• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 4. oktobra noteikumi Nr. 618 "Noteikumi par kārtību, kādā tiek sniegts ziņojums par Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" (Interreg) programmu finansēto projektu ieviešanā konstatētajām neatbilstībām un atgūts programmas finansējums, kā arī par sniedzamās informācijas apjomu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2022., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/op/2022/195.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 619

Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1.1.5.i investīcijas "Izglītības iestāžu infrastruktūras pilnveide un aprīkošana" īstenošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

07.10.2022., Nr. 195

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 618

Pieņemts: 04.10.2022.

OP numurs: 2022/195.13

2022/195.13
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 11 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 618

Rīgā 2022. gada 4. oktobrī (prot. Nr. 51 18. §)

Noteikumi par kārtību, kādā tiek sniegts ziņojums par Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" (Interreg) programmu finansēto projektu ieviešanā konstatētajām neatbilstībām un atgūts programmas finansējums, kā arī par sniedzamās informācijas apjomu

Izdoti saskaņā ar Eiropas teritoriālās sadarbības
mērķa (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam
vadības likuma 14. panta 1. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek sniegts ziņojums par konstatētajām neatbilstībām Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam finansēto projektu ieviešanā un atgūts programmas finansējums, kā arī sniedzamās informācijas apjomu.

2. Ziņojumu Latvijas Republikas Ministru kabinetam par konstatētajām neatbilstībām Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam finansēto projektu ieviešanā un nepieciešamību atmaksāt programmas finansējumu par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem no valsts budžeta līdzekļiem (turpmāk – ziņojums) sniedz:

2.1. nozaru ministrijas par  valsts budžeta iestādēm un plānošanas reģioniem, kā arī šo noteikumu ​18. punktā minētajā gadījumā;

2.2. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija kā nacionālā atbildīgā iestāde par Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" (Interreg) programmām 2021.–2027. gadam (turpmāk – nacionālā atbildīgā iestāde) šo noteikumu ​19. punktā minētajā gadījumā.

3. Ziņojumu Eiropas Komisijai atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 24. jūnija Regulas (ES) Nr. 2021/1060, ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu Plus, Kohēzijas fondu, Taisnīgas pārkārtošanās fondu un Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fondu un finanšu noteikumus attiecībā uz tiem un uz Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondu, Iekšējās drošības fondu un Finansiāla atbalsta instrumentu robežu pārvaldībai un vīzu politikai, 69. panta 2. punktā noteiktajā gadījumā sniedz nacionālā atbildīgā iestāde, izmantojot Eiropas Komisijas izveidotu un Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja uzturētu datu apmaiņas sistēmu, kas nodrošina drošu datu apmaiņu starp Eiropas Komisiju un katru Eiropas Savienības Kohēzijas politikas fondu vadībā iesaistīto institūciju.

II. Iespējamo pārkāpumu izvērtēšana, lēmumu pieņemšana par neatbilstībām projektu ieviešanā un informācijas uzskaite

4. Iespējamo pārkāpumu Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" (Interreg) programmas 2021.–2027. gadam (turpmāk – programma) projekta ieviešanā var konstatēt:

4.1. attiecīgās programmas vadošā iestāde;

4.2. cita attiecīgās programmas vadības nodrošināšanā iesaistītā institūcija, finansējuma saņēmējs vai trešā persona, kam ir pamatotas aizdomas par iespējamo pārkāpumu projekta ieviešanā un kas atbilstoši programmā noteiktajām prasībām ziņo par to programmas vadošajai iestādei.

5. Izvērtējot iespējamo pārkāpumu, programmas vadošā iestāde lēmuma pieņemšanai ir tiesīga pieprasīt nacionālajai atbildīgajai iestādei, finanšu kontroles institūcijai vai finansējuma saņēmējam to rīcībā esošo informāciju.

6. Programmas vadošā iestāde pēc tās rīcībā esošās informācijas izvērtējuma pieņem lēmumu par neatbilstību un par nepieciešamību atgūt programmas finansējumu, ja šāda neatbilstība konstatēta. Informācija par neatbilstību tiek ievadīta programmas vadības informācijas sistēmā 2021.–2027. gadam.

7. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 24. jūnija Regulas (ES) Nr. 2021/1059 par īpašiem noteikumiem attiecībā uz Eiropas teritoriālās sadarbības mērķi (Interreg), kas saņem atbalstu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un ārējās finansēšanas instrumentiem, 52. pantu un programmas nosacījumiem, programmas vadošajai iestādei ir tiesības neatgūt no finansējuma saņēmēja programmas finansējumu par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem, kuru summa projektā attiecīgajam finansējuma saņēmējam nepārsniedz 250 euro grāmatvedības gadā.

8. Programmas vadošā iestāde nosūta lēmumu par neatbilstību un darbībām programmas finansējuma atgūšanai finansējuma saņēmējam, ar kuru ir noslēgts projekta īstenošanas līgums.

9. Ja projektam nav izmaksāts kopējais piešķirtais programmas finansējums projekta īstenošanai, tā atgūšanai programmas vadošā iestāde ietur programmas finansējumu neatbilstoši veikto izdevumu apjomā no nākamā maksājuma projektam.

10. Ja projektam ir izmaksāts kopējais piešķirtais programmas finansējums projekta īstenošanai, programmas finansējuma atgūšanai programmas vadošā iestāde pieprasa finansējuma saņēmējam, ar kuru ir noslēgts projekta īstenošanas līgums un kurš ir atbildīgs par programmas finansējuma atmaksas nodrošināšanu atbilstoši tās nosacījumiem, atmaksāt programmas finansējumu neatbilstoši veikto izdevumu apjomā.

11. Nacionālā atbildīgā iestāde nodrošina informācijas uzskaiti par katru Latvijas Republikā reģistrētā finansējuma saņēmēja neatbilstību, par kuru attiecīgās programmas vadošā iestāde ir pieņēmusi lēmumu un sniegusi informāciju par tās ievadīšanu programmas vadības informācijas sistēmā 2021.–2027. gadam, kā arī par programmas finansējuma atgūšanu. Informāciju uzskaita nacionālās atbildīgās iestādes izveidotajā neatbilstību uzskaites reģistrā.

III. Programmas finansējuma atgūšana un ziņojumu sniegšana

12. Valsts budžeta iestāde vai plānošanas reģions 10 darbdienu laikā pēc programmas vadošās iestādes lēmuma saņemšanas par neatbilstību un darbībām programmas finansējuma atgūšanai informē par to attiecīgo nozares ministriju.

13. Nozares ministrija divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu 12. punktā minētā lēmuma saņemšanas sagatavo un iesniedz Ministru kabinetā izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai ziņojumu. Ziņojumā norāda šādu informāciju:

13.1. finansējuma saņēmēju, kura īstenotajā projektā ir konstatēta neatbilstība;

13.2. programmas nosaukumu, projekta īstenošanas līguma numuru, projekta numuru un nosaukumu;

13.3. neatbilstības būtību (tostarp projekta budžeta izmaksu pozīciju);

13.4. neatbilstoši veikto izdevumu summu, tostarp programmas finansējuma apjomu un finansējuma saņēmēja līdzfinansējuma apjomu, kā arī ietekmi uz valsts budžetu (piešķirtā priekšfinansējuma atmaksu valsts budžetā);

13.5. programmas finansējuma atgūšanas veidu: programmas finansējums ir ieturēts no maksājuma projektam vai finansējuma saņēmējam tas jāatmaksā no valsts budžeta līdzekļiem attiecīgās programmas budžetā;

13.6. programmas vadošās iestādes lēmuma datumu un atmaksāšanas termiņu.

14. Finansējuma saņēmējs, kas ir valsts budžeta iestāde vai plānošanas reģions, 10 darbdienu laikā no dienas, kad tā kontā ir pieejami valsts budžeta līdzekļi, iemaksā tos attiecīgās programmas budžeta kontā un nosūta nozares ministrijai atbilstoši normatīvajiem aktiem dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas jomā sagatavotu un apliecinātu maksājuma uzdevuma kopiju, kā arī informē nacionālo  atbildīgo  iestādi par veikto atmaksu programmas budžetā.

15. Cits finansējuma saņēmējs, kas nav valsts budžeta iestāde vai plānošanas reģions, pēc programmas vadošās iestādes lēmuma saņemšanas par neatbilstību un darbībām programmas finansējuma atgūšanai noteiktajā termiņā no saviem līdzekļiem atmaksā finanšu līdzekļus par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem programmas budžeta kontā un triju darbdienu laikā nosūta nacionālajai atbildīgajai iestādei atbilstoši normatīvajiem aktiem dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas jomā sagatavotu un apliecinātu maksājuma uzdevuma kopiju.

16. Ja programmas finansējumu par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem nav iespējams atgūt saskaņā ar šo noteikumu 15. punktu un atbilstoši programmas ieviešanas nosacījumiem, programmas vadošā iestāde ir tiesīga pieprasīt programmas finansējuma atmaksu no tās programmas partnervalsts nacionālās atbildīgās iestādes, kuras teritorijā ir reģistrēts attiecīgais finansējuma saņēmējs.  

17. Saņemot šo noteikumu ​16. punktā minēto programmas finansējuma atmaksas pieprasījumu, nacionālā atbildīgā iestāde piecu darbdienu laikā nosūta attiecīgajam finansējuma saņēmējam pieprasījumu 10 darbdienu laikā veikt programmas finansējuma atmaksu programmas budžeta kontā un triju darbdienu laikā iesniegt nacionālajai atbildīgajai iestādei atbilstoši normatīvajiem aktiem dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas jomā sagatavotu un apliecinātu maksājuma uzdevuma kopiju.

18. Ja finansējuma saņēmējs, kas ir no valsts budžeta daļēji finansēta atvasināta publiska persona vai šādu personu izveidota iestāde (izņemot plānošanas reģionus, pašvaldības un to izveidotas iestādes),  vai valsts kapitālsabiedrība neveic programmas finansējuma atmaksu 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 17. punktā minētā nacionālās atbildīgās iestādes pieprasījuma, nacionālā atbildīgā iestāde nosūta informāciju par nepieciešamību atgūt programmas finansējumu attiecīgajai nozares ministrijai. Nozares ministrija sagatavo un iesniedz Ministru kabinetā izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai ziņojumu atbilstoši šo noteikumu 13. punktam un 10 darbdienu laikā no dienas, kad tās kontā ir pieejami valsts budžeta līdzekļi, iemaksā tos attiecīgās programmas budžeta kontā, kā arī informē nacionālo  atbildīgo  iestādi par veikto atmaksu programmas budžetā.

19. Ja finansējuma saņēmējs, kas ir pašvaldība vai tās izveidota iestāde, pašvaldības kapitālsabiedrība, biedrība vai nodibinājums, vai cits finansējuma saņēmējs atbilstoši attiecīgās programmas nosacījumiem neveic programmas finansējuma atmaksu 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 17. punktā minētā nacionālās atbildīgās iestādes pieprasījuma, nacionālā atbildīgā iestāde:

19.1. sagatavo un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs iesniedz Ministru kabinetā izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai ziņojumu par nepieciešamību atmaksāt programmas finansējumu par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem no valsts budžeta līdzekļiem. Ziņojumā norāda šo noteikumu ​13. punktā  minēto informāciju, kā arī nacionālās atbildīgās iestādes budžeta kontu un atmaksāšanas termiņu;

19.2. pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas par valsts budžeta līdzekļu novirzīšanu neatbilstoši veikto izdevumu atmaksāšanai programmas budžetā nacionālā atbildīgā iestāde 10 darbdienu laikā no dienas, kad tās kontā ir pieejami valsts budžeta līdzekļi, iemaksā tos programmas budžeta kontā un pieprasa no vadošās iestādes apliecinājumu par maksājuma saņemšanu.

20. Pēc finansējuma par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem atmaksāšanas attiecīgās programmas budžetā nacionālā atbildīgā iestāde vai nozaru ministrija turpina attiecīgā finansējuma atgūšanu valsts budžetā:

20.1. no fiziskajām personām, privāto tiesību juridiskajām personām vai šādu personu apvienībām Eiropas teritoriālās sadarbības mērķa (Interreg) programmu 2021.–2027. gadam vadības likuma 17. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā;

20.2. no tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestādēm, atvasinātām publiskām personām, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kuras projektu īsteno tām deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu ietvaros, un citām iestādēm (izņemot valsts budžeta iestādes un plānošanas reģionus) – 20 darbdienu laikā vienojoties par neatbilstoši veikto izdevumu atmaksas grafiku.

21. Par finansējuma par neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas datumu uzskata datumu, kad attiecīgā finansējuma summa ir atmaksāta programmas budžeta kontā.

22. Ja konstatētā neatbilstība skar sistēmiskas kļūdas programmas projektu ieviešanā, programmas finansējuma par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem atgūšana notiek atbilstoši attiecīgās programmas ieviešanas nosacījumiem.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs A. T. Plešs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!