• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dobeles novada domes 2021. gada 29. decembra saistošie noteikumi Nr. 13 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Dobeles novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2022., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/op/2022/21.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 38

Tukuma novada pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība

Vēl šajā numurā

31.01.2022., Nr. 21

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dobeles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 13

Pieņemts: 29.12.2021.

OP numurs: 2022/21.11

2022/21.11
RĪKI

Dobeles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 13

Dobelē 2021. gada 29. decembrī

Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Dobeles novadā

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2021. gada 29. decembra lēmumu Nr. 379/19
(prot. Nr. 19)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 13. punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Dobeles novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu (turpmāk – Neapbūvēts zemesgabals), kurā netiek veikta saimnieciskā darbība.

2. Neapbūvētam zemesgabalam Dobeles un Auces pilsētu administratīvajās teritorijās sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa tiek noteikta 5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 7,00 EUR gadā.

3. Neapbūvētam zemesgabalam lauku apvidū platībā līdz 1 ha, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam, ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa tiek noteikta 1,5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 7.00 EUR gadā.

4. Noteikumi stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

5. Ar Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

5.1. Dobeles novada pašvaldības 2019. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 6 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Dobeles novadā".

5.2. Tērvetes novada pašvaldības 2019. gada 11. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par Tērvetes novada pašvaldībai piekrītošo un piederošo neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu".

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Dobeles novada domes saistošo noteikumu Nr. 13 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Dobeles novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts nosaka pašvaldības neapbūvēta zemesgabala, kurā netiek veikta saimnieciskā darbība, nomas maksas aprēķināšanas kārtību Dobeles novadā.
2. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu un veikto administratīvi teritoriālo reformu ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidota jauna administratīvi teritoriālā vienība – Dobeles novads, kurā apvienoti Auces, Dobeles un Tērvetes novadi un izveidota jauna publiskā persona – Dobeles novada pašvaldība.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Līdz ar to nepieciešams apstiprināt jaunus saistošos noteikumus par zemes nomas maksu Dobeles novadā.

Bijušajos Dobeles, Auces un Tērvetes novados noteiktas atšķirīgas nomas procentu likmes. Minētās likmes būtu novienādojamas un attiecināmas uz visu jaunā novada teritoriju.

Saistošo noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu kurš nosaka, ka pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā. Noteikumos noteiktajai zemes nomas maksai ir jāsedz tās administrēšanas izdevumi.

3. Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projekts paredz iekasēt zemes nomas maksu, kuras apmērs tiks tuvināts nomas maksas administrēšanai nepieciešamo līdzekļu apjomam, tādēļ saistošo noteikumu izpildei tiek prognozēta pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.
4. Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Nav attiecināms.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!