• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizkraukles novada domes 2022. gada 21. jūlija saistošie noteikumi Nr. 2022/20 "Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Aizkraukles novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2022., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/op/2022/166.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

29.08.2022., Nr. 166

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Aizkraukles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/20

Pieņemts: 21.07.2022.

OP numurs: 2022/166.14

2022/166.14
RĪKI

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Aizkraukles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/20

Aizkrauklē 2022. gada 21. jūlijā

Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Aizkraukles novadā

APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes 2022. gada 21. jūlija
sēdes lēmumu Nr. 444 (prot. Nr. 16, 7. p.)

PRECIZĒTI
ar Aizkraukles novada domes 2022. gada 18. augusta
sēdes lēmumu Nr. 499 (prot. Nr. 17, 3. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 7. punktu,
Reklāmas likuma 7. panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra
noteikumu Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama atļauja
reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās,
kas vērstas pret publisku vietu" 28. un 45. punktu,
Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 22.1 panta otro un trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka reklāmu, reklāmas objektu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu (turpmāk – Reklāma) izvietošanas, grafiskā dizaina maiņas saskaņošanas kārtību, izmantošanas kārtību, izvietošanas ierobežojumus, atļaujas izsniegšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā veicama Reklāmas izvietošanas uzraudzība un kontrole.

2. Tiesības izvietot Reklāmu, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus Aizkraukles novadā ir visām fiziskām un juridiskām personām (turpmāk – Reklāmas devējs), kas atbilst Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra noteikumu Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu" (turpmāk – MK 732) un šo saistošo noteikumu prasībām Aizkraukles novada Būvvaldē (turpmāk tekstā – Būvvalde) ir iesniegušas un saņēmušas atļauju Reklāmas izvietošanai, kā arī samaksājušas pašvaldības nodevu, saskaņā ar Aizkraukles novada domes 2022. gada 21. jūlija Saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/21 "Par pašvaldības nodevām par reklāmas izvietošanu publiskās vietās Aizkraukles novadā" par Reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, izņemot šo noteikumu 23. un 24. punktā minēto.

3. Patvaļīga Reklāmas izvietošana ir aizliegta.

4. Noteikumi attiecas uz Reklāmas izvietošanu visā Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā neatkarīgi no zemesgabala, ēkas vai cita objekta piederības.

5. Noteikumi neattiecas uz pašvaldības funkcionālo informāciju, valsts un novada pašvaldības dienestu norādēm (ceļa zīmes, transporta pieturu zīmes, māju numuru zīmes u.tml.), kas izgatavotas pēc iepriekš apstiprināta tipveida projekta – etalona.

6. Izvietojot Reklāmu Aizkraukles novada administratīvās teritorijas publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, jāievēro arī citus normatīvos aktus, kas regulē šo jomu.

7. Pašvaldības nodevas par Reklāmu izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, maksātāji ir juridiskās vai fiziskās personas. Pašvaldības nodevas aprēķināšanu un maksāšanas kārtību regulē Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi "Par pašvaldības nodevām par reklāmas izvietošanu publiskās vietās Aizkraukles novadā".

II. Reklāmas vai reklāmas objekta izvietošanas pamatprincipi

8. Izvietojot jebkāda veida un formas Reklāmu:

8.1. jānodrošina Aizkraukles novadam, novada pilsētām, ciemiem un pagastiem raksturīgās arhitektūras un vides saglabāšana;

8.2. jāsaglabā konkrētās pilsētvides, ciema, pagasta zonas apbūves raksturs un mērogs saskaņā ar teritorijas plānojumu, detālplānojumu (ja tāds ir nepieciešams) un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem, ar kuriem var iepazīties pašvaldības mājas lapā www.aizkraukle.lv;

8.3. reklāma pie novada esošā valsts un pašvaldības nozīmes aizsargājamiem pieminekļiem izvietošana pieļaujama tā, lai izvietojums un veids netraucē valsts vai pašvaldības aizsargājama kultūras pieminekļa vizuālo uztveri, nepārveido saglabājamā kultūras pieminekļa substanci un neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī vērtību kopuma radīto noskaņu.

9. Visā Aizkraukles novada pašvaldības administratīvajā teritorijā aizliegts Reklāmu uzkrāsot, uzlīmēt, gravēt, izklāt uz ietves, braucamās daļas, ielu, ceļu, gājēju celiņa seguma.

10. Slietņus var izvietot ne tālāk kā 2 m no objekta ieejas, kurā tieši tiek veikta saimnieciskā darbība. Izvietojot slietņus uz gājēju ietvēm, jāatstāj brīvais platums, netraucējot kustību pa ietvi Slietņu izvietošana nav jāsaskaņo.

11. Par Reklāmas konstrukciju drošību, tās atbilstību spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, ekspluatācijas prasībām un demontāžu, sakārtojot Reklāmas izvietošanas vietu (fasādes krāsojumu, labiekārtojumu, veicot pamatu demontāžu, zāliena un citu segumu regulāru uzturēšanu utt.) ir atbildīgs Reklāmas devējs.

12. Aizliegts Aizkraukles pilsētas centrālajā laukumā (Lāčplēša ielā 1 un 1A) izvietot visa veida Reklāmu, izņemot pašvaldības informāciju.

13. Reklāmu drīkst izvietot uz ēku fasādēm atbilstoši Aizkraukles novada domes 2022. gada 21. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/23 "Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Aizkraukles novadā".

14. Reklāma jāuztur tehniskā un vizuālā kārtībā, aizliegts lietot bojātas, novecojušas un notraipītas Reklāmas un to konstrukcijas.

15. Reklāmai jābūt piestiprinātai statiski drošā vietā un veidā, tā nedrīkst apdraudēt apkārtējo drošību.

16. Veicot būvdarbus ielu sarkanajās līnijās, pēc pašvaldības vai inženierkomunikāciju turētāja pieprasījuma Reklāmas, kas izvietotas sarkanajās līnijās īpašnieks par saviem līdzekļiem tās demontē desmit darba dienu laikā. Ja pēc būvdarbu pabeigšanas Reklāmas atjaunošana iepriekšējā vietā ir iespējama, to atļauts izvietot pēc būves nodošanas ekspluatācijā.

III. Reklāmas izvietošanas nosacījumi

17. Izvietojot Reklāmu bez piesaistes zemei, papildus MK 732 noteikumos noteiktajam, jāievēro:

17.1. ēkas proporcijas;

17.2. fasādes dalījums ar logiem, durvīm, dzegām, karnīzēm;

17.3. esošo izkārtņu un reklāmu izvietojums pie ēkas, veidojot vienotu kompozicionālu risinājumu.

18. Aizliegts:

18.1. izvietot uz ēkām Reklāmu, kas pārveido ēkas siluetu vai traucē kultūrvēsturisku vērtību uztveri;

18.2. aizsegt arhitektoniskas detaļas (logus, dzegas, fasādes dekorus u.c.);

18.3. izvietot reklāmu uz erkeriem, balkoniem, lodžijām, ja tajos nav speciāli paredzēta vieta Reklāmas izvietošanai (izņemot Reklāmu, kas ir saistīta ar nekustamā īpašuma, kurā izvietota Reklāma, pārdošanu, iznomāšanu vai izīrēšanu).

19. Ja Reklāma pievienota elektrosistēmai, tad elektropiegādes kabeļi nedrīkst būt redzami ēkas fasādē.

20. Reklāmai, kas izvietota perpendikulāri ēkas fasādei:

20.1. maksimāli pieļaujamais izvirzījums no būvlaides ir 1,3 metri, ja ārējās malas attālums līdz brauktuvei nav mazāks par 0,7 metriem un netiek aizsegta iela un redzamības trijstūrim;

20.2. apakšējā mala nedrīkst atrasties zemāk par trīs metriem. Zemāki izvirzījumi atļauti tikai tur, kur ietve platāka par 1,5 metru, un tie drīkst izvirzīties ne vairāk kā trīs cm ik uz 30 cm, bet ne vairāk kā 30 cm, turklāt brīvajam ietves platumam jāsaglabājas ne mazāk par 1,5 metru;

20.3. aizliegts atrasties virs logiem un durvīm, zem erkeriem, pieļaujams izvietojums tikai starp logu un durvju ailēm.

21. Izvietojot Reklāmu paralēli ēkas fasādei, elastīgo materiālu (PVC audumu u.tml.,) izkārtnēm pie fasādes atļauts izmantot tikai nospriegotā veidā, izkārtnes risinājumam jābūt bez redzamiem montāžas stiprinājumiem.

22. Izvietojot Reklāmu ar piesaisti zemei, papildus MK 732 noteikumos noteiktajam jāievēro, ka tā nedrīkst aizsegt skatu uz pilsētas vai lauku teritorijas panorāmu, valsts un vietējās nozīmes aizsargājamajiem kultūras pieminekļiem un ainaviski vērtīgiem objektiem.

IV. Afišu stabu un stendu izmantošanas kārtība

23. Uz pašvaldībai piederošiem afišu stabiem, stendiem, reklāmas plaknēm un citiem objektiem, bez saskaņojuma atļauts izvietot tikai afišas, plakātus, paziņojumus par kultūras, izglītības un sporta pasākumiem, tūrisma informāciju un īstermiņa(privātos un uzņēmumu) sludinājumus.

24. Prioritāri uz pašvaldībai piederošiem vai lietojumā esošiem afišu stabiem, stendiem, reklāmas un citiem objektiem tiek izvietota informācija par pašvaldības organizētajiem un atbalstītajiem pasākumiem, kuru izvietošanai atļauja nav nepieciešama.

V. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana

25. Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai piemērojami šajos noteikumos noteiktie Reklāmas izvietošanas pamatprincipi.

26. Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī galdus, teltis un pārvietojamas nojumes, kas tiek izmantotas priekšvēlēšanu aģitācijai, aizliegts izvietot Aizkraukles pilsētas centrālajā laukumā (Lāčplēša ielā 1 un 1A).

VI. Reklāmas vai reklāmas objektu projektu izskatīšanas un saskaņošanas kārtība

27. Persona, kura vēlas izvietot reklāmu vai reklāmas objektu, mainīt saskaņoto reklāmas vai reklāmas objekta grafisko dizainu, iesniedz Būvvaldē saskaņošanai reklāmas vai reklāmas objekta projektu un normatīvajos aktos noteiktos dokumentus.

28. Persona, kura vēlas turpināt reklāmas vai reklāmas objekta izmantošanu pēc atļaujas derīguma termiņa beigām, ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā pirms reklāmas vai reklāmas objekta izvietošanas atļaujas termiņa beigām, iesniedz Būvvaldē iesniegumu un reklāmas vai reklāmas objekta fotogrāfiju, norādot fotogrāfijas uzņemšanas datumu.

29. Būvvalde ir tiesīga pieņemt lēmumu par atteikumu izsniegt reklāmas vai reklāmas objekta izvietošanas atļauju, ja reklāmas vai reklāmas objekta projektā nav ievērotas šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos ietvertās prasības vai arī nav iesniegti normatīvajos aktos noteiktie dokumenti.

30. Būvvalde ir tiesīga pieņemt lēmumu par atteikumu izdarīt grozījumus reklāmas vai reklāmas objekta izvietošanas atļaujā saistībā ar reklāmas vai reklāmas objekta grafiskā dizaina maiņu, ja reklāmas vai reklāmas objekta projektā nav ievērotas šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos ietvertās prasības vai arī nav iesniegti normatīvajos aktos noteiktie dokumenti.

VII. Reklāmas vai reklāmas objektu ekspluatācijas un demontāžas kārtība

31. Reklāmas devējs ir atbildīgs par reklāmas objektu konstrukciju drošību un elektroinstalācijas pieslēguma atbilstību pastāvošajām normām, tās uzturēšanu tehniski un vizuāli labā stāvoklī.

32. Reklāmas devējs veic Reklāmas demontāžu, ja beidzies Reklāmas izvietošanas atļaujas termiņš, pēc saimnieciskās darbības beigām vai saskaņā ar Būvvaldes lēmumu.

33. Ja saskaņā ar šiem noteikumiem Reklāmas devējs neveic reklāmas vai reklāmas objekta demontāžu, Būvvalde nosūta reklāmas devējam brīdinājumu par nepieciešamību demontēt reklāmu vai reklāmas objektu.

34. Ja Reklāmas devējs 10 dienu laikā neveic Reklāmas vai Reklāmas objekta demontāžu, Būvvalde pieņem lēmumu par Reklāmas demontāžu un pašvaldība organizē tās demontāžu šādos gadījumos, ja:

34.1. Reklāma uzstādīta neatbilstoši saskaņojumam;

34.2. ja Reklāma tiek izvietota bez Būvvaldes izsniegtas atļaujas;

34.3. ja Reklāma netiek uzturēta labā tehniskā un vizuālā stāvoklī;

34.4. ja beidzies Reklāmas izvietošanas atļaujas derīguma termiņš un tā nav demontēta vai atļauja pagarināta;

34.5. ja notiek uzņēmējdarbības likvidācija attiecīgajā adresē un attiecīgā Reklāma vairs nav aktuāla;

34.6. nav veikts pašvaldības nodevas maksājums par Reklāmu, kas ir pašvaldības nodevas objekts;

34.7. ja Reklāma apdraud personu dzīvību, veselību, drošību vai īpašumu.

35. Demontēto Reklāmu nodod Reklāmas devējam. Ja Reklāmas devējs to atsakās pieņemt vai 6 mēnešu laikā neierodas to saņemt, reklāma tiek nodota utilizācijai. Izdevumus par Reklāmu demontāžu un utilizāciju sedz Reklāmas devējs.

VIII. Administratīvā atbildība un izpildes kontrole par saistošo noteikumu neievērošanu

36. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu pārkāpšanu līdz administratīvā pārkāpumu lietas izskatīšanai veic Aizkraukles novada pašvaldības Būvvalde vai pašvaldības policijas darbinieki. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Aizkraukles novada domes Administratīvā komisija.

37. Par šo saistošo noteikumu 3., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 14., 15, 18., 20., 22., 28. un 31. punktu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 30 naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām līdz 70 naudas soda vienībām.

IX. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

38. Būvvaldes lēmumu (administratīvo aktu) var apstrīdēt Aizkraukles novada domē.

39. Administratīvās komisijas lēmumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt tiesā.

X. Noslēguma jautājumi

40. Noteikumi stājas spēkā nākošajā dienā pēc to publicēšanas Latvijas republikas informatīvajā izdevumā " Latvijas Vēstnesis".

41. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē :

41.1. Aizkraukles novada domes 2018. gada 29. marta saistošie noteikumi Nr. 61 "Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Aizkraukles novadā."

41.2. Skrīveru novada domes 2014. gada 31. jūlija saistošie noteikumi Nr. 13 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Skrīveru novadā".

41.3. Pļaviņu novada domes 2014. gada 23. oktobra saistošie noteikumi Nr. 13 "Par reklāmu un citu informatīvo materiālu izvietošanu publiskās vietās vai vietās kas vērsta pret publisku vietu Pļaviņu novadā ".

Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Līdums

 

Aizkraukles novada domes 2022. gada 21. jūlija saistošo noteikumu Nr. 2022/20 "Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Aizkraukles novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi nosaka reklāmu, reklāmas objektu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību, paredzot ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, kā arī kārtību, kādā veicama reklāmas izvietošanas uzraudzība un kontrole.

Saistošo noteikumu galvenais mērķis ir harmoniski attīstīta novada pilsētu un pagastu centru vide, lai reklāmas nedominētu pār arhitektūru, nekļūtu pārāk "agresīvas", bet tajā pašā laikā neliegtu iespēju uzņēmējiem sevi reklamēt.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības – novada pilsētas un novada pagasti" ar 2021. gada 1. jūliju Aizkraukles novadu veido bijušo Aizkraukles, Kokneses, Pļaviņu, Jaunjelgavas, Neretas un Skrīveru novadi.

Atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Reklāmas likuma 7. panta trešā daļa nosaka, ka: "(3)Pašvaldībai, ievērojot šā likuma un citu normatīvo aktu noteikumus reklāmas jomā, ir tiesības izdot saistošos noteikumus par reklāmas izvietošanu publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu, paredzot ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, kā arī nosakot vietas, kurās aizliegta atsevišķu preču, preču grupu vai pakalpojumu reklāmas izplatīšana".

Likuma "Par pašvaldībām"" 43. panta pirmās daļas 7. punkts nosaka, ka: "43. pants. Dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos, šādos jautājumos: (..) 7) par reklāmas materiālu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanu publiskās vietās;[..]".

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošajos noteikumos tiek noteikti reklāmas izvietošanas pamatprincipi, reklāmas projektu izskatīšanas, saskaņošanas, ekspluatācijas un demontāžas kārtība, kārtība, kādā pašvaldība un uzņēmumi izvieto informatīvos paziņojumus un priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus. Vienlaikus ar šo saistošo noteikumu stāšanos spēkā tiek atzīti par spēku zaudējušiem bijušo novadu saistošie noteikumi par reklāmu izvietošanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanai nav būtiskas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu regulējums attiecas uz personām, kas vēlas izvietot reklāmu vai reklāmas objektu, tajā skaitā, interaktīvus digitālos informācijas nesējus, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī informatīvos materiālus Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Netiek mainītas. Saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo institūciju un cilvēkresursu ietvaros. Notikušas konsultācijas ar Aizkraukles novada domes Būvvaldi.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošo noteikumu izstrādes procesā netika iesaistīti sabiedrības pārstāvji.

Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Līdums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!