• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2022. gada 10. februāra likums "Par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2022., Nr. 36A https://www.vestnesis.lv/op/2022/36A.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā

Vēl šajā numurā

21.02.2022., Nr. 36A (16:50)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 10.02.2022.

OP numurs: 2022/36A.1

2022/36A.1
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai

1. pants. Likuma mērķis un uzdevums

(1) Šā likuma mērķis ir, balstoties uz faktu, ka holokausta laikā tika iznīcināta lielākā daļa no pirmskara Latvijas ebreju kopienas, apzinoties, ka Latvijas valsts nav vainojama un nav atbildīga par Latvijas okupācijas laikā nacistiskā režīma īstenoto holokaustu un padomju okupācijas režīma īstenoto īpašumu nacionalizāciju, bet apliecinot Latvijas valsts labo gribu likvidēt vēsturiskās netaisnīgās sekas, kas Latvijas teritorijā radušās nacistiskā totalitārā režīma īstenotā holokausta dēļ un padomju komunistiskā totalitārā režīma darbības rezultātā, atjaunot taisnīgumu un sniegt atbalstu Latvijas ebreju kopienai, atlīdzinot īpašuma tiesību atjaunošanas procesa ietvaros neatgūtā nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību (turpmāk — atlīdzinājums).

(2) Likuma uzdevums ir noteikt tiesiskus priekšnoteikumus attiecībā uz atlīdzinājumam no valsts pamatbudžeta izmaksājamo finanšu līdzekļu apmēru, to izmaksāšanas kārtību un termiņiem, kā arī šo līdzekļu izmantošanas mērķiem.

(3) Šajā likumā noteiktais atlīdzinājums ir galīgs un izbeidz jebkādas Latvijas ebreju kopienas prasījuma tiesības attiecībā uz īpašuma tiesību atjaunošanas procesa ietvaros neatgūto nekustamo īpašumu.

2. pants. Likuma darbības joma

Likums nosaka:

1) tiesību subjektu, kas saņem no valsts pamatbudžeta izmaksājamos finanšu līdzekļus, kā arī šo līdzekļu glabāšanas un izmantošanas kārtību;

2) kārtību, kādā īstenojama valsts uzraudzība par šo finanšu līdzekļu izmantošanu.

3. pants. Atlīdzinājuma apmērs

No valsts pamatbudžeta izmaksājamais atlīdzinājums ir 40 000 000 euro (četrdesmit miljoni euro), un tas aprēķināts, balstoties uz 1940. gada 16. jūnijā ebreju kopienai piederējušo un īpašuma tiesību atjaunošanas procesa ietvaros neatgūto nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību 2018. gada 31. decembrī — 47 809 102 euro.

4. pants. Atlīdzinājuma izmaksāšanas kārtība

(1) Šā likuma 3. pantā noteiktais atlīdzinājums izmaksājams pa daļām un nosakāms gadskārtējā valsts budžeta likumā atsevišķā budžeta programmā "Līdzekļi nodibinājumam "Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fonds"".

(2) Atlīdzinājuma izmaksu uzsāk 2023. gada 1. janvārī un pabeidz 2032. gada 31. decembrī.

5. pants. Atlīdzinājuma saņēmējs

Atlīdzinājumu izmaksā nodibinājumam "Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fonds", vienotais reģistrācijas numurs 40008252290 (turpmāk — Fonds), un no valsts budžeta Fondam piešķirtie finanšu līdzekļi glabājas Valsts kasē.

6. pants. No valsts budžeta piešķirto finanšu līdzekļu izmantošanas mērķis

(1) Ar gadskārtējo valsts budžeta likumu Fondam piešķirtos finanšu līdzekļus izlieto Latvijas ebreju kopienas pasākumu un projektu īstenošanai Latvijā, tajā skaitā:

1) Latvijas ebreju kultūrvēsturiskā mantojuma atjaunošanai un saglabāšanai;

2) Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomē ietilpstošo un citu Latvijas ebreju kopienas organizāciju atbalstam;

3) Latvijas ebreju kopienas un Fonda īpašumu apsaimniekošanai;

4) to Latvijas muzeju atbalstam, kuru darbs vērsts uz Latvijas ebreju kopienas un holokausta vēstures Latvijas teritorijā pētniecību (muzejs "Ebreji Latvijā", Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejs, Žaņa Lipkes memoriāls, Latvijas Okupācijas muzejs u. c.);

5) ar reliģiju, kultūru, izglītību, zinātni, veselības aprūpi, vēsturi, sportu, labdarību saistītu pasākumu un projektu finansēšanai;

6) Latvijas sabiedrības saliedētības, vienotības un pilsoniskās sabiedrības attīstības veicināšanai;

7) holokausta upuru memoriālu (Biķernieku mežā, Dreiliņu mežā, Rumbulā, Mežaparkā, Šķēdes kāpās, Daugavpilī un citās vietās) uzturēšanai un labiekārtošanai.

(2) Fondam piešķirtos finanšu līdzekļus var izlietot arī sociālās un materiālās palīdzības sniegšanai tiem Latvijas teritorijā holokaustā cietušajiem, kuri dzīvo ārpus Latvijas.

(3) Līdzekļus, ko Fonds kārtējā gadā saņēmis no valsts budžeta, ir tiesības izmantot nākamajos saimnieciskajos gados šajā likumā noteikto mērķu sasniegšanai.

7. pants. Fonda uzdevumi un atskaite par Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanu

(1) Izmantojot Fondam no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus, Fonda uzdevumi ir šādi:

1) pārvaldīt saņemtos valsts budžeta līdzekļus un sadalīt tos tādu Latvijas ebreju kopienas pasākumu un projektu īstenošanai Latvijā, kuri atbilst šā likuma 6. pantā noteiktajiem mērķiem;

2) izsludināt un organizēt projektu konkursus un lemt par Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu sadali;

3) mērķtiecīgi un efektīvi izmantot Fondam piešķirtos valsts budžeta līdzekļus, nodrošinot to izlietojuma kontroli;

4) nodrošināt savas darbības pilnīgu atklātumu — visas ar Fondam iesniegtajiem un Fonda finansētajiem projektiem saistītās informācijas publisku pieejamību — un publicēt informāciju par projektiem piešķirtā finansējuma apjomu un mērķiem.

(2) Fonds nosaka projektu konkursu norises kārtību, kārtību, kādā var pieteikties Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu saņemšanai, kā arī kārtību, kādā Fondam piešķirto līdzekļu saņēmēji atskaitās par saņemto līdzekļu izlietojumu.

(3) Papildus normatīvajos aktos paredzētajiem pārskatiem Fonds katru gadu sagatavo atskaiti par tam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanu, iesniedz to Finanšu ministrijai un publicē savā tīmekļvietnē.

8. pants. Uzraudzība par Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanu

(1) Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanas uzraudzībai Fonds izveido Fonda padomi, kuras sastāvā iekļauj finanšu ministra virzītu pārstāvi.

(2) Fondam piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanas likumības un atbilstības auditu ne retāk kā reizi gadā veic Finanšu ministrijas izraudzīts zvērināts revidents vai zvērinātu revidentu komercsabiedrība.

(3) Fonda padome ir tiesīga pieprasīt, lai Fondam tiktu atmaksāti tam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi, ja tā, izvērtējot Fonda gada pārskatu, konstatē, ka šie līdzekļi nav izlietoti atbilstoši šajā likumā noteiktajiem mērķiem.

(4) Pirms Fonds saskaņā ar šo likumu sāk izmantot vai sadalīt tam piešķirtos valsts budžeta līdzekļus, Fonda padome izstrādā, saskaņo ar Finanšu ministriju un publicē savā tīmekļvietnē Fonda dokumentus, kuri nosaka kārtību, kādā:

1) Fonds paziņo par līdzekļu pieejamību;

2) pretendenti var pieteikties Fonda līdzekļu saņemšanai;

3) Fonda padome lemj un paziņo par finansējuma piešķiršanu;

4) Fonda līdzekļu saņēmēji atskaitās par līdzekļu izlietojumu.

(5) Izstrādājot šā panta ceturtajā daļā minētos dokumentus, Fonda padome rada priekšnosacījumus tam, lai:

1) piešķirtais finansējums tiktu izlietots atbilstoši pareizas finanšu pārvaldības principam un ievērojot saimnieciskuma, lietderības un efektivitātes principus;

2) projekta ietvaros veiktie izdevumi būtu tieši saistīti ar projekta mērķu sasniegšanu un atbilstoši projekta īstenošanai piešķirtā finansējuma izmantošanas nosacījumiem.

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 10. februārī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 21. februārī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!