• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2022. gada 8. septembra saistošie noteikumi Nr. 36 "Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Cēsu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2022., Nr. 223 https://www.vestnesis.lv/op/2022/223.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 38

Par ielu tirdzniecības kārtību un pašvaldības nodevu ielu tirdzniecībai publiskās vietās Cēsu novada pašvaldības teritorijā

Vēl šajā numurā

16.11.2022., Nr. 223

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 36

Pieņemts: 08.09.2022.

OP numurs: 2022/223.9

2022/223.9
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 36

Cēsīs 2022. gada 8. septembrī

Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Cēsu novadā

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
08.09.2022. lēmumu Nr. 522

Precizēti ar Cēsu novada domes
03.11.2022. lēmumu Nr. 635

Izdoti saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likuma
8. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldībā izsniedz atļaujas (turpmāk – Atļauja) mazajām alkoholisko dzērienu darītavām kas pašvaldības administratīvajā teritorijā ražo vīnu, raudzētos dzērienus un starpproduktus, vai pārējos alkoholiskos dzērienus no sava īpašuma vai valdījuma dārzos un dravās iegūtajiem produktiem, vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citu saražotos alkoholiskos dzērienus.

II. Atļaujas izsniegšanas kārtība

2. Lai saņemtu Atļauju, kas norādīta Noteikumu pielikumā, komersantam jāiesniedz klātienē kādā no Cēsu novada apvienības pārvaldēm vai Cēsu novada Valsts un pašvaldību vienotajā klientu apkalpošanas centrā, vai nosūta uz Pašvaldības oficiālo e-pasta adresi vai eAdresi, vai Pašvaldības e-pakalpojumu vietnē https://epakalpojumi.cesis.lv/ vai latvija.lv pakalpojumu portālā, vai nosūta pa pastu šādus dokumentus:

2.1. iesniegumu, kurā norāda:

2.1.1. komersanta nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, juridisko adresi, komersanta amatpersonu (amats, vārds, uzvārds), tālruni un e-pasta adresi;

2.1.2. saražojamo alkoholisko dzērienu sortimentu un apjomu (litros), un/vai absolūtā alkohola daudzumu (litros) un, ja paredzēta starpproduktu ražošana, saražoto starpproduktu kopējo apjomu (litros) kalendārajā gadā;

2.1.3. ražošanas vietu (adresi);

2.1.4. laika periodu, uz kādu izsniedzama Atļauja.

2.2. ražošanas vietas lietošanas tiesību apliecinoša dokumenta kopiju, ja telpas nav komersanta īpašums;

2.3. telpu plānu un aprakstu, kas raksturo ražošanas vietu (ūdensapgāde, ventilācija, kanalizācijas u.tml. nodrošināšanu) un citus ražošanas vietu raksturojošos dokumentus, ja tādi ir iesniedzēja rīcībā un tiem ir nozīme lēmuma pieņemšanai par Atļaujas izsniegšanu.

3. Cēsu novada Būvvalde izvērtē 2.3. punktā iesniegtos dokumentus par telpu atbilstību alkoholisko dzērienu ražošanai un sniedz atzinumu Pašvaldības Attīstības un teritorijas plānošanas komisijai.

4. Iesniegumu ar tam pievienotajiem dokumentiem un Būvvaldes sniegto atzinumu izskata Pašvaldības Attīstības un teritorijas plānošanas komisija 15 (piecpadsmit) dienu laikā un pieņem lēmumu par Atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt Atļauju.

5. Atļauju izsniedz bez maksas uz pieprasīto laiku, bet ne ilgāk, kā uz 3 gadiem.

6. Atļauja netiek izsniegta, ja:

6.1. komersants nav iesniedzis visus šo Noteikumu 2. punktā minētos dokumentus;

6.2. komersants Atļaujas saņemšanai sniedzis nepatiesas ziņas;

6.3. ražošanu plānots veikt vietā, kas nav pielāgota (nav nodrošināta atbilstoša ventilācija, atkritumu savākšana, kanalizācijas novadīšana u.tml.) un neatbilst tās paredzētajam izmantošanas veidam;

6.4. ražošanu plānots uzsākt vietā, kas atrodas:

6.4.1. izglītības un sporta iestāžu, kultūras iestāžu, ārstniecības iestāžu, policijas, karaspēka daļu vai citu militāro formējumu ēkās un to teritorijā;

6.4.2. ēkās, kurās atrodas valsts vai pašvaldības iestādes;

6.4.3. daudzdzīvokļu mājā.

6.5. ražošanu plānots veikt vietā, kas neatbilst teritorijas plānojumā noteiktajam izmantošanas mērķim.

III. Atļaujas atcelšana

7. Atļauja var tikt atcelta ar Attīstības un teritorijas plānošanas komisijas lēmumu, ja:

7.1. komersants Atļaujas saņemšanai sniedzis nepatiesas ziņas;

7.2. izbeigta attiecīgā ražošana Atļaujā norādītajā vietā;

7.3. komersantam anulēta Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrācijas un/vai atzīšanas apliecība.

8. Lēmums par Atļaujas atcelšanu tiek pieņemts 15 (piecpadsmit) dienu laikā pēc 7. punktā minēto apstākļu konstatēšanas un par to rakstveidā paziņo komersantam uz iesniegumā norādīto adresi.

IV. Lēmumu apstrīdēšana un kontrole

9. Noteikumu prasību izpildes kontroli veic Pašvaldības policija.

10. Administratīvā pārkāpuma procesu par šajos noteikumos minēto prasību pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu par Pašvaldībā konstatētajiem gadījumiem izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

11. Pašvaldības Attīstības un teritorijas plānošanas komisijas lēmumu (tai skaitā administratīvos aktus) vai faktisko rīcību var apstrīdēt Cēsu novada domē.

V. Noslēguma jautājumi

12. Atļaujas, kas izsniegtas līdz šo Noteikumu spēkā stāšanās brīdim, ir derīgas līdz tajās norādītā termiņa beigām.

13. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

13.1. Cēsu novada domes 2011. gada 16. jūnija saistošie noteikumi Nr. 13 "Par kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai".

13.2. Priekuļu novada pašvaldības 2017. gada 23. novembra, saistošie noteikumi Nr. 11/2017 "Par kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu, starpproduktu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Priekuļu novadā".

Cēsu novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Egliņš-Eglītis

 

Pielikums
Cēsu novada domes
2022. gada 8. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 36
"Kārtība, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu
vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Cēsu novadā"

ATĻAUJA
VĪNA, RAUDZĒTO DZĒRIENU VAI PĀRĒJO ALKOHOLISKO DZĒRIENU RAŽOŠANAI CĒSU NOVADĀ

Cēsīs

___.___.___

Komersanta nosaukums un juridiskā adrese:  
   
Komersanta vienotais reģistrācijas Nr.  
   
Ražošanas vietas adrese:  
   
Saražojamo alkoholisko dzērienu sortiments un apjoms (litros)  
   
Absolūtā alkohola daudzums (litros)  
   
Starpproduktu kopējais apjoms (litros):  

Atļauja derīga līdz:

Atļauja derīga, uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai Uzņēmumu reģistra izsniegtu reģistrācijas apliecību.

 

Attīstības un teritorijas plānošanas komisijas priekšsēdētājs /V. Uzvārds/

 

Cēsu novada domes 2022. gada 8. septembra saistošo noteikumu Nr. 36 "Par kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu, atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam, no 2021. gada 1. jūlija ir izveidots jauns Cēsu novads, kuru veido Amatas pagasts, Cēsu pilsēta, Drabešu pagasts, Dzērbenes pagasts, Inešu pagasts, Jaunpiebalgas pagasts, Kaives pagasts, Liepas pagasts, Līgatnes pagasts, Līgatnes pilsēta, Mārsnēnu pagasts, Nītaures pagasts, Priekuļu pagasts, Raiskuma pagasts, Skujenes pagasts, Stalbes pagasts, Straupes pagasts, Taurenes pagasts, Vaives pagasts, Vecpiebalgas pagasts, Zaubes pagasts un Zosēnu pagasts.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā ir noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta otrā daļa noteic, ka, ievērojot šā likuma un citu normatīvo aktu prasības, vietējā pašvaldība izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka kārtību, kādā mazā alkoholisko dzērienu darītava ir tiesīga saņemt šā likuma 3. panta 1.3 daļā minēto atļauju vīna, raudzēto dzērienu, starpproduktu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Ievērojot minēto un, lai nodrošinātu visā jaunveidotajā Cēsu novadā vienotu kārtību, kādā mazajām alkoholisko dzērienu darītavām tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu, starpproduktu, kuru sastāvā esošais spirts ir tikai raudzētas izcelsmes, vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 13. punktu, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, Alkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta otro daļu, ir nepieciešams izdot saistošos noteikumus "Par kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Cēsu novadā".

2. Īss saistošo noteikumu projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā mazajām alkoholisko dzērienu darītavām tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu, starpproduktu, kuru sastāvā esošais spirts ir tikai raudzētas izcelsmes, vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai Cēsu novadā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi ļauj mazajām alkoholisko dzērienu darītavām saņemt atļauju vīna, raudzēto dzērienu, starpproduktu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai, tādējādi arī veikt attiecīgu saimniecisko darbību. Noteikumi sniegs atbalstu jaunu ražotņu izveidē, tādējādi veicinot jaunus komercdarbības veidus.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Kontroli par saistošo noteikumu prasību ievērošanu veiks Cēsu novada Pašvaldības policija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumu izstrādē konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Cēsu novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Egliņš-Eglītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!