• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2022. gada 1. decembra lēmums Nr. 266 "Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2022., Nr. 234 https://www.vestnesis.lv/op/2022/234.23

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-172-sn

Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 122 "Par pašvaldības atbalstu kultūras, mākslas pasākumu īstenošanai un amatiermākslas kolektīvu darbības nodrošināšanai Rīgā"

Vēl šajā numurā

02.12.2022., Nr. 234

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 266

Pieņemts: 01.12.2022.

OP numurs: 2022/234.23

2022/234.23
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 266

Rīgā 2022. gada 1. decembrī (prot. Nr. 53, 3. p.)

Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2022.gada 19.jūlijā saņēma valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts", reģistrācijas numurs: 40003052790, juridiskā adrese: Ziemeļu iela 10, lidosta "Rīga", Mārupes novads, LV-1000 (turpmāk – AS "Latvijas Pasts"), universālā pasta pakalpojuma tarifu projektu, kā arī papildu informāciju un precizējumus 2022.gada 19.septembra vēstulē Nr.01-10.2/257, 2022.gada 14.oktobra vēstulē Nr.01-10.2/267 un 2022.gada 10.novembra vēstulē Nr.01-10.2/298 (turpmāk kopā – tarifu projekts).

Regulators konstatē un secina

1. Saskaņā ar likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 9.panta pirmās daļas 3.punktu universālā pasta pakalpojuma tarifus apstiprina Regulators Likumā noteiktajā kārtībā. Spēkā esošie AS "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifi ir apstiprināti ar Regulatora 2021.gada 29.novembra lēmumu Nr.136 "Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 231.nr.) un Regulatora 2022.gada 3.marta lēmumu Nr.44 "Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 45.nr.).

2. AS "Latvijas Pasts" plāno no 2023.gada 1.janvāra mainīt iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu un iekšzemes un pārrobežu pasta paku sūtījumu tarifus, kā arī mainīt abonēto preses izdevumu piegādes un ar to saistīto pakalpojumu (turpmāk – abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumi) tarifus.

3. AS "Latvijas Pasts" tarifu projektā piedāvā:

3.1. pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu tarifus iedalīt četrpadsmit valstu un teritoriju grupās, bet pārrobežu pasta paku sūtījumus – astoņās valstu un teritoriju grupās. Valstu un teritoriju iedalījums grupās ir pievienots šā lēmuma pielikumā un ir šā lēmuma neatņemama sastāvdaļa;

3.2. abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus nodrošināt par vienotu tarifu visā Latvijas Republikas teritorijā, saglabājot atsevišķu tarifu par vienas preses izdevuma vienības piegādi un tarifu par kilogramu;

3.3. noteikt fiksētu maksu par sūtījuma apdrošināšanu visiem vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu tarifiem. Vienlaikus arī noteikt vienotu tarifa atlaidi par vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu noformēšanu "Mans Pasts" vidē.

4. AS "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifu pārskatīšanu pamato ar izmaiņām pasta pakalpojumu tirgū. Proti, ir samazinājies pieprasījums pēc universālā pasta pakalpojuma un palielinājušās universālā pasta pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas.

5. Regulators, izvērtējot tarifu projektā norādīto izmaksu pamatojumu un ņemot vērā Pasta likuma 27.1panta pirmās daļas 4.punktā nostiprināto principu – sniegt universālo pasta pakalpojumu ekonomiski izdevīgā veidā –, secina:

5.1. pārrobežu pasta sūtījumu starptautiskie norēķini ir mainīgi, tādēļ ir nepieciešams grupēt valstis un teritorijas vairākās grupās, lai izvairītos no pārliekas mazumtirdzniecības tarifu atšķirības no starptautisko norēķinu izmaksām;

5.2. atsevišķi nosakāms tarifs par iekšzemes un pārrobežu vēstuļu un pasta paku sūtījumu apdrošināšanu, kas ir jāpieskaita attiecīgā ierakstītā vēstuļu korespondences sūtījuma vai pasta pakas sūtījuma tarifam. Neatkarīgi no pasta sūtījuma veida (vēstuļu korespondences sūtījums vai pasta pakas sūtījums) vai svara kategorijas apdrošināšanas darbības izmaksas nemainās, tādējādi tās var noteikt kā vienotu tarifu;

5.3. atsevišķi tiek noteikts tarifs, ja lietotājs noformē sūtījumu "Mans Pasts" vidē ierakstītam vēstuļu korespondences sūtījumam vai pasta pakas sūtījumam. Šajā gadījumā AS "Latvijas Pasts" bezmaksas pašapkalpošanās vietnē lietotājs veic šādas darbības: 1) noformē pasta sūtījumus un sagatavo tos nosūtīšanai; 2) izdrukā elektroniski noformētus nepieciešamos dokumentus. Lietotājs, veicot šīs darbības, samazina pakalpojumu sniegšanas izmaksas, līdz ar to ir apstiprināms atsevišķs tarifs;

5.4. pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu tarifi apstiprināmi, ņemot vērā pasta sūtījuma galamērķi. Valstu un teritoriju iedalījums grupās ir šā lēmuma pielikumā un ir šā lēmuma neatņemama sastāvdaļa. Šā lēmuma pielikuma 1.punktā ir noteikts valstu un teritoriju iedalījums pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumiem, savukārt 2.punktā – pārrobežu pasta paku sūtījumiem.

6. Pasta likuma 32.panta otrā daļa noteic, ka universālā pasta pakalpojuma sniedzējs aprēķina universālā pasta pakalpojuma tarifus saskaņā ar Regulatora noteiktu tarifu aprēķināšanas metodiku.

7. Tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar Regulatora 2013.gada 11.oktobra lēmumu Nr.1/28 "Universālā pasta pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodika" un atbilst Likuma 19.panta pirmajai daļai un 20.pantam.

8. Saskaņā ar Regulatora 2013.gada 11.oktobra lēmuma Nr.1/28 "Universālā pasta pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodika" 3.punktu pasta komersants kapitāla izmaksu noteikšanai izmanto kapitāla atdeves likmi, kuru nosaka Regulators saskaņā ar kapitāla atdeves likmes aprēķināšanas metodiku. Šobrīd spēkā ir ar Regulatora 2022.gada 22.septembra lēmumu Nr.176 "Par kapitāla atdeves likmi universālā pasta pakalpojuma tarifu projekta aprēķināšanai" noteiktā kapitāla atdeves likme 4,17% apmērā, kas ir piemērojama, aprēķinot universālā pasta pakalpojuma tarifu projektu, kura spēkā stāšanās datums plānots 2023.gadā.

9. AS "Latvijas Pasts" paziņojumu par tarifu projektu publicēja 2022.gada 27.jūlijā (Latvijas Vēstnesis, 2022, 143.nr.). Ņemot vērā paziņojuma par tarifu projektu lielo apjomu, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēta informācija par plānotajiem universālā pasta pakalpojuma tarifiem un saite uz AS "Latvijas Pasts" tīmekļvietni, kurā publicēts pilns paziņojums par tarifu projektu, kurš ietver salīdzinājumu ar šobrīd spēkā esošajiem universālā pasta pakalpojuma tarifiem.

10. Regulators 2022.gada 19.augustā rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par AS "Latvijas Pasts" tarifu projektu. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās AS "Latvijas Pasts", sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Izdevniecība Dienas Mediji", sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Izdevniecība Rīgas Viļņi", sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Saldus Zeme II", Latvijas Preses izdevēju asociācijas, Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas, Jēkabpils novada pašvaldības, Jūrmalas valstspilsētas administrācijas, Valmieras novada pašvaldības, Kultūras ministrijas un Satiksmes ministrijas pārstāvji. Uzklausīšanas sanāksmes laikā preses izdevēju pārstāvji izteica bažas par to, ka preses izdevumu piegādes tarifi tiks apstiprināti tikai gada nogalē.

11. Lai izvērtētu tarifu projektu, Regulators 2022.gada 5.septembrī, 4.oktobrī un 3.novembrī lūdza AS "Latvijas Pasts" iesniegt nepieciešamo papildu informāciju un skaidrojumus par tarifu projektu, un AS "Latvijas Pasts" 2022.gada 19.septembrī, 14.oktobrī un 10.novembrī iesniedza Regulatoram papildu informāciju un tarifu projekta precizējumus.

12. Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un atbilstoši Likuma 20.pantam universālā pasta pakalpojuma tarifu projekts aprēķināts tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie maksājumi segtu AS "Latvijas Pasts" ekonomiski pamatotas universālā pasta pakalpojuma izmaksas un nodrošinātu tā rentabilitāti.

13. Regulators 2022.gada 30.novembrī saņēma Satiksmes ministrijas 2022.gada 30.novembra vēstuli Nr.10-03/3524, kurā Satiksmes ministrija aicina Regulatoru, apstiprinot abonētās preses piegādes pakalpojumu tarifus, noteikt to spēkā stāšanās datumu ar 2023.gada 1.martu.

14. Uz šā jautājuma izskatīšanu Regulatora padomes sēdē tika uzaicināti AS "Latvijas Pasts" pārstāvji. AS "Latvijas Pasts" pārstāvji padomes sēdē precizēja, ka AS "Latvijas Pasts" spēkā esošā stratēģija paredz komersanta pamata funkciju veicējiem algu pieaugumu 2023.gadā. AS "Latvijas Pasts" pārstāvji arī uzsvēra, ka AS "Latvijas Pasts" darbinieku algu celšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu komersanta darbības nepārtrauktību. Vienlaikus AS "Latvijas Pasts" pārstāvji informēja, ka neiebilst Satiksmes ministrijas vēstulē Nr.10-03/3524 piedāvātajam abonētās preses piegādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās datumam.

Ņemot vērā iepriekš minēto, saskaņā ar Regulatora 2013.gada 11.oktobra lēmumu Nr.1/28 "Universālā pasta pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodika", pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.panta trešo daļu, 9.panta pirmās daļas 1. un 3.punktu un otro daļu, 19.panta pirmo, otro, piekto, septīto un trīspadsmito daļu, 20.pantu un 21.panta piekto daļu, Pasta likuma 6.panta pirmo daļu, 27.1panta pirmās daļas 3. un 4.punktu, 27.2panta 4.3daļu, 32.panta otro daļu un pārejas noteikumu 15.punktu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu, 55.panta 1.punktu un 63.panta pirmās daļas 1.punktu,

padome nolemj:

1. apstiprināt AS "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma – iekšzemes vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu – tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

Nr.

Pasta sūtījuma veids

Tarifs euro bez PVN

1.1.

Vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g

1,65

1.2.

Vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g

1,97

1.3.

Vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g

2,64

1.4.

Vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g

4,27

1.5.

Vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g

4,76

1.6.

Pasta pakas sūtījums A klase par katru nākamo kg sākot no 2001 g*

0,49

1.7.

Ierakstīšana (pieskaitāma attiecīgajam vienkārša vēstuļu korespondences sūtījuma vai pasta pakas sūtījuma tarifam)

1,45

1.8.

Apdrošināšana (pieskaitāma attiecīgajam ierakstītam vēstuļu korespondences sūtījuma vai pasta pakas sūtījuma tarifam)**

0,72

  * sūtījumi, kas smagāki par 2000 g tiek dēvēti par pasta paku sūtījumiem un ir ierakstāmi  
  ** papildus jāaprēķina 2% no apdrošināšanas summas  

2. apstiprināt AS "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma – pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu – tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa) saskaņā ar šā lēmuma pielikumu par valstu un teritoriju iedalījumu grupās:

Nr.

Pasta sūtījuma veids

Tarifs euro bez PVN

2.1.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 1.grupa

1,71

2.2.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 1.grupa

2,52

2.3.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 1.grupa

4,42

2.4.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 1.grupa

6,73

2.5.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 1.grupa

10,49

2.6.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 2.grupa

1,62

2.7.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 2.grupa

2,67

2.8.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 2.grupa

5,35

2.9.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 2.grupa

8,24

2.10.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 2.grupa

14,18

2.11.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 3.grupa

1,83

2.12.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 3.grupa

2,84

2.13.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 3.grupa

4,52

2.14.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 3.grupa

6,21

2.15.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 3.grupa

9,47

2.16.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 4.grupa

1,52

2.17.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 4.grupa

2,50

2.18.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 4.grupa

4,63

2.19.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 4.grupa

9,23

2.20.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 4.grupa

15,76

2.21.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 5.grupa

1,50

2.22.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 5.grupa

2,53

2.23.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 5.grupa

4,79

2.24.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 5.grupa

8,08

2.25.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 5.grupa

14,62

2.26.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 6.grupa

1,52

2.27.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 6.grupa

2,65

2.28.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 6.grupa

5,31

2.29.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 6.grupa

9,96

2.30.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 6.grupa

16,12

2.31.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 7.grupa

1,82

2.32.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 7.grupa

3,27

2.33.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 7.grupa

5,31

2.34.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 7.grupa

8,08

2.35.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 7.grupa

12,83

2.36.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 8.grupa

1,63

2.37.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 8.grupa

3,20

2.38.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 8.grupa

7,58

2.39.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 8.grupa

13,78

2.40.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 8.grupa

23,09

2.41.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 9.grupa

1,78

2.42.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 9.grupa

3,18

2.43.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 9.grupa

4,59

2.44.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 9.grupa

6,12

2.45.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 9.grupa

9,07

2.46.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 10.grupa

1,83

2.47.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 10.grupa

4,08

2.48.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 10.grupa

6,34

2.49.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 10.grupa

11,11

2.50.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 10.grupa

18,55

2.51.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 11.grupa

1,91

2.52.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 11.grupa

3,55

2.53.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 11.grupa

4,40

2.54.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 11.grupa

5,33

2.55.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 11.grupa

7,08

2.56.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 12.grupa

1,88

2.57.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 12.grupa

5,05

2.58.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 12.grupa

6,91

2.59.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 12.grupa

9,54

2.60.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 12.grupa

14,26

2.61.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 13.grupa

1,91

2.62.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 13.grupa

4,11

2.63.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 13.grupa

5,79

2.64.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 13.grupa

7,77

2.65.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 13.grupa

11,61

2.66.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā līdz 20 g 14.grupa

2,08

2.67.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 21 līdz 100 g 14.grupa

6,47

2.68.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 101 līdz 500 g 14.grupa

7,77

2.69.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 501 līdz 1000 g 14.grupa

9,27

2.70.

Pārrobežu vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums A klase svarā no 1001 līdz 2000 g 14.grupa

12,16

2.71.

Ierakstīšana (pieskaitāma attiecīgajam pārrobežu vienkārša vēstuļu korespondences sūtījuma tarifam)

2,57

2.72.

Apdrošināšana (pieskaitāma attiecīgajam pārrobežu vienkārša vēstuļu korespondences sūtījuma tarifam)*

0,76

2.73.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 1.grupa

12,94

2.74.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 1.grupa

2,08

2.75.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 2.grupa

16,89

2.76.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 2.grupa

5,72

2.77.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 3.grupa

16,29

2.78.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 3.grupa

2,29

2.79.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 4.grupa

18,46

2.80.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 4.grupa

4,27

2.81.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 5.grupa

21,17

2.82.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 5.grupa

2,61

2.83.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 6.grupa

21,37

2.84.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 6.grupa

2,85

2.85.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 7.grupa

25,05

2.86.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 7.grupa

6,57

2.87.

Ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījums par 1 kg – 8.grupa

31,09

2.88.

Par katru nākamo kg sākot no 1001 g – 8.grupa

19,55

2.89.

Apdrošināšana (pieskaitāma attiecīgajam ierakstītas pārrobežu pasta pakas sūtījuma tarifam)*

0,76

2.90.

Atlaide par ierakstītu vai apdrošinātu sūtījumu noformēšanu "Mans Pasts"

0,59

  * papildus jāaprēķina 2% no apdrošināšanas summas  

3. apstiprināt AS "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma – abonēto preses izdevumu piegādes un ar to saistīto pakalpojumu – tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

Nr.

Pasta sūtījuma veids

Tarifs euro bez PVN

3.1.

Abonēto preses izdevumu piegāde un ar to saistītie pakalpojumi par 1 vienību

0,55

3.2.

Abonēto preses izdevumu piegāde un ar to saistītie pakalpojumi par 1 kg

1,20

4. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1. un 2.punktā apstiprinātie tarifi stājas spēkā 2023.gada 1.janvārī;

5. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 3.punktā apstiprinātie tarifi stājas spēkā 2023.gada 1.martā;

6. atcelt no 2023.gada 1.janvāra Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2021.gada 29.novembra lēmumu Nr.136 "Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 231.nr.), izņemot lemjošās daļas 3. un 5.punktu;

7. atcelt no 2023.gada 1.marta Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2021.gada 29.novembra lēmuma Nr.136 "Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojuma tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 231.nr.) lemjošās daļas 3. un 5.punktu;

8. atcelt no 2023.gada 1.janvāra Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2022.gada 3.marta lēmumu Nr.44 "Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" universālā pasta pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 45.nr.).

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu vai atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola

 

Pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2022. gada 1. decembra lēmumam Nr. 266
"Par valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts"
universālā pasta pakalpojuma tarifiem"

Valstu un teritoriju iedalījums grupās

1. Pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumiem:

1.grupa 2.grupa 3.grupa 4.grupa 5.grupa
Lietuvas Republika Baltkrievijas Republika Ungārija Indijas Republika Bulgārijas Republika
Rumānija Krievijas Federācija Igaunijas Republika Gruzija Horvātijas Republika
Čehijas Republika   Beļģijas Karaliste Moldovas Republika  
Maltas Republika   Itālijas Republika Kazahstānas Republika  
Portugāles Republika   Polijas Republika Kirgīzu Republika  
Spānijas Karaliste   Nīderlande Azerbaidžānas Republika  
Slovākijas Republika     Turcijas Republika  
      Ukraina  
      Marokas Karaliste  
      Indijas Okeāna Britu teritorija  
      Ķīnas Tautas Republika (ĶTR)  
      Palestīnas Valsts  
      Apvienotie Arābu Emirāti  
      Ziemeļmaķedonijas Republika  
      Honkongas / Sjanganas īpašais administratīvais rajons (ĶTR)  
      Armēnijas Republika  
      Uzbekistānas Republika  

6.grupa 7.grupa 8.grupa 9.grupa 10.grupa
Singapūras Republika Slovēnijas Republika Maurīcijas Republika Vācijas Federatīvā Republika (VFR) Turkmenistāna
Taizemes Karaliste Grieķijas Republika Nauru Republika Luksemburgas Lielhercogiste Kanāda
Spānija, Baleāru salas Francijas Republika Papua–Jaungvinejas Neatkarīgā Valsts Zviedrijas Karaliste Portugāle - Azoru salas
Spānija, Formentera Kipras Republika Jemenas Republika   Portugāle - Madeira
Spānija, Fuerteventura   Namībijas Republika   Izraēlas Valsts
Spānija, Gomera   Šrilankas Demokrātiskā Sociālistiskā Republika   Irānas Islāma Republika
Spānija, Grankanārija   Vjetnamas Sociālistiskā Republika   Libānas Republika
Spānija, Ibiza   Čīles Republika   Saūda Arābijas Karaliste
Spānija, Jerro   Dominikānas Republika   Meksikas Savienotās Valstis
Spānija, Lansarote   Ekvadoras Republika   Dienvidāfrikas Republika
Spānija, Maljorka   Monako Firstiste   Korejas Republika
Spānija, Menorka   Alžīrijas Tautas Demokrātiskā Republika   Japāna
Spānija, Palma   Džērsija   Argentīnas Republika
Spānija, Tenerife   Gērnsija   Brazīlijas Federatīvā Republika
Serbijas Republika   Gibraltāra teritorija   Filipīnu Republika
Tadžikistānas Republika   Menas sala   Indonēzijas Republika
    Ķīnas Republika Taivānā   Malaizija
    Afganistānas Islāma Republika   Melnkalne
    Bahreinas Karaliste   Jordānijas Hāšimītu Karaliste
    Bosnija un Hercegovina   Sudānas Republika
    Ēģiptes Arābu Republika   Irākas Republika
    Pitkērnas salu teritorija   Kataras Valsts
    Somālijas Federatīvā Republika   Kuveitas Valsts
    Albānijas Republika   Lībijas Valsts
    Andoras Firstiste   Omānas Sultanāts
    Gvatemalas Republika   Pakistānas Islāma Republika
    Kamerūnas Republika   Tunisijas Republika
    ASV Guamas teritorija   Amerikas Savienotās Valstis
    Bangladešas Tautas Republika    
    Beliza    
    Beninas Republika    
    Burundijas Republika    
    Butānas Karaliste    
    Čadas Republika    
    Džibutijas Republika    
    Ekvatoriālās Gvinejas Republika    
    Eritrejas Valsts    
    Etiopijas Federatīvā Demokrātiskā Republika    
    Francijas Gvadelupas departaments    
    Francijas Gviānas departaments    
    Francijas Martinikas departaments    
    Francijas Reinjonas departaments    
    Gambijas Republika    
    Ganas Republika    
    Gvinejas Republika    
    Haiti Republika    
    Kambodžas Karaliste    
    Komoru Savienība    
    Kotdivuāras Republika    
    Laosas Tautas Demokrātiskā Republika    
    Lesoto Karaliste    
    Libērijas Republika    
    Madagaskaras Republika    
    Malāvijas Republika    
    Maldīvijas Republika    
    Mali Republika    
    Mauritānijas Islāma Republika    
    Mjanmas Savienības Republika    
    Mongolija    
    Nepālas Demokrātiskā Federatīvā Republika    
    Nigēras Republika    
    Nikaragvas Republika    
    Ruandas Republika    
    Salvadoras Republika    
    Sīrijas Arābu Republika    
    Sjerraleones Republika    
    Svatini Karaliste    
    Tanzānijas Savienotā Republika    
    Togo Republika    
    Ugandas Republika    
    Zambijas Republika    
    Centrālāfrikas Republika    
    Burkinafaso    
    Gabonas Republika    
    Angolas Republika    
    Gvinejas–Bisavas Republika    
    Kaboverdes Republika    
    Kenijas Republika    
    Kolumbijas Republika    
    Kongo Demokrātiskā Republika    
    Kongo Republika    
    Mozambikas Republika    
    Nigērijas Federatīvā Republika    
    Paragvajas Republika    
    Peru Republika    
    Santomē un Prinsipi Demokrātiskā Republika    
    Senegālas Republika    
    Zimbabves Republika    

11.grupa 12.grupa 13.grupa 14.grupa  
Austrijas Republika Jaunzēlande Somijas Republika ASV Havaju salas  
Dānijas Karaliste Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā Karaliste Īrijas Republika ASV Virdžīnu salu teritorija  
  Botsvānas Republika   Māršala Salu Republika  
  Jamaika   Mikronēzijas Federatīvās Valstis  
  Panamas Republika   Palau Republika  
  Seišelu Salu Republika   Puertoriko Sadraudzība  
  Sentlūsija   Norvēģijas Karaliste  
  Sentvinsenta un Grenadīnas   Ālandu salas  
  Surinamas Republika   Lihtenšteinas Firstiste  
  Urugvajas Austrumu Republika   Islandes Republika  
  Kostarikas Republika   Fēru salas  
  Kubas Republika   Šveices Konfederācija  
  Venecuēlas Bolivāra Republika   Grenlande  
  Norfolkas salas teritorija      
  Ziemsvētku salas teritorija      
  Fidži Republika      
  Gajānas Kooperatīvā Republika      
  Hondurasas Republika      
  Vanuatu      
  Bermudu salu teritorija      
  Svētās Helēnas salas, Debesbraukšanas salas un Tristana da Kuņjas salu teritorija      
  Austrālijas Savienība      
  Francijas Polinēzijas teritorija      
  Kirasao Valsts      
  Angiljas teritorija      
  Aruba      
  Barbadosa      
  Bonaire, Sintēstatiusa un Saba      
  Britu Virdžīnu salu teritorija      
  Bruneja Darusalama      
  Dienvidsudānas Republika      
  Dominikas Sadraudzība      
  Grenāda      
  Kaimanu salu teritorija      
  Kuka Salas      
  Makao īpašais administratīvais reģions (ĶTR)      
  Sentkitsas un Nevisas Federācija      
  Sintmārtena      
  Tērksas un Kaikosas salu teritorija      
  Bolīvijas Daudznacionālā Valsts      
  Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR)      
  Trinidādas un Tobāgo Republika      
  Austrumtimoras Demokrātiskā Republika      
  Francijas Jaunkaledonijas teritorija      
  ASV Samoa teritorija      
  Tongas Karaliste      
  Folklenda (Malvinu) salu teritorija      
  Montserratas teritorija      
  Ziemeļu Marianas Salu Sadraudzība      
  Niue      
  Samoa Neatkarīgā Valsts      
  Tokelau      
  Tuvalu      
  Zālamana Salas      
  Sanmarīno Republika      
  Vatikāna Pilsētvalsts (Svētais Krēsls)      
  Francijas Dienvidjūru un Antarktikas teritorija      
  Francijas Majotas departaments      
  Francijas Senbartelmī teritorija      
  Francijas Senmartēnas teritorija      
  Francijas Senpjēras un Mikelonas kopiena      
  Dienviddžordžija un Dienvidsendviču salas      
  Antigva un Barbuda      
  Bahamu Sadraudzība      
  Spānija - Kanāriju salas      
  Spānija - Melilja      
  Spānija - Seuta      
  Kiribati Republika      
  Volisa un Futunas salu teritorija      

2. Pārrobežu pasta paku sūtījumiem:

1.grupa 2.grupa 3.grupa 4.grupa
Horvātijas Republika ASV Mazās aizjūras teritorijas Luksemburgas Lielhercogiste Saūda Arābijas Karaliste
Slovākijas Republika Buvē sala Lietuvas Republika Marokas Karaliste
Bulgārijas Republika Hērda salas un Makdonalda salu teritorija Itālijas Republika Ziemeļmaķedonijas Republika
Igaunijas Republika Kokosu un Kīlinga salu teritorija Polijas Republika Kirasao Valsts
Slovēnijas Republika Sahāras Arābu Demokrātiskā Republika Austrijas Republika Turkmenistāna
Čehijas Republika Timora-Leste Kipras Republika Azerbaidžānas Republika
  Taizemes Karaliste Grieķijas Republika Šveices Konfederācija
  Kirgīzu Republika Īrijas Republika Serbijas Republika
  Apvienotie Arābu Emirāti Spānijas Karaliste Indijas Republika
  Ķīnas Republika Taivānā Zviedrijas Karaliste Olandes salas
    Ungārija Melnkalne
    Francijas Republika Monako Firstiste
    Nīderlande Turcijas Republika
    Somijas Republika Tadžikistānas Republika
      Ķīnas Tautas Republika (ĶTR)
      Moldovas Republika
      Ālandu salas
      Honkongas / Sjanganas īpašais administratīvais rajons (ĶTR)
      Svalbāras arhipelāga un Jana Majena salas teritorija
      Singapūras Republika
      Filipīnu Republika
      Armēnijas Republika
      Baltkrievijas Republika
      Gruzija
      Dienvidāfrikas Republika
      Malaizija

5.grupa 6.grupa 7.grupa 8.grupa
Maltas Republika Indijas Okeāna Britu teritorija Kanāda Dienvidsudānas Republika
Portugāles Republika Dominikānas Republika Lihtenšteinas Firstiste Albānijas Republika
Rumānija Norvēģijas Karaliste Irākas Republika Andoras Firstiste
Beļģijas Karaliste Ukraina Irānas Islāma Republika Angolas Republika
Dānijas Karaliste Maurīcijas Republika Jordānijas Hāšimītu Karaliste ASV Guamas teritorija
Vācijas Federatīvā Republika (VFR) Argentīnas Republika Kataras Valsts Bangladešas Tautas Republika
  Indonēzijas Republika Kuveitas Valsts Beliza
    Libānas Republika Beninas Republika
    Lībijas Valsts Burundijas Republika
    Omānas Sultanāts Butānas Karaliste
    Pakistānas Islāma Republika Čadas Republika
    Tunisijas Republika Džibutijas Republika
    Sudānas Republika Ekvatoriālās Gvinejas Republika
    Jemenas Republika Eritrejas Valsts
    Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotā Karaliste Etiopijas Federatīvā Demokrātiskā Republika
    Uzbekistānas Republika Francijas Gvadelupas departaments
    Brazīlijas Federatīvā Republika Francijas Gviānas departaments
    Izraēlas Valsts Francijas Martinikas departaments
    Palestīnas Valsts Francijas Reinjonas departaments
    Nauru Republika Gambijas Republika
    Papua–Jaungvinejas Neatkarīgā Valsts Ganas Republika
    Islandes Republika Gvatemalas Republika
    Ekvadoras Republika Gvinejas Republika
    Meksikas Savienotās Valstis Gvinejas–Bisavas Republika
    Sanmarīno Republika Haiti Republika
    Vatikāna Pilsētvalsts (Svētais Krēsls) Kaboverdes Republika
    Korejas Republika Kambodžas Karaliste
    Japāna Kamerūnas Republika
    Afganistānas Islāma Republika Kenijas Republika
    Alžīrijas Tautas Demokrātiskā Republika Kolumbijas Republika
    Bahreinas Karaliste Komoru Savienība
    Bosnija un Hercegovina Kongo Demokrātiskā Republika
    Ēģiptes Arābu Republika Kongo Republika
    Kazahstānas Republika Kotdivuāras Republika
    Francijas Dienvidjūru un Antarktikas teritorija Laosas Tautas Demokrātiskā Republika
    Amerikas Savienotās Valstis Lesoto Karaliste
    Krievijas Federācija Libērijas Republika
    Čīles Republika Madagaskaras Republika
    Pitkērnas salu teritorija Malāvijas Republika
    Somālijas Federatīvā Republika Maldīvijas Republika
      Mali Republika
      Mauritānijas Islāma Republika
      Mjanmas Savienības Republika
      Mongolija
      Mozambikas Republika
      Namībijas Republika
      Nepālas Demokrātiskā Federatīvā Republika
      Nigēras Republika
      Nigērijas Federatīvā Republika
      Nikaragvas Republika
      Paragvajas Republika
      Peru Republika
      Ruandas Republika
      Salvadoras Republika
      Santomē un Prinsipi Demokrātiskā Republika
      Senegālas Republika
      Sīrijas Arābu Republika
      Sjerraleones Republika
      Svatini Karaliste
      Šrilankas Demokrātiskā Sociālistiskā Republika
      Tanzānijas Savienotā Republika
      Togo Republika
      Ugandas Republika
      Vjetnamas Sociālistiskā Republika
      Zambijas Republika
      Zimbabves Republika
      Centrālāfrikas Republika
      Burkinafaso
      Jaunzēlande
      Džērsija
      Gērnsija
      Gibraltāra teritorija
      Menas sala
      ASV Virdžīnu salu teritorija
      Māršala Salu Republika
      Mikronēzijas Federatīvās Valstis
      Palau Republika
      Puertoriko Sadraudzība
      Ziemeļu Marianas Salu Sadraudzība
      Botsvānas Republika
      Gabonas Republika
      Jamaika
      Kostarikas Republika
      Kubas Republika
      Panamas Republika
      Seišelu Salu Republika
      Sentlūsija
      Sentvinsenta un Grenadīnas
      Surinamas Republika
      Urugvajas Austrumu Republika
      Venecuēlas Bolivāra Republika
      Norfolkas salas teritorija
      Ziemsvētku salas teritorija
      Bermudu salu teritorija
      Bolīvijas Daudznacionālā Valsts
      Fidži Republika
      Gajānas Kooperatīvā Republika
      Hondurasas Republika
      Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR)
      Trinidādas un Tobāgo Republika
      Vanuatu
      Svētās Helēnas salas, Debesbraukšanas salas un Tristana da Kuņjas salu teritorija
      Austrālijas Savienība
      Francijas Majotas departaments
      Francijas Polinēzijas teritorija
      Francijas Senbartelmī teritorija
      Francijas Senmartēnas teritorija
      Francijas Senpjēras un Mikelonas kopiena
      Austrumtimoras Demokrātiskā Republika
      Fēru salas
      Angiljas teritorija
      Antigva un Barbuda
      Aruba
      Bahamu Sadraudzība
      Barbadosa
      Bonaire, Sintēstatiusa un Saba
      Britu Virdžīnu salu teritorija
      Bruneja Darusalama
      Dominikas Sadraudzība
      Grenāda
      Kaimanu salu teritorija
      Kuka Salas
      Makao īpašais administratīvais reģions (ĶTR)
      Sentkitsas un Nevisas Federācija
      Sintmārtena
      Tērksas un Kaikosas salu teritorija
      Francijas Jaunkaledonijas teritorija
      ASV Samoa teritorija
      Tongas Karaliste
      Niue
      Samoa Neatkarīgā Valsts
      Tokelau
      Tuvalu
      Zālamana Salas
      Kiribati Republika
      Dienviddžordžija un Dienvidsendviču salas
      Folklenda (Malvinu) salu teritorija
      Montserratas teritorija
      Volisa un Futunas salu teritorija
      Grenlande

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!