13. Iestādei/Kapitālsabiedrībai ir tiesības:

13.1. pieprasīt no Pašvaldības un Stipendiāta visu informāciju, kura saistīta ar stipendijas saņemšanu un Stipendiāta izglītības iegūšanu;

13.2. slēgt ar Stipendiātu darba līgumu pirms izglītības iegūšanas;

14. Iestādei/Kapitālsabiedrībai ir pienākums:

14.1. slēgt darba līgumu ar Stipendiātu uz laiku ne mazāku par 3 gadiem;

14.2. sniegt Pašvaldībai visu tā rīcībā esošo informāciju kas saistīta ar šī līguma izpildi.

6. Citi noteikumi

15. Gadījumā, ja Stipendiāts bez Pašvaldības piekrišanas izvēlas citu darbavietu vai iestājas kāds no līguma 6.3. apakšpunktā minētajiem gadījumiem, Pašvaldība vienpusēji pārtrauc stipendijas izmaksu, un Stipendiāts viena mēnešu laikā no gadījuma iestāšanās brīža atmaksā Pašvaldībai izmaksāto stipendiju pilnā apmērā, tajā skaitā aprēķinātos un samaksātos nodokļus, kā arī līgumsodu 10 % apmērā no piešķirtās summas, ja starp Pusēm netiek panākta vienošanās par citu atmaksas termiņu.

16. Katru gadu Pašvaldība sastāda apliecinājumu par attiecīgajā periodā aprēķinātās, izmaksātās stipendijas un ieturēto nodokļu apmēru un iesniedz Stipendiātam. Stipendiātam 5 (piecu) dienu laikā no saņemšanas dienas, apliecinājums jāparaksta un jāiesniedz Pašvaldībai. Ja Stipendiāts noteiktajā termiņā neiesniedz apliecinājumu Pašvaldībai, tai ir tiesības vienpusēji pārtraukt stipendijas izmaksu līdz brīdim, kad iesniegts apliecinājums.

17. Līgums stājas spēkā no tā parakstīšanas brīža un ir spēkā līdz Pušu saistību pilnīgai izpildei.

18. Visi strīdi un domstarpības tiek risinātas pārrunu ceļā. Ja vienoties nav iespējams, Puses iesniedz strīdu izskatīšanai tiesā saskaņā ar spēkā esošo normatīvo aktu prasībām.

19. Visi grozījumi līgumā izdarāmi rakstiski, Pusēm savstarpēji vienojoties.

20. Pašvaldība var vienpusēji izbeigt līgumu, ja Stipendiāts nepilda tā saistības vai uzņemtās saistības kļūst neizpildāmas.

21. Puses apliecina, ka līgumā norādītās adreses un rekvizīti ir patiesi.

22. Puses viena otrai ir mantiski atbildīgas par līgumsaistību pārkāpšanu, kā arī zaudējumu radīšanu kādai no Pusēm saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un šo līgumu.

23. Puses apņemas aizsargāt, neizplatīt un bez iepriekšējas savstarpējas rakstiskas saskaņošanas neizpaust trešajām personām konfidenciālu informāciju (pilnīgi vai daļēji līguma vai citu ar tā izpildi saistītu dokumentu saturu, Pušu finansiālo situāciju vai finanšu avotiem, vadības sistēmu vai saimnieciskajām darbībām, kā arī tehniska, komerciāla un jebkāda cita rakstura informāciju par otras Puses darbību), kas kļuvusi tām pieejama līgumsaistību izpildes gaitā, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus.

24. Puses apņemas ievērot personu datu aizsardzību regulējošo normatīvo aktu prasības, citus Latvijas Republikā spēkā esošos saistošos normatīvos aktus un Eiropas Savienībā spēkā esošo saistošo normatīvo regulējumu par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti, kā arī garantē, ka tiks īstenoti atbilstoši tehniskie un organizatoriskie aizsardzības pasākumi tādā veidā, ka Stipendiāta uz līguma pamata veiktajā personas datu apstrādē tiks nodrošināta datu subjekta tiesību aizsardzība.

25. Parakstot līgumu Stipendiāts nodod tiesības Pašvaldībai kā datu pārzinim rīkoties ar līguma izpildes nodrošināšanas nolūkos Pašvaldībai nodotajiem personas datiem (personas vārds, uzvārds, identifikācijas kods) un izmantot tos līgumā minēto saistību izpildei.

26. Puses apņemas nodrošināt līguma izpildē tādu tehnisko un organizatorisko līdzekļu lietošanu un lietotāja pārvaldību, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi, ievērojot normatīvos aktus, kas reglamentē fizisko personu datu apstrādi un aizsardzību, t.sk. Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula).

28. Līgums sagatavots trīs eksemplāros ar vienādu juridisku spēku. Katra Puse saņem vienu eksemplāru./ Līgums noslēgts elektroniski ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu, latviešu valodā, uz __ (___) lapām.

29. Pušu rekvizīti un paraksti:

Pašvaldība: Stipendiāts: Iestāde/Kapitālsabiedrība:
Smiltenes novada pašvaldība

Reģ. Nr. 90009067337

Juridiskā adrese: Dārza iela 3, Smiltene,

Smiltenes novads, LV-4729

   
__________________________________________ __________________________________________ __________________________________________

 

Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra saistošo noteikumu Nr. 39/22 "Par Smiltenes novada pašvaldības stipendiju piešķiršanas kārtību"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. saistošo noteikumu izdošanas mērķis – veicināt kvalificētu speciālistu piesaisti Smiltenes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) iestādēm un kapitālsabiedrībām (kurās vismaz 50 % kapitāla daļu pieder Pašvaldībai), lai ilgtermiņā nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto Pašvaldības autonomo funkciju īstenošanu Pašvaldības teritorijā un ir nozīmīgas Smiltenes novada attīstībai.

1.2. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai izvairītos no kvalificēto speciālistu, kas realizē Pašvaldības autonomās funkcijas, trūkuma Smiltenes novadā iestādēs, kas minētas 1.1. punktā tādējādi ilgtermiņā plānojot kvalificēto speciālistu piesaisti un nodrošinot Smiltenes novada attīstību.

1.3. Šobrīd spēkā esoši ir Raunas novada domes 2015. gada 25. jūnija saistošie noteikumi Nr. 49 "Raunas novada domes stipendiju piešķiršanas kārtība" (turpmāk – saistošie noteikumi). Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā Smiltenes novada pašvaldības dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi. Izvērtējot saistošo noteikumu saturu, izstrādāta jauna saistošo noteikumu redakcija, kas noteic vienotu kārtību par pašvaldības stipendiju piešķiršanu jaunizveidotajā Smiltenes novadā. Izstrādāto saistošo noteikumu mērķis ir veicināt tādu kvalificētu speciālistu piesaisti pašvaldības iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām Smiltenes novadā, kas realizē Pašvaldības autonomās funkcijas un ilgtermiņā ir nozīmīgas novada attīstības nodrošināšanai. Attiecīgi saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā Smiltenes novada pašvaldība piešķirs stipendijas speciālistu piesaistei Smiltenes novadā, nosakot studējošo kategorijas, kurām ir tiesības pretendēt uz Smiltenes novada pašvaldības stipendijām, tās apmēru, stipendijas piešķiršanas un izmaksāšanas nosacījumus, kā arī stipendijas izmaksas apturēšanas un atjaunošanas nosacījumus.

1.4. Ņemot vērā, ka problēmas risināšanai Pašvaldībā nav cita tiesiskā regulējuma, šādu noteikumu neesamība rada problemātiku Pašvaldības atbalsta sniegšanā topošajiem kvalificētajiem speciālistiem, kuri iegūst atbilstošu kvalifikāciju studiju procesa ietvaros – nav iespējams plānot ikgadējā budžeta ietvaros finanšu līdzekļus attiecīgajam mērķim, nav noteikta vienota kārtība visā novadā kādā piešķiramas stipendijas studējošajiem, kā arī atbildīgā persona par pieteikumu izvērtēšanu un lēmuma pieņemšanu vai atteikumu to piešķirt stipendijas pieprasītājam.

1.5. Uz saistošo noteikumu pieņemšanas brīdi nav paredzēta cita iespējamo alternatīvā, kas neparedzētu tiesiskā regulējuma izstrādi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – Saistošo noteikumu izpilde notiks Pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

2.1.1. nav attiecināms uz ieņēmumu daļu;

2.1.2. palielina izdevumu daļu;

2.1.3. nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā;

2.2. nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme – ar saistošo noteikumu izdošanu plānots cilvēku atgriešanās Smiltenes novadā pēc studijām;

3.2. ietekme uz vidi – nav attiecināms.

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību, iekļaujot informāciju par to, vai saistošie noteikumi: 

3.3.1. neietekmēs cilvēku veselību; 

3.3.2. nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas veselības jomā – nav attiecināms;

3.3.3. radīs jaunas tiesības vai uzliks jaunus pienākumus veselības jomā – nav attiecināms;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, norādot:

3.4.1. vai ar saistošajiem noteikumiem tiks veicinātas uzņēmējdarbības aktivitātes, jaunu uzņēmumu veidošanās un esošo uzņēmumu attīstība un izaugsme, kā arī paaugstināta to konkurētspēja – nav attiecināms.

3.4.2. sniedzot studējošajiem iespēju pretendēt uz Pašvaldības stipendiju plašākam studējošo lokam, tiks veicināta kvalificētu speciālistu piesaiste Smiltenes novadam un novada iedzīvotāju intelektuālā potenciāla paaugstināšana, kā arī uzlabosies situācija, kas ir saistīta ar iztrūkstošo speciālistu jautājumiem Smiltenes novadā.

3.4.3. Pašvaldības iestādes un kapitālsabiedrības (kurās vismaz 50 % kapitāla daļu pieder Pašvaldībai), ir saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa. Tiesiskais regulējums radīs mērķgrupai jaunas tiesības, uzliks jaunus pienākumus, kā arī nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas veicināt konkurētspējīgu speciālistu piesaisti savu funkciju realizēšanai, veicinot Pašvaldības tiesību realizēšanu, kā arī prognozēts, ka tādējādi uzlabos pakalpojumu pieejamību u.c.; 

3.4.4. ietekme uz konkurenci – Pašvaldības mērķis piesaistīt kvalificētus speciālistus Pašvaldības autonomo funkciju realizēšanai provizoriski neietekmē konkurences ierobežošanu un paredzētā stipendijas izmaksa studējošiem pirmsšķietami atbilst brīvai un godīgai konkurencei.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. pieteikumus izskatīs ar Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveidota stipendiju piešķiršanas komisija (turpmāk – Komisija), lēmumu par stipendijas piešķiršanu pieņem Smiltenes novada pašvaldības dome.

4.2. Komisija veiks stipendijas saņēmēja atbilstības pārbaudi attiecībā uz personu, kurai piešķirta stipendija, pēc katra studiju semestra, pārbaudot saistošo noteikumu redakcijā noteikto, kā arī sagatavos informāciju un attiecīgu lēmuma projektu iesniegšanai Smiltenes novada pašvaldības domei lēmuma pieņemšanai.

4.3. Par saistošo noteikumu un ar to saistīto Smiltenes novada pašvaldības domes lēmumu izpildi stipendiju piešķiršanā, līguma ar pretendentu īstenošanā un pagarināšanā (mācību rezultātu kontrole, papildus dokumentu pieprasīšana, sekošana līguma nosacījumu ievērošanai u.c.), atbild Komisija.

4.4. Izsludinātie saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Saistošie noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

4.5. nav paredzētas administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti – saistošie noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju, tai skaitā, bet ne tikai, izglītības un veselības aprūpes nodrošināšanā.

5.2. pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā – stipendiju piešķiršanas komisijas locekļi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas – paredzēts ar Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektora rīkojumu izveidot stipendiju piešķiršanas komisiju šo saistošo noteikumu izpildei.

6.2. izpildes nodrošināšanai nepieciešamie resursi un to pamatotība – komisijas izveidošana centralizēs stipendiju pieprasītāju iesniegumu izskatīšanu, objektīvi izvērtējot katru pieteikumu pēc būtības, ievērojot saistošo noteikumu prasības, kā arī secīgi nodrošinās piešķirto stipendiju vienotu kontroles mehānismu. Iesniedzot Pašvaldības domei izskatīšanai jau sagatavotu lēmuma projektu, tiks atvieglota lēmuma pieņemšanas procedūra.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša. 
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldi.

8.2. Pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas domes pastāvīgās komitejas sēdē un publicēšanas pašvaldības tīmekļvietnē www.smiltenesnovads.lv un saņemto sabiedrības pārstāvju izteikto priekšlikumu vai iebildumu apkopošanas, izvērtējot lietderības apsvērumus, tie tiks iekļauti saistošajos noteikumos.

8.3. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana. pašvaldības iniciatīvas, gan sniegti pēc institūcijas iniciatīvas.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!