• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saulkrastu novada domes 2022. gada 28. septembra saistošie noteikumi Nr. SN 39/2022 "Par grozījumiem Saulkrastu novada domes 2019. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2022., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/op/2022/206.29

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

24.10.2022., Nr. 206

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saulkrastu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: SN 39/2022

Pieņemts: 28.09.2022.

OP numurs: 2022/206.29

2022/206.29
RĪKI

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 39/2022

Saulkrastos 2022. gada 28. septembrī

Par grozījumiem Saulkrastu novada domes 2019. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā"

Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2022. gada 28. septembra sēdē (prot. Nr. 23/2022 § 38)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 3. panta pirmo daļu,
1.4, 1.6 daļu, 5. panta trešo daļu, 9. panta otro daļu

Izdarīt Saulkrastu novada domes 2019. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā" šādus grozījumus:

1. Papildināt 14. punktu aiz vārda "būvvalde" ar vārdiem "(turpmāk – Būvvalde)".

2. Papildināt VII nodaļu Noslēguma jautājumi ar 54. un 55. punktu šādā redakcijā:

"54. Līdz 2023. gada 31. decembrim Noteikumu 13. punktu nepiemēro, ja būves īpašnieks ir uzsācis būves nodošanu ekspluatācijā, bet process vēl nav pabeigts, un būves īpašnieks ir iesniedzis Būvvaldē iesniegumu un dokumentu, kas apliecina būves nodošanu ekspluatācijā uzsākšanu.

55. Ja 54. punktā noteiktā termiņā būves nodošanas ekspluatācijā nav pabeigta Noteikumu 13. punktā noteiktā likme tiek piemērota ar 2024. gada 1. janvāri.".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

 

Par grozījumiem Saulkrastu novada domes 2019. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Noteikumu projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļa noteic, ka būvi, kuras būvniecībā ir pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

2) būves kadastrālās vērtības.

Atbilstoši likumam "Par nekustamā īpašuma nodokli" Saulkrastu novada pašvaldība minēto likuma normu ir nostiprinājusi Saulkrastu novada domes 2019. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā".

Finanšu ministrija 15.09.2022. vēstulē Nr. 4.1-6/4/2691 informē Ekonomikas ministriju un Tieslietu ministriju, ka, attiecībā uz būves pieņemšanu ekspluatācijā, ir saņemta informācija no nodokļu maksātājiem (būvju īpašniekiem), ka ir problēmas saistībā ar institūciju, kas pilda būvvaldes funkcijas, un Valsts zemes dienesta kapacitāti, nodrošinot būvju pieņemšanu ekspluatācijā (jāņem vērā, ka noteiktie ierobežojumi pakalpojumu saņemšanai klātienē 2020. un 2021. gadā saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, varēja radīt situāciju, ka būves pieņemšana ekspluatācijā ir aizkavējusies un būves īpašnieks nevarēja ietekmēt to). Līdz ar to var rasties situācijas, kad būvatļaujai ir beidzies derīguma termiņš, tajā pašā laikā būves īpašniekam ir jau uzsākts būves nodošanas ekspluatācijā process, bet vēl nav pabeigts. Minētajā situācijā, atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.daļai, pašvaldība var konkrēto būvi aplikt ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi trīs procentu apmērā, jo nav derīga būvatļauja.

Lai pagarinātu būvatļauju vai nodotu ēku ekspluatācijā nepieciešami izpilduzmērījumi un aktuāla ēkas kadastrālās uzmērīšanas lieta, ko būvju īpašniekiem šobrīd nav iespējams saņemt un ņemot vērā iepriekš minēto par būves nodošanas ekspluatācijā procesa iespējamo kavēšanos, kas nav atkarīga no būves īpašnieka rīcības, kā arī ievērojot tiesiskās paļāvības principu, kas noteic, ka privātpersona var paļauties, ka iestādes rīcība ir tiesiska un konsekventa, kā arī to, ka Iestādes kļūda, kuras pieļaušanā privātpersona nav vainojama, nedrīkst radīt privātpersonai nelabvēlīgas sekas, ir izstrādāti saistošie noteikumi, kas noteic, ka būves nodošana ekspluatācijā pabeidzama līdz 2023. gada 31. decembrim.

2. Īss noteikumu projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi noteic, ka nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināto 3 % likmi līdz 2024. gadam nepiemēro, ja būves īpašnieks ir uzsācis būves nodošanu ekspluatācijā, bet process vēl nav pabeigts, un būves īpašnieks ir iesniedzis Būvvaldē iesniegumu un dokumentu, kas apliecina būves nodošanu ekspluatācijā uzsākšanu.
3. Informācija par plānoto noteikumu projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā.
4. Informācija par administratīvajām procedūrām Lai pašvaldība nepiemērotu būves īpašniekam nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināto 3 % likmi, būves īpašniekam jāvēršas Saulkrastu novada būvvaldē iesniegums, kam pievienots dokuments, ka būves īpašnieks ir uzsācis būves nodošanai ekspluatācijā nepieciešamo dokumentu iegūšanu (dokuments, kas apliecina, ka ir pieprasīta kadastrālās uzmērīšanas lieta Valsts zemes dienestā vai līgums par izpildmērījumu pasūtīšanu).
5. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!