• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Siguldas novada domes 2022. gada 17. novembra saistošie noteikumi Nr. 57 "Par Siguldas novada pašvaldības attīstībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2022., Nr. 235 https://www.vestnesis.lv/op/2022/235.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

05.12.2022., Nr. 235

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Siguldas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 57

Pieņemts: 17.11.2022.

OP numurs: 2022/235.19

2022/235.19
RĪKI

Siguldas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 57

Siguldā 2022. gada 17. novembrī

Par Siguldas novada pašvaldības attīstībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 17. novembra lēmumu (prot. Nr. 22, 43. §)

Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma
88. panta ceturto daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kapitālsabiedrību, kurās Siguldas novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) pieder kapitāla daļas, pārvaldītos stratēģiski svarīgos īpašumus un pakalpojumus, kas ir stratēģiski svarīgi Siguldas novada administratīvās teritorijas attīstībai.

II. Stratēģiski svarīgi īpašumi

2. Par stratēģiski svarīgu Pašvaldības īpašumu ir atzīstams tai piederošs kustamais vai nekustamais īpašums, kas uzskatāms par Pašvaldības ierobežotu resursu vai kam ir stratēģiska nozīme Pašvaldības administratīvās teritorijas ekonomiskajai attīstībai.

3. Stratēģiski svarīgi Pašvaldības administratīvajā teritorijā esoši, sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Siguldas Sporta serviss" pārvaldītas sporta bāzes, kurām piešķirts nacionālās sporta bāzes statuss:

3.1. Siguldas pilsētas trase;

3.2. Fischer Slēpošanas centrs.

III. Stratēģiski svarīgi pakalpojumi un tirgus nepilnība

4. Stratēģiski svarīgs Pašvaldībai piederošas kapitālsabiedrības sniegts pakalpojums ir pakalpojums, kas skar ievērojamu Pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju daļu, ir svarīgs indivīda vajadzību vai nozīmīgu tautsaimniecības nozaru funkcionēšanai.

5. Tirgus nepilnība ir situācija, kad tirgus nav spējīgs nodrošināt Pašvaldības iedzīvotāju interešu īstenošanu attiecīgajā jomā, kas var izpausties šādos veidos:

5.1. pastāv pieprasījums pēc noteiktiem pakalpojumiem, taču tajā nav komersantu, kuri varētu nodrošināt šo pieprasījumu;

5.2. attiecīgajā tirgū darbojas komersanti, taču ir apgrūtināta pakalpojumu saņemšana;

5.3. privāto komersantu darbība tirgū ir iespējama, tomēr ienākšana tajā ir apgrūtināta.

6. Pašvaldībai piederošu kapitālsabiedrību stratēģiski svarīgie pakalpojumi un pakalpojumi, kuros ir tirgus nepilnība ir:

6.1. sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Siguldas slimnīca" sniegtie stacionārie un ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, kurus tirgus ir spējīgs tikai daļēji (tirgus nav spējīgs nodrošināt stacionāros pakalpojumus, savukārt, ambulatoros pakalpojumus – nodrošina daļēji) nodrošināt Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

6.2. sabiedrības ar ierobežotu atbildību "SALTAVOTS", Krimuldas novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Entalpija-2", pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "NORMA K", pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "VANGAŽU AVOTS" sniegtie sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgā nozarē un kurus tirgus konkrētā administratīvā teritorijā nespēj nodrošināt, daļēji pastāvot dabiskajam monopolam, jo lielākā daļa komunikāciju pieder minētajām kapitālsabiedrībām. Tiek sniegti droši, nepārtraukti un kvalitatīvi pakalpojumi, kuru tarifi ir ekonomiski pamatoti, pieejami visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no viņu ienākuma līmeņa;

6.3. sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Vangažu Namsaimnieks", Krimuldas novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Entalpija-2", pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "NORMA K", sniegtie sabiedriskie centralizētās siltumapgādes pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgā nozarē un kurus tirgus konkrētā administratīvā teritorijā nespēj nodrošināt, daļēji pastāvot dabiskajam monopolam, jo lielākā daļa komunikāciju pieder minētajām kapitālsabiedrībām un Pašvaldībai. Tiek sniegti droši, nepārtraukti un kvalitatīvi pakalpojumi, kuru tarifi ir ekonomiski pamatoti, pieejami visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no viņu ienākuma līmeņa

6.4. sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Siguldas Sporta serviss" sniegtie pakalpojumi, nodrošinot sporta objektu darbību, kurus tirgus ir spējīgs daļēji nodrošināt, īpaši pakalpojumus, kas tiek nodrošināti šo noteikumu 3. punktā minētajās nacionālajās sporta bāzēs.

6.5. Siguldas pilsētas sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "JUMIS", SIA "ZAAO" sniegtie atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumi ir stratēģiski svarīgi administratīvās teritorijas attīstībai, videi un augstas kvalitātes pakalpojuma standartu nodrošināšanai sabiedrības pamatvajadzību apmierināšanai.

7. Noteikumu 6.1.–6.5. apakšpunktos noteiktie Pašvaldības kapitālsabiedrību stratēģiski svarīgie pakalpojumi ir sniedzami pilnīgas vai daļējas tirgus nepilnības apstākļos ar Pašvaldības tiešās līdzdalības izvērtējumu atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 7. pantam.

IV. Nobeiguma jautājums

8. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Siguldas novada pašvaldības domes 2020. gada 21. maija saistošie noteikumi Nr. 16 "Par pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldītiem stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem administratīvās teritorijas attīstībai"

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 17. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 57 "Par Siguldas novada pašvaldības attīstībai stratēģiski svarīgiem īpašumiem un pakalpojumiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta ceturto daļu pēc tam, kad pašvaldības dome ir veikusi izvērtējumu pašvaldības līdzdalības iegūšanai kapitālsabiedrībā, tā izdod saistošos noteikumus, nosakot tirgus nepilnību vai tādus pašvaldības īpašumus vai preces un pakalpojumus, kas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai. Atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta sestajai daļai šā panta ceturtajā daļā minētajos normatīvajos aktos norāda publiskas personas funkcijas un konkrētus komercdarbības veidus, kādos šīs funkcijas tiks pildītas, lai sasniegtu šā panta pirmajā daļā noteiktos mērķus.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kapitālsabiedrību, kurās Siguldas novada pašvaldībai pieder kapitāla daļas, pārvaldītos stratēģiski svarīgos īpašumus un pakalpojumus, kas ir stratēģiski svarīgi Siguldas novada administratīvās teritorijas attīstībai.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi tiešā veidā neietekmēs uzņēmējdarbības vidi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Neietekmē.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošie noteikumi pirms apstiprināšanas publicēti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē: www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!