• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2022. gada 19. oktobra saistošie noteikumi Nr. RD-22-167-sn "Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 153 "Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2022., Nr. 209 https://www.vestnesis.lv/op/2022/209.27

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Smiltenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 22/22

Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un citas ģeotelpiskās informācijas aprites kārtību Smiltenes novadā

Vēl šajā numurā

27.10.2022., Nr. 209

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-22-167-sn

Pieņemts: 19.10.2022.

OP numurs: 2022/209.27

2022/209.27
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-22-167-sn

Rīgā 2022. gada 19. oktobrī (prot. Nr. 72, 60. §)

Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 153 "Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 153 "Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 178) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.5. izglītojamais ir nodots ārpusģimenes aprūpē saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu;".

2. Svītrot 3.6. un 3.7. apakšpunktu.

3. Papildināt 3. punktu ar 3.8., 3.9. un 3.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.8. pašvaldības izglītības iestādes izglītojamam sociālās krīzes situācijā saskaņā ar izglītības iestādes izveidotas komisijas lēmumu ir piešķirtas tiesības saņemt pašvaldības apmaksātu ēdināšanas pakalpojumu noteiktā laika periodā, kas nepārsniedz 60 dienas;

3.9. izglītojamais ir Ukrainas civiliedzīvotājs Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmu Rīgas domes lēmumā par izglītojamo ēdināšanu noteiktajās izglītības iestādēs;

3.10. izglītojamais apgūst pamatizglītības programmu speciālās izglītības iestādē."

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 3.1 punktu šādā reakcijā:

"3.1 Pašvaldība turpina segt izglītojamā ēdināšanas izmaksas 60 dienas pēc trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa beigu datuma pašvaldības noteiktajā apmērā."

5. Papildināt saistošos noteikumus ar 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Grozījumi noteikumu 3. punktā un 3.punkts ir piemērojams no 2022. gada 1. oktobra."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 19. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-22-167-sn "Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 153 "Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 153 "Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu"" (turpmāk – saistošie noteikumi) precizē Rīgas domes 2022. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 153 "Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība nodrošina izglītojamo ēdināšanas pakalpojuma līdzfinansējumu" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 153) noteiktās izglītojamo kategorijas, kuru ēdināšanas izmaksas sedz Rīgas valstspilsētas pašvaldība pilnā apmērā vai Rīgas domes lēmumā par izglītojamo ēdināšanu noteiktā apmērā.

Saistošajos noteikumos Nr. 153 minētās kategorijas papildinātas ar:

1. Ukrainas civiliedzīvotājiem Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma izpratnē, kas apgūst izglītības programmas Rīgas domes lēmumā par izglītojamo ēdināšanu noteiktajās izglītības iestādēs;

2. izglītojamiem, kas apgūst pamatizglītības programmas speciālās izglītības iestādēs (Rīgas 3. pamatskola).

Svītrota kategorija: izglītojamais, kuram piešķirtas tiesības saņemt pašvaldības apmaksātu ēdināšanas pakalpojumu uz cita normatīvā akta pamata.

Paplašināta kategorija attiecībā uz bāreņiem, svītrojot Saistošajos noteikumos Nr. 153 iepriekš iekļauto nosacījumu, ka par bāreni uzskatāms bērns Bērnu tiesību aizsardzības likuma izpratnē  – abi vecāki miruši vai atzīti par mirušiem, un paplašinot Saistošo noteikumu Nr. 153 tvērumu, ka sociālais statuss pienākas ikvienam izglītojamam, kas nodots ārpusģimenes aprūpē saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu.

Precizēta kategorija: izglītojamais, kura aprūpes pienākumu samaksāt par bērna ēdināšanas pakalpojumu vecāks (persona, kas realizē izglītojamā aizgādību) nepilda, nosakot, ka lēmumu par šāda statusa piešķiršanu var pieņemt Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestāde sociālās krīzes situācijā un šī statusa periods nedrīkst pārsniegt 60 dienas.

Saistošie noteikumi Nr. 153 papildināti ar jaunu punktu, pagarinot periodu par 60 dienām pēc trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa beigu datuma, kurā Rīgas valstspilsētas pašvaldība turpina segt ēdināšanas izdevumus iepriekšējā kārtībā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai paplašinātu izglītojamo kategorijas, kuru ēdināšanas izmaksas sedz Rīgas valstspilsētas pašvaldība, ņemot vērā Rīgas domes Labklājības departamenta un Rīgas bāriņtiesas ieteikumus.

Saskaņā ar Rīgas domes Labklājības departamenta sniegto informāciju 2022. gada 3. oktobra vēstulē Nr. DL-22-516-dv, pamatojoties uz normatīvo aktu nosacījumiem un Rīgas Sociālā dienesta darbinieku kapacitāti lēmumu pieņemšanā par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu un sociālo pabalstu piešķiršanu mājsaimniecībām, laikposmā no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. maijam Rīgas Sociālajā dienestā iesniegtos iesniegumus par materiālās situācijas izvērtēšanu, sociālās palīdzības pabalstu un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanu izskatīs 40 darba dienu laikā pēc minētā iesnieguma un normatīvajos aktos par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu noteikto dokumentu saņemšanas. Tas nozīmē, ka, lai izglītojamais izglītības iestādē saņemtu pašvaldības apmaksātu ēdināšanas pakalpojumu no nākamā mēneša pirmā datuma, visi lēmumi par mājsaimniecības atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam Rīgas Sociālajam dienestam būtu jāpieņem esošā mēneša pirmajā datumā vai iepriekšējā mēnesī (kas nav iespējams ne tehniski, ne juridiski, ne arī no Rīgas Sociālā dienesta darbinieku kapacitātes viedokļa).

Rīgas domes Labklājības departaments uzskata, ka ēdināšanas pakalpojuma saņemšanas termiņam visu mācību gadu jābūt par diviem mēnešiem (40 darba dienām) garākam par mājsaimniecībai piešķirtā statusa periodu.

Saskaņā ar Rīgas bāriņtiesas 2022. gada 3. oktobra vēstuli Nr. BT-22-3770-dv bāriņtiesa piešķir ārpusģimenes aprūpi bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, to nodrošinot pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē neatkarīgi no nodošanas iemesla, tātad atsevišķi neizdalot situācijas, kad abi bērna vecāki ir miruši vai atzīti par mirušiem. Saskaņā ar Rīgas bāriņtiesas norādīto bērna nodošanai ārpusģimenes aprūpē var būt šādi iemesli:

1) bērna vecāki ir miruši vai izsludināti par mirušiem;

2) bērna vecākiem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;

3) bērna vecāki ir pazuduši un izsludināti meklēšanā;

4) bērna vecāki slimības dēļ nespēj pienācīgi aprūpēt un uzraudzīt bērnu;

5) abi bērna vecāki ir nepilngadīgi;

6) radušās būtiskas domstarpības bērna un vecāku attiecībās;

7) radušies citi neatliekami gadījumi (nodrošinot normatīvajos aktos noteikto prasību ievērošanu);

8) bērns ir atradenis.

Esošais regulējums paredz, ka valsts finansējums ēdināšanai (brokastis, pusdienas, launags, vakariņas) tiek piešķirts izglītojamiem, kas apgūst izglītības programmas speciālās izglītības klasēs, ja iestādes nodrošina internāta pakalpojumus. Saistošie noteikumi paredz, ka pašvaldības finansējums ēdināšanai (pusdienām) tiek piešķirts izglītojamiem, kas apgūst pamatizglītības programmas speciālās izglītības iestādēs, lai vienādotu situāciju attiecībā uz visiem izglītojamiem, kas apgūst speciālās izglītības programmas speciālās izglītības iestādēs pamatizglītības posmā.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības budžetu nav plānota attiecībā uz 60 dienu periodu, par kuru tiek pagarināts pašvaldības finansējums ēdināšanai, ja ģimene zaudējusi trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu. Saistošie noteikumi nodrošinās atbalsta sniegšanas nepārtrauktību attiecīgajām mājsaimniecībām, un tie ir nepieciešami, lai tehniski atrisinātu situācijas, kad trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm nav nepieciešams īslaicīgi maksāt par ēdināšanu, kamēr Rīgas Sociālajā dienestā tiek izskatīts jautājums par statusa piešķiršanu un statuss tiek piešķirts no lēmuma pieņemšanas mēneša pirmā datuma, kā rezultātā jānodrošina ģimenes samaksātā finansējuma par ēdināšanu atgriešana ģimenes kontā. Saskaņā ar Rīgas domes Labklājības departamenta norādīto informāciju ģimeņu ar bērniem (ģimenes sastāvā ir 1–2 nepilngadīgi bērni) skaits, kurām tuvākajā laikā beidzas trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss ir šāds: septembrī – 563 ģimenes, oktobrī – 556 ģimenes, novembrī – 395 ģimenes.

Attiecībā uz Rīgas valstspilsētas pašvaldības finansējumu Ukrainas civiliedzīvotāju ēdināšanas izdevumiem izglītības iestādēs, plānots, ka būs nepieciešami papildu līdzekļi:

Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotāju ēdināšanai 2022. gadā:

1) pašvaldības skolās

855 Ukrainas civiliedzīvotāji 5.–12. klasēs x 2.15 EUR dienā = 1 838.25 EUR x 54 dienas = 99 265.50 EUR

2) pašvaldības pirmsskolās

257 Ukrainas nepilngadīgie civiliedzīvotāji x 4.00 EUR dienā = 1 028.00 EUR x 63 dienas = 64 764.00 EUR

3) privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs

457 Ukrainas nepilngadīgie civiliedzīvotāji x 4.00 EUR dienā = 1 828.00 x 63 dienas = 115 164.00 EUR

Finansējums šim mērķim plānots 2022. gada budžeta ietvaros.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav ietekmes.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi radīs papildu administratīvo slogu Rīgas valstspilsētas pašvaldības struktūrvienībām un privāto izglītības iestāžu dibinātājiem, bet ir nepieciešami, lai palielinātu sociālo atbalstu izglītojamo ģimenēm.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!