• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2022. gada 13. oktobra lēmums Nr. 222 "Par SIA "Bauskas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2022., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/op/2022/200.31

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr. 223

Par SIA "VNK serviss" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem

Vēl šajā numurā

14.10.2022., Nr. 200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 222

Pieņemts: 13.10.2022.

OP numurs: 2022/200.31

2022/200.31
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 29 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 222

Rīgā 2022. gada 13. oktobrī (prot. Nr. 44. 3. p.)

Par SIA "Bauskas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2022.gada 31.maijā saņēma SIA "BAUSKAS SILTUMS", vienotais reģistrācijas numurs: 43603001681, juridiskā adrese: Dārza iela 8B, Bauska, Bauskas novads, LV-3901, iesniegumu (2022.gada 31.maijs Nr.1-6/2022-32) ar lūgumu izvērtēt un apstiprināt siltumenerģijas gala tarifu projektu, kā arī 2022.gada 16.augustā, 7.septembrī, 15.septembrī, 26.septembrī, 30.septembrī, 5.oktobrī, 10.oktobrī un 12.oktobrī – papildu informāciju, dokumentus un precizētu tarifu projektu: papildu informāciju, dokumentus un precizētu tarifu projektu (2022.gada 16.augusts Nr.1-6/2022-54, 2022.gada 7.septembris Nr.1-6/2022-62, 2022.gada 15.septembris Nr.1-6/2022-65, 2022.gada 26.septembris bez numura, 2022.gada 30.septembris Nr.1-6/2022-66, 2022.gada 5.oktobris bez numura, 2022.gada 10.oktobris bez numura un 2022.gada 12.oktobris bez numura) (turpmāk – tarifu projekts).

Regulators konstatē

1. Tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmumu Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk – Metodika) un atbilst likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 19.panta pirmajai daļai un 20.panta pirmajai daļai.

2. SIA "BAUSKAS SILTUMS" paziņojumu par tarifu projektu publicēja 2022.gada 7.jūnijā (Latvijas Vēstnesis, 2022, 109.nr.). Priekšlikumi un ieteikumi par iesniegto tarifu projektu Regulatorā un SIA "BAUSKAS SILTUMS" nav saņemti.

3. SIA "BAUSKAS SILTUMS" saskaņā ar Metodikas 43.2punktu ir aprēķinājusi dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti – 0,42 EUR/MWh.

4. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā un 1.1daļā minētos gadījumus.

5. No Metodikas 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc savas iniciatīvas vai komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies iepirktā kurināmā cena (turpmāk – kurināmā cena). Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā izmaksu izmaiņām.

6. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

7. SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes un šķeldas kā kurināmā izmaksas.

8. Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7.2panta otrā daļa paredz, ka šajā pantā noteiktajā kārtībā Regulatora apstiprinātie tarifi stājas spēkā nākamajā dienā pēc Regulatora lēmuma publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

9. SIA "BAUSKAS SILTUMS" pilnvarotais pārstāvis attālināti piedalījās Regulatora padomes sēdē un uzturēja lūgumu apstiprināt SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

Regulators secina

1. Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

2. Regulators secina, ka SIA "BAUSKAS SILTUMS" ir iespējamas kurināmā (dabasgāzes vai šķeldas) cenu izmaiņas. Tādējādi, lai SIA "BAUSKAS SILTUMS" būtu tiesiska iespēja savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā (dabasgāzes un šķeldas) cenu izmaiņām un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, SIA "BAUSKAS SILTUMS" ir pamatoti izdot Regulatora atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

3. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas izdošanai ir šis lēmums par SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu apstiprināšanu, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "BAUSKAS SILTUMS".

4. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "BAUSKAS SILTUMS" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "BAUSKAS SILTUMS" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Atļauja SIA "BAUSKAS SILTUMS" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē SIA "BAUSKAS SILTUMS" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums – SIA "BAUSKAS SILTUMS" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja kurināmā (dabasgāzes vai šķeldas) cena būs zemāka nekā piemērotajā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifā un ja šo cenu izmaiņu rezultātā samazinās siltumenerģijas gala tarifs.

Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5.pantam un 20.panta pirmajai daļai, nosacījums ir samērīgs ar SIA "BAUSKAS SILTUMS" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim – piešķirt tiesības SIA "BAUSKAS SILTUMS" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifu, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

6. Saņemot no SIA "BAUSKAS SILTUMS" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "BAUSKAS SILTUMS" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "BAUSKAS SILTUMS" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā SIA "BAUSKAS SILTUMS" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

7. Saskaņā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7.2panta otro daļu, lai sasniegtu tiesisku (leģitīmu) mērķi nodrošināt samērīgu tarifu pieaugumu, administratīvā procesa efektivitātes nolūkā, ņemot vērā tiesību normu saprātīgas piemērošanas principu, ir nepieciešami, samērīgi un pamatoti ar šo lēmumu noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi stājas spēkā nākamajā dienā pēc Regulatora lēmuma publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis"1.

8. Ņemot vērā, ka Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu un šā lēmuma lemjošās daļas 3.punktā apstiprinātie SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir spēkā no 2023.gada 1.maija, SIA "BAUSKAS SILTUMS" ar šo lēmumu apstiprinātajiem siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem nav piemērojams Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7.2panta trešajā un ceturtajā daļā2 noteiktais par Regulatora pieprasījuma nosūtīšanu, jauna tarifu projekta iesniegšanu un izvērtēšanu un tādu tarifu piemērošanu no 2023.gada 1.maija, kas bija spēkā līdz 2022.gada 30.septembrim.

Saskaņā ar Metodikas 5., 7., 11. un 14.punktu, 31.22., 33.17., 34.14. un 41.2.apakšpunktu, 43.2 un 43.8punktu, likuma "Par akcīzes nodokli" 6.1panta pirmo daļu, 15.1panta pirmās daļas 1.punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 6.panta otro daļu, 9.panta pirmās daļas 1. un 3.punktu un otro daļu, 19.panta pirmo, septīto un trīspadsmito daļu, 20.panta pirmo daļu, Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 4.panta 2.1daļu, 5.panta 2.1daļu un 7.2panta otro daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 6., 8., 9. un 13.pantu, 55.panta 1.punktu un 2.punktu, 56.panta pirmo daļu un 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 65.panta trešo daļu, 66.panta pirmo daļu,

padome nolemj:

1. apstiprināt SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

1.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 68,27 EUR/MWh;

1.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 15,90 EUR/MWh;

1.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 6,30 EUR/MWh;

1.4. siltumenerģijas gala tarifu (ar akcīzes nodokļa komponenti 0,42 EUR/MWh) 90,89 EUR/MWh;

2. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir spēkā no 2022.gada 15.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim;

3. apstiprināt SIA "BAUSKAS SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

3.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 68,76 EUR/MWh;

3.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 16,35 EUR/MWh;

3.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 6,30 EUR/MWh;

3.4. siltumenerģijas gala tarifu (ar akcīzes nodokļa komponenti 0,42 EUR/MWh) 91,83 EUR/MWh;

4. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 3.punktā apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir spēkā no 2023.gada 1.maija;

5. piešķirt SIA "BAUSKAS SILTUMS" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenas izmaiņu gadījumā;

6. noteikt atļaujas termiņu – no šā lēmuma spēkā stāšanās brīža, līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "BAUSKAS SILTUMS";

7. noteikt atļaujas nosacījumu – SIA "BAUSKAS SILTUMS" pienākumu turpmāk pašai saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja kurināmā (dabasgāzes vai šķeldas) cena būs zemāka nekā atbilstošā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā un ja kurināmā cenas izmaiņas samazina siltumenerģijas gala tarifu;

8. uzdot SIA "BAUSKAS SILTUMS" iesniegt Regulatoram informāciju par kurināmā (dabasgāzes un šķeldas) cenas izmaiņām trīs darbdienu laikā;

9. uzdot SIA "BAUSKAS SILTUMS" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 8.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jauniem noslēgtajiem kurināmā piegādes līgumiem vai grozījumiem līgumos, iesniedzot kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākās kurināmā cenas piedāvājuma izvēli;

10. atcelt no 2022.gada 15.oktobra Jelgavas reģionālā sabiedrisko pakalpojumu regulatora 2008.gada 26.septembra lēmumu Nr.25 "Par SIA "Bauskas siltums" siltumenerģijas diferencēto tarifu apstiprināšanu" (protokols Nr.13 (117), 4.§.) (publicēts laikrakstā "Bauskas Dzīve" 2008.gadā).

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai SIA "BAUSKAS SILTUMS" neievēro normatīvos aktus vai šajā lēmumā noteikto, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu vai atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.


1 Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7.2panta otrā daļa noteic, ka šā panta pirmajā daļā minētie apstiprinātie tarifi stājas spēkā nākamajā dienā pēc regulatora lēmuma publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ir piemērojami līdz 2023.gada 30.aprīlim. Uz tiem nav attiecināms likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 21.panta piektajā daļā noteiktais termiņš.

2 Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7.2panta trešā daļa noteic, ka regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu sniedzējiem, uz kuriem attiecas šā panta pirmajā daļā minētais regulējums, Regulators līdz 2022.gada 1.decembrim nosūta pieprasījumu par jauna tarifu projekta iesniegšanu. Regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu sniedzējs, sagatavojot jaunu tarifu projektu, ņem vērā informāciju, uz kuras pamata tika izstrādāts šā panta pirmajā daļā minētais tarifu projekts. Regulators iesniegto tarifu projektu izvērtē likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteiktajā kārtībā, savukārt 7.2panta ceturtā daļa noteic, ka no 2023.gada 1.maija ir spēkā tādi siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi, kādus regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu sniedzēji, uz kuriem attiecas šā panta pirmajā daļā minētais regulējums, piemērojuši līdz 2022.gada 30.septembrim, ja regulators nav lēmis citādi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!