• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2022. gada 21. septembra saistošie noteikumi Nr. RD-22-157-sn "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2022., Nr. 222 https://www.vestnesis.lv/op/2022/222.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-174-sn

Grozījumi Rīgas domes 2010. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 89 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"

Vēl šajā numurā

15.11.2022., Nr. 222

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-22-157-sn

Pieņemts: 21.09.2022.

OP numurs: 2022/222.5

2022/222.5
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-157-sn

Rīgā 2022. gada 21. septembrī (prot. Nr. 70, 36. §)

Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 6. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr. 84, Nr. 195; 2017, Nr. 233; 2020, Nr. 17; 2021, Nr. 84A, Nr. 173, Nr. 219; 2022, Nr. 6) šādus grozījumus:

1. Aizstāt saistošo noteikumu tekstā vārdus "Vidi degradējošu būvju" ar vārdiem "Pilsētvides attīstības un kvalitātes".

2. Izteikt 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Nekustamā īpašuma teritorijas un piegulošās teritorijas ziemas uzturēšanas darbos slīdamības mazināšanai aizliegts izmantot tīru sāls (tehniskā) kaisāmo materiālu, atļauts izmantot smilts un sāls maisījumu, kur sāls koncentrācija maisījumā nepārsniedz 20 %. Tīra sāls (tehniskā) kaisāmā materiāla izmantošanas aizliegums nav spēkā dienās, kad tiek prognozēts sasalstošs lietus (atkala). Sīkšķembiņu izmantošana atļauta tikai pēc attiecīga saskaņojuma ar slēgtas lietus notekūdeņu sistēmas uzturētāju."

3. Papildināt 10. punktu ar 10.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.6. pašvaldības ielām piegulošajās teritorijās esošo ietvju centralizētu mehanizēto attīrīšanu no sniega un pretslīdes kaisāmā materiāla kaisīšanu, kā arī izkaisītā pretslīdes materiāla savākšanu, tiklīdz tas vairs nav nepieciešams, nosakot šādus ieviešanas termiņus:

10.6.1. Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā pie visu kategoriju pašvaldības ielām – sākot ar 2022. gada 1. novembri;

10.6.2. visā pašvaldības teritorijā ietvēs pie 1. un 2. kategorijas pašvaldības ielām – sākot ar 2023. gada 1. novembri;

10.6.3. visā pašvaldības teritorijā ietvēs pie 3. kategorijas pašvaldības ielām – sākot ar 2024. gada 1. novembri."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 21. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-157-sn "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Rīgas domes saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"" (turpmāk – saistošie noteikumi) precizē Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 146) ietverto regulējumu, nosakot, ka dienās, kad tiek prognozēts sasalstošs lietus (atkala), nav spēkā ierobežojums izmantot tīru sāls (tehniskā) kaisāmo materiālu slīdamības mazināšanai. Tāpat precizēts regulējums, paplašinot iespējas izmantot jebkāda veida sīkšķembiņas.

Ar saistošajiem noteikumiem paredzēts noteikt pašvaldībai papildu pienākumu pašvaldības ielām piegulošajās teritorijās esošajās ietvēs veikt centralizētu mehanizēto attīrīšanu no sniega un pretslīdes kaisāmā materiāla kaisīšanu, izkaisītā pretslīdes kaisāmā materiāla savākšanu, tādējādi mazinot iedzīvotājiem uzlikto slogu piegulošo teritoriju uzturēšanā.

Papildus ar saistošajiem noteikumiem grozīts Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas nosaukums, aizstājot to ar jaunu nosaukumu – Rīgas domes Pilsētvides attīstības un kvalitātes komisija.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai precizētu atļautos izmantojamos slīdamības mazināšanas kaisāmos materiālus, lai teritoriju uzturētāji neatkarīgi no laikapstākļiem spētu nodrošināt iedzīvotājiem drošas pārvietošanās iespējas, kā arī atvieglotu iedzīvotājiem uzlikto slogu piegulošo teritoriju kopšanā.

Viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par savas administratīvās teritorijas sanitāro tīrību (likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 2. punkts) un atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 1. pantam administratīvā teritorija ir Latvijas teritoriālā iedalījuma vienība, kurā pašvaldība savas kompetences ietvaros realizē pārvaldi.

Izvērtējot iepriekšējā gada pieredzi Saistošo noteikumu Nr. 146 piemērošanā, tika secināts, ka sasalstoša lietus (atkalas) laikā ir nepieciešams izmantot vairāk ledu kausējošu reaģentu, lai pēc iespējas ātrākā laikā nodrošinātu iedzīvotāju drošu pārvietošanos, tādēļ Saistošajos noteikumos Nr. 146 ir paredzēts papildu nosacījums, ka dienās, kad tiek prognozēts sasalstošs ledus (atkala), slīdāmības mazināšanai atļauts izmantot arī tīra sāls (tehniskā) kaisāmo materiālu.

Ņemot vērā publiski izskanējušos priekšlikumus, paredzēts arī paplašināt iespējas izmantot sīkšķembiņas, atceļot iepriekš noteikto prasību izmantot tikai magmatisko iežu sīkšķembiņas. Tādējādi nekustamo īpašumu uzturētāji varēs izmantot arī Latvijas izcelsmes iežu (piemēram, dolomīta, drupinātas grants) sīkšķembiņas.

Lai turpinātu samazināt iedzīvotājiem slogu piegulošo teritoriju uzturēšanā, sākot ar 2022. gada 1. novembri, paredzēts papildu pienākums pašvaldībai – nodrošināt piegulošajās teritorijās esošo ietvju centralizētu mehanizēto attīrīšanu no sniega un pretslīdes kaisāmā materiāla kaisīšanu, kā arī izkaisītā pretslīdes materiāla savākšanu, tiklīdz tas vairs nav nepieciešams. Tādējādi tiks samazināts iedzīvotāju slogs piegulošo teritoriju uzturēšanā un visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināta iespēja droši pārvietoties pa ietvēm. Paredzot centralizētu kaisāmā materiāla savākšanu, pašvaldība nodrošinās, ka šie uzturēšanas darbi tiks veikti savlaicīgi un pienācīgā kvalitātē, tādējādi tiks sekmēta gaisa kvalitātes uzlabošanās pašvaldības teritorijā.

Ņemot vērā ievērojamās izmaksas šo darbu veikšanai un pašvaldības budžeta iespējas, paredzēts visu pašvaldības ielām piegulošajās teritorijās esošo ietvju centralizētu mehanizēto attīrīšanu no sniega un pretslīdes kaisāmā materiāla kaisīšanu, kā arī izkaisītā pretslīdes materiāla savākšanu ieviest trīs gadu laikā.

Ņemot vērā iedzīvotāju pārvietošanās aktivitāti, publisko objektu (izglītības, medicīnas, valsts pārvaldes iestādes, privāto pakalpojumu sniedzēju iestādes u. tml.) koncentrāciju un gaisa piesārņojuma telpisko izplatību, noteikta šāda secība pašvaldības ietvju centralizētas mehanizētās attīrīšanas no sniega un pretslīdes kaisāmā materiāla kaisīšanas ieviešanai:

1. a) Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā pie visu kategoriju pašvaldības ielām – sākot ar 2022. gada 1. novembri;

2. b) visā pašvaldības teritorijā ietvēs pie 1. un 2. kategorijas pašvaldības ielām – sākot ar 2023. gada 1. novembri;

3. c) visā pašvaldības teritorijā ietvēs pie 3. kategorijas pašvaldības ielām – sākot ar 2024. gada 1. novembri.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas nosaukuma aizstāšana ar nosaukumu "Rīgas domes Pilsētvides attīstības un kvalitātes komisija" ir pamatojama ar šīs Rīgas domes komisijas nolikumā norādīto mērķi un funkcijām. Proti, nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas vajadzībām institūcija ne tikai klasificē vidi degradējošas būves, bet arī atzīst zemes vienības par tādām, kas netiek uzturētas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Savukārt Rīgas pilsētvides attīstības jomā šī Rīgas domes komisija apstiprina nekustamā īpašuma objektu atjaunošanas projektus un piešķir finanšu līdzekļus to īstenošanai. Turklāt pēdējo saimniecisko gadu laikā ir pieaudzis minētās Rīgas domes komisijas administrēto finanšu atbalsta programmu skaits.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Papildu izdevumi pašvaldības budžetā 2022. gadā – 150 000 euro, 2023. gadā – 966 385 euro , 2024. gadā – 2 147 950 euro , 2025. gadā – 3 194 479 euro .

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav veiktas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!