• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gulbenes novada domes 2021. gada 30. decembra saistošie noteikumi Nr. 28 "Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Gulbenes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2022., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/op/2022/203.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

19.10.2022., Nr. 203

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Gulbenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 28

Pieņemts: 30.12.2021.

OP numurs: 2022/203.14

2022/203.14
RĪKI

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 28

Gulbenē 2021. gada 30. decembrī (prot. Nr. 23, 39. p.)

Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Gulbenes novadā

Redakcionāli precizējumi 29.09.2022. domes sēdē
(prot. Nr. 19, 92. p.)

Izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 6. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā kopjama Gulbenes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvā teritorija un uzturamas tajā esošās būves, kā arī nosaka atbildību par šīs kārtības neievērošanu.

2. Noteikumu izpratnē nekustamā īpašuma piegulošā teritorija ir publiskā lietošanā esošas ietves (izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas), grāvji, caurtekas, zālieni u.c. apstādījumi līdz brauktuves malai, kas robežojas ar nekustamo īpašumu.

3. Noteikumu II nodaļā paredzēto pienākumu izpildi nodrošina:

3.1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai faktiskais valdītājs;

3.2. būves īpašnieks, ja nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām, un ja saskaņā ar zemes nomas līgumu nav noteikta cita kārtība; ja būves īpašnieks nav noskaidrojams, nekustamā īpašuma piegulošās teritorijas kopšanu nodrošina zemes īpašnieks;

3.3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks, ja nekustamā īpašuma sastāvā ir daudzdzīvokļu māja.

II. Būvju un nekustamajam īpašumam piegulošo teritoriju uzturēšana un kopšana

4. Būves (arī nedzīvojamās būves), tās fasādes un žoga uzturēšanu kārtībā veic atbilstoši normatīvo aktu paredzētajām prasībām, nodrošinot būves ārējā izskata atbilstību pilsētvides ainavas vai ainaviski vērtīgās teritorijas prasībām attiecīgajās teritorijās, tas ir:

4.1. nojauc vai atjauno būvju ārējās konstrukcijas, kas nav nesošās vai norobežojošās konstrukcijas un neietekmē būvju konstruktīvo noturību (piemēram, balkonus, dūmeņus, uzjumteņus, lieveņus, pandusus, ārējās kāpnes u.c.), ja tās acīmredzami nolietojušās vairāk nekā pārējās būvju konstrukcijas un var zaudēt savu konstruktīvo veidolu;

4.2. neizmanto dažāda veida aizsargtīklus vai līdzīgus risinājumus uz būvju fasādēm vai citām ārējām konstrukcijām;

4.3. logu stiklojuma, durvju vai vārtu neesamības gadījumā, kā arī gadījumā, kad logu stiklojuma, durvju vai vārtu tehniskais stāvoklis pakļauj būvju iekštelpas laikapstākļu ietekmei, veic to atjaunošanu vai nodrošina būvju logu, durvju vai vārtu ailu noslēgšanu ar vienveidīgiem materiāliem atbilstoši būvju arhitektoniskajam stilam, kā arī atjauno atlocījušās palodzes vai novērš citus līdzīgus bojājumus;

4.4. nepieļauj būves dekoratīvo elementu bojājumus;

4.5. nepieļauj bojājumus būvju lietusūdens novadīšanas sistēmu elementos (piemēram, korozijas radītus caurumus, atsevišķu elementu neesamību u.c.);

4.6. nepieļauj un likvidē uz būves fasādes vai citām ārējām konstrukcijām, kā arī lietusūdens novadīšanas sistēmā augošus krūmus, kokus, sūnas, vīteņaugus, stiebrzāli vai citus augus;

4.7. būves apdares materiālu plaisāšanas, nodrupšanas, erozijas vai trupes gadījumā veic apdares atjaunošanu;

4.8. būves fasādes un citu ārējo konstrukciju krāsojuma izbalēšanas, nolupšanas, noskalošanas vai arī daļējas neesamības gadījumā veic krāsojuma atjaunošanu.

5. Nekustamā īpašuma piegulošā teritorijā nodrošina:

5.1. teritorijas kopšanu, ietvju tīrīšanu, ja to nenodrošina pašvaldība, dzīvžogu kopšanu, zāliena nopļaušanu (zāles garums nedrīkst pārsniegt 20 cm) ne mazāk kā līdz 3 metriem, mērot perpendikulāri no nekustamā īpašuma teritorijas;

5.2. ietvju un slīpās bruģētās ietves zonas no brauktuves malas līdz ietves horizontālajai zonai attīrīšanu no sniega un ledus, kā arī pretslīdes materiāla kaisīšanu līdz plkst. 8.00 (pastiprinātas snigšanas un apledojuma veidošanās apstākļos nodrošināma gājēju ietvju tīrīšana un pretslīdes materiāla kaisīšana, nepieļaujot uz tām sniega kupenu un ledus veidošanos), ja to nenodrošina pašvaldība.

6. Ārpus Gulbenes pilsētas centra zonas neapbūvētajās teritorijās zāli nopļauj ne mazāk kā trīs metru platā joslā no ietves vai, ja tādas nav, brauktuves malas (pļaušanu neveic nekustamajā īpašumā, kas ir klasificēts kā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, mežs, krūmājs vai purvs).

III. Atvieglojumi

7. No noteikumu 5. punktā noteiktajiem pienākumiem var tikt atbrīvoti viendzīvokļa māju, kuras netiek izmantotas saimnieciskajai darbībai, īpašnieki, kas ir trūcīgas vai maznodrošinātas personas, ja šīs personas turklāt ir:

7.1. vientuļi pensionāri, kuriem ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte un kuriem nav kopīgas deklarētās dzīvesvietas ar citām pilngadīgām personām;

7.2. pensionāri, kuriem ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte un kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar personām, kuras ir pensionāri vai personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

8. Lai saņemtu noteikumu 7. punktā noteiktos atvieglojumus, persona vēršas ar iesniegumu Gulbenes pilsētas pārvaldē vai attiecīgajā pagasta pārvaldē (turpmāk – pārvalde). Pārvaldes vadītājs 10 darba dienu laikā no dienas, kad pārvaldē saņemts personas iesniegums, pieņem lēmumu par nekustamā īpašuma īpašnieka atbrīvošanu no noteikumu 5. punktā paredzēto pienākumu pildīšanas uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešu termiņu.

9. Ja atvieglojuma saņēmējam ir zuduši apstākļi, kas ir par pamatu atvieglojuma saņemšanai, viņam ir pienākums 10 darba dienu laikā par to paziņot pārvaldei.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

10. Par noteikumu 4. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 naudas soda vienībām.

11. Par noteikumu 5. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 80 naudas soda vienībām, bet juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 320 naudas soda vienībām.

12. Par noteikumu 6. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 30 naudas soda vienībām, bet juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 180 naudas soda vienībām.

13. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu 4. punkta prasību neievērošanu un administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu veic Gulbenes novada būvvalde.

14. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu 5. un 6. punkta prasību neievērošanu un administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu veic Gulbenes novada pašvaldības policija.

V. Noslēguma jautājumi

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada domes 2010. gada 26. marta saistošos noteikumus Nr. 10 "Par administratīvo atbildību Gulbenes novada pašvaldības teritorijā".

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada domes 2015. gada 29. janvāra saistošos noteikumus Nr. 2 "Par Gulbenes pilsētas ielu uzturēšanas un lietošanas kārtību".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

 

Paskaidrojuma raksts
Gulbenes novada pašvaldības 2021. gada 30. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 28 "Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Gulbenes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ņemot vērā to, ka patlaban spēkā esošie Gulbenes novada domes 2015. gada 29. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par Gulbenes pilsētas ielu uzturēšanas un lietošanas kārtību", kā arī 2010. gada 26. marta saistošie noteikumi Nr. 10 "Par administratīvo atbildību Gulbenes novada pašvaldības teritorijā" ir nepilnīgi un neatbilst aktuālajam normatīvajam regulējumam nekustamo īpašumu un tiem piegulošās teritorijas uzturēšanas jomā, nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus. Ievērojot minēto, ir sagatavots Gulbenes novada domes saistošo noteikumu projekts "Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Gulbenes novadā".
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā kopjama Gulbenes novada pašvaldības administratīvā teritorija un uzturamas tajā esošās būves, vienlaikus paredzot administratīvo atbildību par saistošo noteikumu pārkāpumiem.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projekts rada neitrālu iespaidu uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts neradīs ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu projekta izpildi nodrošinās Gulbenes novada būvvalde un Gulbenes novada Pašvaldības policija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekta izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!