• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gulbenes novada domes 2022. gada 24. novembra saistošie noteikumi Nr. 26 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2022., Nr. 246 https://www.vestnesis.lv/op/2022/246.23

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

20.12.2022., Nr. 246

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Gulbenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 26

Pieņemts: 24.11.2022.

OP numurs: 2022/246.23

2022/246.23
RĪKI

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 26

Gulbenē 2022. gada 24. novembrī (prot. Nr. 23, 126. p.)

Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā

Izdoti saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sesto daļu
un 26. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa
noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās
informācijas un tās centrālās datu bāzes noteikumu" 69. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Gulbenes novada administratīvajā teritorijā notiek augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (turpmāk – ADTI) pārbaude, reģistrācija datu bāzē, sagatavošana un izsniegšana.

2. Saistošie noteikumi ir obligāti visām fiziskajām un juridiskajām personām, kas Gulbenes novada administratīvajā teritorijā veic topogrāfiskos un ģeodēziskos darbus, kā arī veic inženierkomunikāciju, būvju un ceļu inženierbūvju projektēšanu un būvniecību.

3. Gulbenes novada administratīvajā teritorijā ADTI pieņemšanu, pārbaudi un uzkrāšanu, kā arī mērniecībai nepieciešamo datu izsniegšanu realizē un koordinē Gulbenes novada pašvaldības izvēlēta juridiska persona (turpmāk – Datubāzes turētājs). Maksa par datu, kuri satur augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju, pārbaudi, reģistrāciju augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas par Gulbenes novada administratīvo teritoriju datubāzē (turpmāk – Gulbenes novada pašvaldības datubāze), sagatavošanu un izsniegšanu no minētās datubāzes ir noteikta šo saistošo noteikumu pielikumā. Samaksu Gulbenes novada pašvaldībai veic ar pēcapmaksu, atbilstoši saņemtajam rēķinam.

4. Datubāzes turētājs pieņem tikai mērniecībā licencētu vai sertificētu personu topogrāfiskos vai ģeodēziskos uzmērījumus, tai skaitā izpilduzmērījumus un izpildshēmas, kas sagatavoti digitālā formā (*dgn, *dwg formātā), LKS 92 koordinātu sistēmā un Latvijas normālo augstumu sistēmā LAS-2000,5. Izpildshēmās punktiem jābūt piesaistītiem pie vismaz 3 (trīs) viennozīmīgi identificējamiem koordinētiem punktiem, kas uzrādīti digitālajā topogrāfijā vai kadastra kartē.

5. Ja Datubāzes turētājs mērniecības darbu veicējiem nav sniedzis informāciju par vietējo ģeodēzisko tīklu punktiem, tad to izsniedz un saskaņo Gulbenes novada pašvaldības administrācijas Attīstības un projektu nodaļas teritorijas plānotājs.

6. Ģeodēzisko darbu veicējiem topogrāfiskajā plānā jāattēlo visi uzmērāmajā teritorijā esošie valsts un vietējā ģeodēziskā tīkla punkti.

7. Informāciju, kas nepieciešama mērniecības darbu veikšanai, Datubāzes turētājs autorizētiem lietotājiem sniedz bez maksas interneta vietnē tiešsaistē.

8. Uzmērītā topogrāfiskā informācija un ģeodēziskie uzmērījumi iesniedzami pārbaudei Datubāzes turētājam, kas to saskaņo un reģistrē 2 (divu) darba dienu laikā, ievērojot nosacījumu, ka iesniegtie uzmērījumi atbilst reālai situācijai un valstī noteiktajiem standartiem. Gulbenes novada pašvaldības institūcijas, tai skaitā Gulbenes novada būvvalde atzīst par atbilstošu (lietošanai derīgu) tikai šādā veidā saskaņotu topogrāfisko informāciju.

9. Ja iesniegtajā topogrāfiskajā informācijā tiek konstatētas būtiskas atšķirības no ADTI datubāzē reģistrētajiem datiem, tad Datubāzes turētājam ir tiesības pieprasīt no topogrāfisko darbu veicēja iesniegt uzmērīšanas lietu un lauka mērījumu datu izdrukas, lai pārliecinātos par mērījumu ticamību.

10. Pirms topogrāfiskā plāna iesniegšanas pārbaudei un reģistrācijai ADTI datubāzē to saskaņo ar šādiem inženierkomunikāciju turētājiem:

10.1. SIA "Tet" – sakaru komunikācijas;

10.2. AS "Sadales tīkls" – elektrības gaisvadu līnijas un kabeļi;

10.3. SIA "Gulbenes Energo Serviss" – ūdensvads un kanalizācija;

10.4. SIA "Bioinvest" – siltumtrases;

10.5. VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" Vidzemes reģiona meliorācijas nodaļas Gulbenes sektors – meliorācijas sistēmas;

10.6. VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" – sakaru komunikācijas;

10.7. Gulbenes pilsētas apgaismes un lietus kanalizācijas inženiertīklus saskaņo Gulbenes novada Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs;

10.8. Gulbenes novada pašvaldībai piederošos inženiertīklus pagastu teritorijās saskaņo attiecīgās pagasta pārvaldes vadītājs;

10.9. VAS "Latvijas dzelzceļš" – dzelzceļa infrastruktūra;

10.10. SIA "Latvijas propāna gāze" – gāzes vadi.

11. Saskaņojot mērniecības darbu izpildītāju iesniegto topogrāfisko plānu, inženiertīklu turētāju pienākums ir pārbaudīt inženierkomunikāciju uzmērījuma un attēlojuma atbilstību to rīcībā esošajiem datiem, bet nepieciešamības gadījumā kopā ar mērniecības darbu izpildītāju veikt komunikāciju apsekošanu un meklēšanu dabā. Inženiertīklu turētāji ir atbildīgi par inženierkomunikāciju uzmērījuma un attēlojuma pareizību to izsniegtajos datos, apliecinot to ar atbildīgās personas saskaņojumu uz mērniecības darbu izpildītāja iesniegtā topogrāfiskā plāna.

12. Ja, veicot būvdarbus vai rakšanas darbus, tiek atrastas topogrāfiskajā plānā neuzrādītas vai vietai neatbilstošas inženierkomunikācijas vai citas būves, tad jāfiksē to novietojums dabā, jāuzmēra un jāattēlo izpildshēmā vai topogrāfiskajā plānā.

13. No jauna izbūvētie inženiertīkli jāuzmēra pirms tranšejas (būvbedres) aizbēršanas.

14. Pēc būvdarbu pabeigšanas pasūtītājam jānodrošina ēkas (būves) un inženierkomunikāciju faktiskā novietojuma uzmērījums, kas iesniedzams Gulbenes novada būvvaldē, objektu nododot ekspluatācijā.

15. Gulbenes novada būvvalde saskaņo vai akceptē tikai tādas būvniecības ieceres, kuras izstrādātas uz licencētu vai sertificētu personu sagatavota topogrāfiskā plāna, kas ievadīts vienotajā ADTI digitālajā kartē (turpmāk – Datubāze). Datubāzē ievadītais topogrāfiskais plāns jāiekļauj būvniecības ieceres dokumentācijas sastāvā.

16. Ja starp Datubāzes turētāju un mērniecības darbus veikušo sertificēto vai licencēto personu rodas strīds, tad veikto darbu pārbaudei un strīda atrisināšanai tiek pieaicināta cita mērniecībā sertificēta vai licencēta persona. Kļūdas gadījumā darbus apmaksā vainīgā puse. Par vainīgās puses pārkāpumu tiek informēta mērniecības jomas sertificējošā institūcija.

17. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada domes 2010. gada 7. jūlija saistošos noteikumus Nr. 13 "Par topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

 

Pielikums
Gulbenes novada pašvaldības 2022. gada 24. novembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Par augstas
detalizācijas topogrāfiskās informācijas
aprites kārtību Gulbenes novadā"

Maksa par datu, kuri satur augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju, pārbaudi, reģistrāciju Gulbenes novada pašvaldības datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no datubāzes

Nr.p.k.

Pakalpojuma veids1, 2

Mērvienība

Cena bez PVN (euro)3

PVN (euro)

Cena ar PVN (euro)

1.

Topogrāfiskās informācijas izsniegšana, pieņemšana, pārbaude, ievadīšana datu planšetēs un reģistrēšana datubāzē un nosūtīšana pašvaldībai:

1.1.

objekta platība līdz 0,3 ha (ieskaitot)

1 objekts

15,70

3,30

19,00

1.2.

objekta platība no 0,3 ha līdz 0,5 ha (ieskaitot)

1 objekts

19,01

3,99

23,00

1.3.

objekta platība no 0,5 ha līdz 1,0 ha (ieskaitot)

1 objekts

22,31

4,69

27,00

1.4.

objekta platība virs 1,0 ha, papildus par katru nākamo ha, bet ne vairāk kā 150,00 EUR kopā par vienu objektu

ha

6,61

1,39

8,00

2.

Izpilddokumentācijas (izpildshēmu) pieņemšana, reģistrēšana, ievadīšana datu bāzē4:

2.1.

trases garums līdz 300 metriem

1 objekts

9,09

1,91

11,00

2.2.

trases garums virs 300 metriem, papildus par katriem nākamajiem 100 metriem, bet ne vairāk kā 150,00 EUR kopā par vienu objektu5

100 m

2,48

0,52

3,00

2.3.

objektam, kura platību mēra ha

1 objekts

7,44

1,56

9,00

3.

Galveno būvasu reģistrēšana datu bāzē un nosūtīšana pašvaldībai

1 objekts

9,92

2,08

12,00

4.

Vienas būves novietnes pārbaudes ienešana datu bāzē un nosūtīšana pašvaldībai 6, 7

1 objekts

9,92

2,08

12,00

5.

Inženiertīklu pārskata shēmas noformēšana un nosūtīšana pasūtītājam (pārskata shēma izmantojama tikai reklāmas objektu novietnei bez inženiertīklu pieslēgumiem un vienkāršoto inženiertīklu pievadu un iekšējo inženiertīklu izbūvei):

5.1.

objekta platība līdz 1,0 ha (ieskaitot)

1 objekts

24,79

5,21

30,00

5.2.

objekta platība virs 1,0 ha, papildus par katru nākamo ha

ha

4,96

1,04

6,00

6.

Demontāžas aktu pieņemšana un ienešana datu bāzē

1 objekts neatkarīgi no apjoma rādītājiem

0,00

0,00

0,00

Piezīmes.

1 Maksas pakalpojumi attiecas uz licencētiem vai sertificētiem komersantiem.

2 No maksas tiek atbrīvoti: Gulbenes novada pašvaldība, tās iestādes un struktūrvienības, kā arī komersanti, kas veic pasūtījumus Gulbenes novada pašvaldības realizējamo projektu vajadzībām.

3 Pakalpojumu cenā ir iekļauta samaksa par informācijas izsniegšanu.

4 Atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumiem Nr. 326 "Būvju klasifikācijas noteikumi" inženierkomunikācijas ir cauruļvadi, sakaru un elektropārvades līnijas (kods 22). Cenrāža cena tiek piemērota tikai galvenajam objektam.

5 Objektos, kuros ir divas vai mazāk apakšzemes komunikācija, tāmei tiek piemērots koeficients 0,8.

6 Atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumiem Nr. 326 "Būvju klasifikācijas noteikumi" šie objekti ir ēkas (kods 1), kompleksās būves rūpnieciskās ražošanas uzņēmumos (kods 23) un citas inženierbūves (kods 24). Ja minēto ēku\būvju izpildmērījums tiek iesniegts vienā plānā ar inženierkomunikāciju izpildmērījumu, tad papildus cenrāža punktam Nr. 4 tiek piemērots arī cenrāža 2. punkts.

7 Transporta būvju (kods 21 atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumiem Nr. 326 "Būvju klasifikācijas noteikumi") izpildmērījumu reģistrācijai, kā arī, ja transporta būvju izpildmērījuma plānā papildus tiek attēloti teritorijas labiekārtojuma elementi un /vai ēkas, būves, inženierkomunikācijas, cenas noteikšanai tiek piemēroti šī cenrāža 1. punkta nosacījumi.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

 

Paskaidrojuma raksts
Gulbenes novada domes 2022. gada 24. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu projekts "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi) izdots saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma 13. panta sesto daļu, kas cita starpā noteic, ka pašvaldības dome nosaka augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas iesniegšanas un pieņemšanas kārtību, kā arī minētā likuma 26. panta trešo daļu un septīto prim daļu, kas paredz, maksa par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no vietējās pašvaldības datubāzes veicama vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā, un vietējā pašvaldība savos saistošajos noteikumos nosaka maksu par tās turējumā esošās ģeotelpiskās informācijas izmantošanu, ģeotelpiskās informācijas pakalpojumiem un maksas piemērošanas kārtību.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 24. aprīļa noteikumu Nr. 281 "Augstas detalizācijas un topogrāfiskās informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi" 69. punktu vietējā pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka tos inženierkomunikāciju turētājus, ar kuriem obligāti nepieciešams saskaņot visus topogrāfiskos plānus, kas izstrādāti attiecīgās pašvaldības teritorijā. Saskaņā ar minēto noteikumu 79. punktu nosaka topogrāfiskās informācijas pārbaudes un reģistrācijas termiņu, kurš nevar būt ilgāks par 10 darbdienām no topogrāfiskās informācijas saņemšanas dienas.

Pašlaik minētos jautājumus daļēji reglamentē Gulbenes novada domes 2010. gada 7. jūlija saistošie noteikumi Nr. 13 "Par topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā", kurus būtu nepieciešams precizēt. Tomēr, ievērojot Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. punktā paredzēto regulējumu (atbilstoši kuram grozījumu noteikumu projektu nesagatavo, ja tā normu apjoms pārsniegtu pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma, proti, šādā gadījumā sagatavo jaunu noteikumu projektu), ir sagatavots nevis grozījumu projekts spēkā esošajos saistošajos noteikumos, bet sagatavots jauns saistošo noteikumu projekts "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Gulbenes novadā".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Gulbenes novada administratīvajā teritorijā notiek augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaude, reģistrācija datubāzē, sagatavošana un izsniegšana, kā arī attiecas uz detālplānojumu un zemes ierīcības projektu grafiskajām daļām.

Saistošie noteikumi nosaka maksas apmērus pret trešajām personām par datu, kuri satur augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju, pārbaudi, reģistrāciju Gulbenes novada pašvaldības datubāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no pašvaldības datubāzes, kuru izveido un uztur pašvaldības izvēlētā juridiskā persona.

Saistošie noteikumi nosaka inženierkomunikāciju turētājus, ar kuriem jāsaskaņo topogrāfiskie plāni.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde finansiāli neietekmēs pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām, kas Gulbenes novada administratīvajā teritorijā veic topogrāfiskos un ģeodēziskos uzmērīšanas darbus, zemes ierīcības projektus, veic inženierkomunikāciju, būvju un ceļu inženierbūvju projektēšanu un būvniecību, kā arī kapitālsabiedrībām – inženierkomunikāciju uzturētājiem.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums noteiks konkrētu rīcību augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudes, reģistrācija datubāzē, sagatavošanas un izsniegšanas pakalpojumu izmantošanā. Datubāzes turētāja funkcijas veic sabiedrība ar ierobežotu atbildību "TOPO DATI", vienotais reģistrācijas Nr. 40003621917, juridiskā adrese: Ģertrūdes iela 47-3, Rīga, LV-1011.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas. Saistošo noteikumu izstrādes procesā tika ņemta vērā līdzšinējā pieredze datu, kuri satur augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju, pārbaudē, reģistrācijā pašvaldības datubāzē, sagatavošanā un izsniegšanā no pašvaldības datubāzes.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!