• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2023. gada 12. janvāra lēmums Nr. 1 "Par maksu par vienu jaudas rezervēšanas vienību elektroenerģijas nozarē". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2023., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/op/2023/10.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 39

Grozījumi Daugavpils domes 2022. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 15 "Par Daugavpils valstspilsētas pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"

Vēl šajā numurā

13.01.2023., Nr. 10

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 1

Pieņemts: 12.01.2023.

OP numurs: 2023/10.22

2023/10.22
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1

Rīgā 2023. gada 12. janvārī (prot. Nr. 2, 3. p.)

Par maksu par vienu jaudas rezervēšanas vienību elektroenerģijas nozarē

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2022.gada 21.decembrī saņēma akciju sabiedrības "Augstsprieguma tīkls", vienotais reģistrācijas numurs: 40003575567, juridiskā adrese: Dārzciema iela 86, Rīga, LV-1073 (turpmāk – AS "Augstsprieguma tīkls"), 2022.gada 21.decembra iesniegumu Nr.2.5/2022/4475, ar kuru apstiprināšanai iesniegta maksa par vienu jaudas rezervēšanas vienību, kā arī maksas par vienu jaudas rezervēšanas vienību aprēķinu pamatojošā informācija.

Regulators konstatē un secina

1. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likuma 9.panta 2.4daļai elektroenerģijas ražotājs maksā attiecīgajam sistēmas operatoram maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, ja jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu plānots pieslēgt elektroenerģijas pārvades sistēmai vai sadales sistēmai un pieslēdzamās elektroenerģijas ražošanas iekārtas jauda ir lielāka par 50 kilovatiem. Regulators nosaka metodiku, pēc kādas aprēķināma maksa par sistēmas jaudas rezervēšanu, kā arī kārtību, kādā šo maksu izlieto pieslēguma maksas segšanai.

2. Saskaņā ar Regulatora 2022.gada 14.aprīļa lēmuma Nr.1/5 "Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem" (turpmāk – Noteikumi) 28.1punktu, lai noteiktu maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, pārvades sistēmas operators aprēķina maksu par vienu jaudas rezervēšanas vienību saskaņā ar šajā punktā noteikto formulu (metodiku).

3. Atbilstoši Noteikumu 28.2punktam maksas par vienu jaudas rezervēšanas vienību aprēķinu pārvades sistēmas operators veic vienu reizi piecos gados un iesniedz apstiprināšanai Regulatoram kopā ar aprēķinu pamatojošo informāciju. Saskaņā ar Noteikumu 33.1punktu pārvades sistēmas operators pirmo maksas par vienu jaudas rezervēšanas vienību aprēķinu, ievērojot šo noteikumu 28.1 un 28.2punktu, iesniedz apstiprināšanai Regulatoram līdz 2023.gada 2.janvārim.

4. Regulators 2005.gada 8.jūnijā izsniedza AS "Augstsprieguma tīkls" licenci Nr.E12001 elektroenerģijas pārvadei. Atbilstoši izsniegtās licences nosacījumiem AS "Augstsprieguma tīkls" pilda elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora funkcijas visā Latvijas Republikas teritorijā.

5. AS "Augstsprieguma tīkls" iesniedza Regulatoram aprēķinu maksai par vienu jaudas rezervēšanas vienību un to pamatojošo informāciju Noteikumu 28.2 un 33.1punktā noteiktajā kārtībā. Izvērtējot AS "Augstsprieguma tīkls" iesniegto aprēķinu un to pamatojošo informāciju, secināms, ka maksa par vienu jaudas rezervēšanas vienību aprēķināta atbilstoši Noteikumu 28.1punktā noteiktajai metodikai.

6. Regulatora padomes sēdē piedalījās AS "Augstsprieguma tīkls" un asociācijas "Saules enerģija Latvijai" pārstāvji, kuri neizteica iebildumus vai priekšlikumu saistībā ar maksu par vienu jaudas rezervēšanas vienību.

Saskaņā ar Noteikumu 28.1 un 28.2punktu, pamatojoties uz Elektroenerģijas tirgus likuma 9.panta 2.4daļu, likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" otro daļu un Administratīvā procesa likuma 55.panta 1.punktu un 63.panta pirmās daļas 1.punktu,

padome nolemj:

1. apstiprināt maksu par vienu jaudas rezervēšanas vienību 21,63 euro par vienu kilovatu;

2. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātā maksa par vienu jaudas rezervēšanas vienību stājas spēkā 2023.gada 12.janvārī.

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!