• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dabas aizsardzības pārvaldes 2023. gada 22. maija lēmums Nr. 3.15.1.1/3320/2023-N "Par pārvietošanos Ungura ezerā ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida ūdenstransporta (kuģošanas) līdzekļiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2023., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/op/2023/100.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vispārīgais administratīvais akts Nr. NKMP/2023/14.4-07/3575

Reģiona nozīmes arheoloģiskā pieminekļa izmantošanas un saglabāšanas norādījumi

Vēl šajā numurā

25.05.2023., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dabas aizsardzības pārvalde

Veids: lēmums

Numurs: 3.15.1.1/3320/2023-N

Pieņemts: 22.05.2023.

OP numurs: 2023/100.26

2023/100.26
RĪKI

Dabas aizsardzības pārvaldes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dabas aizsardzības pārvaldes
Vidzemes reģionālās administrācijas lēmums Nr. 3.15.1.1/3320/2023-N

Siguldā 2023. gada 22. maijā

Par pārvietošanos Ungura ezerā ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida ūdenstransporta (kuģošanas) līdzekļiem

Dalībnieku viedokļi un argumenti:

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 62. panta otrās daļas 3. punktā noteikto, ka no gadījuma būtības izriet, ka personas viedokļa noskaidrošana nav iespējama vai nav adekvāta, Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) nav uzklausījusi dalībnieku viedokļus un argumentus, ievērojot to, ka dalībnieku loks ir individuāli nenoteiktu personu loks, kādēļ Pārvaldei ir jāizdod vispārīgais administratīvais akts.

Faktu konstatējums un izvērtējums:

Izvērtējot Latvijas Republikas normatīvos aktus, lietas tiesiskos un faktiskos apstākļus, konstatēts:

1. Gaujas nacionālā parka likuma 3. panta otrajā daļā un 4. panta pirmās daļas 4. punktā paredzēts, ka pārvietošanās ar motorlaivām, ūdens motocikliem un cita veida ūdenstransporta līdzekļiem, kurus darbina jebkāda tipa un jaudas dzinēji, Ungura ezerā ir pieļaujama tikai ar Pārvaldes rakstveida atļauju.

2. Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 317 "Gaujas nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" (turpmāk – Noteikumi Nr. 317) 20.14. apakšpunkts nosaka, ka Gaujas Nacionālā parka dabas lieguma zonā, lai nodrošinātu īpaši aizsargājamā biotopa "Mīkstūdens ezeri ar ezereņu Isoetes un/vai lobēliju Lobelia un krasteņu Littorella audzēm" aizsardzību, Ungura ezerā aizliegts pārvietoties ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida kuģošanas līdzekļiem, kuru dzinēja jauda ir lielāka par 3,7 kW, izņemot pārvietošanos teritorijas aizsardzības režīma ievērošanas kontrolei un cilvēku glābšanas un meklēšanas darbiem.

3. Ievērojot Noteikumu Nr. 317 20.14. apakšpunktā noteikto ierobežojumu kuģošanas līdzekļu dzinēja jaudai kopsakarā ar Gaujas nacionālā parka likuma 3. panta otrajā daļā un 4. panta pirmās daļas 4. punktā noteikto, konstatējams, ka Pārvaldes atļauja ir nepieciešama, lai Ungura ezerā pārvietotos ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida ūdenstransporta (kuģošanas) līdzekļiem, kuru dzinēja jauda nepārsniedz 3,7 kW, izņemot pārvietošanos teritorijas aizsardzības režīma ievērošanas kontrolei un cilvēku glābšanas un meklēšanas darbiem.

4. Administratīvā procesa likuma 1. panta trešajā daļā noteikts, ka administratīvais akts ir arī tāds lēmums, kuru likumā paredzētajos gadījumos iestāde izdod attiecībā uz individuāli nenoteiktu personu loku, kas atrodas konkrētos un identificējamos apstākļos (vispārīgais administratīvais akts). Ņemot vērā Gaujas nacionālā parka likumā noteikto deleģējumu Pārvaldei, secināms, ka ir izdodams administratīvais akts, kurš ir uzskatāms par vispārīgo administratīvo aktu, jo tas adresēts nenoteiktam personu lokam, kas var pretendēt uz Gaujas nacionālā parka likumā  noteikto atļauju, lai pārvietotos Ungura ezerā ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida kuģošanas līdzekļiem, kuru dzinēja jauda nepārsniedz 3,7 kW.

5. Ņemot vērā minēto, Pārvalde secina, ka tai ir jāizdod administratīvais akts, kas nodrošinās leģitīmā mērķa sasniegšanu, kura nodrošināšanai Noteikumos Nr. 317 paredzēts ierobežot motorlaivu, ūdensmotociklu un cita veida kuģošanas līdzekļu dzinēja jaudu, lai pārvietotos pa Ungura ezeru.

Pamatojoties uz iepriekš minēto un Administratīvā procesa likuma 1. panta trešo daļu, 65. un 66. pantu, Gaujas nacionālā parka likuma 3. panta otro daļu, 4. panta pirmās daļas 4. punktu,  Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 317 "Gaujas nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" 20.14. apakšpunktu, Pārvalde nolemj:

– atļaut pārvietoties Ungura ezerā ar motorlaivām, ūdensmotocikliem un cita veida ūdenstransporta (kuģošanas) līdzekļiem, kuru dzinēja jauda nepārsniedz 3,7 kW, izņemot pārvietošanos teritorijas aizsardzības režīma ievērošanas kontrolei un cilvēku glābšanas un meklēšanas darbiem.

Piemērotās tiesību normas:

1. Administratīvā procesa likuma 1. panta trešā daļa, 5., 6., 7., 8., 11., 12., 13., 15. pants, 55. panta 1. punkts, 60. panta pirmā daļa, 62. panta otrās daļas 3. punkts, 64. panta pirmā daļa, 65., 66. un 67. pants.

2. Gaujas nacionālā parka likuma 3. panta otrā daļa, 4. panta pirmās daļas 4. punkts.

3. Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 317 "Gaujas nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" 20.14. apakšpunkts.

Pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 79. panta pirmo daļu un Ministru kabineta 2009. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 507 "Dabas aizsardzības pārvaldes nolikums" 13. punktu, šo lēmumu var apstrīdēt Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektoram viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, sūdzību iesniedzot Baznīcas ielā 7, Siguldā, LV-2150, e-pasts: pasts@daba.gov.lv.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo un otro daļu lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad tas tiek paziņots adresātam. Ņemot vērā, ka šī administratīvā akta adresāts ir individuāli nenoteiktu adresātu loks, saskaņā ar Paziņošanas likuma 11. panta pirmās daļas 1. punktu, otro un piekto daļu šis administratīvais akts uzskatāms par paziņotu nākamajā darba dienā pēc tā publiskas paziņošanas – publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Vidzemes reģionālās administrācijas direktors R. Auziņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!