• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2022. gada 24. augusta saistošie noteikumi Nr. 66 "Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2022., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/op/2022/177.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Varakļānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 9

Par Varakļānu novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īri

Vēl šajā numurā

13.09.2022., Nr. 177

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 66

Pieņemts: 24.08.2022.

OP numurs: 2022/177.12

2022/177.12
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 66

Valmierā 2022. gada 24. augustā (prot. Nr. 16, 42. §)

Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, piešķir un izmaksā stipendijas studentiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu (turpmāk – stipendiāts).

2. Ievērojot Pašvaldības ikgadējā budžetā piešķirto finansējumu un šajos noteikumos noteikto kārtību, pašvaldības stipendiju 50–100 % apmērā no valstī noteiktās vienas minimālās mēnešalgas ir tiesības saņemt šādiem stipendiātiem:

2.1. ārstam rezidentam, kurš ir darba tiesiskajās attiecībās ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" un sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Mazsalacas slimnīca" (turpmāk kopā – Ārstniecības iestāde) specialitātes iegūšanai saskaņā ar akreditētu profesionālo rezidentūras izglītības programmu medicīnā;

2.2. māsai ar pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību, kura ir darba tiesiskajās attiecībās ar Ārstniecības iestādi, profesionālās bakalaura studiju programmas "Māszinības" apgūšanai Ārstniecības iestādei nepieciešamajā māsas specialitātē.

II. Stipendijas piešķiršanas kārtība

3. Pašvaldības dome ikgadējā budžetā paredz finansējumu stipendiju izmaksai un nosaka maksimālo stipendiātu skaitu konkrētajā budžeta gadā, ņemot vērā Ārstniecības iestādes sniegto informāciju.

4. Lēmumu par stipendiju piešķiršanu pieņem Ārstniecības iestāde, ņemot vērā Pašvaldības piešķirtā finansējuma apmēru.

5. Pēc lēmuma pieņemšanas par stipendijas piešķiršanu, stipendiāts slēdz līgumu ar Ārstniecības iestādi par stipendijas izmaksu, līgumā norādot:

5.1. stipendiju izmaksas kārtību;

5.2. stipendijas izmaksātāja tiesības un pienākumus;

5.3. stipendiāta tiesības un pienākumus, tai skaitā, pienākumu atmaksāt saņemto stipendiju, ja:

5.3.1. netiek pildīti līguma nosacījumi;

5.3.2. stipendiāts pārtrauc darba tiesiskās attiecības ar Ārstniecības iestādi pirms 9.2. punktā noteiktā termiņa;

5.3.3. stipendiāts izbeidz mācības, neiegūstot specialitāti.

6. Stipendija tiek piešķirta uz noteiktu laiku, taču ne ilgāk kā līdz tā perioda beigām, par kuru Ārstniecības iestādei ir piešķirts finansējums.

7. Stipendijas izmaksu un līguma izpildes kontroli veic Ārstniecības iestāde. Pašvaldība piešķir dotāciju Ārstniecības iestādei stipendiju izmaksai Pašvaldības noteiktajā kārtībā un ikgadējā budžetā noteiktajā apjomā.

III. Stipendijas pretendentu atlases kārtība

8. Pretendentiem, kuri vēlas saņemt stipendiju, Ārstniecības iestādē iesniedz šādus dokumentus:

8.1. pieteikums, kurā norādīts – vārds, uzvārds, iegūstamā specialitāte, studiju (rezidentūras) programmas nosaukums, izglītības iestāde un fakultāte, studiju uzsākšanas gads;

8.2. izziņa no izglītības iestādes, kurā apliecināts studiju fakts un norādīta apgūstamā specialitāte un iegūstamās specialitātes beigu termiņš;

8.3. pašrocīgi parakstīts apliecinājums stāties darba tiesiskajās attiecībās ar Ārstniecības iestādi studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas un nostrādāt attiecīgajā ārstniecības specialitātē, par kuras apgūšanas periodu ir maksāta rezidenta stipendija, piecus gadus normālu darba laiku, saskaņā ar iestādes darba kārtības noteikumiem, maiņu grafikiem, kas paredzēts darba līgumā.

9. Pretendents ir tiesīgs pretendēt uz stipendiju, ja viņš atbilst šādiem kritērijiem:

9.1. pretendents ir ārsts rezidents vai māsa, kas apgūst kādu no Ārstniecības iestādei nepieciešamajām ārstniecības vai māszinības specialitātēm;

9.2. pretendents apliecinājis gatavību stāties darba tiesiskajās attiecībās ar Ārstniecības iestādi studiju laikā vai pēc studiju pabeigšanas un nostrādāt attiecīgajā ārstniecības specialitātē, par kuras apgūšanu ir maksāta stipendija, piecus gadus normālu darba laiku, saskaņā ar iestādes darba kārtības noteikumiem, maiņu grafikiem, kas paredzēti darba līgumā, vai darba tiesiskās attiecības jau ir nodibinātas.

10. Stipendijas saņēmējs, kurš uz laiku pārtrauc studijas (akadēmiskais atvaļinājums, bērna kopšanas atvaļinājums u.c.), iesniedz Ārstniecības iestādē rakstisku iesniegumu stipendijas izmaksas pagaidu pārtraukšanai.

11. Lēmumu par stipendijas izmaksas pārtraukšanu pieņem Ārstniecības iestāde.

IV. Atbildība un pārskatu iesniegšanas kārtība

12. Ārstniecības iestāde ir atbildīga par šajos noteikumos noteikto un ar to saistīto Pašvaldības domes lēmumu izpildi stipendiju piešķiršanā, kā arī par noteikumos noteiktās procedūras ievērošanu un nodrošināšanu.

13. Ārstniecības iestāde šo noteikumu ietvaros veikto darbību kontroli veic Pašvaldības domes Sociālo un veselības lietu komiteja.

14. Ārstniecības iestāde izskata privātpersonu iesniegumus par tās darbību šo noteikumu ietvaros, ņemot vērā Iesniegumu likumā noteiktos iesniegumu izskatīšanas termiņus un kārtību. Ja privātpersonu neapmierina sniegtā atbilde, iesniegumu pēc privātpersonas iniciatīvas izskata Pašvaldība. Ārstniecības iestādē pieņemto lēmumu var apstrīdēt Pašvaldības domē.

15. Ārstniecības iestāde reizi gadā, bet ne vēlāk kā līdz 31. decembrim, sagatavo un iesniedz Pašvaldībā pārskatu par piešķirtās budžeta dotācijas izlietojumu un stipendiju izmaksu.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 24. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 66 "Par stipendijām studējošiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 6. punktā ir noteikta pašvaldības autonomā funkcija, nodrošināt veselības aprūpes pieejamību, kā arī veicināt iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu un sportu.

Minētās funkcijas nodrošināšanai Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) ir saglabājusi līdzdalību Vidzemes reģionā vienīgajā reģionālajā daudzprofilu neatliekamās palīdzības ārstniecības iestādē – sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" (turpmāk – SIA "Vidzemes slimnīca") un SIA "Mazsalacas slimnīca".

SIA "Vidzemes slimnīca" un SIA "Mazsalacas slimnīca" sekmīgas darbības nodrošināšanu arvien būtiskāk ietekmē nepieciešamo speciālistu trūkums, kas tuvākajā nākotnē var apdraudēt pilnvērtīgu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību Valmieras novada un Vidzemes reģiona iedzīvotājiem.

Atbalsts jaunajiem speciālistiem stipendijas veidā sekmētu jauno speciālistu piesaisti darbam SIA "Vidzemes slimnīca" un SIA "Mazsalacas slimnīca", tādējādi risinot arī paaudžu nomaiņas problēmu.

Atbilstoši Valmieras pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai 2015.–2030. gadam viena no pilsētas attīstības ilgtermiņa prioritātēm ir darba, dzīvesvietas, veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu pieejamība drošā pilsētā. Savukārt Valmieras pilsētas attīstības programmas 2015.–2020. gadam stratēģiskā mērķa "Iedzīvotāju sociālā un fiziskā drošība" rīcības virziens "Veselība" (kvalitatīvas un pieejamas veselības aprūpes veicināšana) paredz īstenot aktivitātes saistībā ar augsti kvalificētu medicīnas speciālistu, t.sk., rezidentu (jauno ārstu) piesaisti.

Stipendiju piešķiršanas mehānisma studentiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmu, izveide sekmēs veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību SIA "Vidzemes slimnīca", SIA "Mazsalacas slimnīca" un veicinās kvalificēta medicīnas personāla piesaisti veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai nākotnē.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Pašvaldība budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros piešķir stipendijas studentiem, kuri apgūst medicīniskās izglītības programmas, nosakot stipendijas pretendentu atlases kārtību, tiem izvirzāmās prasības, stipendijas piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī nosacījums stipendijas saņēmējam.

Plānots, ka 2022. gadā stipendijas tiks piešķirtas 18 personām, kuri apgūst attiecīgo mācību programmu un vienlaikus ir nodibinātas darba tiesiskās attiecības ar SIA "Vidzemes slimnīca" / SIA "Mazsalacas slimnīca".

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Stipendiju saņēmēju skaitu un stipendijas apmēru nosaka katru gadu, apstiprinot Pašvaldības ikgadējo budžetu.

2022. gadā plānots piešķirt stipendijas 18 personām (astoņiem ārstiem rezidentiem 500 euro apmērā, un desmit medicīnas māsām – 250 euro apmērā). Kopējā ietekme uz Pašvaldības budžetu 2022. gadā veidotu 51 500 euro.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Netieša ietekme. Nodrošinot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, tiek veicināta iedzīvotājiem labvēlīga vide, kas stimulē iedzīvotāju skaita pieaugumu.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Finansējums tiek piešķirts SIA "Vidzemes slimnīca" un SIA "Mazsalacas slimnīca" Pašvaldības administratīvo procedūru apjoms palielināsies budžeta sagatavošanas posmā un finansējuma piešķiršanas līguma sagatavošanā un kontrolē, kā arī lēmuma pieņemšanā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Veiktas konsultācijas ar SIA "Vidzemes slimnīca" un SIA "Mazsalacas slimnīca".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!