• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dobeles novada domes 2021. gada 29. decembra saistošie noteikumi Nr. 11 "Par Dobeles novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2022., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/op/2022/47.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Limbažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 41

Atkritumu apsaimniekošanas noteikumi Limbažu novadā

Vēl šajā numurā

08.03.2022., Nr. 47

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dobeles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 29.12.2021.

OP numurs: 2022/47.17

2022/47.17
RĪKI

Dobeles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Dobelē 2021. gada 29. decembrī

Par Dobeles novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2021. gada 29. decembra lēmumu Nr. 322/19 (prot. Nr. 19)

PRECIZĒTI
ar Dobeles novada domes
2022. gada 24. februāra lēmumu Nr. 42/3 (prot. Nr. 3)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Dobeles novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Noteikumu izpratnē brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti Dobeles novada pašvaldībā ir Dobeles novada pašvaldības pabalsti, kurus piešķir, neizvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju, lai nodrošinātu materiālo atbalstu noteiktai iedzīvotāju mērķa grupai vai personai svarīgos dzīves periodos, vai personas aktuālās problēmas risināšanai, izņemot Noteikumu 4.7. apakšpunktā minēto pabalstu.

3. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus piešķir personai, kura savu pamata dzīvesvietu deklarējusi Dobeles novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi Dobeles novada pašvaldībā ir:

4.1. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

4.2. pabalsts kāzu jubilejā;

4.3. pabalsts dzīves jubilejā;

4.4. pabalsts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem;

4.5.pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam;

4.6. apbedīšanas pabalsts;

4.7. pabalsts sociālās rehabilitācijas plāna mērķu sasniegšanai;

4.8. pabalsts aizgādnībā esošu personu aizgādņiem.

II. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

5. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir par katru bērnu, kura pirmreizējā dzīvesvieta deklarēta Dobeles novada administratīvajā teritorijā un vismaz viens no vecākiem ir deklarēts Dobeles novada administratīvajā teritorijā.

6. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā piešķir šādā apmērā:

6.1. 200,00 euro, ja vienās dzemdībās piedzimst viens bērns;

6.2. 600,00 euro, ja vienās dzemdībās piedzimst divi bērni;

6.3. 1000,00 euro, ja vienās dzemdībās piedzimst trīs bērni;

6.4. gadījumos, kad vienās dzemdībās piedzimst četri un vairāk bērni, pabalsta apmēru nosaka Dobeles novada dome ar lēmumu.

7. Pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem vai personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu ir iecelta par aizbildni, veicot jaundzimušā reģistrāciju Dzimtsarakstu nodaļā.

8. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs iesniedz iesniegumu Dzimtsarakstu nodaļā. Ja bērna dzimšanas fakts reģistrēts ārvalsts institūcijā, iesniegumam ir jāpievieno ārvalsts institūcijas izdots dokuments, ievērojot Dokumentu legalizācijas likumā un Valsts valodas likumā noteiktās prasības attiecībā uz dokumentu legalizāciju un valsts valodas lietojumu.

9. Pabalstu var pieprasīt ne vēlāk kā sešus mēnešus no bērna piedzimšanas dienas.

10. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem piecu darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža.

11. Pabalstu pārskaita uz pieprasītāja iesniegumā norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

12. Pabalstu nepiešķir, ja bērns ievietots valsts vai pašvaldības ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

III. Pabalsts kāzu jubilejā

13. Pabalsts 100,00 euro apmērā tiek piešķirts laulātajiem pāriem kopdzīves 50 gadu (Zelta kāzas), 60 gadu (Dimanta kāzas), 70 gadu (Briljanta kāzu) jubilejā, kuri informē Dzimtsarakstu nodaļu par Zelta, Dimanta vai Briljanta kāzu jubileju.

14. Pabalsta saņemšanai laulātie iesniedz Dzimtsarakstu nodaļā iesniegumu ne vēlāk kā mēnesi pēc Zelta, Dimanta vai Briljanta kāzu jubilejas datuma.

15. Pabalstu pārskaita uz laulāto iesniegumā norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

IV. Pabalsts dzīves jubilejā

16. Pabalstu piešķir personai, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Dobeles novada pašvaldības administratīvā teritorija, šādā apmērā:

16.1. 50,00 euro 90 un 95 gadu dzīves jubilejā;

16.2. 100,00 euro 100 gadu dzīves jubilejā.

17. Pamats lēmuma pieņemšanai par pabalsta piešķiršanu ir Iedzīvotāju reģistra ziņas.

18. Pabalsta saņēmējam pabalstu personīgi nogādā pašvaldības administrācijas pārstāvji.

V. Pabalsts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem

19. Pabalsts 60,00 euro apmērā tiek piešķirts politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem un tiek izmaksāts reizi gadā novembra mēnesī.

20. Pabalsta saņēmēju sarakstu katru kalendāro gadu līdz 5. novembrim sagatavo Dzimtsarakstu nodaļa, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegto informāciju par Dobeles novada pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētajām personām.

21. Ja personai ir tiesības saņemt pabalstu, bet tā nav iekļauta sarakstā, tad persona pabalstu pieprasa Dzimtsarakstu nodaļā, iesniedzot iesniegumu ne vēlāk kā līdz kalendārā gada 10.decembrim.

22. Pabalstu pārskaita uz pieprasītāja iesniegumā norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

VI. Pabalsts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam

23. Pabalsts 60,00 euro apmērā tiek piešķirts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un izmaksāts reizi gadā aprīļa mēnesī.

24. Pabalsta saņemšanai persona iesniedz Dzimtsarakstu nodaļā iesniegumu, kuram pievienota Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieka apliecības apliecināta kopija.

25. Pabalstu pārskaita uz pieprasītāja iesniegumā norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

VII. Apbedīšanas pabalsts

26. Apbedīšanas pabalstu ir tiesības saņemt personai, kura uzņēmusies apbedīšanu, ja mirusi persona, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Dobeles novada pašvaldība un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA) nav piešķīrusi apbedīšanas pabalstu vai piešķīrusi pabalstu, kas ir mazāks par 430,00 euro.

27. Apbedīšanas pabalsts tiek piešķirts ne vairāk kā 430,00 euro apmērā apbedīšanas izdevumu segšanai. Apbedīšanas pabalsts tiek izmaksāts tādā apmērā, lai segtu starpību starp VSAA piešķirto pabalstu un šajā punktā noteikto apbedīšanas pabalsta maksimālo apmēru.

28. Pabalstu pieprasa ne vēlāk kā viena mēneša laikā no miršanas fakta reģistrācijas dienas.

29. Pabalstu pārskaita uz personas, kura uzņēmusies apbedīšanu, kredītiestādes norēķinu kontu.

VIII. Pabalsts sociālās rehabilitācijas plāna mērķu sasniegšanai

30. Pabalstu sociālās rehabilitācijas plāna mērķu sasniegšanai piešķir personai (mājsaimniecībai), kurai nepieciešama sociālā rehabilitācija un kurai ir izstrādāts sociālās rehabilitācijas plāns, rehabilitācijas plānā noteikto pasākumu īstenošanai.

31. Pabalstu ir tiesības saņemt personai (mājsaimniecībai), kura ir deklarējusi pamata dzīvesvietu un dzīvo Dobeles novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, un sociālā darbinieka izvērtējumā ir konstatēts, ka pastāv kāds no šādiem apstākļiem:

31.1. ģimenē ir bērna attīstībai nelabvēlīgi apstākļi;

31.2. ir nepieciešams veicināt personas (mājsaimniecības) sociālās funkcionēšanas spējas;

31.3. personai (mājsaimniecībai) nav ienākumu un tā nespēj segt izdevumus par dokumentiem, kuru neesamības dēļ persona nevar realizēt savas sociālās tiesības.

32. Pabalsta piešķiršanas pamats ir personas iesniegums, Sociālā dienesta sociālā darba speciālista sniegtais atzinums vai sastādītais individuālais sociālās rehabilitācijas plāns.

33. Sociālā dienesta sociālā darba speciālistam ir tiesības pieprasīt papildus dokumentus, kas nepieciešami personas (mājsaimniecības) sociālās funkcionēšanas, vajadzību vai resursu izvērtējuma veikšanai.

34. Pabalsta apmērs ir ne vairāk kā 300,00 euro vienai personai mājsaimniecībā kalendārajā gadā rehabilitācijas plānā ietverto uzdevumu un sagaidāmo rezultātu īstenošanai vai sociālās situācijas risināšanai.

35. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem desmit dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža.

36. Pabalsts tiek pārskaitīts pakalpojumu sniedzējiem vai preču piegādātājiem atbilstoši noslēgtajiem līgumiem un iesniegtajiem rēķiniem vai iesniegumā norādīto kredītiestādes maksājumu, vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

IX. Pabalsts aizgādnībā esošu personu aizgādņiem

37. Tiesības saņemt pabalstu ir aizgādnim vai pagaidu aizgādnim par aizgādnībā esošu personu, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Dobeles novada administratīvajā teritorijā, vai kurai līdz ievietošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā deklarētā dzīvesvieta ir bijusi Dobeles novada administratīvajā teritorijā.

38. Pabalsta apmērs ir 50,00 euro mēnesī, neatkarīgi no aizgādņu skaita par vienu aizgādnībā esošo personu.

39. Pabalstu aizgādnis vai pagaidu aizgādnis var pieprasīt 6 mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas, iesniedzot iesniegumu Bāriņtiesā.

40. Pabalsts netiek piešķirts aizgādnim vai pagaidu aizgādnim, kas ir aizgādnībā esošas personas laulātais, vecāks vai bērns.

41. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem trīsdesmit dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža.

X. Lēmumu pieņemšanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

42. Lēmumus par šajos noteikumos noteiktajiem pabalstiem pieņem:

42.1. Dobeles novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja par noteikumu 4.1., 4.2., 4.3., 4.4., 4.5. un 4.6. apakšpunktā noteikto pabalstu;

42.2. Dobeles novada Sociālais dienests par noteikumu 4.7. apakšpunktā noteikto pabalstu;

42.3. Bāriņtiesas priekšsēdētāja par noteikumu 4.8. apakšpunktā noteikto pabalstu.

43. Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas, Bāriņtiesas priekšsēdētājas vai Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Dobeles novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

44. Dobeles novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

XI. Noslēguma jautājumi

45. Atzīt par spēku zaudējušiem Dobeles novada pašvaldības 2015. gada 26. novembra saistošos noteikumus Nr. 12 " Par pašvaldības pabalstiem".

46. Atzīt par spēku zaudējušiem Tērvetes novada pašvaldības 2017. gada 30. novembra saistošos noteikumus Nr. 15 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Tērvetes novada pašvaldībā".

47. Atzīt par spēku zaudējušiem Auces novada pašvaldības 2017. gada 25. oktobra saistošos noteikumus Nr. 9 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Auces novada pašvaldībā".

48. Atzīt par spēku zaudējušiem Dobeles novada domes 2015. gada 29. decembra saistošos noteikumus Nr. 16 "Par pabalstu aizgādnībā esošo personu aizgādņiem".

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Saistošo noteikumu Nr. 11 "Par Dobeles novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Pamatojoties uz iepriekš minēto, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi "Par Dobeles novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem".
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Dobeles novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai 2022. gadā būs nepieciešami papildu 25390 EUR.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināma.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Dobeles novada Pašvaldības administrācijas Dzimtsarakstu nodaļa, Dobeles novada Sociālais dienests un Dobeles novada bāriņtiesa.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav attiecināma.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!