• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Siguldas novada domes 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 9 "Par koku ciršanu ārpus meža Siguldas novada teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2022., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/op/2022/61.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

28.03.2022., Nr. 61

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Siguldas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 9

Pieņemts: 24.02.2022.

OP numurs: 2022/61.7

2022/61.7
RĪKI

Siguldas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 9

Siguldā 2022. gada 24. februārī

Par koku ciršanu ārpus meža Siguldas novada teritorijā

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 24. februāra lēmumu (prot. Nr. 5, 42. §)

Izdoti saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309
"Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktu

I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi (turpmāk - noteikumi) nosaka kārtību, kādā saņemama atļauja koku ciršanai ārpus meža Siguldas novada teritorijā, publiskās apspriešanas procedūras kārtību un zaudējumu atlīdzības samaksas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu Siguldas novada teritorijā.

II. Koku ciršanas atļaujas izsniegšanas kārtība

2. Lai saņemtu pašvaldības atļauju koku ciršanai Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi koku ciršanai ārpus meža" 4. punktā noteiktajās teritorijās, zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) Teritorijas attīstības pārvaldes Vides pārvaldības nodaļai iesniedz:

2.1. iesniegumu par koku ciršanu, norādot zemesgabala kadastra apzīmējumu, kurā paredzēta koku ciršana, pievienojot ciršanas tiesību apliecinošu dokumentu kopijas (ja ierosinātājs nav nekustamā īpašuma īpašnieks) un shēmu, kurā iespējams identificēt atrašanās vietu cērtamiem kokiem;

2.2. kopīpašuma gadījumā iesniegumam papildus pievieno rakstisku saskaņojumu ar pārējiem zemes īpašniekiem;

2.3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par koka ciršanu, ja koks atrodas uz daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala;

2.4. pēc pieprasījuma iesniedz koka, ēkas vai komunikāciju u.c. bīstamību pamatojošus dokumentus (atzinumu), ko izsnieguši sertificēti speciālisti.

3. Iesniegumu pamatotības izvērtēšanu un koku ciršanas atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī lēmumus par koku ciršanu ārpus meža Siguldas novada teritorijā pieņem pašvaldības Teritorijas attīstības pārvaldes Vides pārvaldības nodaļas dārzkopības speciālisti.

4. Pirms lēmuma par koku ciršanu pieņemšanas pašvaldības Teritorijas attīstības pārvaldes Vides pārvaldības nodaļas dārzkopības speciālisti veic koku apskati dabā, pēc kuras:

4.1. pieņem lēmumu par koku ciršanas atļaujas izsniegšanu, nosaka zaudējumu atlīdzības apmēru un pēc zaudējuma atlīdzības samaksas izsniedz koku ciršanas atļauju;

4.2. sniedz pamatotu rakstisku atteikumu izsniegt koku ciršanas atļauju.

5. Ja koku ciršana ir saistīta ar būvniecības īstenošanu, zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu jāatlīdzina pirms būvatļaujas saņemšanas.

6. Koku ciršanas atļauja no izsniegšanas brīža ir derīga divus gadus. Ja koku ciršana saistīta ar būvniecību un būvniecībai ir izsniegta būvatļauja vai akceptēts paskaidrojuma raksts, vai apliecinājuma karte, tad atļauja koku nociršanai ir derīga, kamēr ir spēkā esoša būvatļauja, paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte.

7. Pašvaldības amatpersonas pieņemto lēmumu var apstrīdēt Siguldas novada pašvaldības domē.

III. Publiskā apspriešana

8. Publisko apspriešanu sabiedrībai nozīmīgos gadījumos par koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā pašvaldība rīko pirms lēmuma pieņemšanas šādos gadījumos:

8.1. ja izcērtamais koks iekļaujas konkrētā labiekārtojuma plānā un ir nozīmīga tā sastāvdaļa un atrodas publiski pieejamā teritorijā (aleja, apstādījumi veido zīmējumu, pilda noteiktu funkciju aizsedz vai balsta kaut ko);

8.2. ja izcērtamais koks atrodas Siguldas novada valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu aizsardzības zonā;

8.3. ja izcērtamais koks ir nozīmīgs ainavas elements;

8.4. ja izcērtamais koks ir dendroloģiski vērtīgs koks;

8.5. ja izcērtamais koks stādīts kādas sabiedrības iniciatīvas rezultātā publiski pieejamā teritorijā (talka, svētki utt.).

9. Publisko apspriešanu par plānoto koku ciršanu sabiedrībai nozīmīgos gadījumos pašvaldība nerīko, ja:

9.1. teritorijā, kur plānota koku ciršana, ir apstiprināts detālplānojums;

9.2. veikta būvniecības vai būvniecības ieceres publiskā apspriešana;

9.3. nocērtamā koka stāvoklis apdraud vai traucē infrastruktūras darbību, apdraud cilvēka veselību, dzīvību vai īpašumu;

9.4. ja publiski pieejamā objektā pēc darbu pabeigšanas ir būtiski mainījies vizuālais skats un var radīt apdraudējumu cilvēka veselībai, dzīvībai vai īpašumam.

10. Publiskā apspriešana ilgst 10 darba dienas no publicēšanas dienas pašvaldības mājaslapā www.sigulda.lv un Siguldas novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Siguldas Novada Ziņas", kuras laikā pašvaldībā iesniedzamas atsauksmes, priekšlikumi vai ierosinājumi.

11. Publiskās apspriešanas procedūra uzskatāma par notikušu arī tad, ja tās laikā nav saņemta neviena atsauksme, priekšlikums vai ierosinājums.

IV. Zaudējumu aprēķināšana un atlīdzināšanas kārtība

12. Personai jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazinājumu saistībā ar koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā, ko aprēķina atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumos Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" noteiktajiem koeficientiem.

13. Pašvaldības koeficients zaudējumu atlīdzības aprēķināšanai par koku ciršanu Siguldas pilsētas un ciema teritorijā ir 1 (viens).

V. Noslēguma jautājums

14. Ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

14.1. Krimuldas novada domes 2016. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 7 "Par koku ciršanu ārpus meža Krimuldas novadā";

14.2. Inčukalna novada domes 2012. gada 19. decembra saistošie noteikumi Nr. 21/2012 "Par koku ciršanu ārpus meža Inčukalna novada pašvaldības administratīvajā teritorijā";

14.3. Mālpils novada domes 2014. gada 27. augusta saistošie noteikumi Nr. 9 "Par koku ciršanu ārpus meža Mālpils novadā".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 24. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 9 "Par koku ciršanu ārpus meža Siguldas novada teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktam, pašvaldība izdod saistošos noteikumus par koku ciršanu ārpus meža, nosakot koku ciršanas izvērtēšanas kārtību un publiskās apspriešanas procedūras kārtību, kā arī sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu.

Atbilstoši Meža likuma 8. panta otrajai daļai, pašvaldība savos saistošajos noteikumos par koku ciršanu ārpus meža pilsētas un ciema teritorijā nosaka zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu, kā arī šo zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu pārejas noteikumu 6. punktu ar 2021. gada 1. jūlija jaunievēlētās pašvaldības domes pirmo sēdi stājas spēkā jaunizveidotais Siguldas novads ar administratīvo centru – Sigulda, kurā ietilpst šādas teritoriālā iedalījuma vienības: Allažu pagasts, Inčukalna pagasts, Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts, Mālpils pagasts, Mores pagasts, Siguldas pagasts, Siguldas pilsēta, un izbeidzas visu bijušo pašvaldību domju pilnvaras. Siguldas novada pašvaldība ir novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim. Ievērojot minēto, lai nodrošinātu visā jaunizveidotajā Siguldas novada teritorijā vienotu kārtību par koku ciršanu ārpus meža, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi "Par koku ciršanu ārpus meža Siguldas novada teritorijā".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka vienotu kārtību, kādā saņemama atļauja koku ciršanai ārpus meža Siguldas novada teritorijā, publiskās apspriešanas procedūras kārtību un zaudējumu atlīdzības samaksas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu novada administratīvajā teritorijā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Projektam nav būtiskas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Projektam nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Jaunas institūcijas netiks radītas un esošo institūciju funkcijas netiks paplašinātas.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošie noteikumi pirms apstiprināšanas publicēti Siguldas novada pašvaldības mājaslapā: www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!